Tujina

Boj proti eboli: vsi preventivni ukrepi so se izkazali za neuspešne

Dallas/Freetown/Ženeva, 02. 10. 2014 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sierri Leone vsako uro beležijo pet novih primerov okužb z ebolo. WHO sicer ocenjuje, da so končno zazanali majhen napredek v boju proti eboli, žal pa so prvi primer okužbe z ebolo potrdili tudi v Gvineji. Iz ZDA pa so sporočili, da je bilo z okuženim moškim v stiku kar 80 oseb.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je sicer v boju proti eboli zaznala napredek - zaenkrat resda še zelo majhen, a vendarle vzpodbuden. Število zabeleženih novih okužb z ebolo v treh najbolj prizadetih zahodnoafriških državah se je že drugi teden zapored zmanjšalo.

Skupno število novih okužb s smrtonosnim virusom hemoragične mrzlice je v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji padlo drugi teden zapored, ugotavlja WHO. To je v prvi vrsti zasluga dobrih novic iz liberijske prestolnice Monrovia, kjer v minulem tednu niso zabeležili niti ene same nove okužbe. Tudi podatki iz Gvineje so ugodni; minuli teden so zabeležili le 50 novih okužb, kar je najmanj od konca avgusta.

Razmere so najhujše v Liberiji, kjer je epidemija popolnoma onesposobila državni zdravstveni sistem in povzročila, da število okuženih strmo narašča. Vsi preventivni ukrepi, ki bi upočasnili širitev, so se do sedaj izkazali za neuspešne.
Razmere so najhujše v Liberiji, kjer je epidemija popolnoma onesposobila državni zdravstveni sistem in povzročila, da število okuženih strmo narašča. Vsi preventivni ukrepi, ki bi upočasnili širitev, so se do sedaj izkazali za neuspešne. FOTO: Reuters

Najnovejša statistika WHO je do 28. septembra 7157 obolelih, potrjenih in sumov, ter 330 mrtvih, od tega 216 zdravstvenih delavcev. Gre za uradne podatke, ki ne odražajo povsem realne slike, saj vsi primeri nikakor niso zabeleženi.

Virus ebole prvič potrdili v Gvineji

Poleg dobrih sicer prihajajo tudi slabe novice. Virus ebole so namreč po novem prvič potrdili tudi v Gvineji v mestu Beyla ob meji s Slonokoščeno obalo.

Razveseljujoč tudi ne more biti izračun človekoljubne organizacije Save the Children, da se v Sierri Leone z ebolo vsako uro okuži pet ljudi. Če se bo sedanji grozljiv trend nadaljeval, bo že do konca oktobra to število naraslo na deset, so še opozorili.

Vlada je današnji seji sklenila, da Slovenija za humanitarno pomoč ob epidemiji ebole Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila 30.000 evrov. WHO ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih potrebnih skoraj 500 milijonov evrov pomoči. Predvideni ukrepi se nanašajo na zajezitev širjenja bolezni in zagotavljanje nujne pomoči prizadetim državam.

Najbolj alarmantno je stanje v Sierri Leone, saj vsako uro zabeležijo pet novih primerov ebole. Primanjkuje medicinske opreme, osebja in prostora. Organizacija Save the Children (Pomagajmo otrokom) je sporočila, da so minuli teden v Sierri Leone zabeležili 765 novih primerov okužbe s tem smrtonosnim virusom.

V Dallasu vlada panika, vsaj 80 oseb je bilo v stiku z okuženim

V Dallasu zaradi bolnika okuženega z ebolo vlada kaos. Thomas Eric Duncan se je 20. septembra vrnil iz Liberije okužen z ebolo. Okoli 25. septembra mu je postalo slabo in obiskal je Prezbiterijansko bolnišnico v Dallasu, kjer so ga napotili domov z antibiotiki, čeprav jim je povedal, da je bil nedavno v Liberiji. Antibiotiki so učinkoviti proti bakterijam, ne pa proti virusom, kot je ebola.

Duncanovo zdravstveno stanje je resno vendar stabilno, so sporočili iz bolnišnice.
Duncanovo zdravstveno stanje je resno vendar stabilno, so sporočili iz bolnišnice. FOTO: Reuters

Bolnišnica, v kateri je Duncan od nedelje naprej na zdravljenju v izolaciji, je sedaj pod udarom kritik, težave pa imajo tudi šole. Duncan je bil konec tedna v stiku z vsaj 80 osebami, med katerimi je tudi več šoloobveznih otrok. Osebe so že identificirali, njihovo zdravstveno stanje pa nadzirajo.

V začetku 2015 na voljo 1500 doz poskusnega cepiva

Zdravstveno osebje, ki se v Zahodni Afriki bori proti eboli, bo v začetku prihodnjega leta lahko uporabilo 1500 doz poskusnega cepiva proti tej smrtonosni bolezni, je v sredo sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Preizkuse v afriških državah, ki jih je prizadela epidemija ebole, ter v sosednjih državah, naj bi začeli januarja in februarja prihodnje leto.

Zoper virus še ni cepiva ali zdravila, zato je WHO pozvala k pospešitvi postopkov za poskusna cepiva. "Pri tem delu ne sme priti do zamud," je v sredo poudarila WHO.

Poskusno cepivo proti eboli, ki ga razvijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, so na zdravih posameznikih v ZDA in Veliki Britaniji začeli preizkušati septembra. Preizkusi cepiva, ki ga razvija kanadska zdravstvena agencija, pa se bodo začeli v prihodnjih dneh v ZDA. Prve rezultate glede varnosti, učinkovitosti in ustreznem doziranju cepiva je pričakovati novembra in decembra.

Kanada je WHO donirala dovolj cepiva za 1500 do 2000 doz, ki naj bi jih uporabili v začetku leta 2015. Tiskovna predstavnica WHO je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da tega cepiva ne bodo uporabili na prebivalcih v Zahodni Afriki, temveč bo namenjeno zdravstvenim delavcem, ki sodelujejo v boji proti eboli.

Prva žrtev tudi pri misiji ZN v Liberiji

Vodja misije ZN v Liberiji Karin Landgren je potrdila, da je pretekli teden za ebolo umrl eden od njihovih lokalnih uslužbencev, drugih podrobnosti pa ZN niso objavili. ZN imajo misijo v Liberiji že enajst let in Landgrenova je zagotovila, da bo tam ostala še naprej, da pomaga v boju proti eboli. ZN so tja poslali tudi posebno misijo za boj proti eboli pod vodstvom Anthonyja Banburyja, ki je v Monrovio prispel v ponedeljek. Agenciji Svetovni program za prehrano (WFP) in Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) pa sta začeli v Liberiji skupaj z vlado izvajati oceno o varnosti hrane.

Izbruh ebole je najhuje prizadel Gvinejo, Liberijo in Sierra Leone in vse te države so bile že pred tem neto uvoznice žitaric in druge hrane. Odzivi sosed in tujine na ebolo z zapiranjem meja pa so prehrambeno stanje poslabšale in ZN želijo ugotoviti koliko pomoči bo potrebno. Vlada Liberije ocenjuje, da ji bo zaradi ebole v proračunu letos zmanjkalo najmanj 115 milijonov dolarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karel Lionheart
02. 10. 2014 19.54
+3
Po zadnjih novicah na POP TV ameri iščejo 80. ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi in koliko od naštetih je bilo v stiku z ostalimi? Ne gre pozabiti, da gre za urbano in močno poseljeno območje velemesta z veliko frenkvenco tranzita! Živi bili pa videli ali gre za konspiracijo in medijski spin farmacije. Od zanikanja do spoznanja je dolga pot in ponavadi je takrat prepozno. Zato je stvar potrebno vzeti z vso mero resnosti. Zatiskanje oči pred resnico vodi v propad. Vesel pa bi bil patenta, v kar kot skeptik močno dvomim. Svetovna zdravstvena organizacija je sporožila rdeči alarm, pa tudi američani povedo manj kot vedo zaradi lastne nacionalne varnosti. Ti bogca, kot v filmu izbruh. Kaj so govorili v času španske gripe? Pijte čaj in ostanite doma? Nekoč je kuga že zdesetkala prebivalstvo Evrope...
Krta?a 21
02. 10. 2014 20.17
-2
Krta?a 21
02. 10. 2014 18.01
-2
Patent za ebolo lahko poiscete na google patent. Skratka vsak bolnik ki ima ebolo je last lastnika patenta, vsa zdravila lahko razvija samo nosilec patenta, zdravljenje lahko izvaja samo nosilec patenta. Ibola je se en ameriski hoax kako pod pretvezo zadevo pripeljat tako dalec da bodo tja poslali vojsko in zastonj pokradli naravne vire in onemogocili ruse in kitajce.
glava2
02. 10. 2014 17.57
+1
naj pustijo, da jih vse počisti in ode islamska država, brez nobenih napadov....
Vig1
02. 10. 2014 19.21
+1
Ja, virus bi se razširil po celem svetu in Evropejci in Američani bi prvi izginili, Afričani in Azijci, ki se množijo tako hitro, da jih tudi Ebola ne more iztrebiti pa bi nato zasedli izpraznjen prostor tukaj. Odličen načrt za samomor si si zamislil ;-)
Krta?a 21
02. 10. 2014 17.56
-2
Najboljsi preventivni ukrep bo ko se bodo amerikanci skidali iz teh drzav. V momentu ne bo vec ibule.
Tomas Novak
02. 10. 2014 22.45
Tis ziher kandidat za tam dol. Praznoglaven si dost...
zenskoros
02. 10. 2014 16.54
+0
kreatorji ebole: haarp in vesoljci!!
24Ppkur
02. 10. 2014 16.38
Kaj Krka in Lek pa nič ne razvijata? Oni samo "kopirajo" al kako?
Krta?a 21
02. 10. 2014 17.57
-2
Kaj pa bos razvil? Namisljeno zdravilo za namisljeno bolezen?
mulc-slo
02. 10. 2014 15.25
+5
Prvi preventivni ukrep: karantena ni bil zagotovljen v celoti.
mikeTHEbike
02. 10. 2014 15.24
+0
Tak ja pridem z dopusta pa me boli grlo pa vrocr mi je... sej neupam it dohtarji!
flojdi
02. 10. 2014 14.29
.simpl k pasul : spremenit preventivo.
flojdi
02. 10. 2014 14.34
Karel Lionheart
02. 10. 2014 13.20
+0
Po moje agencija za nacionalno varnost že v skafandrih lovi morebitne okužene in pripravlja karanteno,kjer bodo kršene človekove pravice. No, šalo na stran, ali pa tudi ne.Stvar je po moje resna že zavoljo te dolge inkubacijske dobe in razvoja simptomov značilnih za gripo, virusni prehlad ipd. Razen, če me kot laika v nasprotno ne prepriča kak strokovnjak. Oni tam vAfriki je včeraj dejal: "Segel sem v njegov žep po listnico in se okužil." Ampak vsi bomo nekoč umrli, tudi jaz. Verni vsaj imajo upanje. Razmnožili smo se kot kobilice. In če je Bog po Spinozi narava sama, bi se mi kot panteistu ,(pa nisem), zdelo povsem nekaj naravnega da planet Zemlja vzpostavlja ravnotežje in se čisti največjega onesnaževalca in predatorja na živaski lestvici. Tako mi Darwina:) Pa ni panike...
maksi54
02. 10. 2014 12.52
+20
Kapo dol pred prostovoljci, ki hodijo pomagat in vsemi, ki se trudijo stvar zajezit!
glava2
02. 10. 2014 18.03
+1
ja in za nagrado jim nek skrajnež odseka glavo...
Žiga82
02. 10. 2014 12.06
+6
jaz mislim da je v ameriki bolj hudo kot pa pravijo
Jezu3Kristus
02. 10. 2014 10.49
+10
Z afriko zaprti vse stike in prej ali slej se bo bolezen ustavila. Ker ko enkrat pride na ostale celine se ne bo več ustavila
Zdrahovic
02. 10. 2014 10.28
+15
Še ena cvetka, da bo lahko farmacija spet služila miljarde...
maksi54
02. 10. 2014 12.58
+5
flojdi
02. 10. 2014 14.31
-1
.itak da. ( sam enx jim bo "ušlo" preveč
Karel Lionheart
02. 10. 2014 10.07
+14
Simptomi se lahko pokažejo šele 21 dni po okužbi? Jasno, da ni panike!? Tudi če je oseba kužna in 21 dni okoli raznaša klice virusa? Kdo lahko trdi ali zapriseže, da oseba z okužbu ni kontaktirala in imela bližnih stikov na letališču v Bruslju, ko pa je kot na dlani da tudi medicinsko oseble crkuje kot muhe' Sicer Pa razumem oblasti, ki pomirjajo množice. He, he dovolj je ogled kakšnega filma kataklizme. Reality show pa nam trka na vrata. Pa brez panike:)
Ramzess
02. 10. 2014 10.05
+8
"težave pa imajo tudi šole. Duncan je bil konec tedna v stiku z med 12 do 18 osebami, med katerimi je bilo pet šolskih otrok iz štirih različnih šol in nekateri starši jih sedaj več ne puščajo v te šole." Kaj če bi tole malo razložili, ker je povsem nejasno. Kje kako jih je srečal, ... so to morda njegovi otroci, najbrž.
Blablablabla
02. 10. 2014 09.29
+2
A mi kdo lahko pove kaj je ta butl sploh delal tam dol????? Ker če bi bil zdravnik ali prostovoljec bi itak šel čez raznorazne procese, tako da je očitno bil tam mal na počitncah al kako....ni besed za take ljudi
falcon11
02. 10. 2014 12.34
+5
Kaj so pa v bolnišnici razmišljali, ko jim je povedal od kje prihaja. Pri takih procedurah, smo res lahko zelo zaskrbljeni
devlon
02. 10. 2014 08.26
-4
ma, ni neke panike...
Ramzess
02. 10. 2014 10.05
+8
Razen da je življenja zanj in za njegovo družino konec, zdaj že njegove otroke lovijo, drugače ne vem kako bi pojasnili tole s šolami.