Tujina

V Sierri Leone zaradi ebole razglasili tridnevno karanteno

Freetown, 25. 12. 2014 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahodnoafriška država Sierra Leone je v severni provinci Port Loko, kjer so v enem dnevu zabeležili kar 44 od 58 novih primerov okužb z ebolo, razglasila tridnevno karanteno. Zaprte so vse trgovine, ustavljen je promet, številne praznične zabave in dogodki so odpovedani.

Da bi omejila širjenje okužb z virusom ebole, je zahodnoafriška država Sierra Leone na severu države, v provinci Port Loko, razglasila tridnevno karanteno.

virus ebole
virus ebole FOTO: Reuters

Od srede zvečer so tako zaprte trgovine, ustavljen je promet, številne praznične zabave in dogodki so odpovedani. "Javna zborovanja so prepovedana, muslimani in kristjani ne smejo imeti maš v cerkvah in mošejah, razen tiste na božični dan. Po ulicah se lahko peljejo samo vozila, ki so namenjena na pomoč obolelim z ebolo," je pojasnil vodja province Alie Kamara.

Ukrep je po njegovih besedah namenjen intenzivnemu omejevanju virusa. Število okužb je namreč največje v prestolnici Freetown in sosednjem Port Loku, kjer so v sredo zabeležili kar 44 od 58 novih primerov okužb. "Trudimo se prekiniti verigo nalezljivosti okužbe," je še dodal Kamara.

Ključno je, da medicinsko osebje identificira okužene in jim pomaga. "Port Loko bo v karanteni, od hiše do hiše bomo iskali okužene," je povedal OB Sisay iz državnega centra za zdravljenje ebole.

Namestnik ministra za komunuciranje Theo Nicol pa je pojasnil, da je ukrep, ki bo po njegovih besedah trajal pet dni in ne tri, namenjen oceni same situacije. "Ostala območja bodo ta ukrep izvajala samostojno, če bodo ocenila, da je to potrebno," je povedal.

Sodeč po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je zaradi ebole v zahodni Afriki umrlo že 7.500 ljudi, največ prav v Sierra Leoni. Tu od julija veljajo izredne razmere. Zabeležili so namreč več kot 9.000 primerov okužb in več kot 2.400 smrtnih žrtev. Takoj ob njenem boku glede obolelih z ebolo sta Liberija in Gvineja.

"Ulice so prazne, ljudje se zadržujejo v hišah ali posedajo na dvoriščih," je opisal Felix Koroma, ki živi v Makeni, na območju Bombalija. "Čeprav je to območje pretežno muslimansko, je tradicija, da se muslimani pridružijo kristjanom in praznujejo božič, a tokrat kaže slabo," je še dodal. Sarah Tucker iz Port Loka pa je povedala, da skozi okno vidi samo vozila medicinskih ekip, ki se premikajo od hiše do hiše in s seboj odvažajo obolele.

Nekateri prebivalci se sicer pritožujejo, da jih o ukrepu niso obvestili dovolj zgodaj, zato si niso mogli narediti zalog hrane in vode. "Ukrep je sicer dober, a skrbi nas, kaj bomo jedli," je povedal eden od njih.

Karantena bo zaenkrat trajala tri dni, če po potrebno, pa jo bodo podaljšali še do novega leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleksander Bundja
25. 12. 2014 20.03
+2
*....., kam gre ta svet? a prou ze zdej????????? kva naj pol js pol, sej ne vem kva