Tujina

V mestu Raka v Siriji ranjena tudi 27-letna Zagrebčanka

Zagreb/Bagdad, 30. 09. 2014 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V mestu Raka v Siriji je bila ranjena 27-letna hrvaška državljanka Dora Bilić. V Sirijo je odšla lani s soprogom. Britansko vojaško letalstvo pa je izvedlo prve letalske napade na položaje IS v Iraku. Letala so uničila težko orožje in tovornjak džihadistov.

Da je bila Bilićeva ranjena v Raki, je v ponedeljek prvi poročal sarajevski časnik Slobodna Bosna. Pisali so tudi, da je v letalskih napadih v Raki umrla Fatima Mahmutović iz BiH, ki je v Sirijo prišla lani z mlajšim sinom. Starejši je v vojski IS že dobro leto in pol, so še objavili v Sarajevu.

Kosovski in srbski mediji pa poročajo, da je v Siriji umrl tudi 17-letni kosovski Albanec, ki se je začasno šolal v Turčiji. Njegovo smrt je potrdila tudi njegova družina, ki še naprej živi v bližini kosovskega mesta Gnjilane. Zatrjujejo, da niso vedeli, da se je 17-letnik šel borit v Sirijo.

V letalskih napadih na položaje Islamske države (IS) v mestu Raka v Siriji je bila ranjena tudi 27-letna hrvaška državljanka Dora Bilić, je danes poročal Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane uradne vire. Zagrebčanka je v Sirijo odšla lani s soprogom Senadom Avdićem, ki je bil pred kratkim huje ranjen v bojih na strani IS. Bilićeva je sprejela islam leta 2005, Avdić pa je njen drugi soprog. Omenjeni časnik domneva, da sta se s prvim soprogom ločila, ker ni bil dovolj radikalen musliman. Z Avdićem, za katerega je v Siriji skrbela, potem ko je bil ranjen, imata tudi otroka.

Časnik navaja, da se je Bilićeva na Hrvaškem družila tudi s Senadom Plojovićem iz srbskega Novega Pazarja, ki so ga obveščevalne službe BiH imele za vodjo vahabitske skupnosti v Zagrebu. Plojevića so letos prijeli v Srbiji.

Med prijatelji Bilićeve je bil domnevno tudi Mevludin Jašarević, ki je obsojen na 15 let zapora zaradi napada na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Nekaj časa naj bi preživela tudi v vasi radikalnih muslimanov v Gornji Maoči pri Brčkem v BiH. Početje Bilićeve so spremljale hrvaške obveščevalne službe, še piše časnik.

Trdi, da se je od leta 2012 spopadov v Siriji in Iraku udeležilo več sto borcev iz držav, ki so v hrvaški soseščini, med njimi so tudi pripadniki nekaterih izmed najbolj radikalnih islamističnih skupin, ki delujejo na območju dveh bližnjevzhodnih držav.

Hrvaške obveščevalne službe nimajo podatkov, da bi bili med njimi tudi hrvaški državljani. IS domnevno uporablja območje Hrvaške samo za tranzit svoji ljudi.

Kurdi na bojni liniji. V ozadju se vidijo vkopi skrajnežev IS.
Kurdi na bojni liniji. V ozadju se vidijo vkopi skrajnežev IS. FOTO: Reuters

Kurdi v Iraku napadli džihadiste na treh frontah

Kurdske sile v Iraku so danes zagnale veliko ofenzivo proti džihadistom IS in jih napadli na treh frontah na severu Iraka. Še pred zoro so sprožili napade na mesto Rabija ob sirski meji, severno od Mosula, ki ga nadzirajo islamisti, ter območje južno od Kirkuka.

Kurdske pešmerge so že vstopile v Rabijo, pred tem pa so zavzele vasi as Saudija in Mahmudija, je povedal eden od poveljnikov kurdske ofenzive. Spopadi zdaj potekajo v središču Rabije, ki leži kakih sto kilometrov severozahodno od Mosula.

Kurdski borci ob podpori topništva in letalstva napadajo tudi kraj Zumar, ki leži kakih 60 kilometrov severozahodno od Mosula. V bližini tega mesta je tudi največji iraški jez, ki je že dlje časa eno glavnih bojišč med iraškimi Kurdi in džihadisti IS.

Kurdi so sicer Rabijo in Zumar že zasedli v odgovoru na junijsko bliskovito ofenzivo borcev IS, ko so ti zasedli Mosul. A džihadisti so jih nato avgusta pregnali tudi s tega območja in to je bil tudi eden od razlogov, da so se ZDA odločile za pomoč kurdskim pešmergam.

V bližini iraškega Kirkuka
V bližini iraškega Kirkuka FOTO: Reuters

Britanska letala prvič obstreljevala položaje IS v Iraku

Britansko vojaško letalstvo pa je danes izvedlo prve letalske napade na položaje IS v Iraku. Kot so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva, so letala uničila težko orožje in tovornjak džihadistov na severozahodu Iraka.

Obrambni minister Michael Fallon je pojasnil, da sta napade v podporo iraški vladi na severozahodu Iraka izvedli dve vojaški letali, ki sta vzleteli iz oporišča na Cipru.

Letali sta obstreljevali položaje težkega orožja IS, ki je ogrožalo kurdske sile, nato pa sta na istem območju obstreljevali oklepno vozilo IS.

Letalski napadi pomenijo začetek nove britanskega vojaškega angažmaja v Iraku, potem ko je London po osemletnem konfliktu leta 2011 umaknil svoje enote iz te države.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEJSTVA
01. 10. 2014 13.38
+1
nevem pa kaj moti slovence če se nekdo odloči it v islam,to je pač njihov odločitev...mi smo pa njim čudni...se čudijo zakaj imamo samo eno ženo,zakaj so gole,zakaj se s sosedi dol dajejo,.take stvari so njim čudne...sej ortodoksni judje so isti,ista pravila furajo samo žene niso pokrite...če pa ženskam to paše pa ne vidim razloga zakaj ne bi smele bit pokrite...
BioKokos
01. 10. 2014 08.50
+1
Spet napada tudi britanija, najbolj mi je žal za ljudi ki še vedno živijo na teh območjih pomoje več niso normalni, jaz si v najhujših nočnih morah nemorem predstavljati vojne še posebej ne toliko let in vrjamem da so nekateri že začeli dvomiti v Islam in to je dobro ker je večina stvari ki pišejo v kuranu laž in to je pri vsakem svetem berilu. Ni pa laž da obstaja bog oz nekaj kar te je naredilo laž je samo da obstaja več bogov , mi ljudje smo eno in me prav nič nezanima če je ženska zraven mene zavita, mene zanima kakšna je njena notranja lepota, in mi je čisto vseeno ali si musliman ali budist ali katolik! IN TAK BI MORAL BITI VSAK KOMENTAR, POVEJMO DA NAS NEZANIMAJO SKRAJNEŽI AMPAK DA NAS ZANIMAJO NEDOLŽNI LJUDJE KI NIMAJO NIČ S TEM AMPAK MORAJO ŠE VEDNO PLAČATI NAJVEČJI DAVEK (in zapomni si da bi bil lahko ti med njimi) ZATO RES NEMOREMO PODPIRATI NOBENEGA NASILJA. NEŽELI DRUGEMO KAR SI SAM NEŽELIŠ DA BI SE TI ZGODILO !!!
GreaterIsraelProject
30. 09. 2014 23.22
-5
NE SLEPITE SE. KDO MISLITE DA STOJI ZA ISISOM? LAHKO POVEM, DA JE NJIHOV VODJA AL-BAGDADI MOSSADOV AGENT! (NSA DOKUMENTI) CILJ TE MORIJE JE UNIČITI SIRIJO IN KASNEJE ŠE IRAN TAKO KOT SO UNIČILI (NATO/ZDA) ŽE LIBIJO IN IRAK! NATANYAHU JE ŽE IZUSTIL, DA IRAN PREDSTAVLJA !HUJŠO! GROŽNJO OD ISISA! IN CELO DA JE ISIS "DOBER" ZA IZRAEL! TREBA SI JE ZASTAVITI KLJUČNA VPRAŠANJA KOT SO: KAKO TO, DA ISIS, KI POBIJA CELO MUSLIMANE IN IZVAJA NAJBOLJ GROZLJIVE ZLOČINE NE NAPADE IZRAELA, KI JE LE NEKAJ KILOMETROV STRAN?? NAPADAJO VSE DRUGE "NEVERNIKE" SAMO NJIH NE? KAKO TO, DA IZRAELCI "JOČEJO" KO PALESTINCI IZSTRELIJO NEKAJ DOMA NAREJENIH RAKET NA NJIH, IN V POVRAČILO IZVEDEJO MORILSKE NAPADE NA CIVILISTE (BREZ ENE SAME SANKCIJE MEDNARODNE SKUPNOSTI BTW) ISIS, KI PA JE VELIKO MOČNEJŠI IN IMA LASTNO VOJSKO, VKLJUČNO Z RAKETAMI SCUD IN VERJETNO KEMIČNO OROŽJE NE SPROŽI NOBENIH ODZIVOV NA IZRAELSKI STRANI CELO NASPROTNO!!! ZAKAJ IZRAEL STRELJA NA SIRSKA LETALA, KI SE V RESNICI BORIJO PROTI TERORISTOM? ZAKAJ IZRAEL, KI IMA VEČ STO LOVCEV F-15, F-16 NE SODELUJE V BORBI??? ŠE KOMU, KAJ NI JASNO
babicagrenajug
01. 10. 2014 05.00
-1
Ja, kaj je bilo potem s tole Zagrebčanko?
BioKokos
01. 10. 2014 08.30
+1
spletni_nepridiprav
30. 09. 2014 22.02
+7
luštne so te tapokrite hehehehe. te starši poročijo z eno pol jo pa dam peleš in neučakano kot da bi odpiral vrečko presenečenja jo odviješ potem se pa še ločit ne smeš več. ni čudno da so tako jezni ti ljudje in čimprej želijo svojih 72 devic
babicagrenajug
01. 10. 2014 05.03
platnica77
30. 09. 2014 19.52
-20
Bo treba vloziti skupinsko tozbo proti portalu ki dovoli sirjenje sovrastva in sovraznega teksta do nekaterih drzavljanov o cemu bom resno razmisl in se pogovoril z ljudmi ki se cutio uzaljeni .
klosar.
30. 09. 2014 20.06
+2
Bendit
30. 09. 2014 20.39
+16
Potem bos mel veliko dela, zacni s CNN, FOX ...
platnica77
30. 09. 2014 19.42
-22
A nismo demokraticna druzba? Zdej kar vsi zagovarjate diktaturo in krsenje cloveskih pravic... oduzeti drzavljanstvo,pregnati ,nedovoliti verskih prepricanj nekaterim drzavljanom, porusiti đžamije oz. ne dovoliti gradnje ........
platnica77
30. 09. 2014 19.33
-19
Razumnez , a se rece pasuš ali potni list ? Govorite da se treba asimilirati in cim prej nauciti jezik a vecina slovencev ne zna slovensko....
User792410
30. 09. 2014 19.09
+4
Kdor išče,ta najde !
waris
30. 09. 2014 19.06
+23
Pa kaj? Saj je vedela kam gre..Nikoli ne bom razumela, da nekdo, ki ni musliman, sprejme to vero..
DonMiltonFriedman
30. 09. 2014 19.08
+9
Vem jaz. V človekovemu nagonu je, da se razmnožuje, itd. Če ti rastejo brki in če ni nikakršne simetrije, potem ima pokrita ženska več šans za razmnoževanje. Zato gre tja, kjer je pokrita ista kot Pamela Anderson. Tako je Alah dal enake možnosti vsem ženskam. Ker pa moški niso bili zadovoljni, jim je pa dovolil imeti več žena, da bo enkrat že našel pravo, katera ga ne bo šokirala z odkritjem obraza.
klosar.
30. 09. 2014 19.14
+0
enoh
30. 09. 2014 19.05
+3
Le smetana slovenske inteligencije gre v sirijo
enoh
30. 09. 2014 19.04
-9
Mu bo N.Si spimenik postavla. Kot drugim izdajalcem
Zev0
30. 09. 2014 19.04
+24
Tem orientalcem obljubljajo 70 devic v nebesih. Da jih bodo tam gori razdevičevali in nadaljevali krvavo rihto, ki so jo začeli na zemlji. A ni to noro bolano. Islam je zares bolna religija in sredstvo zavojevanja novih ozemelj s pomočjo obljub o neskončni lasti in penetraciji v devištvo. Res noro bolano.
Bendit
30. 09. 2014 20.41
-16
Islam ni bolan, bolano je kako so naredili parodijo na Islam in jo poimenovali Vahabitsvo oz Salafistvo al kakor ces, ljudje so pa se nasedl...ko se vsaj nikoli ne bi spustili dol iz drevesa
enoh
30. 09. 2014 19.02
+6
Sam je sel dol...
odpisan2x
30. 09. 2014 19.02
+4
in zakaj je rinil tja.sedaj je pa to res nekaj top gun
Domen Dolenc 1
30. 09. 2014 19.00
+16
Sprane glave. Sploh una slovenka zakrita.
bigdick19
30. 09. 2014 19.00
-7
gledam koliko sovraštva do ljudi ki so par tisoč km stran...nagradno vprašanje zakaj americanosom oz židom diši puščava? verjetno ne zarad demokracije v iraku...rotschildom sam še 7 držav manjka da kompletirajo bližnji vzhod in vsilijo svoj bancni sistem oz kreditiranje,najprej afganistan,irak,sirija,iran...vse države ki so normalno živele,tud brez demokracije,ampak židke puščava zanima..le zakaj...
Desnica boli
30. 09. 2014 18.58
+21
V Afriki se rešitev za te skrajneže ponuja sama od sebe. Ebola. Samo nekdo jim jo mora izvozit.
BioKokos
01. 10. 2014 08.33
+0
dej se še enkrat cep k ti ni nič zaleglo
GORENC12
30. 09. 2014 18.56
+2
Dan žalvana ejga res...
Duhec6
30. 09. 2014 18.55
+6
Še Kučan&Co naj grejo in bo mir....
Padra
30. 09. 2014 18.58
-6
najbolš da greš ti, ga boš pred smrtjo v saj še enkrat dobila...................
Duhec6
30. 09. 2014 18.59
+4
Verjetnost, da bi me lohk fental je min.... več sreče prihodnjič.
Padra
30. 09. 2014 18.51
+14
NOBENE ŠKODE...............................