Tujina

V spornem japonskem svetišču je odjeknila eksplozija

Tokio, 23. 11. 2015 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V svetišču Yasukuni v Tokiu, ki je posvečen japonskim vojnim žrtvam, a tudi 1068 obsojenim vojnim zločincem, je odjeknila eksplozija, pri čemer pa nihče ni bil poškodovan. To ni bil prvi incident v tem svetišču. V muzeju, ki sodi v sklop svetišča, je Japonska prikazana kot žrtev ameriške agresije med drugo svetovno vojno.

V svetišču Yasukuni v Tokiu, ki je posvečen japonskim vojnim žrtvam, tudi obsojenim vojnim zločincem, je danes odjeknila eksplozija. Domnevno eksplozivno napravo je razneslo ob javnem stranišču v templju, pri čemer pa nihče ni bil poškodovan.

Japonska javna televizija NHK je poročala, da je manjša eksplozija odjeknila, ko je bilo v svetišču večje število obiskovalcev ob prazniku žetve.

V eksploziji sta bila poškodovana strop in stena stranišča, policija pa je tam našla baterijo in žico, je poročala NHK.

Prizorišče si je ogledala tudi pirotehnična enota, policija pa je sprožila preiskavo, ali je šlo za načrten napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"K sreči nihče ni bil poškodovan," je povedal predstavnik svetišča in dodal, da v povezavi z eksplozijo niso prejeli nobene grožnje.

Incident se je zgodil v času, ko so japonske oblasti okrepile varnostne ukrepe v prestolnici po nedavnih terorističnih napadih v Parizu.

Ni bil prvi incident v tem svetišču

Pred dvema letoma je južnokorejski državljan v njem poskušal zanetiti požar, zaradi požiga pa so decembra lani aretirali nekega moškega.

Svetišče je posvečeno milijonom japonskih vojnih žrtev, tudi 1068 vojnim zločincem, med katerimi je 14 visokih vojaških častnikov in politikov. Yasukuni redno obiskujejo japonski politiki, zaradi česar protestirajo v Pekingu in Seulu, kjer v svetišču vidijo simbol japonske militaristične preteklosti.

V muzeju, ki sodi v sklop svetišča, je Japonska prikazana kot žrtev ameriške agresije med drugo svetovno vojno, izjemno brutalna invazija japonske cesarske vojske v Aziji pa je omenjena le bežno, navaja AFP.

Oktobra so Yasukuni obiskali trije ministri v vladi premierja Shinza Abeja. Sam je kot premier tempelj obiskal enkrat, in sicer decembra 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
23. 11. 2015 16.59
+4
kdaj bo razneslo sv urh kjer so klavci krvniki tabeli rezali ude hrabrim partizanom
Indigo Pingvin
23. 11. 2015 14.14
+12
Zakaj na Japonskem praktično ni islama (da ne bo kdo mislil, da je bil to islamistični skrajni napad)? Ker imajo japonci zelo definiran odnos do islama. Tam je povsem normalno, da podjetje, ki išče kadre hkrati objavi, da delavci, ki verujejo v islam, niso dobrodošli. ČE se kdo kaj preveč usaja glede pravic islama, ga takoj deportirajo...
JanZiska
23. 11. 2015 14.13
+4
Unit 731, dokumentarec o japonski benovolentnosti in humanizmu.
Infraping
23. 11. 2015 15.38
+2