Tujina

FOTO in VIDEO: Preživela objavila posnetek praznovanja, ki ga je ujela tik pred napadom. Turčija z letali nad IS

Istanbul, 02. 01. 2017 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./STA/N.Š.
Komentarji
260

Napadalec na nočni klub v Istanbulu je še vedno na begu. Turški notranji minister pravi, da je v teku obsežna iskalna akcija. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Kot so zapisali, je napad izvedel eden od "vojakov kalifata". Napad je odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku, so sporočili.

Več videovsebin
  • Pred napadom: praznovanje v klubu Reina
    00:58
    Pred napadom: praznovanje v klubu Reina
  • Posnetek varnostnih kamer
    00:36
    Posnetek varnostnih kamer
  • Iz 24UR: Žalovanje po napadu
    03:04
    Iz 24UR: Žalovanje po napadu

 

Po napadu v nočnem klubu v Istanbulu, v katerem je umrlo 39 ljudi, poškodovanih pa je bilo 69, oblasti napadalca še vedno iščejo.

Medtem ko so oblasti na lovu za storilcem, pravijo, da so blizu temu, da ga identificirajo, svojci žalujejo za umrlimi. Veliko ljudi še okreva v bolnišnicah, tudi zaradi psiholoških ran. Preživeli pa ne morejo verjeti, da se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo. Ukrajinka Nataša Volnova je z mediji delila posnetek vesele množice, ki ga je v klubu posnela tik pred napadom.

Napad se je zgodil na silvestrovo v priljubljenem lokalu Reina, enemu največjih in najbolj prestižnih klubov v tej večmilijonski turški metropoli, kjer se zbira sekularna turška elita.

Odgovornost za napad je danes prevzela džihadistična Islamska država. Kurdska delavska stranka (PKK) je že pred tem zanikala odgovornost. Kot so dejali, si za tarče ne bi nikoli izbrali nedolžnih civilistov.

To je moški za katerega domnevajo, da je streljal v klubu Reina.
To je moški za katerega domnevajo, da je streljal v klubu Reina. FOTO: AP

V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je IS zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden od "vojakov kalifata". Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA.

IS je Turčijo, v kateri živi večinsko muslimansko prebivalstvo, v sporočilu tudi obtožila, da služi kristjanom. 

Napadalec je v napadu na obiskovalce kluba med novoletnim praznovanjem uporabil ročne granate in strelno orožje, je še sporočila IS.

Po navedbah turškega časnika Hürriyet je napadalec izstrelil več kot 180 nabojev iz šestih nabojnikov. Priče so povedale, da je ljudi, ki so ležali na tleh, namerno streljal v glavo. Nato naj bi se preoblekel in očistil svoje orožje ter pomešan med goste zapustil klub in se s taksijem odpeljal s prizorišča napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik Hürriyet je, sklicujoč se na obveščevalne kroge, še poročal, da obstajajo namigi, ki kažejo, da naj bi napad izvedla celica IS, ki je bila za junijskimi samomorilskimi napadi na istanbulsko letališče Atatürk, v katerih je umrlo 45 ljudi.

Trije napadalci na letališče so bili iz Uzbekistana, Kirgizistana in Rusije. Turške oblasti sedaj preverjajo, ali napadalec morda ne prihaja iz ene od obeh osrednjeazijskih držav.

Prijeli osem osumljencev, napadalca naj ne bi bilo med njimi

Protiteroristične enote policije so v povezavi z napadom sicer danes prijele osem osumljencev, med katerimi pa naj ne bi bilo domnevnega napadalca.

Med smrtnimi žrtvami napada v prestižnem klubu so večinoma tujci, med njimi številni iz arabskih držav. Med žrtvami po podatkih MZZ naj ne bi bilo slovenskih državljanov.

Po navedbah turških medijev je bilo med 39 žrtvami enajst Turkov in 27 tujcev. Ene žrtve še niso identificirali.

Savdske oblasti niso sporočile natančnega števila svojih državljanov, ki so umrli v napadu, savdski mediji pa poročajo o petih. V Amanu so potrdili smrt dveh jordanskih državljanov, iraško zunanje ministrstvo pa smrt treh Iračanov.

Med žrtvami so še trije Libanonci, po dva Tunizijca, Indijca, Maročana in Nemca ter po en državljan Izraela, Kanade, Rusije, Kuvajta in Libije, so sporočili iz posameznih držav, od koder so bile žrtve. Belgijsko zunanje ministrstvo je potrdilo smrt svojega državljana, ki je imel belgijsko in turško državljanstvo.

V teku obsežna iskalna akcija

Turški notranji minister Suleyman Soylu je potrdil, da je v teku obsežna iskalna akcija. "Upamo, da bomo napadalca kmalu ujeli," je dejal. Premier Binali Yildrim verjame, da bodo strelcu kmalu prišli na sled. Notranji minister je napad označil za teroristično dejanje. "S temi ostudnimi namernimi napadi na mir in civiliste želijo uničiti moralo in povzročiti kaos v naši državi," pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zapisal v izjavi, ki so jo objavili na njegovi spletni strani. Zagotovil je, da bo Turčija nadaljevala boj proti terorizmu.

Turška letala so danes na območju Sirije - le nekaj ur potem, ko je skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad, napadla okoli 100 ciljev IS. Nadaljujejo se tudi aretacije ljudi, ki živijo na območju Turčije in bi naj bili povezani z IS oziroma podpirali njeno delovanje in cilje.

V napadu je umrlo 39 ljudi.
V napadu je umrlo 39 ljudi. FOTO: AP

Ostra obsodba napada

Varnostni svet Združenih narodov je v nedeljo zvečer ostro obsodil "zahrbten in barbarski teroristični napad v Istanbulu".

V izjavi za javnost je Varnostni svet poudaril, da dejanja terorizma niso opravičljiva, ne glede na motiv, kjerkoli, kdajkoli in kdorkoli jih izvede.

Terorizem v vseh svojih pojavnih oblikah predstavlja eno najbolj resnih groženj mednarodnemu miru in varnosti, zato je toliko bolj pomembno, da se storilce, organizatorje, financerje in podpornike tovrstnih dejanj pripelje pred roko pravice, so še opozorili v Varnostnem svetu.

Istanbul, pa tudi Turčija, so bili v zadnjem letu večkrat tarča terorističnih napadov, odgovornost zanje pa so prevzeli kurdski skrajneži ali džihadistična Islamska država. Nazadnje je bilo pred tremi tedni v Istanbulu v napadu dveh samomorilskih napadalcev pred nogometnim stadionom v isti četrti Bešiktaš ubitih 40 ljudi. Pred manj kot dvema tednoma pa je na odprtju razstave policist v civilu ubil ruskega veleposlanika v Ankari zaradi ruskega ravnanja v Siriji.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 01. 2017 19.20
+26
Problem ni bil Sadam Husein, saj smo ga desetletja financirali smo slišali iz ust veljakov ZDA. Problem ni bil kemično orožje, ki ga je uporabil v vojni z Iranom, problem ni bil niti napad na Kuwait, zaveznico ZDA. Največji problem je bil, ko se je odločil, da bi nafto začel prodajat v evrih. Takrat je pa postal državni sovražnik. Iran ni imel nič z napadom na 9/11 smo slišali govoriti Busha mlajšega, ljudje se pa ne vprašajo zakaj je bila invazija na Irak. Baje je imel orožje množičnega uničenja, ki se lahko razširi v gobasti oblak je govorila Condoleezza, ampak francoski obveščevalci so povedali, da so vedeli, da tega orožja ni več. ZDA so ga namreč prodale Sadamu in ta ga je že porabil v vojni z Iranom.
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2017 19.14
+32
Tako kot je vojna v Afganistanu zaradi naftovoda iz Turkmenistana preko Afganistana v Pakistan, tako je vojna v Siriji. Vse je zaradi surovin. Severna Koreja ima jedrsko orožje in razvija raketo, da bi ponesla to jedrsko orožje - a vendar ni problem, ker nima surovin. Problem je Libija. Gadafi je vladal desetletja, ampak problem je nastal, ko je zahteval plačilo nafte v zlatu in ne v dolarjih. Dolarje lahko natisnemo, zlato ne moremo in ceneje je bilo poslati NATO in ukrasti nafto, kot pa plačevati.
Iniesta
02. 01. 2017 22.51
-2
Gadafija niso napadli zaradi nafte ampak vode! Malce nenavadno se slisi ampak je res. Preberi si o Man Made River Project in Lybia ...
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2017 19.10
+22
ZDA je prodajala orožje ISIS-u, da bi vrgli iz oblasti Asada v Siriji, ker ni hotel sprejeti pogojev, da bi plinovod iz Katarja peljal preko njegove države v Turčijo in Evropo in bi tako odrezali Ruski plinovod. Rusi imajo strateškega partnerja v Asadu, ZDA pa tudi ne more več odprto podpirati teroristične organizacije zaradi takih in podobnih incidentov.
dostojevski II
02. 01. 2017 21.05
+6
Do velikega turškega obrata je prišlo že sredi poletja 2016, ko se je po propadlem poizkusu vojaškega državnega udara turški predsednik Recep Tayyip Erdogan srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Erdogan se je Moskvi opravičil za sestrelitev ruskega letala novembra 2015, ne gre pa pozabiti, da so bili ravno ruski obveščevalci tisti, ki so, potem ko so v svojih sirskih oporiščih prestregli komunikacijo med častniki turške vojske, turškega predsednika nekaj ur pred poizkusom udarom opozorili, »da se nekaj pripravlja«.
dostojevski II
02. 01. 2017 21.09
+5
V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv ZDA na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav. Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2017 21.56
-1
Hvala za informacijo Dostojevski. Sem preveril in je res (pravda.ru ...etc) Sedaj mi je tudi jasno zakaj iz sovražne retorike med njima sedaj sprava in podpiranje. Mogoče bodo ZDA izgubile še enega zaveznika.
komunjara 1
02. 01. 2017 18.59
+7
Kako prikladno in praktično...... Če model že ni izgubil vseh dokumentov so na voljo številni videoposnetki vsi v fullhd ....... Japajada
Ovca12345
02. 01. 2017 18.49
+8
wau bolana žurka, pa usi na telefonih. to pa res bolš dab bli doma
korintos23
02. 01. 2017 18.32
-7
Naš Bilder gre z Dodigom vkup na kronanje Trumpa, s biciklnom!
Nightyfly
02. 01. 2017 18.39
+3
kori ,,,,, a greva zivet v Francijo ? Sprejeli so zakon , ki obvezuje delodajalce , da delavce ne smejo motiti izven urnika dela . Nobenih mailov , poste in ne vem j se vse . A ni lepo ? Imas telefon , ded ,ki ima firmo te ne sme motit med srkanjem vinca . Pametni ti Francozi ...... Vidis tudi moj praded se je boril za to ---hihih .
Nightyfly
02. 01. 2017 18.40
+0
Kdo pa je ta dodig ? prvic slisim ,politik ?
korintos23
02. 01. 2017 18.58
-5
Predsednik republike Srpske! Povabljena sta tudi njihov general Mladić in predsednik Karadžić! Zadnja dva sta trenutno v Haagu na počitnicah!
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 19.03
+1
vertex
02. 01. 2017 19.24
-8
Bofur
02. 01. 2017 18.31
+15
Samo da bodo res Turki z letali bombardirali položaje Islamske države, da se ne bodo zmotili in bombardirali Kurde.
korintos23
02. 01. 2017 18.33
+4
Nightyfly
02. 01. 2017 19.44
+4
Turki so v tej vojni ilegalno prestopili mejo Sirije , tolkli po Kurdih , v bistvu branili upornike , zdaj so pa vse obrnili , edino Kurde bodo tolkli naprej .
korintos23
02. 01. 2017 18.30
-32
Muslimani morajo po EU dolgo pobijati da pridejo na število pobitih katere je tam zagrešila Amerika in EU, leta in leta s to hitrostjo.
fljfo
02. 01. 2017 18.42
-15
felix59 drugič
02. 01. 2017 18.30
+4
Rešitev je samo ena in edina , splanirat kompletno ves bližnji vzhod od leve do desne od gor do dol.Nas je pol preveč , in to ravno ona polovica tam doli.
korintos23
02. 01. 2017 18.31
-6
Oni pa to tam spodaj razmišljajo o nas! Kje bodo pa potem ZDA in EU nafto dobivala?
Nightyfly
02. 01. 2017 18.28
-2
Terorist iz Istanbula je Kitajec ...... cisto vse se je zmesalo . No ja , saj je tudi Slovenec novacil za IS , pa aktivno sodeloval s taglavnim , onim Bilalom ....... ko clovek pomisli kako je to mogoce . ............
korintos23
02. 01. 2017 18.30
+0
Dolar je ta kateri odloča kako in kaj bo!
Diškor
02. 01. 2017 18.19
+22
V poljskem mestu Elk po smrti mladeniča izbruhnili spopadi
290ktober
02. 01. 2017 18.21
+8
korintos23
02. 01. 2017 18.25
-11
Nightyfly
02. 01. 2017 18.17
+10
Ce omenim samo UE , so Evropejci in vse institucije ze dolgo let nazaj prekleto dobro vedele , da se Turcija z Erdoganom odmika od sekularizma in nagiba k trdemu islaamu .Zakaj takrat ni naredila nic ? Imela je vse vzvode in moc , da to naredi . Lahko bi celo posredno vplivala vsaj na laicno javnost , da bi se se bolj borila za tako Turcijo . Skoda . Ze po zadnjih cistkah ,ki jih je naredil Erdogan bo Turcijo zelo tezko vrniti v Ataturkovo zapuscino . UE pa se vedno ne ve kaj narediti . Kamionisti teptajo ljudi , teptajo demokracijo , svobodo , nedotakljivost . Sramota za vse nas v Evropi , da to dopuscamo .Razen nekaj medlih govorov , da bomo po teh masakrih vstali se mocnejsi ( v cem le ) , ni nobenih odgovorov ,pa tudi ne resitev . O muslimanskih verskih voditeljih ,ki delajo inzivijo v Evropi skoraj ni odgovora , ni socustvovanja z zrtvaami , Sramota za njih . Le kaksni so to ljudje ? Kje je ves muslimanski svet , navadni ljudje , ki bi morali z roko v roki korakati v milionih po evropskih mestih in izkazovati socutje z mamami in dragimi vseh ,ki so izgubili svoje . In se postaviti na tisto stran ,ki pravi - ne ubijaj , ne skodi drugemi . Vsi ti milioni muslimanov so nasli varno zatocisce v Evropi , dobili so delo ,in ne na koncu , dobili so sprejem med avtohtonimi ljudmi , ki zivijo ze stoletja ne teh koncih . Kje so zdaj vsi ti silni milioni muslimanov ? Kje ste ?
BURGA
02. 01. 2017 18.24
+10
Nikjer jih ni, ker imajo večinoma oprane možgane. Najbolj žalostno pa je to, da nihče ne omeni tega, da je potrebno odpraviti vzroke, nihče od EU politikov ne upa na glas povedati, da vzroki terorizma tičijo v zahodnem imperializmu. Pravim ne upa, ker sem prepričan, da niso tako neumni, da tega ne vedo. Za vsem skupaj stojijo ZDA in sreča je, da se je Rusija pobrala in nekako vzdržuje ravnovesje.
Nightyfly
02. 01. 2017 18.32
+0
burga , o , vedo sami dobro , da imamo masla na glavi kar nekaj . Ampak zakaj se ne zacenja moralno ciscenje vseh nas , cele Evrope ?Eh , tu je pa tisti catch , ki je nepremostljiv .Vsi si zelimo pametne telefone in ostalo , ki nas kostajo en kup denarja , tisti pa ,ki jih delajo ne dobijo za placo niti za dostojno hrano , kaj sele ostalo . Tu bo vedno trenje in vojne . Ni kaj .
BURGA
02. 01. 2017 18.46
+4
Naš nadstandard plačujejo siromaki po celem planetu. Tudi pri nas že uvajajo suženjstvo. V ZDA delajo ljudje v 2 ali 3 službah, da preživijo. Žalostno je to, da vsi vemo, da je dobrin dovolj za vse prebivalce planeta, le porazdeliti jih je treba. Samo poglej športnike. Zato ker dobro brca žogo ima svoj avion in tri hotele, pa milijone na računu. Tudi to je kapitalistična anomalija. Pravijo ljudje, saj ga plačujejo sponzorji. To je res, ampak ne razumejo, da tisti sponzorji izkoriščajo vse nas, da imajo takšne dobičke.
korintos23
02. 01. 2017 18.16
-1
ISIS, otrok ZDA, se je pa malo zredil a ne?
Nightyfly
02. 01. 2017 18.24
+2
Kori ,,,,, ko bom imel cas , bom prevedel en clanek , analizo enega najboljsih novinarjev ,ki razclenjuje tako amerisko raboto okoli volitev , kot prihod Trumpa , pa tudi raboto z vojno v Siriji inIraku . Fantasticen clanek , ki ni toliko napad na Obamo kot kritika vse ameriske administracije kot take in kaj vse je pocela in pocne po svetu , se posebej pa nesposobnost ustvarjanja ene korektne politike na svetovnem parketu .....to pa pomeni samo eno - da so si zadali v glavo osamiti in okriviti Putina , da bi lahko nemoteno pocenjali ekscese povsod drugje po svetu in si tako pridobili nova bogastva , nove koncesije , nova zaveznistva pri pohodu proti Rusiji , da jo oslabijo in skusajo vreci dol Putina oz . celo garnituro ....... jasno tudi -zakaj . Obamovic se je zelo opekel , drugi za njim pa morajo vedeti , da se ne smejo zajeb . z Rusi .Nikoli .
korintos23
02. 01. 2017 18.28
+0
Nightfly, si dober dedec verjameš pa v pravljice! Ameriko vodi Obama, za tri tedne Trump, ali peščica starih senilnih dedcev iz ozadja? Potem se nimamo kaj bati ko Trump prevzame, jaz se pa ravno tega bojim, in nisem sam!
Madeni
02. 01. 2017 18.12
+18
Tole sranje CERAR, ŠEFIČ in LEVICA seje po državi...
BURGA
02. 01. 2017 18.15
-5
korintos23
02. 01. 2017 18.17
+0
Lahko za Bežigradom zakletvo polagaš, gotovi ste.
Nightyfly
02. 01. 2017 18.25
+3
BURGA
02. 01. 2017 18.50
+0
Redttka je ena tistih, ki nas uči o tem, kako je zemlja ravna ploskev in stoji na treh želvah in slonu, na nebu so lučke, vesolje pa ne obstaja. Tako nekako trdi. Nisem verjel, da takšni ljudje še obstajajo. Torej se ne smemo čuditi, da se nekateri razstreljujejo v imenu Boga.
CyChick8
02. 01. 2017 18.10
eno vprašanje, na tem posnetku z zabave, a se tisto v ozadju slišijo že streli ali je pač pokanje kot tako?
rjk05
02. 01. 2017 18.07
+5
Oh ta Turčija in ta Erdogan. Bogve kaj ta tip sploh v resnici počne, da niti ne vemo !!
Bruhalnica24
02. 01. 2017 18.11
+2
Kaj počne tam CIA....Seveda, kot vedno samo poštene stvari..
Bruhalnica24
02. 01. 2017 18.04
+13
Turčija je kot članica NATO leta oskrbovala ISIS, celo sestrelili so Rusko letalo, ki je bombardiralo ISIS... Sedaj so se obrnili od Američanov, in združili z Rusi in sedaj bombajo NATO operativce po Siriji.. Popolnoma jasno je kdo stoji za temi napadi v Turčiji..... NATO v Siriji ni uspel, pogrnili so na celi črti, država je osvobojena...
Bruhalnica24
02. 01. 2017 18.07
+2
Tamali Erdogan je pa švercal z ukradeno Sirsko nafto, so mu Rusi pognali v zrak nekaj sto polnih cistern.. Saj je vse dokazano, ni mogoče zanikat, so Rusi vse posneli in objavili..... Poguglat o
Bruhalnica24
02. 01. 2017 18.07
-2
HumanNOTsheep
02. 01. 2017 17.59
+15
Omejitev možganov od nekaterih tukaj je neverjetna ... paša je edina rešitev za vas očitno ... ODGOVORNOST JE PREVZELA ISLAMSKA DRŽAVA ... ISTA "IS" KATERA JE FINANCIRANA IZ STRANI ZDA .... ZDEJ PA ZABEKAJTE ZA MENOJ ... TURČIJO , FRANCIJO , BELGIJO so napadli ... ne teroristi ampak one and only ladies and gentalman ... UNITED STATES OF AMERICA ... to niso nič več kot dobro premišljeni napadi da se zasovraži muslimane in lejga hudiča ljudi malo briga koliko je mrtvih v iraku,siriji.... seprav jim je uspelo .... na takšne principu se delijo narodi in tako lahko amerika pleni in pleni kokr najbolše zna in zmore ovce boste pa še naprej obremenjene z piranskim zalivom ,gay porokami, pahorčkom in njegovim miškam itd
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.28
+5
Diškor
02. 01. 2017 17.59
+31
Kateri normalen gre pa v Turčijo silvestrovat.
BURGA
02. 01. 2017 17.35
+9
Predpogoj za rešitev človeštva je ateizem. To je osnova, potem pa je treba ukiniti kapitalizem in uvesti demokratični socializem.
fljfo
02. 01. 2017 17.36
+10
Demokratični socializem?! To je kot, da bi rekel suho vodo
korintos23
02. 01. 2017 17.40
+0
Čisto navadni Titov socializem, niti eden ni tako umrl kot sedaj umirajo!
Ajmomali
02. 01. 2017 17.43
+13
burga........... Nobena prava vera ne spodbuja sovraštva in morij........v imenu Boga noben normalen ne sovraži. Prepovedati sektaštvo, ki v imenu nekega izmišljenega "boga" mori, muči, zasužnjuje ....... ljudi po svetu.
BURGA
02. 01. 2017 17.44
+6
korintos23 razlika med Titovim socializmom in demokratičnim socializmom je le ta, da je na volilnih lističih več kandidatov. Ker pa so na lističih samo ateisti je vseeno kdo je izvoljen.
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 17.44
+8
Ideologija je večji problem kot religije. Oboje je pa vera.
fljfo
02. 01. 2017 17.45
+5
Kori...zate itak vemo, da nisi v koraku s časom...član sekte za boljši včeraj pač...
Ajmomali
02. 01. 2017 17.46
+4
Ideologija, ni bila nikoli in nikoli ne bo vera. Problem so sekte, satanizem, prostozidarji, skrivne lože......
fljfo
02. 01. 2017 17.47
+1
BURGA
02. 01. 2017 17.47
+6
Ateizem ni vera, ker nima nobene zveze z božanstvi, kar je predpogoj za vero. Ateizem nima nobene zveze s politiko. Zakaj vsi teroristi ubijajo v imenu Boga?
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 17.47
+1
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 17.49
+6
v imenu ideologij se ubije več ljudi kot v imenu religij
Ajmomali
02. 01. 2017 17.50
-4
Ajmomali
02. 01. 2017 17.51
+2
FranzJosephHabsburg, kaj pa je za tebe islam ?
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 17.52
+7
đihad ni vera. Đihad je ideologija. Isto kot marxizem, boljševizem in podobno. Ideologija je fanatizem ..... Jugosocializem je bil tudi ideologija. Juga ni imela probleme z religijami, imela je pa probleme z ideologijami. Milijon mrtvih v Jugi, je bilo samo zaradi ideologije. Isto 100 milijonov po svetu, poklanih v Rusiji, na Kitajskem, Juga, ......
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 17.54
+8
Kako ti lahko v imenu socializma pobiješ 100 milijonov? In se vam to zdi normalno? A ste povsem podivjani?!
BURGA
02. 01. 2017 18.03
+4
Franc, kapitalisti, fevdalci, sužnje lastniki , skratka vsi lastniki dobrin, so ob pomoči vseh verski organizacij, ki množicam perejo možgane, skozi vso zgodovino človeštva netili vojne zaradi pohlepa. In to se dogaja še danes. Izjema je prazgodovina do trenutka, ko so uvedli privatno lastnino.
BURGA
02. 01. 2017 18.05
+3
Franc, zakaj đihadisti pobijajo v imenu Alaha?
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.05
+6
No ja. Ideologi so pobili 100 milijonov samo v zadnjih 70 letih. Pod ideologijo socializma. Evropa je v srednjem veku cela imela okoli 20 milijonov prebivalcev. Pa izračunaj. Vso zgodovino človeštva se ni pobilo toliko ljudi kot so jih socialistični ideologi v zadnjih desetletjih. V imenu socializma.
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.06
+12
Đihadisti pobijajo v imenu Alaha samo zato ker gre za barbarska plemena ki so se od nekdaj med sabo pobijala. Poglej ti kak zgodovinski film. Pobijali so se med sabo še ko so imeli samo kamele. Čim so dobili denar od nafte so pa kupovali tanke in topove. Tile isti bi se pobijali tudi v imenu Stare zaveze ali v imenu socializma.
mondeo73
02. 01. 2017 18.06
+8
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.07
+6
BURGA
02. 01. 2017 18.13
-1
Franc, V imenu Alaha pobijajo zato, ker so jim verski voditelji oprali možgane . In to niso nobena barbarska plemenena, ki so iz kamel prešaltali na tanke. Vera jih uči, da morajo pobijati nevernike, da bodo prišli v nebesa. Kristjani pa niso nič boljši, saj so v imenu svojega Boga pobili prvotne prebivalce obeh Amerik in Avstralije, Afričane pa zasužnili. Vse zaradi pohlepa, v imenu svojega Boga.
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.15
+11
Pobijali so se oni krvoločno ko še islamska vera ni obstajala. Torej?! Divjak bo vedno našel razloge za pobijanje. Magari socializem.
290ktober
02. 01. 2017 18.23
+1
290ktober
02. 01. 2017 18.25
-3
ajmoj.. ojoj. odrasti vsi verski voditelni že tisočletja spodbujajo ubijanje ,ker jim gre samo za oblast in denar.. odrasti..
290ktober
02. 01. 2017 18.26
-3
290ktober
02. 01. 2017 18.28
-3
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.29
+4
Che je bil tipični morilec ki je moril v imenu ideologije
BURGA
02. 01. 2017 18.31
+3
Saj ni problem islamska vera. Pred tem so se pač pobijali kristjani med seboj. Ampak pobijali se niso zaradi vere, temveč zaradi pohlepa, kar se dogaja tudi danes. Vero le izkoriščajo za svoje cilje. Zamisli si, kako oprane možgane mora imeti vernik, da razstreli samega sebe. Pa veš, da to ni nobena muslimanska specialnost, saj so tudi Japonci imeli samomorilce, pa niso muslimani. Pa še kaj bi se našlo. Skratka z vero perejo možgane neukemu in primitivnemu, boga boječemu človeštvu. Zaradi tega je predpogoj za rešitev človeštva, ateizem.
BURGA
02. 01. 2017 18.38
+3
Franc Evropa je napredovala v smeri človekovih pravic prav po zaslugi upora proti kapitalizmu. Kdo je ukinil 16 urni delovni čas, delo otrok, dopust, bolniška, regres itd.itd. Kdo se je boril za enakopravnost žensk? Mar je to ideologija. Proti čemu se je boril CHE? Proti izkoriščanju. In navsezadnje se vprašaj, proti čemu se borijo današnji "teroristi"? Ti lahko temu rečeš tudi ideologija, če tako želiš, za mene je vse to upor proti izkoriščanju. Pa da ne boš narobe razumel, ne odobravam terorizma in nasilja, ampak brez revolucij se na planetu nikdar ni nič spremenilo. Na žalost.
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.40
+4
A da je ukinjen 16 urni delavnik? Če bi bil ukinjen, bi podjetniki zaprli vsa podjetja in bi delavci in država ostala brez sredstev v proračunu. Podjetniki so vedno in bodo vedno delali 16 ur + na dan. Podjetnik niti slučajno ne more zadovoljit apetitov javnih parazitov če dela manj kot 16 ur na dan vse dni v tednu.
BildiTheEmperor
02. 01. 2017 18.56
+1
16 urni delavnik je ostal, samo plačan več ni
BURGA
02. 01. 2017 20.06
+1
16 urni delavnik so ukinili komunisti, socialisti, sindikalisti, sedaj pa kapitalisti uvajajo suženjstvo. In cerkev seveda nima nič proti, da le še k njim pade kakšen cekinček.