Tujina

V Turčiji po aretaciji predstavnikov prokurdske HDP odjeknila eksplozija: 100 ranjenih, osem mrtvih

Ankara, 04. 11. 2016 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ponoči so v Turčiji zaradi domnevnih povezav s terorizmom aretirali 11 poslancev prokurdske stranke HDP, kmalu za tem pa je v bližini policijske postaje, kamor so jih odpeljali, odjeknila eksplozija. Več kot 100 ljudi je ranjenih, osem oseba pa je umrlo. EU je zaradi tega dogajanja zaskrbljena in je sklicala srečanje veleposlanikov v Ankari.

Zjutraj je v največjem pretežno kurdskem mestu v Turčiji Diyarbakirju odjeknila eksplozija.

Ranjenih je bilo najmanj 100 ljudi, osem oseb pa je umrlo. Vse kaže, da je šlo za eksplozijo avtomobilske bombe, ki so jo nastavili člani "separatistične teroristične skupine", so predstavniki lokalnih oblasti dejali francoski tiskovni agenciji AFP. Dva prebivalca območja, kjer je prišlo do eksplozije, sta za AFP povedala, da sta videla minibus, ki ga je razneslo pred policijsko postajo.

Eksplozija je odjeknila nekaj ur po tem, ko so oblasti zaradi zaslišanja v nočnih racijah pridržale 11 poslancev prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP), tudi sopredsedujoča stranki Selahattina Demirtasa in Figen Yuksekdag.

Eksplozija je odjeknila v bližini policijske postaje, kamor so jih odpeljali po aretaciji, poroča Guardian.

Kmalu po aretacijah si v Turčiji onemogočili dostop do družbenih omrežij, kot so Twitter, Facebook, YouTube in Whatsapp, poroča BBC. Dostop do njih je bil onemogočen tudi uporabnikom, ki so do njih skušali dostopati prek navidezno zasebnega omrežja (VPN).

Demirtas je bil pridržan na svojem domu v Diyarbakirju na jugovzhodu države, medtem ko so Yuksekdagovo prijeli v njeni hiši v Ankari. Demirtas je v svojih zadnjih objavah na spletnem družbenem omrežju Twitter sledilcem sporočil, da so varnostne sile na njegovem pragu.

Demirtas in Yuksekdagova sta sicer v ločenih primerih obtožena širjenja teroristične propagande, Demirtas pa naj bi tudi spodbujal nasilje v smrtonosnih protestih oktobra 2014. Po navedbah vlade je do pridržanja prišlo, potem ko se voditelji HDP niso pojavili pred tožilci na pričanju.

Maja je turški parlament na pobudo Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana za 55 od skupno 59 poslancev HDP umaknil imuniteto pred pregonom.

Aretirana Selahattin Demirtas in Figen Yuksekdag.
Aretirana Selahattin Demirtas in Figen Yuksekdag. FOTO: AP

Eden izmed prijetih poslancev je za BBC dejal, da so bile aretacije "popolnoma nezakonite". "Ti ostri ukrepi nimajo nič opraviti s postopkovnim pravom, kazenskim pravim ali katerim drugim pravom sploh, niti z ustavo. Gre za nezakonito ugrabitev poslancev HDP. Turška vlada je na poti nacistične diktature. Ali bo turška vlada upoštevala upoštevala mednarodno sprejete standarde parlamentarne demokracije, to je bistveno vprašanje," je dejal. 

Policija je preiskala tudi sedež stranke v Ankari.

Uradna Ankara že nekaj časa vztraja, da je HDP podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). HDP te trditve odločno zanika in jih označuje za politično motivirane in navaja, da je bilo od julija lani pridržanih več kot 5000 ljudi, povezanih s stranko, več kot 1000 jih je bilo uradno aretiranih zaradi različnih obtožb, tudi terorizma.

ZDA, Evropska unija in Turčija PKK namreč uvrščajo med teroristične organizacije.

Nekaj ur po pridržanjih in eksploziji je Evropska unija izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Turčiji. "Izredno smo zaskrbljeni nad aretacijami. Smo v stiku z oblastmi. Sklicali smo srečanje veleposlanikov EU v Ankari," je na družbenem omrežju Twitter zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

V Turčiji še vedno vladajo izredne razmere po julijskem neuspešnem državnem udaru, to pa predsedniku Erdoganu dovoljuje, da zaobide parlament, ko sprejema nove zakone, ter omejuje pravice in svoboščine.

Zaradi domnevnih povezav z udarom so oblasti odpustile 100.000 javnih uslužbencev. 

HDP je v turški parlament prvič prišla lani, ko je dobila 59 sedežev in postala tretja največja stranka v državi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
05. 11. 2016 09.48
+1
Pa sej, včasih nimaš drugih poti, kot jih je ubral Erdogan. Nevem kaj čakamo v Sloveniji
kapljač1
05. 11. 2016 09.56
+1
Janša vrši puč in sabotažo nad družbo odkar, se je pojavil v politiki. In ke kaže da se bo sam unesel. Bo mlatil mline na veter, kar nič ne prinese koristi v neskončnost. Ravno tako kler, še naprej piše zgodovino sebi v prid in lovi rdeče čarovnice, kot da je to edino, kar potrebujejo ljudje in država. Če EU odreagita medlo ali sploh ne, na dokaj ostre Erdoganove poteze, lahko Slovenija spravi svojo neprodukrivno, razdiralno in š ko dljivo politiko, družbi nepotreben kler v red in normalne okvirje.
DIWG
04. 11. 2016 18.34
+12
Zakaj ni sankcij zoper Turčije? Prekinit sodelovanje, prepovedat vstop Turkom v EU, popolnoma izolirat Turčijo. Dokler se sultan ne odstrani z oblasti.
NiVseRes
04. 11. 2016 13.26
-20
Bravo erdogan..nepusti americanom in eu da vam uvedejo tezko demokracijo..neboste imeli ne vode ne kruha ko postavijo svojo oblast...ne se pustit....vse jih potolc
DIWG
04. 11. 2016 18.32
+5
TI si b3d4k. Turčija je ameriška pudla. Američani bi že zdavnaj zravnali Turčijo če je ta ne bi ubogala. Glasni so bili kako v demokratični Siriji vlada diktatura, pa je oblast bila 100x bolj demokratična od turškega sultana. Zdej pa nikjer nobenga, ne ZDA, ne EU da bi nasprotovale sultanovi diktaturi.
appollyon
04. 11. 2016 21.22
-4
Čudno od kar se rusija vmešava je začelo pokat.
SEJBOBOL
04. 11. 2016 11.16
+20
Če Kurdi ne ustavijo brezglavih turkov , jih bo polna EU .....
NiVseRes
04. 11. 2016 13.27
-10
modrook
04. 11. 2016 09.52
+35
In Turčija zahteva odpravo vizumov? Treba postaviti 15 meterski zid na meji, ne pa da se vizumi odpravijo
NiVseRes
04. 11. 2016 13.28
-14
Turkom odgovarja zid...turki so mocnejsi kot EU....slovenija..bolgarija clanica eu...haaahaha
DIWG
04. 11. 2016 18.37
+9
@NiVseRes - Močnejši v katerem pogledu? Terorizmu? Turčija od sestrelitve ruskega letala piha na mrzlo. Gospodarstvo in turizem sta počepnila. Turčija je tako "močna", da že 10 let prosi EU za odpravo vizumov, EU se norca dela iz Turčije že ves čas. Je reku sultan če do oktobra EU ne odpravi vizumov bo spustu migrante. Zdej smo novembra migrantov od nikoder. Turčija brez Evrope ostane na nivoju Pakistana.
rudar51
04. 11. 2016 08.51
+23
TURČINI, PAČ KURDOM NE DAJO MIRA, PA NI VAŽNO SO V SIRIJI, IRAKU,ALI TURČIJI.