Tujina

Pozivi Erdoganu, naj spoštuje zakone, pravice in svoboščine ljudi

Ankara/Bruselj, 22. 07. 2016 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turške oblasti z Erdoganom na čelu so začasno prekinile izvajanje evropske konvencije o človekovih pravicah. To jim bo olajšalo "čiščenje države od tolp zarotnikov". A tudi 15. člen konvencije o človekovih pravicah, ki državam podpisnicam omogoča odvzem določenih pravic v času vojne ali izrednih razmer, se izvaja pod strogimi določili.

Iz Evropske unije je slišati opozorila, da so ukrepi turških oblasti zoper izobraževalni sistem, sodstvo in medije nesprejemljivi.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn sta zaskrbljena zaradi izrednih razmer, ki so jih oblasti s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na čelu razglasile v sredo zvečer. Oba omenjena pozivata Erdogana, naj spoštuje zakone, pravice in svoboščine ljudi.

"Skrbno spremljamo razvoj dogodkov v Turčiji po uvedi izrednih razmer... Turške oblasti pozivamo, naj v vseh okoliščinah spoštuje vladavino prava, človekove pravice in temeljne svoboščine, vključno s pravico do poštenega sojenja za vse posameznike," sta zapisala.

Obstaja namreč utemeljen strah, da bodo oz. so že v Turčiji kršene pravice posameznikov. Številni se sprašujejo, kako se je lahko Erdogan lotil čistke tako hitro. To pomeni, da so določeni seznami "nezaželenih oseb" že obstajali. Turške oblasti tega dejstva niti ne skrivajo. Tako je sam Erdogan dejal, da so varnostne službe že v preteklosti imele določene sume. "Zakoni so onemogočali, da sprejmemo določene korake. S samim poskusom državnega udara pa so pokazali, da so aktivni in tako so na dan priplavale tudi njihove povezave znotraj državnih struktur," se je branil Erdogan.

Hahn in Mogherinijeva sta oba opozorila, da se 15. člen konvencije o človekovih pravicah, ki državam podpisnicam omogoča odvzem določenih pravic v času vojne ali izrednih razmer, izvaja pod strogimi določili. Erdogana sta pozvala, naj ta določila spoštuje, saj ima vsak posameznik pravico do poštenega sojenja.

Bosporski most v Istanbulu
Bosporski most v Istanbulu FOTO: AP

Hahn je med drugim na Twitterju zapisal, da je globoko zaskrbljen nad aretacijo novinarja in borca za človekove pravice Orhana Kemala Cengiza, kateremu naj ne bi omogočili niti kontakt z odvetnikom.

Slovenija obžaluje odločitev Turčije 

Na zunanjem ministrstvu so dejali, da Slovenija obžaluje odločitev Turčije, da prekine izvajanje konvencije o človekovih pravicah, in ob tem opozarja, da v skladu z drugim odstavkom 15. člena ni mogoče derogirati pravic iz 2. člena (pravica do življenja), kakor tudi ne iz 3. člena (prepoved mučenja), prvega odstavka 4. člena (prepoved suženjstva) ter 7. člena (ni kazni brez zakona) Evropske konvencije o človekovih pravicah. Z derogacijo, ki je v sami osnovi namenjena ohranjanju vladavine prava in temeljnih človekovih pravic, konvencija v Turčiji ne preneha veljati, so poudarili. 

Dodali so, da Slovenija pozorno spremlja razvoj položaja v Turčiji po poskusu vojaškega udara in pričakuje, da bo Turčija v ukrepih po razglasitvi izrednih razmer, kot aktivna in dolgoletna članica Sveta Evrope, izkazala polno zavezanost demokratičnim načelom ter spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Erdogan napovedal reorganizacijo turške vojske

Erdogan je v pogovoru za Reuters napovedal reorganizacijo turške vojske. Kot je dejal, je pred poskusom državnega udara prišlo do velikih obveščevalnih napak, vojsko pa bodo hitro reorganizirali, da bi preprečili morebitni drugi poskus prevrata.

Dejal je tudi, da verjame, da bo reorganizacija vojske oboroženim silam prinesla svežo kri. "Potem, ko se je vse to zgodilo, mislim, da so se naučili pomembne lekcije. To je proces, ki poteka in ne bomo se ustavili. Nadaljevali bodo dejavno. Imamo načrte," je še dejal Erdogan.

Napovedal je tudi, da bo sestanek vrhovnega vojaškega sveta, ki je najvišji organ v državi za nadzor vojske, morda že teden prej, kot je bilo načrtovano prvotno. Prvotno je bilo napovedano za 1. avgust. Svetu predseduje predsednik, v njem pa sta tudi obrambni minister in načelnik generalštaba turške vojske.

Turški predsednik je sicer 15. julij, dan neuspelega poskusa državnega udara, že razglasil kot dan spomina na žrtve udara. "Prihodnje generacije ne bodo nikoli pozabile junakov, ki so se borili za demokracijo," je dejal.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
23. 07. 2016 10.16
+1
Turčija je pač takšna kakršna je. Glede na trende v svetu se spreminja tudi ta država v smeri kjer kleriki obvladujejo državo preko svojih vernikov..Menda naj bi suniti ( ki so tam večina) ne imeli uradnih predstavnikov, tisti imam je samo vernik enak ostalim. No, je pa dejstvo da od tega kar dobro živi..Ne morem pozabiti izjave enega zasebnih lastnikov ko je bila pri nas transformacija na višku. Ko smo se pogovarjali, kakšen naziv naj bi bil za to delovno mesto, kjer bi delal, mi je lastnik dejal, da sem lahko zaradi njega tudi direktor ali minister, le da bo plača tolikšna kot on meni da je dovolj. Kako se temu reče je pač nepomembno. No, v tem primeru pa je obratno, ime je določeno, plača pa je hudo različna, tudi ideologijo razlagajo vsak po svoje, kakor se komu zdi, odgovorni niso pa nikomur. V RKC imajo vsaj nadzor nad pobesnelim tropom klerikov. Erdogana je strah samo enega, to je Gulen, ki je edini resen konkurent za njegovo oblast zato ga je tudi proglasil za voditelja vojaškega puča in želi njegovo glavo. Skratka tako kot se dogaja vso zgodovino do danes. Voditelji se požvižgajo na vero, delajo se grozne vernike, v resnici pa jo izkoriščajo za to, da prilezejo na oblast.. Oblast pa ima lahko samo eden. Seveda bodo "prizanesljivi" do vseh ostali, tudi drugače verujočih, vse dokler bodo pohlevne ovce in prinašali dobiček. Tiste ki prinašajo največ bodo celo dodatno nagrajevali. Gre torej za korist, seveda ekonomsko. Če bodo dvignili glavo, zahtevali sekularno državo, svobodo tiska in druge "neumnosti" bodo postali pa nadloga. Za nas je važno, da ta država in kultura pač ni kompatibilna z kulturo v Evropi. Lahko sodelujemo, ne moremo pa biti družina, ker so naše vrednote preveč različne. Je to težko razumeti?
Simoni?
23. 07. 2016 09.39
Ne morem se znebiti občutka da bo Erdogan končal tako kot Gadafi.....
Kollerik
22. 07. 2016 19.21
-1
Erdi in njegove akcije so vsekakor odlično gradivo za študije njegovega gorečega občudovalca in kraljeviča carsta noricum... (pravi idoli, press)
otocanka
22. 07. 2016 18.52
+3
Spet se ponavlja zgodovina....spet je na oblasti še en Milošević, Hitler in Musolini.
Fifi 24
22. 07. 2016 17.45
+5
Hitro pomagati našemu Nato zavezniku Cerar pošlji pomoč ne čakaj na ukaz US šefa mogoče te potem Erdo ne bo nataknu na kol ko bo čez čas prišel do sem ___________kar se tiče tega kao puča HAHAHA_________________Turški vojski je PUČ vedno uspel ta ni je pa Erdo naš ZAVEZNIK v roku 12ur po puču imel že seznam 2500 sodnikov in 3000 učiteljev ki jih mora odstranit mater je učinkovit jaja pol pa svizec...pardon povprečna EU ovca
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.55
+2
Erdo pa jih vse eno malo povprašaj , če so tudi sami pometli pred svojimi vrati od vseh teh v nebo vpijočih svinjarij na tem svetu!
Drty
22. 07. 2016 12.54
+3
Turki potrebujejo trdo roko, žal.
Frane Šajn
22. 07. 2016 13.00
+3
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.52
+5
Ko je prebral ta poziv se je baje komaj k sebi spravil od smeha!!!
Transformerji
22. 07. 2016 12.37
-2
Pred nekaj meseci sem napisal, da se bo Erdogan obrnil na Putina - sami minusi in pouki o tem, kako Erdogan sovraži Putina .........lepo je videti prihodnost......
Uporabnik113189
23. 07. 2016 09.53
+1
Verjamem da se bo res približal Rusiji. Je pa neumno pričakovati, da bo pošten in jim ne bo zasadil nož v hrbet takoj ko bo imel priložnost.
Transformerji
22. 07. 2016 12.12
+2
Erdogan se je Putinu opravičil za sestreljeno letalo - Putin pa mu je v dlan potisnil list z navodili......
heello
22. 07. 2016 11.40
+6
Tale Erdogan me spominja ne politikanta pri nas...., le kam to vodi !
Transformerji
22. 07. 2016 12.55
puspan
22. 07. 2016 11.17
+22
Če se je Erdogan za ta korak odločil, je to njegova stvar, ampak naj s tem dejanjem to tudi nekdo jasno in glasno pove, da si je odžagal vejo vstopa v evropske integracije na vseh področjih, PIKA. Tistim Turkom po Evropi, ki sedaj v znak podpore delajo nemire po državah, kjer gostujejo pa naj države gostiteljice po hitrem postopku omogočijo čimprejšnjo vrnitev v Erdoganov raj na zemlji.
Uporabnik113189
22. 07. 2016 11.12
+12
No, upam da ta praksa "začasne ukinitve človekovih pravic" ne bo postala kot primer kako se lahko rešujejo problemi.. Skratka, ko ti ustreza imaš človekove pravice in pred sodišča vlečeš ljudi, jih kaznuješ kor so jih kršili..Potem pa nek vladar oceni da mora odstraniti večjo količino opozicije in jih začasno suspendira. Zgodba je enaka kot genocid..Če si ga izvedel, se krivde pač ne moreš otresti kasneje, ko imaš urejeno državo. Nekaterih stvari pač ni mogoče popraviti. Če suspendiraš človekove pravice potem je jasno da gre za diktaturo, mogoče začasno, vendar tisti, ki bodo to plačali z življenjem kasneje ne bodo nič manj mrtvi, čeprav so imeli smolo in živeli v začasnem obdobju.
deratizacija
22. 07. 2016 09.45
+22
Erdogan se je namenil oblikovati izrazito stabilno opozicijo. Mrtvece!
Maday
22. 07. 2016 09.43
+9
Verjetno najbolj vpijejo tisti ki so dovolili pokole lastnih ljudi MERKLCA, Holand..in skorumpiran ISLAMSKI evro parlament..ti nosijo vso krivdo za morijo po EVROPI..Pri nas pa ZDRUŽENA LEVICA..
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.56
+2
Maday eni so tako sami sebi zadostni , da ne čutijo krivde, če jim jo dokaže sam oče nebeški!
morituri
22. 07. 2016 09.40
+16
Narod ga je povzdignil in tudi ubil ga bo ko bo spoznal, da ni pošten in je zelo zelo maščevalen!
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.57
+5
York
22. 07. 2016 09.09
+42
Prej kot v dveh letih bo Turčija krvavela. Gospod Cerar naj poskrbi za boljšo zaščito južne meje. In se ne zapleta z evropskimi uradniki v kritiko in zahteve, kaj gospod Erdogan lahko počne in česa ne. Je predsednik države, izvoljen na demokratičnih??? volitvah (poudarila tudi Merklova) in kakršnokoli vpletanje v notranje zadeve nam lahko prinese samo kopico problemov. Imamo že svojih dovolj, ki jih ne rešujemo, pa bi jih morali. Kaj bi pametovali o tujih. Veliki bodo zakuhali kar so se namenili, mali smo lahko samo kolateralna škoda, če se bomo vpleteli v tuje zgodbe.
morituri
22. 07. 2016 09.44
+13
Ja, že zdaj bi bilo potrebno meje zadihtati ne glede na nekatere neumneže, ki Sloveniji želijo slabo. Konec je, zdaj gre zares. Zgledujno so po Orbanu, ki ve kaj nas žaka, če pride k nam 3 milijone beguncev! Erdogan ni normale, misli, da je BOG!!!!!!
nenajdem
22. 07. 2016 08.50
+20
ko se bo zbudilo ljudstvo,bo enako zgodilo z njim kot je bilo z Romunom Nicolaem Ceauşescuem
morituri
22. 07. 2016 09.47
+5
puspan
22. 07. 2016 11.31
+5
nenajdem s tem, kar si napisal, se tudi jaz globoko strinjam, čeprav bo trajalo kakih pet let, da stvar dozori do vrelišča. Tudi Turki niso več to, kar so nekoč bili. Tudi pri njih je vedno več pametnih in intiligentnih ljudi in ne samo tkalcev ovčje volne, kot je bilo to še dve, tri desetletji nazaj. Sicer pa sem tudi sam prepričan, da gre omenjeni samodržec po Ceausescujevih stopinjah.
Ramzess
22. 07. 2016 08.40
+17
Ne vem zakaj se ljudje sploh čudijo že vnaprej sestavljenim seznamom delikatnih oseb interesom vladajoče elite, taki seznami niso nič novega v tem svetu, so del vnaprešnjih planov elite, verjetno jih ima veliko držav, za ZDA pa je itak znano da jih ima, z zapori in FEMA kampi vred.
expost
22. 07. 2016 08.31
+25
Oprostite izrazu, ampak tole bližnjevzhodno sra*je se vedno bolj pomika k Evropi. In Bruselj in Washington spet delata svojo računico.
bigbooss
22. 07. 2016 08.57
-10
Bližnje vzhodno sra*je smo mi zahod skuhali, ti in jaz..no seveda še sprašuješ kako..povem tako da smo dovolili našim politikom da so uničili njihove domove , razmisli da si ti na njihovEm mestu, iz velike jeze bi storil enako...sam se ena teorija je tu pač dokler se ti ne zgodi nekaj tudi ne moreš vedeti kako je...
bigbooss
22. 07. 2016 09.01
-1
Mi tu živimo mirno in lepo , naša letala pa ubijajo njihove otroke Rusijo njihove domove. Ampak prej ko slej se nam bo vrnilo to mogoče naši otroci bodo trpeli to kar oni danes trpijo ..pač ne znamo živeti v sožitju vsi na svetu. Človek je največja težava tega planeta žal res je
majstr4
22. 07. 2016 10.29
+3
jah če se ne počutiš del Bruslja, potem pač nisi. Ampak kolikor jaz vem, to pomeni, da ne boš vojne gledal doma po c nn iz satelitskih posnetkov, ampak zunaj v gozdu z mačeto v roki