Tujina

V turškem begunskem centru več mesecev posiljeval 30 sirskih dečkov

Ankara, 13. 05. 2016 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V turškem begunskem centru je čistilec več mesecev posiljeval 30 sirskih otrok, vladne službe pa dejanja niso opazile. Omenjeni dogodek je v medije prišel sredi obtožb, da Turčija ni varna država za iskalce azila.

30 sirskih dečkov je od septembra lani do začetka letošnjega leta posiljeval čistilec v begunskem centru Nizip v mestu Antep. Posiljevalec, znan le kot E. E., je dejanja že priznal in povedal, da je otrokom, starim od osem do 12 let, za spolne odnose plačal od 60 centov do 1,50 evra. Storilec je trenutno v priporu, preiskava pa se nadaljuje.

Glede na storilčevo priznanje so otroci lahko opisali podrobnosti, kako jih je storilec na stranišču centra posiljeval. Povedali so tudi, da jim je storilec grozil, da bodo nazaj v Sirijo izgnali celo družino, kjer se bodo morali boriti, če bodo o dejanju komu povedali. Tožbo so že vložile družine osmih otrok, ostale se za ta korak (še) niso odločile, saj se bojijo izgona.

Nezaslišano pa je, da so se posilstva dogajala več mesecev, a jih ministrstvo za nesreče in krizno upravljanje (AFAD), ki upravlja s centrom, ni opazilo. Posilstva so tako zaznali šele, ko je vojaški uslužbenec opazil storilca, ki otroke vozi na mesta, ki jih kamere ne snemajo. Ob razkritju sprevrženega dejanja, je visoko rangiran vojaški uslužbenec povedal, da je za posilstva odgovorna AFAD. ''AFAD je odgovorna za center in za to katastrofo,'' je povedal.

Sirski begunci - 11
Sirski begunci - 11 FOTO: Reuters

A AFAD ni bila edina, ki ni vedela za posilstva, ki so se dogajala v centru, kjer je nastanjenih 14.000 beguncev. Prejšnji mesec so center ob obisku hvalili glede standardov tudi nemška kanclerka Angela Merkel, turški premier Ahmet Davutoglu in številne druge pomembne turške osebnosti.

Pretresljiva vest o posilstvih je v javnost prišla v času, ko mediji poročajo tudi o tem, kako uslužbenci turške mejne kontrole zlorabljajo in streljajo na sirske begunce. Prav tako pa so Amnesty International in druge organizacije za človekove pravice prav zdaj sporočile, da Turčija ni ''varna'' za iskalce azila.

Turški novinar piše, da je v centru 85 kamer, tam, kjer naj bi se posilstva dogajala, pa naj bi bilo osem premikajočih in 14 fiksnih kamer, od tega naj bi jih 14 delovalo, zato novinar sumi, da so oblasti vedele za dogodke in jih namerno prikrivale.

Kljub vsem polemikam o turškem obravnavanju prosilcev za azil, pa je država še vedno gostiteljica največjemu številu beguncev na svetu, med njimi kar 2,7 milijona sirskih beguncev. EU in Turčija se sicer trenutno dogovarjata o sporazumu, po katerem bi Ankara nazaj vzela vse nelegalne migrante, ki so iz Turčije odšli v Grčijo. V zameno bi EU vzela tisoče sirskih beguncev iz Turčije. Če bo dogovor potrjen bomo še videli, saj je trenutno na mrtvi točki, ker tako Bruselj kot Turčija ne popuščata.

Medtem pa se evropske države še naprej soočajo z najhujšo begunsko krizo po 2. svetovni vojni, sa je leta 2015 na kontinent prispelo več kot milijon iskalcev azila. Največ beguncev prihaja iz vojnega območja v Siriji. Po podatkih ZN je od leta 2011 v Siriji umrlo okoli 250.000 ljudi, več kot 12 milijonov pa je razseljenih. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1