Tujina

V veljavi strožji ukrepi EU proti Rusiji, Slovenija že utrpela za 9 milijonov škode

Bruselj/Moskva, 12. 09. 2014 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V veljavo so stopili novi ukrepi proti ruskim posameznikom, ki naj bi bili v vpleteni v destabilizacijo Ukrajine. Rusija napoveduje protiukrepe, ukrajinski predsednik Porošenko pa je napovedal, da bo Ukrajina prihodnji teden postala pridružena članica EU. Nove sankcije uvedle tudi ZDA.

Na novem seznamu oseb, ki jih zadevajo sankcije, je več bližnjih sodelavcev ruskega predsednika Vladimirja Putina.
Na novem seznamu oseb, ki jih zadevajo sankcije, je več bližnjih sodelavcev ruskega predsednika Vladimirja Putina. FOTO: Reuters

Od danes dalje je v veljavo stopil nov sveženj ukrepov Evropske unije proti Rusiji zaradi destabiluizacije vzhoda Ukrajine. Med drugim sankcije vključujejo nadgradnjo obsotječih gospodarskih omejitev na finančnem, energetskem in obrambnem področju ter razširitev seznama oseb, ki so jim zamrznili premoženje in porepovedali potovanje v unijo.

Glavni novosti pri krepitvi gospodarskih sankcij sta, da državljani in podjetja EU ne bodo več smeli izdajati posojil petim velikim ruskim bankam v državni lasti ter da bo prepovedano tudi zadolževanje treh velikih ruskih obrambnih podjetij in treh velikih naftnih podjetij na evropskih trgih.

Seznam oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, bo dopolnjen s 24 osebami, vpletenimi v dejanja, ki kršijo ozemeljsko celovitost Ukrajine. Med njimi bodo predstavniki novega vodstva v Doneškem bazenu, vlade na Krimu ter ruski oligarhi.

Tako bo na kazenskem seznamu 119 posameznikov in 23 pravnih oseb. Poleg tega bo pravna podlaga razširjena, tako da bo mogoče z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo kaznovati posameznike ali pravne osebe, ki poslujejo s separatističnimi skupinami v Doneškem bazenu.

Članice bodo sicer do konca meseca opravile celovit pregled izvajanja mirovnega načrta in dogovora o premirju, na podlagi katerega se lahko odločijo tudi za spremembe, na primer za delno ali popolno razveljavitev sankcij, če bi ocenile, da Rusija ustrezno ukrepa za zagotovitev vzdržne politične rešitve za krizo v Ukrajini.

Nove sankcije uvedle tudi ZDA

Po Evropski uniji so danes zaradi dogajanja v Ukrajini nove sankcije proti Rusiji sprejele tudi ZDA. Kot so sporočili s finančnega ministrstva v Washingtonu, se strožje sankcije nanašajo na ruski finančni in energetski sektor. Po novem so usmerjene tudi proti največji ruski banki Sberbank ter nekaterim glavnim energetskim in tehnološkim podjetjem.

Dodatne sankcije pa so ZDA uvedle še proti energetskemu sektorju Rusije v povezavi z raziskovanjem in izkoriščanjem podvodnih energetskih virov na območju Arktike in iz skrilavcev v Rusiji. Gre za podjetja Gazprom, Gazpromfnet, Lukoil, Rosfnet in Surgutnefgas. Tarča novih sankcij so tudi osebe, ki so dejavne v ruskem obrambnem sektorju.

Rusija ima pripravljen odgovor

Rusija sicer že pripravlja odgovor na nov paket ukrepov. Po besedah sicer visokega uradnika blizu ruski vladi, bi lahko Rusija omejila uvoz vozil iz Evropske unije. "Imamo veliko nekmetijskih proizvodov, kjer so naši partnerji, še posebej evropski, precej bolj odvisni od Rusije kot Rusija od njih," je dejal svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Andrej Belousov. "To vključuje uvoz avtomobilov, predvsem rabljenih, pa tudi izdelkov, ki smo jih sposobni proizvajati sami. Tudi nekaterih vrst oblačil," je povedal.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev pa je že pred tem dejal, da bi lahko Rusija za potniška letala zaprla svoj zračni prostor.

Danes je Rusija Evropsko unijo obtožila, da je z novimi sankcijami zadala udarec mirovnemu procesu v Ukrajini. "Sprejemanje takšnih odločitev v času, ko se mirovni proces stabilizira, tako kot smo upali, pomeni izbiro škodovanja mirovnemu procesu," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ob robu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje v Dušanbeju je Lavrov napovedal, da se bo Rusija na sankcije odzvala "mirno, na ustrezen način", predvsem pa bo odziv utemeljila na nujnosti obrambe svojih interesov.

Slovenija zaradi ukrepov utrpela za devet milijonov evrov škode

Danes je o novih sankcij EU proti Rusiji govoril tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je ponovil svoje stališče, da se z ekonomskimi ukrepi lahko izvaja določen pritisk, da pa niso pravi inštrument za rešitev krize. Pojasnil je, da je EU pri vprašanju sankcij proti Rusiji razdeljena na dve skupini držav; na baltske države, Poljsko in Švedsko, ki zagovarjajo takojšnje in ostre sankcije, ter Nemčijo, Francijo, Italijo in tudi Slovenijo, ki zagovarjajo stališče, da je treba biti bolj previden.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec.
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec. FOTO: Miro Majcen

Po njegovih ocenah je imela Slovenija zaradi sankcij doslej za devet milijonov evrov škode, medtem ko celotna blagovna menjava z Rusijo znaša 1,6 milijarde. Bolj ga skrbijo napovedani ruski protiukrepi, ki naj bi zadevali avtomobilsko industrijo. V tem primeru bi to prizadelo zlasti slovenski avtomobilski grozd.

GZS: Sankcije stopnjujejo negotovost

Direktor Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti pa je dejal, da nove sankcije in napovedani povračilni ukrepi s strani Rusije neposredno ne bodo veliko vplivali na Slovenijo. "Stopnjuje pa se negotovost zaradi posrednih učinkov na trg EU," je dejal.

Negotovost se po Cantaruttijevih besedah povečuje tako zaradi učinkov na slovenske posredne izvoznike v Rusijo (prek končnih izdelkov drugih evropskih proizvajalcev) kot tudi na izvoznike v EU, in sicer zaradi vpliva sankcij na trge določenih izdelkov in storitev v uniji. Prav tako pa obstaja negotovost zaradi nevarnosti nadaljnjega zaostrovanja.

"Ostaja pa ključna neznanka: kako bodo sankcije in zaostrovanje odnosov med EU in Rusijo vplivali na celotni slovenski izvoz v zadnjih petih mesecih, torej po njihovi uvedbi," je opozoril Cantarutti.

Porošenko: Ukrajina v torek pridružena članica EU

Skoraj istočasno, ko so novi ukrepi z objavo v evropskem uradnem listu postali veljavni, pa je ukrajinski predsednik Petro Porošenko napovedal, da bo Ukrajina z EU pridružitveni sporazum podpisala v torek. Takrat se bosta namreč sešla ukrajinski in Evropski parlament in ratificirala sporazum.

Porošenko pravi, da gre za zgodovinski trenutek, ki bo določil prihodnost njegove države. "Ukrajinci so prestali enega izmed najtežjih preizkusov za pravico do tega, da so Evropejci," je izjavil. Izrazil je tudi prepričanje, da bo Ukrajina postala bolj demokratična in svobodnejša.

Petro Porošenko bo naslednji teden obiskal ZDA.
Petro Porošenko bo naslednji teden obiskal ZDA. FOTO: Reuters

Sicer pa je tudi poudaril, da se bo Krim sčasoma znova pridružil Ukrajini, saj bodo njegovi prebivalci spoznali koristi življenja v državi z zahodnimi vrednotami in svoboščinami. "Krim bo znova z nami, ne nujno... z vojaškimi sredstvi," je obljubil. "Za Krim bomo zmagali na svoboden, demokratičen in gospodarski način... To je edini način, na katerega lahko zmagamo - v boju za razum Krima," je poudaril.

Upa tudi, da mu bo med obiskom v Washingtonu prihodnji teden uspelo zagotoviti poseben status Ukrajine pri Natu. Nadeja se namreč, da bo Ukrajina prišla pod okrilje Natovega varnostnega dežnika, še preden bo uresničila obnovljene ambicije za polnopravno članstvo v zavezništvu. Njegov obisk v Washingtonu, kjer se bo v četrtek srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, bo vključeval pogovore o hitri sklenitvi novega dogovora o dodatni zaščiti pred rusko grožnjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
16. 09. 2014 14.25
korl bo vse pošlihtal. ukrajino je že rešil, zdaj bo še eu
mukuzu
14. 09. 2014 13.56
+5
Kako se nam bo to maščevalo!
iGURT
14. 09. 2014 13.47
+6
Zakaj podpiramo Sankcije proti neki državi? Sankcije ki so nam v škodo in katerih utemeljitev je neznanka ?
iGURT
14. 09. 2014 13.47
+8
Podobno ko kot smo podprli napad na Irak, napad na osnovi laži, t.i Vilinška izjava, hvala Dipsi Rupsi...
Bananaslo
14. 09. 2014 13.26
+6
Bravo EU in SLO hlapci...se vecja bo kriza, brez skrbi ZDA bo pomagala....zima bo kmalu tu.....
Bananaslo
14. 09. 2014 13.23
+3
Putn naj zapre ze enkrat plin pa bo gmh!
Bananaslo
14. 09. 2014 13.18
+7
Niso pa uvedli sankcije za prepoved uvoza Ruskega plina iz Ukrajine?!
crunk
14. 09. 2014 03.12
+27
Ja na*ebal bomo pa mi navadni smrtniki...3 kolegi so že izgubili službo,ker je njihova firma izvažala 70% izdelkov v rusijo..in še več je takih...hvala eu ker tako lepo skrbite za vse ljudi :))
FailNation
13. 09. 2014 23.34
+10
putina boli kita pipco za plin zapre pa jokamo ko mucki v vod
eFranjo
13. 09. 2014 17.28
-3
sice pa: mogoče pa letos ne bo huda zima
abigail
14. 09. 2014 07.47
+3
eFranjo
13. 09. 2014 17.26
+0
saj nam bo eu povrnila škodo, ni blema
zigasubic
15. 09. 2014 08.21
+1
Bi bil že čas da kaj povrnejo, ne samo jemljejo.
Peter Kralj 1
13. 09. 2014 16.11
+7
Zdaj bodo pa razmere v Ukrajini krive za neizvajanje prepotrebne gospodarske reforme, finančno luknjo, požrešnost in nelikvidnost slo bank
Cowboy224
13. 09. 2014 12.22
+6
Ja dragi Karl Erjavec in Janez Janša kje ste pa bili prej da bi o tem razmišljali? Sedaj več ni poti nazaj, Lizbonska pogodba je odtehtala svoje Slovenija kot država več ne obstaja, prav tako izstop ni več mogoč. Poglejte malo najbolj napredne države Evropi ne Uniji ampak Evropi potem pa me zanima koliko jih je polnopravnih članic NATA in EU ter koliko jih ima Euro kot denarno valuto.
Cowboy224
13. 09. 2014 12.26
+2
Sedaj pa bomo še te reveže Ukrajince not sprejeli ki niso nič drugega kot lenuhi, najprej so sesali denar od Rusije ter prejemali plin po smešnih cenah, sedaj pa jim to ni dovolj pa hočejo v EU, mislim da bi moral narod reči glasno NE, stop širitvi EU. Kakšno korist bo imela EU od Ukrajine razen da nam bojo ti isti Ukrajinci zabili nož v hrbet ko bomo najmanj pričakovali in potegnili spet z Rusi.
Cowboy224
13. 09. 2014 12.28
+5
Koliko pogojev in denarja je morala Slovenija plačati EU da so se lahko pridružili in koliko časa je to trajalo, sedaj pa si ta Ukrajinec kar določi kdaj bodo šli v EU. Mislim da je to začetek konca EU. Narod bo slej ko prej videl da to vodi v propad.
BioKokos
13. 09. 2014 10.31
+6
Ukrajino niso za brezveze zdaj not "ubacili" , rusija vs eu amerika vs arab , mi sužnji bomo pa spet brat na brata .
BioKokos
13. 09. 2014 10.25
-13
Zanimivo, da nekateri tukaj na forumu mislite da je PUTIN car in legenda itd.. bo čas pokazal svoje ;)
BioKokos
13. 09. 2014 10.32
-6
dreko123
13. 09. 2014 11.44
+10
Putin je edini ki se je uprl NWO-ju in zionistom! uni ta pobožni bi rekli da se bori proti antikristom... :)
Sputnik
13. 09. 2014 09.08
+9
lani je joe biden nagovarjal svet naj pomaga ameriki in ISIL premagat assada v siriji. letos je ta isti ISIL težava in biden prosi svet naj jim pomagajo ravno ta ISIL. da se ne bo slovenija uštela na isti način. pomagamo pa še vemo ne komu
dreko123
13. 09. 2014 11.45
+8
sej njegov sinko je pa sedaj sedi v največji ukrajinski plinski firmi... čisto naklučje pa to...
Sputnik
13. 09. 2014 09.04
+5
letos bo zima mrzla dolga in zelo draga. putin se bo pa valjal od smeha ko otrok
abigail
13. 09. 2014 08.35
+10
In ko sem že lani napisala, da nas bodo politiki na osnovi spora v Ukrajini porinili v vojno, ste mi brisali komentar. A ga boste spet?
zemljemerec
13. 09. 2014 07.21
+11
in kdaj bodo sprejeli sankcije proti agresorju in diktatorju USA ? Slovenija je pod pritiskom azilantov zaradi bombandiranja vasi in mest po svetu?
eggnog
13. 09. 2014 07.17
+25
Bedarija in neumnosti, ki jih počne zahod - nastradali bomo pa prebivalci EU. Vprašanje ? Komu koristijo strožje sankcije proti rusiji ? Zahodni politiki ali nam ? Koristijo nobenemu, gre za igrice, politikom s polno ritjo je vseeno. Še eno vprašanje ? Kje dragi slovenceljni mislite, da boste bolje sprejeti v primeru zaposlitve v tujini - ker roko na srce slovenistan propada... na zahodu ali v Rusiji ? Iz lastnih izkušenj povem, ker pogodbeno delam tako z zahodnimi podjetji, kot Ruskimi.... da je na zahodu prva selekcija geografske narave(čisti stereotipi) potem pa koliko staneš, v Rusiji je zgodba drugačna, prva selekcija je koliko si sposoben, pogajanja o plačilu so bolj birokratske narave in so odraz tvoje kvalitete + sprejem in odnos do tebe kot nekoga iz balkana je čisto profesionalen in korekten. Tako da vsi slovenceljni, ki propagirade zahod... se vprašajte, če dejansko sploh ste v tej ekipi za katero "navijate" :) ? Niste.... :) pa lep dan...
KLK007
13. 09. 2014 05.38
+20
Čestitke EU bedakom v Bruselj!