Tujina

V Venezueli se bo začel boj za predsedniški stolček

Caracas, 10. 03. 2013 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predčasne predsedniške volitve v Venezueli bodo 14. aprila. Kandidiral bo tudi začasni predsednik Maduro, opozicija pa opozarja, da je to protiustavno. V boj bo sicer znova poslala Caprilesa, ki ga je na zadnjih volitvah porazil Chavez.

Venezuelska volilna komisija je v soboto sporočila, da bodo predčasne predsedniške volitve, na katerih bodo izbrali naslednika pred kratkim umrlega voditelja Huga Chaveza, 14. aprila. Komisija je datum volitev sporočila dan po zaprisegi Nicolasa Madura kot začasnega predsednika države. Za svojega naslednika ga je izbral Chavez, kar je opozicija označila kot protiustavno.

Maduro velja tudi za favorita za zmago na predčasnih volitvah, opozicija pa želi v boj za novega predsednika znova poslati Henriqueja Caprilesa, ki ga je na zadnjih volitvah oktobra lani porazil Chavez.

Na ulicah prestolnice so še vedno vidni volilni plakati iz lanske predsedniške tekme.
Na ulicah prestolnice so še vedno vidni volilni plakati iz lanske predsedniške tekme. FOTO: Reuters

Capriles je na Twitterju izrazil hvaležnost za podporo in dodal, da bo odločitev o morebitni vnovični kandidaturi sporočil v kratkem. Zaprisego Madura, ki je zagotovil "popolno zvestobo" pokojnemu voditelju Chavezu, je označil kot ustavno prevaro in zlorabo oblasti.

"Nicolas, nihče te ni izvolil za predsednika. Ljudje niso volili tebe," je opozoril 40-letni Capriles. Dodal je še, da začasni predsednik v skladu z ustavo ne more kandidirati na volitvah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
11. 03. 2013 14.04
LAHKO NJIM, KI IMAJO NAFTO,SE RAZDAJATI,DELATI SE DOBRE,ŠENKOVATI,IGRATI SE CELIM SVETOM itd. ZA KARIZMATIČNEGA POPULISTA SO GA NAREDILI MEDIJI,PODPORNIKI,SIMPATIZREJI IN PREDVSEM KUBANSKI FIDEL CASTRO,KI GA JE NAŠČUVAL PROTI AMERIKI IN KAPITALISTIČNEM SAMODRŽCEM DIKTATORJEM KAKRŠEN JE BIL TUDI SAM.
lars1102
10. 03. 2013 11.35
.....boj za pedsedniški stolček in nagrabljeno premoženje......
tomoslaura
10. 03. 2013 11.08
+0
kak boj le neki, točno se že ve rezultat!!
olyca
10. 03. 2013 09.44
+4
Upam da ohranijo pamet in distanco med amer. gnilo demokradijo in njihovim sistemom, ki je sprejemljiv za normalne ljudi in delavce, da ne gredo na pot bivše Jugoslavije in sedanje Slovenije, iz kraljevine na beraško palico !!!!!
tomoslaura
10. 03. 2013 11.10
-2
verjemi da bolje pot sedanje "zavožene" Slovenije kot to, da se tam dogaja to, da če se dva skregtaa pa eden ubije drugega, pa če maš dnar podkupiš policaja in ni proti tebi ne postopka ampak en velik NIČ. Korupcija na višku povsod kamor se obrneš. Pri na spa je korupcija samo pri eliti.