Tujina

FOTO: V washingtonskih šolah proslavili dan slovenske hrane - za zajtrk frtaljo, za kosilo pa šelinka

Washington, 11. 05. 2017 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Županja Washingtona Muriel Bowser je 10. maj proglasila za dan slovenske hrane, ko so v vseh 113 javnih šolah prestolnice ZDA 50.000 otrokom ponujali slovenske tradicionalne jedi. Na osnovni šoli Harriet Tubman pa so slovensko hrano tudi kuhali slovenski šolarji, in sicer iz osnovne šole Šturje Ajdovščina, zmagovalci tekmovanja Kuhnapato.

Šolarji iz Washingtona so včeraj jedli slovensko hrano.
Šolarji iz Washingtona so včeraj jedli slovensko hrano. FOTO: Ambasada RS v Washingtonu

Šolarji 113 javnih šol ameriške prestolnice je v sredo jedlo slovensko hrano. Županja Washingtona je namreč 10. maj razglasila za  dan slovenske hrane, na osnovni šoli Harriet Tubman pa so slovenske jedi tudi pripravljali slovenski šolarji.

Šolarji bodo kuhali še v soboto, ko bo tudi na slovenskem veleposlaništvu potekala prireditev dan odprtih vrat veleposlaništev EU. Washingtonski šolarji so v sredo za zajtrk jedli "frtaljo", za kosilo šelinko s polento, za popoldansko malico pa solato s kuhanim mesom.

Šolarje nagovoril slovenski veleposlanik, slišala se je tudi slovenska himna 

Na svečani proslavi ob promociji Slovenije in njene tradicije na krožniku je zbrane v osnovni šoli Harriet Tubman nagovoril odhajajoči slovenski veleposlanik Božo Cerar. Ravnateljica je prebrala županjin razglas o dnevu slovenske hrane, učenci pa so poleg ameriške zapeli tudi slovensko himno in si ogledali film o Sloveniji.

Osnovno šolo Harriet Tubman je Slovenija "posvojila" v okviru programa "Embassy Adoption Program", kar pomeni, da s tamkajšnjimi otroci izvaja različne programe. Tokrat so jim učenke iz Ajdovščine Tanaja Odar, Urška Vidmar, Taša Ličen in Zala Gruntar skupaj z mentorico Petro Ušaj predstavile zanimivosti posameznih slovenskih regij z njihovimi kulinaričnimi značilnostmi.

Slovenske obroke so za šolarje Washingtona v sodelovanju z nutricionisti in projektom Kuhnapato pripravili Sodexo Magic Team in DC Central Kitchen, dogodek pa je na vseh vključenih šolah pospremila knjiga s 65 recepti slovenske prehranske tradicije na podlagi petletnega dela projekta Kuhnapato, katerega častni predsednik je premier Miro Cerar.

Urad vlade za komuniciranje je posebej za ta dan pripravil promocijsko knjigo Grandma's Kitchen, v katerem je tudi pismo podpore slavne slovenske kuharice Ane Roš osnovnošolcem, ki v ZDA predstavljajo slovensko kulinariko.
Urad vlade za komuniciranje je posebej za ta dan pripravil promocijsko knjigo Grandma's Kitchen, v katerem je tudi pismo podpore slavne slovenske kuharice Ane Roš osnovnošolcem, ki v ZDA predstavljajo slovensko kulinariko. FOTO: POP TV

Posebna promocijska knjiga z recepti in posvetilom Ane Roš

Urad vlade za komuniciranje je posebej za International Food Day pripravil promocijsko knjigo Grandma's Kitchen, v katerem je tudi pismo podpore slavne slovenske kuharice Ane Roš osnovnošolcem, ki v ZDA predstavljajo slovensko kulinariko.

"Mladim kuharjem sporočam - slovensko kulinarično tradicionalno kuhinjo cenite. In predstavljajte jo s ponosom ter interpretirajte z domišljijo. Prepričana sem, da boste tudi vi kulinarični ambasadorji Slovenije v svetu. Vaš projekt predstavlja Slovenijo kot kulinarično mešanico različnih geografskih leg. In je zato čudovit," je zapisala Rošova.

Projekt Kuhnapato je pred sedmimi leti zasnovala Anka Peljhan. Namen projekta je motivirati slovenske osnovnošolce k raziskovanju lastne prehranske dediščine, jih poučiti o jedeh njihovih prednikov, spoštovanja lastne kulture, spoštovanja do narave in jih usmeriti k zdravemu načinu prehranjevanja. Projekt kuharske veščine povezuje tudi z znanjem zgodovine, kulture, poznavanja značilnosti lokalnega okolja in zakonitosti letnih časov. 

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
13. 05. 2017 15.18
lahko bi tudi kaznovali kriminalce npr.: ce boste krsili amerisko zakonodajo boste obsojeni na slovenski levofasisticni standard!
flojdi
12. 05. 2017 17.56
+4
.vsa čast jim. / kam naj se skrijem , ker priznam , da ne vem kaj je frtajla, še manj pa kaj je šelinka
BrBrBrr
12. 05. 2017 08.37
+2
Pol se dobi "primorc" ki pravi da neve kaj šelen šelna... iz tega se dobi šelinka,tud jas nevem kaj je kranjska klobasa pa mi je vseno dobra... ;)
butalistan
11. 05. 2017 21.49
+2
Slovenska hrana!?? To sigurno ni.
tomi.passion@gmail.com
11. 05. 2017 21.45
+2
Super, to pa je odlična promocija in uspeh. Če sem malo ciničen, bodo tudi ameriški otroci sedaj lahko okusili PRAVO hrano.
nikhrast
11. 05. 2017 19.17
+3
Pa koliko hrane se pomeče v smeti v teh šolskih cafetarijah, ne moreš verjeti. Prinesejo malco, pogledajo, vržejo vse v smeti, potem pa na pommes frites, hamburger, hot dog...
BrBrBrr
11. 05. 2017 16.13
+2
Šelinka je tipična primorska mineštra ki jo pozna vsa primorska in širše le da ima dodano zeleno, za izboljšt jo se noter da lahko pršut ,panceto... Frtalja je OMLETA z zelenjavo ,šparglji,koromač,melisa ,srčno zelje ,mederjano.... za izboljšat se da pršut , domačo salamo,klobaso... gurmanske zadeve ki jo marsikateri po plehkih izjavah ne pozna ali pa še bolje da jih ne... ;)
Bofur
11. 05. 2017 17.29
+20
se opravičujem za nevednost, kako pa naj bi vedel za šelinko, da je to krompirjeva mineštra z zeleno. Sem hodil po Primorskem, pa ne vem, če sem v kakšni oštariji zasledil, da ponujajo šelinko .... Mogoče ne bi bilo slabo, da Primorci o svojih kulinarničnih posebnostih izobrazite tudi preostanek Slovenije, ne le Američane v Uvošingtoni
guojle
11. 05. 2017 17.44
+16
Sem primorec kmalu bo pokoj na vidiku a za šelinko se nisem slisal
lubje
11. 05. 2017 20.50
+5
nikhrast
11. 05. 2017 16.01
+8
Mladina je to pometala v smeti, saj še v Slovenijo večino tega ne damo na mizo. V Severni Ameriki si večina tako prinese svojo malco, "lunch", na delo, šolo, pisarno..., v glavnem kakšen sandwich in sadje. Vsi vemo kaj je "lunch pail", "lunch bag", pa "lunch bucket"... Kaj je kosilo pa sploh ne vemo v Severni Ameriki, opoldne se ne je toplo, večerja je pa glavna obrok, po šesti uri ko vsi pridejo domov.
Fulano in Beltrano
11. 05. 2017 18.26
Malo si mimo ustrelil s tem komentarjem. Če je bila mladini hrana predstavljena na pravilen način, so v bistvu jedli tisto, kar bi jedli v malo drugačni preobleki v vsaki tradicionalni italijanski restavraciji, ki jih je v Severni Ameriki en kup. Kar se pa tiče toplega kosila pa ravno tako. Topla juha se dobi povsod - primer Whole Foods, pizza je na vsakem koraku, veliko kosil proda Chipotle, razne azijske variante s pasto in rižem, rakci...razne židovske restavracije s hrano na "vago"....ob sendvičih je tudi opcija juhe....
nikhrast
11. 05. 2017 19.02
+3
Chipotle je v redu, samo avokado gor pa nikoli. V Whole Foods pa ne vem če kdo kupi juho, Američani ne jedo juhe. Kosila tudi ne jedo, za večerjo laufamo po take-out, nekateri še kuhajo za rekreacijo... Osebno, jem dvakrat na dan, malca opoldne, pa večerja enkrat od šestih do osmih zvečer. V starem kraju poleti pa večerja pozno zvečer, ko pridemo s plaže domov.
Fulano in Beltrano
11. 05. 2017 19.32
+1
Ti malo izhajaš iz samega sebe in svojih navad. Guacamole je ena izmed najbolj tipičnih mehiških jedi, tako, da se mi zdi, da je kar smiseln, je pa izbira vsakega posameznika. Whole Food's ima odvisno od lokacije vsaj dve, tri vrste juhe. Se pravi, da jih imajo zaradi lepšega, ker juhe nihče ne je. Kosilo je marsikdo, mogoče ga ne je tvoja generacija, ali pa ljudje okoli tebe. Za večerja laufaš po take-out. Stvar navade. Tudi v Ameriki/Kanadi si lahko skuhaš npr. golaž in ga večkrat pogreješ. Recimo Dominikanci in Portoričani za več dni v naprej kuhajo riž, ribe, ali meso v omaki - in to pogrejejo. Ti isti Dominikanci - ampak mlajša generacija, smatrajo krompirjev čips za enakovrednega pomfriju. Že v Sloveniji je težko posploševat, kaj šele v isti koš dajat par sto milijonov ljudi....
nikhrast
11. 05. 2017 22.38
Moja sestra sploh noče kuhati, v Chipotle pa gre večkrat, samo guacomole pa vedno ne za mene. Juhe imajo vsepovsod, ene dve tri, samo vidim da Evropejci jih kupujejo, navajeni so. Pa saj tudi v starem kraju poleti stalno kuham tudi juhe za večerjo, potem meso, riž ali krompir, kakšna zelenjava, pa solata, dessert tudi. Poglej pa po marketih, delikatesah..., vse povsod pripravljena hrana, prav čudim se, vse pripravljeno. How about Costco, vedno polno folka, pa polno pripravljene hrane, pho soup je v redu. Več kot polovico denarja za hrano gre v restavracije in za take-out.
Al83
11. 05. 2017 14.07
+1
Kranjsko klobaso bi jim dal, pa mal potice. Drgač pa itak Melanija nardi več za prepoznavnost Slovenije, kot cela slovenska zunanja politika skupaj.
Bofur
11. 05. 2017 14.04
+5
"Šelinka", če kdo ne ve, je mineštra ali gosta krompirjeva juha z zeleno. Šelin se po wajdovsko reče (gomoljni) zeleni. Kaj vse se človek novega nauči na 24.ur.
Heretik1
11. 05. 2017 13.27
+4
Prepričan sem, da tega nihče ni jedel!
Bofur
11. 05. 2017 12.24
+0
Na fotografiji pa "kmečki krožnik" s pečenico, krvavico, kislo repo, kislim zeljem, ajdovimi žganci, svinjsko pečenko :))) Mogoče pa gre za prikrito "frtaljo", šelinko s polento, in solato s kuhanim mesom. Kolikor vem v slovenskih šolah in vrtcih za zajtrk ali malico/kosilo nikoli ne ponujajo jajc.
Neutrino
11. 05. 2017 13.29
-1
Res je he he, slikano pa mrbit pr Lectar v Radovljici
Neutrino
11. 05. 2017 13.30
-1
Res je, slikano pa mrbit pr Lectar v Radovljici
Bofur
11. 05. 2017 12.15
+18
Slovenski šolarji pa vsak dan praznujejo "dan ameriške kulinarike", s konzumacijo na koruznem sirupu, sladkorju, maščobi, soli in beljakovinskih kvazi polpetih temelječih obratih dokazano škodljive plastično umetne hitre prehrane in sladkanih pijač. Seveda prehranski lobiji ne bodo nikoli dopustili prepovedi prodaje pijač in hrane z dodanimi umetnimi in naravnimi sladili, ter prepoved manipulacije s hrano, ko so pravila tako ohlapna, da lahko multinacionalne verige beljakovinsko-maščobni polpet ("hamburger") prodajajo kot "svežo mesno pleskavico", čeprav gre za pogret zamrznjeni izdelek, v katerega je zmetano vse možno, vključno z lepili in vezivi, samo kakovostnega mesa je bolj za vzorec, ali pa še to ne.
HeroinHero
11. 05. 2017 11.49
+21
prvič slišm za te jedi...to ni nobena slovenska hrana, to so neke jedi k jih pozna par vasi tm nekje na primorskem, večina pa še slišala ni nikol za njih... ker pametnjakovič se je spet to zmislu...
Vipavka
12. 05. 2017 12.06
Če ti nečesa ne veš, ne pomeni, da ne obstaja. Kar so punce predstavile so tipične primorske jedi. Kaj pa naj predstavijo, če je namen, da predstavijo lokalno hrano. In še nekaj. Imela sem priliko poizkusiti, kar ze punce skuhajo. Je odlično in super izgleda.
yaks
11. 05. 2017 11.25
+3
Dajte raje komentarje zapret. Ker taki pacienti, ki pišejo tu komentarje slabšajo razpoloženje.
janezpodre
11. 05. 2017 10.51
+3
Pozabil so pa na pijaco - za frustik deci snopca, za kosiu pa dva deci slovenskega Terana.
mr.wu
11. 05. 2017 11.13
+7
Heretik1
11. 05. 2017 13.26
+4
Slovenski teran NE obstaja! Obstaja pa kraški teran!
bananos
11. 05. 2017 10.34
+4
Ali je samo Primorska Slovenija? Dvomim, da so to jedli.
24fakenews
11. 05. 2017 10.46
-7
mastablasta
11. 05. 2017 10.57
+3
oni dajo sam kečap zraven ali pa kak sirup gor polijejo pa jim je vse dobro.
24fakenews
11. 05. 2017 10.30
-1
Dejte jim raje hamburgerje
rekapaka
11. 05. 2017 10.09
+3
Komentatorji so v glavnem sami strokovnjaki za slovensko hrano, ki mislijo, da je hamburger slovenski!
mufic
11. 05. 2017 10.13
-15
Nič ni Slovenskega,Vse smo samo pokradli in si prilastili od drugih,z kranjsko klabaso vred
Frankly
11. 05. 2017 09.40
-1
Selinka - zelenjavna juha iz zelene.. nikol slisal, nikol jedel. Dvomim, da bo to otrokom vsec.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.