Tujina

V zadevi L'Oreal priprli četverico

Pariz, 15. 07. 2010 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V povezavi s preiskavo dedinje podjetja L'Oreal je policija priprla upravljavca premoženja Bettencourtove in še tri ljudi. Najprej jih bodo zaslišali, nato pa se bodo odločali, ali bodo proti njim vložili obtožnice.

Francoski policisti, ki preiskujejo L'Oreal.
Francoski policisti, ki preiskujejo L'Oreal. FOTO: Reuters

Francoska policija, ki preiskuje najbogatejšo Francozinjo in dedinjo kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt, je danes priprla upravljavca premoženja Bettencourtove in še tri ljudi, ki jih bo sedaj zaslišala posebna enota pariške policije za finančne zločine. Gre za zadnji preobrat v škandalu, ki je dosegel tudi vrh francoske politike. Priprti so bili finančni svetovalec Patrice de Maistre, zvezdniški fotograf Francois-Marie Banier, nekdanji odvetnik Bettencourtove Fabrice Goguel in Carlos Vejarano, upravnik otoka Arros na Sejšelih, ki naj bi bil v lasti bogate dedinje in naj bi ga ta izkoriščala kot davčno oazo.

Po 48 urah pripora se bo morala policija odločiti, ali bo proti njim vložila obtožnice. Policija je sicer v povezavi z Bettencourtovo, ki naj bi bila kriva utaje davkov in nezakonitega financiranja vladajoče stranke UMP francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Že v ponedeljek preiskali več domov in pisarn

Škandal je izbruhnil junija, ko je v javnost prišel prepis pogovorov med Bettencourtovo in de Maistrom, ki jih je na skrivaj posnel njen služabnik. Ti posnetki naj bi razkrili, da je najbogatejša Francozinja načrtovala utajo davkov – 80 milijonov evrov naj bi skrila na račune švicarske banke, nekaj denarja pa bi namenila za visoke donacije prijateljem v UMP.

Policisti so v ponedeljek preiskali domove in pisarne več ljudi, tako ali drugače povezanih s financami Bettencourtove, med drugim pariško stanovanje fotografa Baniera, ki mu hčerka Bettencourtove Francoise Bettencourt-Meyers očita, da je poskušal izkoristiti nebogljenost njene matere.

Francoise Bettencourt-Meyers je zato tudi vložila zahtevo, naj sodišče njeno 87-letno mater Liliane razglasi za nesposobno upravljanja s 17 milijard evrov vrednim premoženjem, potem ko je ta Baniera zasipala z darili, vrednimi skoraj milijardo evrov.

Liliane Bettencourt, ki le redko stopi pred kamere, je nato v sredo v pogovoru na televiziji povedala, da je naročila neodvisno revizijo v svojih družbah, ki naj bi dokazala, da je še vedno sposobna voditi svoje posle.

Denar dobil tudi Sarkozy

Škandal pa je dosegel tudi samega Sarkozyja, potem ko je nekdanja računovodkinja bogate dedinje policiji povedala, da je ta prispevala 150.000 evrov za njegovo kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2007. Denar naj bi v gotovini prejel tedaj glavni finančnik Sarkozyjeve stranke UMP Eric Woerth.

Woerth je sicer minister za delo, do nedavnega pa je bil minister za proračun. S položaja glavnega finančnika UMP je zaradi vse hujšega pritiska pred dnevi odstopil, naj bi pa ostal minister. Woerth je že več tednov tarča ostrih kritik tudi zato, ker je bila njegova soproga Florence zaposlena v podjetju, ki je upravljalo s premoženjem Bettencourtove.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

icca
15. 07. 2010 21.10
Ker se cenijo !
mac4_m
15. 07. 2010 20.27
mafija vlada svetu. Če se to ne spremeni bomo najprej stopili vs led, potem pa ne bo ničesar več...
brejakuzla
15. 07. 2010 18.52
kradljiva banda na oblasti vsepovsod, francija, italija loža, slovenija!