Tujina

V ZDA se lahko zdaj istospolni pari poročajo v vseh 50 zveznih državah

Washington, 26. 06. 2015 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriško vrhovno sodišče je legaliziralo istospolne poroke po celotnem ozemlju ZDA. Doslej se namreč v 14 državah istospolni pari niso mogli poročati. Sodišče je zdaj odločilo, da je takšna prepoved poročanja v nasprotju z ustavo in da to nikakor ne pomeni poniževanja porok.

Vrhovno sodišče ZDA je danes s petimi glasovi proti štirim odločilo, da se lahko istospolni pari poročajo v vseh 50 zveznih državah. Doslej so imeli to pravico v 36 državah in prestolnici ter na zvezni ravni.

Odločilni glas za pravice istospolnih je prispeval sodnik Anthony Kennedy, ki se ni le pridružil štirim liberalnim sodnikom, ampak je tudi napisal mnenje večine. Kennedy je to storil tudi v prejšnjih dveh odmevnih odločitvah v prid pravic homoseksualcev, nazadnje leta 2013, ko je vrhovno sodišče razveljavilo prepoved porok istospolnih parov na zvezni ravni z utemeljitvijo, da gre za neustavno diskriminacijo.

istospolne poroke
istospolne poroke FOTO: Reuters

Domine so se začele podirati, saj so zvezna sodišča po posameznih zveznih državah, kjer so bile tovrstne poroke prepovedane, ugotavljala, da so prepovedi v nasprotju z ustavo. Prizivna sodišča so to potrjevala, dokler ni sodišče v Cincinnatiju sprejelo nasprotno odločitev. To je pomenilo, da se mora vmešati vrhovno sodišče.

Kennedy je v mnenju večine zapisal, da pri porokah med homoseksualci nikakor ne gre za poniževanje porok, ampak za željo, da živijo skupno življenje. Štirje konservativni sodniki so napisali ločena mnenja, ki so si enotna v trditvi, da bi moralo vprašanje porok ostati v rokah zveznih držav in njihovih volivcev.

Javno mnenje vse bolj v prid istospolnim porokam

Veliko zveznih držav je začelo leta 2004 izvajati referendume o porokah, ki so se vsi po vrsti končali z zmago opredelitve, da je dovoljena poroka le med moškim in žensko. Od takrat naprej se je javno mnenje počasi spreminjalo in danes okrog 60 odstotkov Američanov ne nasprotuje več porokam istospolnih parov.

Javno mnenje je potem prepričalo tudi demokratske politike, kot je predsednik Barack Obama, da spremenijo mnenje oziroma se izjasnijo. Tudi demokrati, ki so šli na nacionalne volitve, so večinoma trdili, da so poroke stvar zveznih držav. Ko je podpora homoseksualnim porokam glede na javno mnenje narasla, so tudi oni pogosto spremenili pristop. Obamo je v to pred volitvami 2012 prisilil podpredsednik Joe Biden, ki je jasno povedal, kaj misli.

Zagovorniki pravic homoseksualcev, zbrani pred sodno palačo v Washingtonu, so po novici zaplesali in se začeli veseliti, slavje pa se bo nadaljevalo konec tedna, ko bodo potekale parade ponosa. Največja bo v nedeljo v New Yorku. Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki je v četrtek razočaral konservativne Američane s podporo zdravstveni reformi, je danes dejal, da zagovorniki pravic homoseksualcev lahko slavijo, vendar ne smejo slaviti ustave, ker to z njo nima nič.

veselje ob istospolnih porokah
veselje ob istospolnih porokah FOTO: Reuters

Sodišče po njegovih besedah ni zakonodajno telo in ne bi smelo pisati zakonov. "Homoseksualne poroke so morda dobra zamisel, vendar to ni odločitev sodišča," je dejal Roberts in pri tem uporabil enak argument, kot ga je kolega Antonin Scalia v četrtek, ko je napadel med drugim tudi Robertsa glede zdravstvene reforme. Scalia je danes sporočil, da ga homoseksualne poroke ne skrbijo toliko kot grožnja, ki jo za demokracijo predstavlja njegovo lastno vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je odločalo o pritožbi držav Kentucky, Michigan, Ohio in Tennessee, ki so bile proti odločitvam sodišč nižje stopnje in so želele ohraniti prepoved porok istospolnih parov oziroma ohraniti referendumsko izraženo voljo ljudstva.

V ZDA okoli milijon istospolnih parov

V ZDA je glede na podatke univerze Kalifornija Los Angeles trenutno okrog milijon istospolnih parov, ki živijo skupaj. Doslej se jih je poročilo okrog 400.000. Obenem s pravico do poroke pa že izkoriščajo tudi pravico do ločitev.

Odločitev sodišča je kmalu po objavi pozdravil tudi predsednik Obama, ki si bo teden zapomnil po pomembnih zmagah. Kongres mu je dal proste roke za pogajanja o zunanjetrgovinskem sporazumu z Azijo, vrhovno sodišče pa mu je pomagalo utrditi mesto v zgodovini s potrditvijo zdravstvene reforme in homoseksualnih porok.

V četrtek je dejal, da je bila potrditev zdravstvene reforme velik dan za Ameriko, danes pa je izjavil, da gre za zmago vseh Američanov. "To je zmaga za vse zaveznike in prijatelje, ki so se leta in desetletja trudili ter molili za spremembe. Ta odločitev je zmaga za Ameriko," je dejal Obama.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1