Tujina

V želodcu poginulega kita našli 40 kilogramov plastičnih vrečk

Ljubljana, 18. 03. 2019 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na obali Filipinov je zaradi 'želodčnega šoka', potem ko je zaužil 40 kilogramov plastičnih vrečk, poginil mlad kit. Morski biologi so bili zgroženi, ko so v njegovem želodcu našli 16 vreč riža in nakupovalne vrečke. Objavili so tudi nazorne in pretresljive fotografije obdukcije kitovega želodca.

Morski biologi na filipinskem otoku Mindanao so bili pretreseni, ko so odkrili brutalen vzrok smrti mladega kita, ki ga je v nedeljo naplavilo na obalo. Na Facebooku so razkrili, da je obdukcija pokazala, da je bilo v trebuhu kita 40 kilogramov plastičnih vrečk, med njimi 16 vreč riža, štiri vreče s plantaže banan in nakupovalne vrečke.

Nazorne fotografije obdukcije kita so pokazale številne plasti smeti, ki so jih odstranili iz živali, ki je umrla zaradi želodčnega šoka, potem ko je zaužila plastiko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Biolog, ki je sodeloval pri obdukciji, je sporočila, da je 'to največ plastike, kar so jo kadarkoli našli v kitu'. Dodali so, da je to 'ogabno' in da morajo oblasti takoj ukrepati zoper tiste, ki nadaljujejo onesnaževanje voda ter oceane in reke dojemajo kot smetnjake za plastiko.

Morski biolog Darell Blatchley je pojasnil, da so v desetih letih našli 57 mrtvih delfinov in kitov, ki so umrli zaradi nakopičenih smeti in plastike v želodcih. Junija lani je denimo na Tajskem poginil kit, v katerem so našli več kot 80 plastičnih vrečk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kliko7
18. 03. 2019 18.21
-7
ja no, je vsaj mal morje pocistu!
kritika1
18. 03. 2019 16.45
+42
In kdaj bomo popolnoma prepovedali plastične vrečke in drugo nesnago. Kdaj bomo pritisnili na industrijo, da ni potrebno vsakega dreka zavijati v pet embalaž, da jim ni treba tekmovati kdo bo bolj svinjal planet, da je pomembna kakovost izdelkov in ne embalaža. Kdaj boste prepovedali mlečne izdelke v plastični embalaži, kdaj boste ukinili "pleničke za enkratno uporabo" ali pa izdelovali popolnoma razgradljive? En dan otroke pošljejo na cesto, da protestirajo, da se lahko pohvali tiste, ki so to organizirali, pote pa stvari po starem naprej. Kakšen cinizem ta naš odnos do planeta!
Kliko7
18. 03. 2019 18.22
+1
ti se jajcas za tole pikico v morju, ne ves pa kajkitajci pa indijci spusajo vse u zrak, pa rusi, pa ameri.........
dannyer
18. 03. 2019 18.50
+5
ta plastika prihaja iz azije indije afrike in pa brazilije in ne evrope. okoli antartike pa še vedno krožijo smeti ki so jih okoljevartveniki odvrgli ko so se zagozdali v ledu. mi si otežujemo življenje zaradi ne resnih azijskih držav tudi če jo mi prepovemo prihaja ta iz azije bolj ali manj. poročilo se da dobiti na spletnih straneh OZN prav tak ose da plačati za to poročilo. za natančne ifo.