V želodcu poginulega kita našli kar 30 plastičnih vrečk

Marsikatera plastična vrečka konča v morju, te nato pojedo ribe in morski sesalci. Zaradi tega (lahko) tudi poginejo. Na Norveškem našli kita, ki je imel v želodcu kar 30 vrečk. Kit je bil očitno v veliki agoniji, saj je večkrat zaplaval proti plitvinam.

Kit

Kit je poginil zaradi vrečk. (Foto: AP)

Raziskovalci so v želodcu poginulega kita našli več kot 30 plastičnih vrečk, ki so blokirale delovanje prebavnih organov. Najdba ni presenetila znanstvenikov, saj so svetovna morja polna plastičnih in drugih odpadkov.

Vrečke

Ta kepa plastike je terjala življenje kita. (Foto: AP)

Kit je večkrat nasedel v plitvih vodah ob obali Norveške. Očitno je bil zaradi prebavnih težav v hudih bolečinah, zato so ga tudi evtanazirali, so pojasnili na univerzi Bergen. Ko so pregledali kadaver, so v želodcu našli vrečke tudi iz Velike Britanije in Danske. 

''Najdba ni presenečenje. A zagotovo je žalostno, da smo v želodcu našli toliko plastike,'' je dejal Lislevand, ki ni upal ugibati, koliko časa je žival trpela.

Svetovni ekonomski forum ocenjuje, da bo leta 2050 v morju več plastike kot rib. 

Plastične vrečke

Vrečke, ki so bile v želodcu. (Foto: AP)

PREBERITE ŠE: Plastika v morju konča tudi na naših krožnikih. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
ni_mi_vse_eno 04.02.2017 15:41:53
Vsako leto moramo pridelati več odpadkov, če želimo stalno eksponentno gospodarsko rast. Zato zaposlujemo inžinirje, ki vgrajujejo šibke člene v stroje, da se pokvarijo takoj po preteku garancijskega roka (planned obsolescence). Potrebno je vsako leto prodati več in zato je potrebno poskrbeti stalne kupce. Lepota sedanjega ekonomskega sistema je porabiti vsako leto več nafte, posekati več deževnega gozda, revne države bolj zadolžiti, da si priskrbimo poceni delovno silo. Posojam vam potiskane papirčke za dolg in obresti, zato delajte več, da vas ne razglasim za lenuhe, kot grke. :)
Več komentarjev