Tujina

Iran je prepričan, da mu dogovor priznava pravico do bogatenja urana

Washington, 24. 11. 2013 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčija so dosegle dogovor z Iranom, ki v zameno za zamrznitev ključnih delov jedrskega programa Teheranu prinaša delno olajšanje sankcij. Dogovor so pozdravili kot zgodovinski preboj.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je objel francoskega kolega Laurenta Fabiusa.
Iranski zunanji minister Džavad Zarif je objel francoskega kolega Laurenta Fabiusa. FOTO: Reuters
Iran je pristal, da bo za obdobje šestih mesecev omejil jedrski program in odprl vrata dodatnim mednarodnim inšpekcijam. V zameno bo šesterica velesil prekinila nekatere od sankcij, ki jih je zaradi njegovih spornih jedrskih aktivnosti uvedla proti Iranu – pod pogojem, da bo Teheran izpolnjeval svoj del dogovora.

V jedrskem sporu z Iranom je bil v Ženevi po štirih dneh pogajanj, ki so se jim v sobotnem finalu pridružili tudi zunanji ministri tako imenovane šesterice in Irana, prvič po letu 2003 dosežen bistven preboj. Sklenjeni dogovor je sicer šele prvi korak, saj sta se strani v njem v bistvu le zavezali, da bosta v prihodnjih šestih mesecih dosegli celovito končno rešitev jedrskega spora, ki naj bi prinesla tako nadaljnje omejitve iranskega jedrskega programa kot tudi odpravo vseh sankcij proti njemu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je v imenu šesterice vodila pogovore, in iranski zunanji minister Džavad Zarif sta v skupni izjavi zapisala, da gre za "pomemben korak v razvoju našega odnosa na bolj konstruktiven način". Stranema daje potreben čas in primerno okolje, da dosežeta dokončno celovito rešitev jedrskega spora, "ki ostaja skupen cilj in o kateri se bodo pogovori začeli kmalu".

Iran je z dogovorom pristal, da bo za obdobje šestih mesecev ustavil dela na reaktorju na težko vodo v Araku, omejil program bogatenja urana in odprl vrata dodatnim mednarodnim inšpekcijam. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano je že zatrdil, da je agencija pripravljena opraviti svoj del naloge iz dogovora.

Kot je pojasnil Slovenec Klemen Polak, ki je bil v Ženevi član ekipe Ashtonove in je osebno sodeloval v pogajanjih, bo Iran lahko nadaljeval z omejenim programom bogatenja urana, a v zmanjšanem obsegu in samo do petih odstotkov. Tudi končna rešitev bo Iranu predvidoma zagotovila pravico do omejenega bogatenja urana, če bo seveda izpolnil vrsto pogojev.

V zameno bodo ZDA in države EU za pol leta omilile nekatere od sankcij, ki so jih zaradi spornih jedrskih aktivnosti uvedle proti Iranu, ter proti njemu v tem času ne bodo uvedle novih sankcij. Omilitev sankcij naj bi Iranu po nekaterih ocenah prineslo dodatnih sedem milijard dolarjev prihodkov.

Gre predvsem za lajšanje sankcij glede iranskega izvoza zlata in dragih kovin ter petrokemičnih izdelkov in pa za omejene omejitve sankcij glede izvoza iranske nafte. Pri slednjem gre v bistvu za to, da bo Iran lahko obdržal trenutne količine izvoza nafte, saj bi se sicer količine v prihajajočih šestih mesecih zmanjšale.

Kot je poudaril Polak, "ključna arhitektura sankcij na finančnem in naftnem področju ostaja nespremenjena". Obenem je bistvena varovalka v dogovoru, da se lahko vse olajšave hitro odpravijo, če Iran ne bo izpolnjeval svojih obveznosti.

V Teheranu so zadovoljni

Rokovanje vpletenih strani.
Rokovanje vpletenih strani. FOTO: Reuters
Temu preboju je vsekakor vredno posvetiti pozornost, saj gre za soliden dogovor, ki zagotavlja zadostna jamstva tako na naši kot na iranski strani, da se lahko pogajanja o končni rešitvi iranskega jedrskega programa nadaljujejo. Klemen Polak, Slovenec, ki je bil v Ženevi član ekipe Ashtonove

Za napredek, ki je bil dosežen v zadnjih treh mesecih, prej pa kar 10 let nikakor ni bil mogoč, je bilo po ocenah poznavalcev ključno dvoje. Prvič, zahodne sankcije proti Iranu so očitno delovale in Teheran si želi njihove omilitve. Drugi bistven faktor pa je bila junijska izvolitev novega iranskega predsednika Hasana Rohanija.

V Teheranu so zadovoljni z dogovorom. Po besedah predsednika Hasana Rohanija Iranu priznava pravico do jedrskega programa in bogatenja urana, sankcije Zahoda pa se "začenjajo krhati". Z dogovorom je v pismu seznanil ajatolo Alija Hameneja, ki je nato z zadovoljstvom pozdravil "dosežek" iranskih pogajalcev, saj so ohranili pravico Irana do bogatenja urana.

Po drugi strani so neimenovani visoki predstavniki ZDA poudarili, da dogovor ne priznava Iranu pravice do bogatenja urana. Tudi britanski zunanji minister William Hague je poudaril, da dogovor ne omenja "pravice do bogatenja" urana. Je pa priznal, da bi končna rešitev Iranu lahko dovolila omejeno bogatitev.

Zahod je navdušen

Države tako imenovane šesterice so sicer navdušene nad rezultatom pogajanj v Ženevi. Kot je slišati, gre za zgodovinski preboj, ki bo naredil svet varnejši, in zmaga za vse. V tem slogu so se oglasili zunanji ministri ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Nemčije. Podobne so bile izjave z vrha EU in tudi s slovenskega zunanjega ministrstva.

Ameriški predsednik Barack Obama je dogovor označil za zgodovinski preboj diplomacije, vendar opozoril, da gre le za prvi korak.
Ameriški predsednik Barack Obama je dogovor označil za zgodovinski preboj diplomacije, vendar opozoril, da gre le za prvi korak. FOTO: Reuters
To je prvi pomemben korak k normalizaciji iranskega jedrskega programa, ki mu bodo morali slediti še drugi. Iran z njim izkazuje pomembno politično voljo, kar je lahko pomembna podlaga za potrebno izboljšanje odnosov med Iranom in siršo mednarodno skupnostjo. MZZ, ki pozdravlja sklenitev dogovora

Tako ruski predsednik Vladimir Putin kot predsednik ZDA Barack Obama sta opozorila, da gre resda za pomemben preboj, a obenem šele za prvi korak na dolgi poti. Obama je obenem posvaril Teheran, da če se ne bo držal dogovorjenega, tudi oni ne bodo izpolnili svojih obljub.

Kot je še dejal, se zaveda, da imajo Izrael in ameriške zaveznice v Perzijskem zalivu upravičene razloge za dvom v namere Irana. Tudi ameriški državni sekretar John Kerry je hitel zatrjevati, da bodo partnerji ZDA na Bližnjem vzhodu zahvaljujoč dogovoru varnejši ter da je končni cilj ZDA in Izraela enak - da Iran ne bo imel jedrskega orožja.

V Izraelu so ogorčeni

A ne glede na to so v Izraelu ogorčeni. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je v zadnjih mesecih glasno lobiral proti dogovoru z Iranom, je med drugim ocenil, da gre za "zgodovinsko napako" in ne "zgodovinski dosežek". Dogovor je po njegovem slab, saj daje Teheranu vse, kar je želel - manj sankcij, medtem ko ohranja bistven del jedrskega programa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

me?ed
25. 11. 2013 19.49
+1
zaj bo SAarabija zgubla par milijard dolarov zato pa bo skupaj z izraelom poskušala napast iran ki pa se lahko hitro razširi v 3SV ker se bojo vpetle še ostale države sveta
PujsTekaTeka
24. 11. 2013 22.05
+8
Grožnja miru ni Iran ampak Izrael. Tem bi morali dati sankcije dokler se ne umaknejo na svoje ozemlje in plačajo škodo za dolgoletno okupacijo svojih sosedov.
appollyon
25. 11. 2013 07.34
-4
babicagrenajug
24. 11. 2013 19.08
-1
Bo sedaj Iran pokazal kdo nosi krilo v družini.
MaTakoKotJama
24. 11. 2013 15.46
+5
ZDA dela po navodilih Izraela. Oni imajo lahko jedrsko, so ga celo uporabili, drugi ne smejo. dvojna merila ter merila , ki jih sami ustvarjajo
babicagrenajug
24. 11. 2013 19.07
+1
Krta?a 21
24. 11. 2013 15.01
+8
Satanjahu iz izrahella ze grozi iranu. Kdo ima jedrsko orozje in kdo ne se pa ve.
Krta?a 21
24. 11. 2013 14.59
+8
Edina drzava ki je vrgla kar dve jedrski bombi je Amerika. Naj delajo kar hocejo, nikdar ne bojo izbrisali tega dejstva.
LockheedMartin
25. 11. 2013 13.13
+1
je tudi edina država, ki je pomagala rešit Evropo pred nacističnim imperijem. brez zahodne fronte Rusi ne bi meli šans.
glej ovega
24. 11. 2013 13.57
+13
nevaren ni iran...nevaren je izrael...raje vidim jedersko orožje v rokah irana kot pa izraela..če bo kdo koga napadel je izrael na iran kot obratno..
McMxL
24. 11. 2013 14.11
+8
Izrael = USA = EU.. Vse v imenu terorizma, ki se po večini odvija na ameriških tleh.. Le zakaj...
totalka
24. 11. 2013 13.30
+11
Slava Iranu,ker ni popustil mednarodnim teroristom......tako ponosni smo bili tudi mi nekoč ko se nismo pustili ne Ameriki ne Rusiji......pol pa smo padli letq 1991 na podn,ker nas noben več ne šmirgla pet procentov....
Misija1
24. 11. 2013 13.40
+1
Kar nekaj na pamet govoris, ce se Jugoslavija ne bi deljeno druzila z ameriko, bi nas Sovjetska zveza napadla. Tako pa vseeno niso upali tvegati novih eskalacij z americani. Tito je bil pameten in je vedel, da je najbolje bit nevtralen in imeti od vsake strani malo koristi! Sovjetska zveza bi nas zmlela, ce bi nas napadla, to je jasno vsakemu, tudi Titu je bilo, zato pa je delno sodeloval tudi z americani, ki so v Jugoslaviji videli ZID med zahodom in Vzhodom, zraven seveda deljene Nemcije! Iran pa je druga pesmica, saj je ogromna drzava in ameriska vojska vanj ne more tako na brzino vkorakat! Lahko bi jih unicili iz zraka, ampak z vojsko vstopit v Iran bi bil velik problem. Zato pa tudi americanom pasejo dogovori! Ne mores primerjat Irana in Jugoslavije, niti podrazno! Ce Iran ne bi bil tako velika dzrava z veliko prebivalci, bi tudi pazili na to kar delajo, tako pa si pac lahko privoscijo jedrski program. To ti je menda jasno, ali ni?
totalka
24. 11. 2013 14.11
+4
Misija1...pozabo si na dejstvo da je Yugoslavija sestrelila tudi 2 ameriška vojaška aviona ki sta skušala paradirat čez naše ozemlje takrat !!! Kar se pa tiče TITA pa ni blo bolj spoštovanega človeka na tej zemeljski obli,le Slovenci so mu hitro obrniuli hrbet zato pa tudi zdaj umiramo na obroke.........navsezadnje je tudi Yugoslavija imela svoj Jedrski program........ka ti misliš da je jedrska elektrarna Krško pršla z neba....si pozabo kdo je dal temeljni kamen zanjo????? če si pozabo ti povem TITO !!!
totalka
24. 11. 2013 14.30
+6
Nenazadnje se stoletja slovenskega hlevskega klečeplazništva pozna v psihi...tuje jabolke so pri sosedu slajše...sam problem nastane zdaj ko več svojih jabolk nimamo.....
appollyon
24. 11. 2013 19.29
-2
Se vidi da pojma nimaš, Jugolsavija je bila uspešna prav zaradi odnosov US - CCCP ker je prek nje potekala trgovina, ker drugače so imeli tako eni kot drugi embargo! Ko ni bilo več te tihe vojne, embargov med US Rusija je jugoslavija začela propadat!
Strok
24. 11. 2013 13.22
+8
Zanimivo vsi pametujemo vsi vemo kako zadeve stojijo, a nihče ne naredi nič.
sigma1
24. 11. 2013 12.47
+17
"Nihče ni izgubil, vsi smo zmagali"....Koga še lahko s takimi floskulami vlečejo za nos....Največja grožnja pa itak samo Izrael in ZDA
tali?ni tom
24. 11. 2013 12.41
+4
svet bi bil varnejši če bi razorožili američane! trenutno so glavni zdraharji na planetu in povod vseh konfliktov in neumnosti ki se dogajajo na tej kugli! mi pa ni jasno kaj išče zraven nemčija v varnostnem svetu! dvakrat so začeli vojno svetovnih razsežnosti in sedaj bi bili neki mirovniki ali kaj?? narobe svet! tudi amerika po mojem nebi smela biti v varnostnem svetu ker je uporabila jedrsko orožje na civilnem prebivalstvu!
yarrick
24. 11. 2013 13.28
+5
No ja...glede na to kolk dajo ZDA financ za delovanje VS oz celotnega OZN sploh ni vprrašanje a bi jim dovolili članstvo ali ne.Je pa res, da bi moral biti rravno tak ali še strožji nadzor nad njimi, saj so edini ki so uporabili jedrsko orožje na tuji deželi...
Prekmurje Slovenija
24. 11. 2013 14.01
-6
dvomim da bi bil varnejši, ker če nebi bilo amerike bi bilo za 300 procentov več atomskih bomb in kar precej več diktatorjev na oblasti po drugih državah kateri bi kar hitro spustili kakšno bomb.
MaTakoKotJama
24. 11. 2013 15.50
+2
Drumm
24. 11. 2013 12.08
+13
Kaj je admin, živčen ker delaš na nedeljo in brišeš vse kar je anti ameriškega? Hahaha bogi bogi. Ti kar briši, ampak dejstva so dejstva.
Strok
24. 11. 2013 12.00
+22
Amerika vsem meče pesek v oči!!!! Iran že več kot 200 let ni napadel nikogar in so miroljubna država. Američani pa stalno bombandiraja po bližnjevzhodnih državah in si s tem zagotovijo cenejše cene goriva. Poleg tega pa pokupujejo še vse medije, da sadijo rožice na njihovem vrtičku. Vključno s 24ur. Upam ,da maš dopust donc Admin...
appollyon
24. 11. 2013 19.31
+1
Kako ne z vojsko so vkorakali v bahrain in ga proglasili za svojga! Iransko iraška vojna, najbolj krvava na BV-ju, brez iranskih vmešavanj in teroriziranj nikoli nebi prišlo do vojne! konec koncev je prav zaradi perzijcev njihovih predhodnikov BV tam kot je!
Wurz
24. 11. 2013 20.40
+0
Iransko-iraško vojno je začel Irak. Američani z vojnami rešujejo svoj ničvredni dolar, naftne države so v zameno za ljubi mir prisiljene (v svojo škodo) poslovati z dolarji, sicer se jim zgodi kako kemično orožje, orožje za množično... in ZDA jih napadejo. Tako je s tem
kure bedne
24. 11. 2013 11.50
+13
A Ameri pa lahko imajo cel arzenal sranja? Itak so največja potencialna nevarnost na zemlji.
bigmeech
24. 11. 2013 11.44
+0
Bravo bravo ...
appollyon
24. 11. 2013 11.25
+3
no končno so se nekaj zmenil! Sedaj pa naj dajo čau čas in se bo pokazalo iz kakšnega testa so!
yarrick
24. 11. 2013 13.33
+3
Upam, da imaš v mislih oboje ne zgolj iran.Tokrat je pa IZRAHELL tisti, ki grozi z vojnimi napadi.Seveda bodo to "obrambni napadi", čeprav iran ali sirija do sedaj še NISTA napadla izrahella...Se mi zdi, da se tule vodi hudo dvojna politika VS OZN in OZN sam po sebi.Dajmo času čas, pa bomo videli.Upam pa, da če bo izrahell napadel iran , da se bo VS ustrezno odzval in sankcioniral agresijo izrahella...Če je potrebno tudi z vojsko.pa da vidimo kolk časa bo bibi še tako gobezljav...
appollyon
24. 11. 2013 19.32
+2
Iran nikoli ni grozil z napadi, ampak z izbrisom, se pravi je grrozil z genocidom! Je velka razlika ali jim groziš z napadom na jedrske objekte ali pa genocidom!
yarrick
25. 11. 2013 00.07
+0
izrahell ga izvaj že dorih 50 let....Bi se vprašal kdo je tu hujši eh...Pa še tole: Kako se bodo odzvali izraelski zavezniki v primeru, da se iran odzove naa izraelske napade nanj in začn raketirati tel aviv? Verjetno ne bodo stali križem rok in gledali kako padajo rakete vsepovprek: od teherana do telaviva in jeruzalema.Sploh pa se moraš zavedati, da bi izrael v primeru, da jih iran prvi napade(akr je sicer malo verjetno a opcija vedno ostaja) poravnali iran z tlemi.Zakaj se na ta način nebi odzval tudi iran v primeru izraelskih napadov? Dobro veš, kam to pelje in da je rezultat skrajno krvav...Ravno ako pa dvomim, da so iranci tako nori, da bi poiskušali z ENO raketo ali pa tremi, napasti izrael, kateri ima okoli 400 bojnih konic različnih moči? So nori, sam tolk pa spet ne...
appollyon
25. 11. 2013 07.39
-1
Izrel je leta 2007 če se ne motim ombardiral iranske jedrske objekte! In kdo se je zganil Iranci ?!? Rusi?!? Američani?!? Nimajo iranci jajc, proti izraelskim zračnim silam!
cratos
24. 11. 2013 11.01
+24
Izrael je generator problemov na bližnjem vzhodu ne Arabske države!!!
appollyon
24. 11. 2013 11.26
-9
Če pogledamo zgodovino bližnjega zahoda, nam govori drugače, ko še ni bilo izraelcev tam, so bile zadeve popolnoma enake! Izgleda je problem v islamu!
bigmeech
24. 11. 2013 11.45
+3
To zgodovino ki jo ti gledas od sosedove Micike kar zase obdrz veze nimas .. Itak so oni problem na tem planetu
Salamandros
24. 11. 2013 22.00
+0
Če gledamo zgodovino lahko vidimo, da je Izrael največji problem. Zakaj jih je toliko narodov preganjalo? Gotovo ne za brezveze!
appollyon
25. 11. 2013 07.40
-2
Kršćčanstvo, islam,... Moram še kaj povedat?!?
upornik22
24. 11. 2013 10.57
-11
škoda jst sem si želu pa svetovno vojno :/
Drumm
24. 11. 2013 11.58
+6
modrook
24. 11. 2013 10.53
+8
sem prav zadovoljen da so tokrat Izraelci dobili po p...i
RožLee1ban
24. 11. 2013 10.30
+1
BTW.....a naša NEK...še pušča so najdl ..končno tapravo fliko...?