Tujina

FOTO in VIDEO: Senat odločil: Francija podaljšuje izredne razmere v državi za tri mesece. Kaj to pomeni?

Bruselj/Pariz/Stockholm/München, 20. 11. 2015 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 17 min

Francosko tožilstvo je zavrnilo navedbe, da je bila Hasna Aitboulachen tista, ki se je razstrelila. To je storila tretja, še neidentificirana oseba v stanovanju. Medtem so pristojni identificirali še enega od treh napadalcev pred stadionom. Tudi ta je v Francijo iz Sirije prišel prek Grčije.

Več videovsebin
  • Epilog: Spomin na teroristični napad v New Yorku spet oživel
    03:35
    Epilog: Spomin na teroristični napad v New Yorku spet oživel
  • Epilog: Zakaj so morali umreti nedolžni?
    04:30
    Epilog: Zakaj so morali umreti nedolžni?
  • Epilog: Kako dolgo svet pozna terorizem? Od kod prihaja?
    07:09
    Epilog: Kako dolgo svet pozna terorizem? Od kod prihaja?
  • Epilog: Kako je te dni živeti v Parizu?
    05:14
    Epilog: Kako je te dni živeti v Parizu?
  • Epilog: Življenje po 11. septembru
    03:38
    Epilog: Življenje po 11. septembru
  • Iz SVETA: O napadih po svetu
    02:06
    Iz SVETA: O napadih po svetu
  • Iz 24UR: Grožnje vzamejo zelo resno
    01:07
    Iz 24UR: Grožnje vzamejo zelo resno

Tudi danes so v Franciji nadaljevali s preiskavo terorističnih napadov. Ugotovili so, da so bili v sredini policijski operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis, v kateri je bil ubit Abdelhamid Abaaoud, snovalec napadov, ubiti trije ljudje in ne dva, kot je doslej govorila policija. Tožilstvo je ob tem sporočilo, da Hasna Aitboulahcen, 26-letna sestrična Abaaouda, ki je Francozinja maroškega porekla, ni bila tista, ki se je razstrelila, temveč je to verjetno storil tretji prisotni, čigar identiteta še ni znana. 

Iz policijskih virov se je danes tudi izvedelo, da so Abaaouda na večer napadov pred tednom dni na postaji podzemne železnice v Parizu posnele nadzorne kamere. Na sled so mu prišli prav preko njegove sestrične, ki so ji že dalj časa prisluškovali zaradi suma preprodaje drog. 

Francoski organi so ugotovili identiteto še enega od treh petkovih samomorilskih napadalcev pred stadionom Stade de France, kjer je potekala nogometna tekma med Francijo in Nemčijo. To naj bi bil drugi od skupno treh napadalcev ob stadionu, ki so mu oktobra letos v Grčiji odvzeli prstne odtise ter ga spustili dalje.

Francoski policisti so sicer po napadih po Franciji izvedli 793 hišnih preiskav in aretirali 107 oseb. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je razkril, da so od 107 aretiranih priprli 90 oseb, 164 osumljencev pa ostaja v hišnem priporu. V racijah so policisti zasegli tudi 174 kosov orožja in 250.000 evrov gotovine.

V Münchnu je potekala protiteroristična preiskava. V sobi Aparthotela Central naj bi posebne policijske enote odkrile lažne policijske uniforme in več plinskih jeklenk. Sobo je najela skupina, ki je govorila arabsko. Na koncu se je vendarle izkazalo, da ne gre za teroriste. 

Zaradi grožnje, da bi lahko šlo za bombo, so zaprli tovarno Airbusa v Toulousu. Policija je kasneje sporočila, da v pločevinkah, ki so jih našli, ni bilo eksplozivnih snovi. 

Notranji ministri držav članic EU so se na izrednem zasedanju sveta strinjali, da je za boj proti terorizmu nujno izkoristiti vse že obstoječe instrumente med katerimi so na primer Europol, Schengenski informacijski sistem, Frontex in Eurodac. Navedli so vrsto ukrepov, med drugim krepitev nadzora na zunanjih mejah, krepitev Europola in omejitev dostopa do strelnega orožja tistim, ki bi ga lahko uporabili za teroristične napade. 

Zgornji dom francoskega parlamenta je podprl podaljšanje izrednih razmer v državi za tri mesece. Med drugim zaostruje pravila glede hišnega pripora, v času izrednih razmer omogoča prepoved organizacij, ki predstavljajo resno grožnjo javnemu redu, in zaostruje nadzor nad tujimi borci.

Žalovanje v Parizu teden dni kasneje
Žalovanje v Parizu teden dni kasneje FOTO: Reuters

Zaradi terorističnih napadov v Parizu in strahu pred morebitnimi novimi, vse več pozivov k reformi schengenskega prostora. Dogajanje ves čas spremljamo V ŽIVO:

20.52: Francija je podaljšala izredne razmere za tri mesece.

Zgornji dom francoskega parlamenta je danes podprl predlog zakona, ki predvideva podaljšanje izrednih razmer v državi za tri mesece, potem ko je to že v četrtek storil spodnji dom. Senat je podaljšanje podprl s 336 glasovi za in 12 proti.

Zakon določa, da se izredne razmere, ki so bile razglašene 14. novembra, dan po najhujših terorističnih napadih v Franciji, podaljšajo za tri mesece. Obdobje bo začelo teči 26. novembra in bo trajalo do polnoči 25. februarja prihodnje leto.

Kaj to pomeni?

Predlog zakona poleg podaljšanja izrednih razmer predvideva spremembe več zakonov. Med drugim zaostruje pravila glede hišnega pripora, v času izrednih razmer omogoča prepoved organizacij, ki predstavljajo resno grožnjo javnemu redu, in zaostruje nadzor nad tujimi borci.

Francoska policija
Francoska policija FOTO: Reuters
19.04: Francoski organi so ugotovili identiteto še enega od treh petkovih samomorilskih napadalcev pred stadionom Stade de France, kjer je potekala nogometna tekma med Francijo in Nemčijo. To naj bi bil drugi od skupno treh napadalcev ob stadionu, ki so mu oktobra letos v Grčiji odvzeli prstne odtise ter ga spustili dalje.

18.52: Francosko tožilstvo je sporočilo, da se Hasna Aitboulachen v pariškem predmestju Saint-Denis ni razstrelila, ampak da je to storil moški, čigar identiteta še ni znana. Doslej je sicer policija govorila o dveh mrtvih v operaciji ter da se je ob vdoru več sto policistov v stanovanje ena ženska razstrelila.

18.00: Ministri EU: za boj proti terorizmu moramo napeti vse moči

Znana je vsebina dogovora pravosodnih in notranjih ministrov držav članic EU. Na izrednem zasedanju sveta so izmenjali informacije o terorističnih napadih in rastoči grožnji, ki jo za varnost prebivalcev EU predstavljajo skrajneži. Strinjali so se, da je za boj proti terorizmu nujno izkoristiti vse že obstoječe instrumente med katerimi so na primer Europol, Schengenski informacijski sistem, Frontex in Eurodac.

Sprejeli so naslednje ukrepe za boj proti terorizmu: 

- vzpostavitev sistema EU PNR, ki bo vključeval tudi podatke o potnikih z notranjih letov v EU

- omejitev dostopa do strelnega orožja tistim, ki bi ga lahko uporabili za teroristične napade

- dodatni človeški in finančni viri Europolu za vnašanje podatkov o tujih terorističnih borcih v Schengenski informacijski sistem in druge relevantne baze podatkov

- krepitev nadzora na zunanjih mejah EU

- sistematična kontrola tudi za državljane EU, v primerih, ko obstaja sum, da bi oseba lahko bila povezana s terorističnim delovanjem

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je predlagala, da bi Europol prevzel koordinacijsko vlogo tudi na področju boja proti terorizmu. Predstavniki držav članic in institucij EU so se strinjali tudi, da je preprečevanja financiranja terorizma v bodoče treba še bolj krepiti in izboljšati sodelovanje na področju zasega finančnih sredstev. Ministrica je sodelujoče opozorila, da mora biti tudi preprečevanje radikalizacije ključna prednostna naloga, če se želimo na dolgi rok uspešno boriti proti terorizmu in ekstremnemu nasilju.

Za konec je Pravna služba Sveta pojasnila, da območje Schengna obsega tudi države Romunije, Bolgarije, Hrvaške in Cipra, za katere pa še ne velja odprava kontrol na notranjih mejah. S tem je zunanja meja EU izenačena z mejami Schengenskega območja.

15.35: Policisti so prisluškovali in sledili Hasni zaradi suma preprodaje mamil, ona jih je pripeljala do Abaaouda

Francoski policisti so v torek sledili Hasni Aitboulahcen, ker so vedeli za njeno vez z glavnim organizatorjem napada v petek, 13. novembra. Neimenovani vir blizu preiskovalcem pravi, da so že dalj časa prisluškovali njenim telefonskim pogovorom na podlagi suma preprodaje prepovedanih drog. Vedeli so, da je v sorodstvu z Abdelhamidom Abaaoudom, zato so jo ves čas opazovali. Čakanje se je splačalo, saj je v torek Abaaoud res vstopil v poslopje v Saint Denise na severnem delu Pariza, v katerem se je nahajala Hasni. Aktivirali so posebne enote in stekla je protiteroristična akcija.

OPOZORILO23. novembra se je oglasila ženska, ki živi v Maroku. Ime ji je Nabila in opozarja, da na fotografijah ni Hasna, temveč ona. Na zgornji fotografiji torej ni sestrična Abdelhamida Abbauda, temveč Nabila iz Maroka, ki zatrjuje, da s terorističnimi napadi ni povezana. 

14.20: V zadnjih petih dneh so francoski policisti opravili 793 racij, v katerih so prijeli 107 ljudi in zasegli 174 kosov orožja, je dejal francoski notranji minister.

V tovarni Airbus med montažo letala našli sumljiv predmet

14.10: Med sestavljanjem letala A 330 v Toulousu so v njem našli sumljiv predmet. Zaradi grožnje, da bi lahko šlo za bombo, so tovarno Airbusa zaprli. Del zaposlenih so iz tovarne evakuirali, posredovala pa je enota za razminiranje.

V letalu so bojda med montažo letala našli tri pločevinke, ki so povezane z električno žico. Kasneje so sporočili, da v teh niso odkrili eksplozivnih snovi.

14.05: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je dejal, da so ministri EU dosegli dogovor o okrepljenem nadzoru na zunanjih mejah EU.

Je francoskim pravosodnim organom spodletelo?

13.43: Eden od napadalcev, ki se je razstrelil v koncertni dvorani Bataclan, je bil že dalj časa pod drobnogledom in se je moral javljati policiji, saj so ga sumili povezav s terorističnimi skupinami. A se leta 2013 vsaj trikrat zapored ni javil.

Ko so oblasti leta 2013 izdale nalog za njegovo aretacijo zaradi teh kršitev, pa je bil Samy Amimour najverjetneje že v Siriji. Sodišče je nato potrebovalo skoraj dve leti, da je določilo datum za začetek sojenja, a je bilo že prepozno. Amimour je v tem času s sodelavci že koval načrt za napad.

Očetu se je zlagal, da odhaja na jug Francije, ko je septembra 2013 odšel v Sirijo. Mednarodno tiralico pa so izdali šele mesec kasneje. "Preiskovalci bodo skušali ugotoviti, zakaj je prišlo do tega," je dejal Sebastien Pietrasanta. "Nedopustno je, da moški uide nadzoru, ko govorimo o terorizmu," je dodal.

13.34: Maroške oblasti so prejšnji mesec aretirale Jasina Abaaouda, mlajšega brata domnevnega organizatorja napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda.

Preberite si več o tem, kdo je Abaaoud.

Skupina načrtovala napad pod krinko policistov?

Zaradi teroristične grožnje so odpovedali torkovo tekmo med Nemčijo in Nizozemsko.
Zaradi teroristične grožnje so odpovedali torkovo tekmo med Nemčijo in Nizozemsko. FOTO: Reuters

12.46: V Münchnu poteka protiteroristična preiskava. V sobi Aparthotela Central naj bi posebne policijske enote odkrile lažne policijske uniforme in več plinskih jeklenk. Sobo je najela skupina, ki je govorila arabsko.

Štirje od osmih osumljencev, med njimi tudi nemški državljan iranskega porekla, so s kraja pobegnili z avtomobiloma znamke BMW. Lokalna policija je zato sprožila veliko iskalno akcijo, v kateri sodeluje tudi zvezna policija.

O sumljivi skupini je policijo obvestila recepcija hotela. Eden od zaposlenih v hotelu, ki govori arabsko, je namreč v sobi zalotil osem moških in eno žensko. Ujel naj bi pogovor o tem, da pripravljajo napad, na postelji pa je videl več policijskih uniform. Te naj bi uporabili pri napadu, je dejal zaposleni. O tem je zato takoj obvestil policijo.

Policija je takoj odšla v hotel. Za nemški Focus.de so potrdili, da so tam enega osumljenca aretirali. Ali so našli lažne policijske uniforme, pa policija ni želela komentirati.

Truplo ženske pripada Hasni Aitboulahcen, ki se je razstrelila

12.30: Truplo ženske, ki so ga našli v stanovanju v predmestju Pariza, pripada Hasni Aitboulahcen, sestrične Abaaouda, so pojasnili francoski tožilci. 

Po prvih informacijah sicer ni bilo jasno, ali so našli še eno žensko truplo, a so po poizvedovanju medijev okoliščine razjasnili. V stanovanju so tako bila tri trupla: truplo Abdelhamida Abaaouda, Hasne Aitboulachen in še eno truplo, ki ga za zdaj še niso identificirali. V stanovanju so našli tudi žensko torbico, v kateri je bil Hasnin potni list. 

Obstreljevanje v Parizu - 12
Obstreljevanje v Parizu - 12 FOTO: Reuters

Nizozemci zaslišujejo tri Belgijce

12.16: Nizozemska policija zaslišuje tri Belgijce v Rotterdamu. Prijeli so jih, ko so odkrili sumljiv avtomobil, ki je bil parkiran v bližini restavracije, v kateri je bil tamkajšnji župan Ahmed Aboutaleb. Župana so pospremili iz restavracije, sumljiv avtomobil pa preiskali. V njem so sicer našli le manjšo količino prepovedanih drog.

Tri osumljence stare od 20 do 23 let so nato našli v bližnjem parku in jih odpeljali na zaslišanje v policijsko postajo, je pojasnila policija. Predstavniki policije sicer niso želeli pojasniti, ali je ta primer kakor koli povezan s terorističnimi napadi v Parizu.

Enega od osumljencev za napad, belgijskega državljana Salaha Abdeslama, sicer iščejo v več državah. Abdeslama naj bi februarja nizozemska policija obravnavala zaradi posedovanja drog.

Cazeneuve: Evropa izgubila že preveč časa, odločitve danes nujne

12.18: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes v Bruslju ob prihodu na izredni sestanek po terorističnih napadih v Parizu pozval k čimprejšnjemu sprejetju nujnih odločitev v boju proti terorizmu in opozoril, da je Evropa pri odločanju o nekaterih perečih vprašanjih izgubila že preveč časa.

Ključna je po besedah francoskega ministra občutna krepitev nadzora na zunanji meji, ob krepitvi vloge evropske agencije za zunanje meje Frontex in ustrezni uporabi schengenskega informacijskega sistema.

Na večer napadov Abaaouda v Parizu posnela nadzorna kamera

12.07: Domnevnega snovalca terorističnih napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda, ki je bil ubit v sredini operaciji francoske policije v Saint-Denisu, so na večer napadov pred tednom dni na postaji podzemne železnice v Parizu posnele nadzorne kamere, se je danes izvedelo iz policijskih virov.

Nadzorne kamere so ga ob 22.14 posnele v petek, 13. novembra, na postaji Croix de Chavaux v vzhodnem okrožju Montreuil.

Postaja je okoli 250 metrov daleč od kraja, kjer so po napadih našli črni avtomobil znamke seat, ki so ga po ocenah preiskovalcev uporabili džihadisti v napadih na restavracije in bare na vzhodu francoske prestolnice. Gre za enega od treh avtomobilov, ki so jih uporabili napadalci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pariški tožilec Francois Molins je po napadih, ki so zahtevali 129 življenj, 352 ljudi pa je bilo ranjenih, povedal, da so trije avtomobili, ob seatu še polo in clio, prišli v Pariz v konvoju iz Belgije večer pred napadi.

Vse tri avtomobile sta najela brata Brahim in Salah Abdeslam, ki je živel v Belgiji. Brahim se je v napadih pred tednom dni razstrelil pred barom v bulvarju Voltaire, medtem ko Salaha policija še vedno išče.

Evakuacija sodne palače v Ljubljani

11.56: Zaradi obvestila o podtaknjenem eksplozivu so evakuirali sodno palačo v Ljubljani.

Policisti so nekaj po 10. uri prejeli obvestilo, da naj bi se v sodni palači v Ljubljani nahajalo eksplozivno telo. Kraj so zavarovali, trenutno pa poteka evakuacija stavbe.

Več informacij preberite tukaj.

Ostojić: Na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti

11.32: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek zvečer potrdil, da na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti zaradi morebitnih terorističnih groženj. Ostojić je dejal, da je treba biti v vsakem trenutku previden, ko gre za terorizem. "Od mene niste nikoli slišali, da ni teroristične nevarnosti. Smo v najvišji stopnji pripravljenosti," je povedal v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Dodal je, da je hrvaška policija v četrtek zvečer za kratek čas zaprla središče Zagreba zaradi sumljive torbe pri francoskem veleposlaništvu. Hrvaški policisti so ravnali v skladu s predpisi v takšnih razmerah, kar je povzročilo zastoje v prometu. Na koncu se je pokazalo, da je šlo za lažni preplah.

Na vprašanje, ali je Hrvaška okrepila nadzor na meji z BiH, potem ko so hrvaške obveščevalne službe ocenile, da je BiH potencialno žarišče terorizma, je Ostojić izjavil, da so to "storili že zdavnaj".

"Hrvaška mora biti kot država protiteroristične koalicije pripravljena preventivno delovati v vsakem pogledu. Previdnost ni nikoli odveč, a ni dovolj gledati le svoje dvorišče. Skupaj z varnostnimi službami drugih držav izmenjujemo informacije," je še dejal. Novinarja je tudi zanimalo, ali je Hrvaška pripravljena na morebitno popolno zaprtje meje, ko je v četrtek začela zavračati ljudi, ki ne prihajajo iz držav v vojni. Ostojić je odgovoril, da gre za majhen odstotek ljudi, ki ne bežijo pred vojno, ter dejal, da se izogiba izrazu ekonomski imigranti, ker si vsi begunci in migranti želijo boljšega življenja.

Preiskovalci v stanovanju v Saint Denisu našli še tretje truplo  žensko

10.58: V stanovanju v Saint Denisu, kjer je v sredo potekala obsežna policijska akcija, so našli še tretje truplo. Francoski tožilci so potrdili, da truplo pripada neimenovani ženski.

Sprva so poročali, da so bile v policijski akciji ubite najmanj tri osebe, že takrat pa so dopuščali možnost, da je med ubitimi še več oseb, ko se je porušila stena. 

Med ubitimi so včeraj identificirali tudi Abdelhamida Abaaouda, za katerega sumijo, da je bil glavni organizator napadov na Pariz.

 

Sumljiv paket, ki so ga našli na železniški postaji v Hannovru, pozabil inženir

9.29: Nemška zvezna policija je ugotovila, kdo je pustil sumljiv paket, ki so ga v torek našli na železniški postaji v Hanovru. Kable in električne dele je na postaji pozabil inženir iz Porurja. Obveščevalna služba je ugotovila, da ni imel nikakršnih slabih namenov.

Zaradi sumljivega paketa so odpovedali torkovo prijateljsko tekmo med Nemčijo in Nizozemsko, stadion in koncertno dvorano v Hanovru pa izpraznili.

Oborožen moški napadel hotel v prestolnici Malija

9.34: V prestolnici Malija, Bamako se odvija strelska drama. Oboroženi moški so napadli hotel Radisson, poročajo tuje tiskovne agencije. Varnostni organi poročajo, da naj bi zadrževal talce.

Več informacij si lahko preberete tukaj.

Rusija razmišlja o uvedbi smrtne kazni za teroriste

8.52: Rusija pripravlja novo zakonodajo, ki predvideva strožje kazni za teroriste. Gre za odziv na napade v Parizu in izsledke preiskave strmoglavljenja letala v Egiptu, ki potrjujejo, da je bila na letalu bomba.

Ena od predlaganih sprememb, ki jo bodo v ruskem parlamentu obravnavali danes, je tudi smrtna kazen za teroriste, njihove pomočnike in tudi tiste, ki jih financirajo.

Ruske zračne sile medtem stopnjujejo napade na militante IS v Siriji.

Švedska prijela domnevnega terorista

8.28: Švedski varnostni organi so zvečer prijeli 25-letnega Mutarja Muthanna Majida, ki ga sumijo sodelovanja s teroristično skupino IS. Švedski tožilci so se danes odločili, da osumljenec ostane v priporu.

25-letni moški, ki ima iraške korenine, je obtožen, da je načrtoval teroristične napade na Švedskem. "Aretacija je potekala mirno in zdaj bomo osebo zaslišali," je v sporočilu za javnost zapisala švedska varnostna služba Säpo. Policija ga je prijela v namestitvenem centru za prosilce za azil v Bolidenu.

25-letnika so švedske oblasti prijele v azilnem centru v Bolidenu.
25-letnika so švedske oblasti prijele v azilnem centru v Bolidenu. FOTO: Reuters

Napade po Evropi načrtoval vsaj 11 mesecev

7.45: Ubiti terorist Abdelhamid Abaaoud naj bi napade po Evropi načrtoval vsaj 11 mesecev.

27-letniku, za katerega domnevajo, da je načrtoval številne napade, tudi zadnjega v Parizu, so belgijski obveščevalci prisluškovali že dalj časa. Povezujejo ga z vsaj šestimi terorističnimi načrti, ki so jih v Franciji uspeli preprečiti, med drugim tudi napad na vlaku, ki je bil na poti iz Amsterdama v Pariz avgusta letos.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud FOTO: Reuters

Abaaoud je bil razpečevalec drog preden se je pridružil IS, pišejo tuji mediji, pod drobnogled pa so ga varnostni organi vzeli v začetku leta 2014, ko je odšel v Sirijo in se začel pojavljati v propagandnih videih teroristične skupine. Sirijo naj bi prvič obiskal leta 2013, nato pa se vrnil nazaj v Bruselj. V začetku letošnjega leta so obveščevalne službe izsledile, da je džihadiste v Belgiji klical iz Grčije, a grške oblasti pravijo, da nimajo podatkov, da bi kdaj bil v njihovi državi.

Kanadska policija aretirala moškega, ki je v posnetku zagrozil, da bo ubil muslimane

7.09: V kanadskem Quebecu se po napadih v Parizu nevarno poglablja nestrpnost do tamkajšnje muslimanske skupnosti. Policija je zaradi grožnje na družbenem omrežju aretirala nekega moškega. Ta je namreč objavil videoposnetek, v katerem je dejal, da bo vsak teden ubil enega Arabca.

Kanada sicer namerava do konca leta sprejeti 25 tisoč sirskih beguncev, a tudi tam nekateri nasprotujejo njihovem prihodu. "Ljudje imajo sprane možgane, da se nas morajo bati," je dejal Sabir Alizada. "Včasih se je Zahod bal komunizma, zdaj se boji islama," je dodal.

Znova prizemljili letalo

6.55: Zaradi grožnje, da bi lahko bila na krovu bomba, je letalo letalske družbe Spirit Airlines zasilno pristalo na floridskem letališču Fort Lauerdale.

Letalo, na katerem je 92 potnikov, so prizemljili potem ko je neki potnik govoril o bombi, konkretne grožnje sicer niso dobili. Letalo kljub temu temeljito preiskujejo.

Dogodki v Parizu še vedno odmevajo.
Dogodki v Parizu še vedno odmevajo. FOTO: Reuters

EU po terorističnih napadih v Parizu o krepitvi zunanje meje

6.40: Notranji in pravosodni ministri EU bodo danes na izrednem sestanku v Bruslju razpravljali o ukrepanju po terorističnih napadih v Parizu, zlasti o krepitvi nadzora na zunanji meji. Teroristična grožnja in begunska kriza sicer sprožata vse več pozivov k reformi schengenskega prostora. Pojavljajo se tudi ideje o vzpostavitvi mini schengna.

K izrednemu sestanku, na katerem bosta Slovenijo zastopala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in pravosodni minister Goran Klemenčič, je po najhujšem terorističnem napadu v svoji zgodovini pozvala Francija, ki pričakuje zlasti pospešitev izvajanja ukrepov, dogovorjenih po januarskih terorističnih napadih v Parizu.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v svojih pričakovanjih izpostavil evropski sistem uporabe podatkov o letalskih potnikih PNR, ukrepe proti financiranju terorizma, učinkovitejši nadzor nad strelnim orožjem, izmenjavo informacij in zagotovitev sistematičnega nadzora na zunanji meji EU, tudi z revizijo schengenskih pravil.

Največ razprave se pričakuje o krepitvi nadzora državljanov EU na zunanji meji schengenskega območja, za katere sedaj ne velja celovito sistematično preverjanje, tako kot za državljane tretjih držav. EU naj bi sedaj na pobudo Francije ta nadzor še okrepila, vendar še vedno ne bi bil povsem sistematičen.

Ministri se bodo predvidoma zavzeli za takojšnje izvajanje "potrebnega" sistematičnega in usklajenega nadzora na zunanji meji tudi za državljane EU, ki sicer uživajo pravico do prostega gibanja v schengnu, ter obenem Evropsko komisijo pozvali k pripravi predloga za spremembo schengenskega zakonika, tako da bi ta omogočal tudi sistematičen nadzor državljanov EU na zunanji meji.