Tujina

'Islamska država' grozi koaliciji, v kateri je tudi Slovenija. 'Krščanska država' grozi mošejam

Pariz/Moskva/London, 26. 11. 2015 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

IS v novem posnetku grozi koaliciji držav, v kateri je tudi Slovenija. Več mošej v Molenbeeku, ki velja za središče džihadistov v Belgiji, je ta teden prejelo grozilna pisma skupine, ki se je poimenovala Krščanska država.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija na črnem seznamu skrajnežev
    02:30
    Iz 24UR: Slovenija na črnem seznamu skrajnežev
  • Iz 24UR: Teroristične grožnje Sloveniji
    01:16
    Iz 24UR: Teroristične grožnje Sloveniji
V tržaškem pristanišču so policisti zasegli pošiljko, v kateri je bilo kar 781 kosov vojaškega orožja, natančneje pušk winchester SXP. Kot je poročal Primorski dnevnik, je nedovoljeni tovor prišel iz Turčije, namenjen pa je bil na nemški, nizozemski in belgijski trg. Policisti so uvedli preiskavo, saj sta tako Turčija kot država izvora kot tudi Belgija kot ciljna država sumljivi. V sredo so nato celoten tovor zasegli in kazensko ovadili pravnega zastopnika turškega proizvajalca pušk.

Skrajna samooklicana Islamska država (IS) je objavila nov spletni videoposnetek, v katerem grozi 60 državam globalne koalicije, ki se je zavezala k njenemu uničenju, med njimi tudi Sloveniji. Statistika teroristov sicer ni popolna, saj ZDA pravijo, da ima koalicija 65 članic. IS ne omenja vseh držav koalicije posebej, ampak objavlja fotografijo zastav 60 držav, neimenovani terorist pa pravi, da bodo za države, ki so proti IS, prišle posledice. O koaliciji pravi, da gre za koalicijo peklenščkov ali hudičev, med katerimi so tudi Iran, Turčija in Rusija. Video traja štiri minute in navaja standardno propagandno sporočilo skrajnežev, da je njihov bog velik in edini pravi, mimogrede pa skuša dražiti ZDA s pozivom, naj kar pridejo in jih napadejo. Predsednik ZDA Barack Obama pravi, da bodo prišli, čeprav le iz zraka.

Nekatere države so se na propagando IS že odzvale. Ministrstvo za zunanje zadeve Malte je sporočilo, da je njihova zastava tam po neki napaki, saj niso del koalicije. Češki premier Bohuslav Sobotka pa je sporočil, da se njegova država že več let aktivno bori proti IS in zato se ne čudi, da so to opazili tudi teroristi. Notranji minister Milan Čovanec pa je sporočil, da uvrstitev na ta seznam najbolj naprednih držav sveta ni nobena sramota.

Koalicija 'sovražnikov' kot jo vidi IS
Koalicija 'sovražnikov' kot jo vidi IS FOTO: You Tube

Nemčija pripravljena poslati vojaška letala v boj proti IS v Siriji, Rusija pripravljena na sodelovanje s Francijo

Nemčija je pripravljena v boj proti IS v Siriji poslati svoja vojaška letala tornado, so se na današnjem srečanju v Berlinu dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in pristojni ministri. Operacijo mora potrditi še bundestag.

Nemški ministri, med njimi vodja diplomacije Frank-Walter Steinmeier in obrambna ministrica Ursula von der Leyen, so odločitev o napotitvi lovskih bombnikov sprejeli, potem ko je Merklova v sredo po pogovorih s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v Parizu obljubila hiter odgovor na prošnjo, da bi Nemčija prevzela dodatne naloge v boju proti terorizmu. Poudarila je, da se je treba proti IS boriti z vojaškimi sredstvi.

Danes se je Hollande sestal tudi z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Slednji je dejal, da je Rusija pripravljena na polno sodelovanje s Francijo. Putin je poudaril, da moramo ustvariti veliko koalicijo, ki se bo borila zoper Islamsko državo.

Cameron: Morali bi pomagati zaveznikom in ne stati ob strani

Britanski premier David Cameron pa je danes v parlamentu terjal sodelovanje Velike Britanije v zračnih napadih na cilje IS v Siriji. Velika Britanija v napadih mednarodne koalicije na cilje IS v Iraku že sodeluje, sedaj pa naj bi, tako vsaj želi vlada, te napade razširila še na Sirijo. Parlament naj bi o tem odločal v prihodnjih tednih, verjetno še pred 17. decembrom, ko se za poslance začenjajo božično-novoletne počitnice.

Cameron je poudaril, da se pri zagotavljanju lastne varnosti ne bi smeli zanašati na druge, hkrati pa obljubil, da vojakov v Sirijo ne bo pošiljal.

Cameron je danes nastopil ognjevito. Kot je dejal, želi poslancem predstaviti argumente za britanske zračne napade na IS v Siriji in pri tem odgovoriti na vprašanja "zakaj, zakaj mi, zakaj zdaj, je to zakonito, kje so kopenske čete, kaj je strategija, obstaja konec tega konflikta in kakšen je načrt za tisto, kar bo sledilo".

Med razlogi za razširitev napadov je izpostavil, da predstavlja IS "zelo neposredno grožnjo" Veliki Britaniji, in spomnil na serijo terorističnih napadov v Evropi in drugje. Poslancem je razkril, da so na britanskih tleh letos preprečili sedem napadov, ki so bili ali direktno povezani z IS ali pa navdihnjeni z njeno propagando.
Kot je nadaljeval, se Britanci "ne bi smeli zadovoljiti s tem, da zagotavljanje svoje varnosti prepuščamo svojim zaveznikom". "Morali bi pomagati zaveznikom (...) in ne stati ob strani."

Pravni temelj za napade na IS v Siriji je po besedah premierja "samoobramba". Za boj proti IS na kopnem vidi možnost v 70.000 sirskih upornikih, ki ne pripadajo skrajnim skupinam. Glede strategije za "potem" pa je obljubil, da bo Velika Britanija za pokonfliktno obnovo Sirije namenila najmanj milijardo funtov.

Cameron je priznal, da je situacija v Siriji izredno kompleksna, in zatrdil, da se tega dobro zavedajo. Diplomatska in politična rešitev sirske vojne je resda ključna, a na dolgi rok. "Ali lahko čakamo na njo, preden ukrepamo vojaško? Jaz pravim, da ne."

In medtem ko se politiki pogovarjajo, skrajneži z druge strani napadajo verske objekte ....

Pred bruseljsko mošejo
Pred bruseljsko mošejo FOTO: Reuters
V belgijski prestolnici je od sobote do danes veljala najvišja stopnja teroristične nevarnosti. Danes ostaja še zaprtih približno polovica postaj podzemne železnice ter muzeji, medtem ko šole in vrtci delujejo od srede.

V veliki mošeji v Bruslju so danes odkrili sumljivo pošiljko z belim prahom, zaradi česar so iz zgradbe evakuirali vse ljudi, enajst pa so jih dekontaminirali. Kot so kasneje potrdili gasilci, je šlo za moko. 

"Bila je samo moka. Vse je negativno. Odpravili smo zaporo," je povedal tiskovni predstavnik bruseljskih gasilcev Pierre Meys, potem ko je bila ta največja mošeja v Bruslju tri ure obdana z zaporami. Dodal je, da so prah analizirali v laboratoriju.

Predstavnica gasilcev Anne Wibin je pred tem pojasnila, da so sumljivi paket z več ovojnicami, med katerimi je bil v eni bel prah, našli na vhodu v mošejo. Zaradi suma, da gre morda za antraks, so sprejeli preventivne ukrepe. Med dekontaminiranimi pa sta bila po njenih besedah tudi dva policista. Prvi testi so pokazali, da prah ni radioaktiven, je še povedala Wibinova.

Največja mošeja v belgijski prestolnici leži le nekaj ulic od evropskih institucij, policija in gasilci pa so območje okoli nje zaprli.

V mošeji so sumljivo pošiljko odkrili po tem, ko je več mošej v Molenbeeku, ki velja za središče džihadistov v Belgiji, ta teden prejelo grozilna pisma skupine, ki se je poimenovala Krščanska država.

Aretacije v Berlinu

Nemška policija je med racijami v mošejah v Berlinu aretirala dve osebi, ki naj bi načrtovali napade.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (540)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
27. 11. 2015 21.42
+1
"Fajn", da smo še ponekod na svetovnem zemljevidu. Kaj porečejo naši propagandisti o varni SLO.......
ArkaMast
27. 11. 2015 19.51
-2
Da se obsoja ISIS razumem, se strinjam. Da se obsodi komunizem, nacizem, fašizem se strinjam. Ne strinjam pa se, da se da krščanstvu tako samozavest, tako pozornost in prihodnost. Vera je stara 2000 let. Pa kako za vraga si lahko človek razlaga, da so še 350 let nazaj delali take krutosti. Po mastnem kosilu v zlatem naslonjaču je GOSPOD le pomahal skozi okno, se pokrižal in grmada je gorela, glave so sekali, in razčetverjali. 350 let ni tako daleč nazaj, glede na 2000 let.
Strelja?ko
30. 11. 2015 17.57
To so delali vedno "elita vere" ne folk zunaj...
ArkaMast
27. 11. 2015 19.42
+1
Vse najmočnejše vere na svetu so povzročile gorje. Ene prej, druge kasneje, ene pa še sedaj. Eni sekajo glave, drugi so prej sežigali, se pobijali ... vse v imenu NJIHOVEGA boga. Seveda vera kot taka nima nič pri tem. Gre za interpretacijo vere. Za zlorabo. Za to pa so odgovorni njihovi duhovni voditelji. To pa so te arabske bradonje s kalašniki. Ne morem verjeti, pa če prav je to dejstvo, da so v času 1500 stoletja podobno kruto morili "naši" ljudje naše ljudi. Kakšna bolj mentalno napredna žensko so najprej posilili, ko pa je malo trebušček zrasel so jo pa sramotno zažgali ali razčetverili. Pred smrtjo je morala še priznati, da se je dala dol s hudičem. Tako je bila vsaj rešena pred najhušim peklom. Tako si je prislužila malo manj trpeči pekel ?!?!?. ... ta organizacija sicer še deluje, le da ljudi matretira preko medijev in politike. Želi se pririniti v vlado, državo. Ves čas obtožuje komuniste, da s tem ustvarja namišljeno zlo, svoje 200 letno početje pa ne omenja. reče le "oh, to je bilo včasih. Ko so bili ljudje še primitivni." Primitivni?!?!? Piramide pa stojijo nekaj 1000 let pred krščanstvom, če že o primitivnosti.
kapljač1
27. 11. 2015 15.12
+3
V Sloveniji je še največ ateistov , "Hvala Bogu"!
Elias47
27. 11. 2015 14.25
+2
ali nas bodo vatikanski luciferjanci, ali pa ISIS-ovci...isto psihopatsko sranje, le drugo pakovanje....
siupamoizvedetiresnico
27. 11. 2015 10.50
+1
"Video traja štiri minute in navaja standardno propagandno sporočilo skrajnežev, da je njihov bog velik in edini pravi, mimogrede pa skuša dražiti ZDA s pozivom, naj kar pridejo in jih napadejo. Predsednik ZDA Barack Obama pravi, da bodo prišli, čeprav le iz zraka." Kako dolgo že jenikji bojda napadajo položaje ISIS-a? In kaj naj sedaj pomeni ta poziv in ta odgovor? Mogoče, da jenkiji do sedaj sploh niso napadali ISIS-a? Spet se zapletajo....Ko lažeš tako dolgo, kot to počnejo jenkiji se pre ali slej zapleteš v lastne laži.
Elias47
27. 11. 2015 14.26
SDS_je_poden
27. 11. 2015 10.36
+2
Zapomnite si nekaj, dokler se bo človeštvo prerekalo, čigav namišljen prijatelj je boljši, moj ali tvoj, do takrat bo človeštvo kot vrsta stagnirala.
Elias47
27. 11. 2015 14.30
+3
v bistvu se verniki prepirajo, ali je pravi bog sonce (Re-j - Zavs - oče Zevsovega maziljenega sina - "jeZusa kristusa"), ali luna (Allah), ali pa sončna svetloba ("sveti duh" - Isis - Lucifer)... skratka poganske blodnje...
LARSSON 1
26. 11. 2015 21.57
+8
Krščanska vera je dosti starejša kot islam zato mora slednji še dozoreti. Podobna grozodejstva so včasih počeli tudi kristjani.
jzkzfzmz
27. 11. 2015 10.00
+7
Kristjani še zdaj počno enako. Vera ni kriva toliko kot ljudje sami, ki slepo sledjijo medijem in ostalim hujskačem...
SDS_je_poden
27. 11. 2015 10.35
-5
Larsson: Spet eklatantna laž. Obe veri imata skupne korenine. Kaj se je dogajalo v srednjem veku pod okriljem katolibanstva? Mučilo, ubijalo, posiljevalo.... Torej v čem je katolibanstvo kaj boljše?
Elias47
27. 11. 2015 14.44
+1
pravzaprav sega Islam v čase okoli 1500 pred našim štetjem, ko je "12 izgubljenih plemen Isis-Ra-El-a" prevzelo religijo oboževanja božanstva lune - Allaha... v času preroka Muhameda se je Islam le reformiral...V bistvu pa je bil Islam paralelna religija Egipčanske religije in Babilonske religije; zato izrazi v Islamu, ki prihajajo iz staroegipčanske in Babilonske mitologije; kot so izrazi Ka-Ba, Me-Ka... podobno je z židovstvom, ki ga je Isis-Ra-El-skemu plemunu Hebreoncev, vsilila Babilonska Kaldejska dinastija, katere potomci so današnje vatikanske in "kraljevske" družine; zato izrazi v židovstvu, kot so H-Anu-Ka (Horus-Anubis-Ka)...podobno pa imamo v krščanstvu sveto trojico, ki izhaja iz staroegipčanske mitologije Osiris-Horus-Isis = (oče (fizično sonce) - sin (inkarnacija sonca oz. sin sonca) - sveti duh (sončna svetloba - Lucifer)... in obrede, ki izhajajo iz Babilonske antibrahmanske religije obrednega žrtvovanja... 10 božjih zapovedi izhaja iz Egipčanske Knjige Mrtvih - anubisovih papirusov... litanije pa iz Egipčanske Knjige Urokov - Knjige AMEN-a Re-ja... vse skupaj eno samo prikrito poganstvo...
ernestocg
26. 11. 2015 21.55
-19
zahod plačuje grehe izpred sto ali še več let ko je brezobzirno izkoriščal kolonije in prišel do bogatstva ,ki mu je nudil udobje in blaginjo.žalostno ,da sem med ogroženemi tudi sam in moja družina.
Banion
26. 11. 2015 21.42
+33
Najhujše so verske vojne a začeli so jo tisti ki obglavljajo v imenu Boga
dho
26. 11. 2015 21.19
+38
Neoboroženi muslimanski vojaki so že v EU,? Ali so bile zasežene puške v Trstu ( 781 komadov ) namenjene njim ?
txoxnxy
26. 11. 2015 21.11
+49
Spravljajo se na nedolžne ljudi , bojijo se pa mafije , torej je po tej logiki Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu !!!
nemojte
26. 11. 2015 21.17
+14
Elias47
27. 11. 2015 14.50
+4
truckersaso
26. 11. 2015 21.03
-29
Prvo je treba zrusit vse cerkve,ker to so same sekte,potem pa skupaj nad ameriko in bo garantirano ljubi mir!
mulc113
27. 11. 2015 08.51
+4
Veš nekateri cerkev rabijo. Je tako bolje njim in posledično nam, ki cerkva ne rabimo. Je pa zanimivo, da lahko neka manjšina (ki ni tako zelo velika) dobi od občine prostor za gradnjo verskega centra, ki pomeni širitev njihovega vpliva na tem območju. Vpliv te "manjšine" pa lahko sedaj spremljamo v Iraku, Siriji in bliže nam v Bosni. Ali si takšne vplive tukaj želimo?
marmilan
26. 11. 2015 20.48
+5
ja kaj pa je zdaj z mošejo. zdaj jo nujno rabijo hii hii
fljfo
26. 11. 2015 20.40
+19
Zanimivo, da v takšnih situacijah levičarji kar naenkrat postanejo kristjani....
antiXfashizmXeuXgso
26. 11. 2015 21.23
+10
Ateisti se ne pustimo versko indoktrinirat in ne verjamemo v božanstva, alahe, bogove, leteče piskre, špagetaste pošasti,....
morituri
27. 11. 2015 12.10
+0
.. seveda, ker se imate sami za bogove......
Elias47
27. 11. 2015 14.53
-1
vaš problem je, da vi kristjani tako slabo poznate svojo vero, da se niti tega ne zavedate, da je bil jezus levičar... morda bi bilo pametno, da kdaj preberete sveto pismo... za Sveto Mati Cerkeva - "žensko, ki sedi na sedmih gričih" - s sedežem v mestu sedmih gričev - Rimu, pa je itak v Rezodetju zapisano, da je "antikrist", zato je cerkev na desnici...
gorgoroth
26. 11. 2015 20.37
+130
Moje mnenje je da bi bila pametna poteza ustaviti gradnjo džamije.
periot22
26. 11. 2015 20.39
+123
tali?ni tom
26. 11. 2015 21.16
+64
nikakor ne! popolni tujek pa kakorkoli se obrnemo!
ageless
27. 11. 2015 14.00
-4
ce mamo parlament bomo tud dzamijo prezvel :D
Elias47
27. 11. 2015 14.54
-1
Hgfh Ghfghg
26. 11. 2015 20.33
+45
krščani bomo pokazali svojo moč če bo treba
zzob
26. 11. 2015 20.50
+24
ageless
27. 11. 2015 14.01
Elias47
27. 11. 2015 14.54
+0
borzojoj
26. 11. 2015 20.26
+26
Oj 24 ur.... A tole, ko obvešćate, da. "...... Več mošej v Molenbeeku, ki velja za središče džihadistov v Belgiji, je ta teden prejelo grozilna pisma skupine, ki se je poimenovala Krščanska država."................. Se pa lahko komentira. O valu imigrantov in njihovih nizkotnih rabotah pa ne. Ej, pravi ste vi. Vse jasno, "kam pes taco moli"...
kemuri
26. 11. 2015 20.02
+51
Bojte se politiki in ljubitelji migrantov dneva, ko se bodo ljudje Evrope sami, brez vojske zoperstavili terorističnim verskim skupinam .
truckersaso
26. 11. 2015 21.04
-8
Elias47
27. 11. 2015 14.55
+0
fajn bi že bilo... a se bojim, da je to samo utopija... ker Evropejci nimamo jajc...
LEN6969
26. 11. 2015 19.56
+4
vseeno kdo vlada, sam da bo bolš