Tujina

FOTO: Odkrili pas z eksplozivom. Ga je odvrgel Abdeslam?

Bruselj/Pariz, 23. 11. 2015 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

V Parizu so odkrili pas z eksplozivom. Belgijski tožilec je sporočil, da je en moški v priporu, obtožen je sodelovanja v terorističnem napadu v Parizu. Ali gre za Abdeslama? V Bruslju še naprej velja najvišja stopnja ogroženosti.

V predmestju Pariza – Montrougeu – so v smeteh odkrili pas z eksplozivom. Tja naj bi ga odvrgel eden izmed napadalcev na Pariz, najverjetneje Salah Abdeslam, ki je še vedno na begu. 

Vsaj uradno še vedno velja, da je na begu. Belgijski tožilec je namreč danes sporočil, da imajo v priporu enega moškega, ki je obtožen sodelovanja v napadih na Pariz. Na podatek, ali gre za Abdeslama, bo treba še počakati. Vse, kar je trenutno znanega, je to, da so moškega prijeli včeraj ali danes.

Sicer pa so v belgijski prestolnici podaljšali stopnjo ogroženosti. Še vedno v Bruslju velja četrta, najvišja stopnja, v drugih delih države pa tretja. Tako bo vse do ponedeljka, ko bodo znova odločali o teh varnostnih ukrepih.

Dogajanje v zvezi z bojem proti terorizmu smo spremljali V ŽIVO. 

21.24: Vir blizu preiskave terorističnih napadov v Parizu je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da so iz podatkov, pridobljenih iz telefona, ugotovili, da naj bi se v času napadov v Parizu 12. novembra v Montrougu nahajal Salah Abdeslam, ključni osumljenec za napade, ki pa naj bi bil še vedno na begu. V Franciji in Belgiji še naprej potekajo obsežne iskalne akcije za njim.

Odvetnik enega od osumljencev, ki so ga obdolžili pomoči Abdeslamu pri begu iz Bruslja, je sicer opozoril, da naj bi se bil Abdeslam "pripravljen razstreliti".

19.36: V Parizu, in sicer predmestju Montrouge, naj bi komunalni delavec med čiščenjem ulice, med kupom odpadkov, odkril pas z eksplozivom, ki pa ni imel detonatorja. Policisti naj bi pas preučevali, saj želijo ugotoviti, ali je bil uporabljen 13. novembra.

Montrouge: območje, kjer so odkrili pas z eksplozivom
Montrouge: območje, kjer so odkrili pas z eksplozivom FOTO: Reuters

Ali gre za Abdeslama?

19.09: Belgijski tožilec je sporočil, da se protiteroristične preiskave nadaljujejo. 15 oseb od 16-ih, ki so jih prijeli včeraj, so že na svobodi. Dve osebi od petih, ki so jih prijeli danes, sta prav tako osvobodili.

En moški je v priporu, obtožen pa je sodelovanja v terorističnem napadu v Parizu.

V Bruslju še naprej velja najvišja stopnja ogroženosti. Tako bo do ponedeljka, ko bodo znova preučili ukrep. Za preostali del Belgije velja nižja stopnja ogroženosti. Se pa bodo že to sredo odprle šole, prav tako bodo začeli odpirati postaje metroja.

Bruselj
Bruselj FOTO: Reuters

18.29: Oglasila se je ženska iz Maroka, ki je poudarila, da so svetovni mediji objavili njene fotografije, misleč, da gre za Hasno Aitboulachen, sicer sestrično Abdelhamida Abaaouda, ki naj bi se med racijo v Parizu razstrelila. Opozarja, da je na fotografijah ona - Nabila - in ne Hasna. Posnete so bile med njenim bivanjem v Parizu. Ženska se je odločila, da bo nekdanjo prijateljico, ki je njene fotografije prodala medijem, tožila. Nabila dodaja, da ima zaradi objave fotografij težave.

Sestri skupaj na zadnjo pot

17.36: V mestu Blois so pokopali sestri, ki sta umrli v terorističnem napadu v Parizu. 26-letna Anna in 30-letna Marion Petard-Lieffrig sta umrli v restavraciji Le Petit Cambodge.

Središče Bruslja
Središče Bruslja FOTO: Reuters

17.15: Rusija in Iran imata enoten pogled na Sirijo, je po srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina z vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem v Teheranu, danes sporočil Kremelj. Oba nasprotujeta "zunanjim poskusom diktiranja scenarijev politične ureditve v Siriji". Putin je danes umaknil tudi prepoved o jedrskem sodelovanju z Iranom.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je srečanje označil za "zelo konstruktivno". Obenem je dodal, da Iran in Rusija prav tako nasprotujeta vsakršni spremembi vodstva v Siriji, do katere naj po njunem mnenju pride le prek volitev.

Putin in Hamenej sta govorila dlje, kot je bilo predvideno, in sicer več kot uro in pol. Izmenjala sta si mnenja o sedanji situaciji v dvostranskih odnosih, med drugim tudi na področju trgovine in gospodarskega sodelovanja.

"Po mnenju Hameneja sedanja raven našega sodelovanja ne ustreza potencialu obeh držav, zato je vrhovni voditelj izrazil upanje, da bodo pogovori, ki bodo danes potekali med Putinom in njegovim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, obrodili sadove, ki bodo prispevali k raznovrstnosti v naših dvostranskih odnosih na področju trgovine in gospodarskega sodelovanja," je še povedal Peskov.

Medtem je ruski predsednik danes podpisal odlok o umiku prepovedi izvoza jedrske opreme in tehnologije Iranu. Z odlokom se umika prepoved oskrbe Irana z opremo za bogatenje urana, ruska podjetja pa bodo lahko odslej v Iran izvažala opremo ter nudila finančno in tehnološko pomoč.

17.09: Francoska vojaška letala z letalonosilke Charles do Gaulle so izvedla prvi zračni napad na cilje Islamske države v Iraku.

17.04: Popuščanje pri uveljavljanju evropskih proračunskih pravil zaradi varnostnih izdatkov v boju proti terorizmu v izjemnih razmerah po napadih v Parizu je mogoče, a za zdaj je še prezgodaj odločati o tem, je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Francija zaradi dodatnih varnostnih izdatkov v boju proti terorizmu ne bo dosegla evropskih proračunskih ciljev, je napovedal francoski premier Manuel Valls minuli teden, nekaj dni po najhujših terorističnih napadih v zgodovini države. V Evropski komisiji so se tedaj odzvali z razumevanjem, da je v teh časih zaščita državljanov Francije in Evrope glavna prednostna naloga ter dodali, da je za zdaj prezgodaj soditi, kako bodo dodatni varnostni ukrepi vplivali na proračunsko pot Francije.

Dijsselbloem pa je danes ocenil, da bi teroristične napade v Parizu lahko tolmačili kot izredne razmere, v primeru katerih je država upravičena do popuščanja pri uveljavljanju evropskih proračunskih pravil. A obenem je tudi šef evroskupine poudaril, da ministri danes o tem zagotovo ne bodo odločali, saj je še prezgodaj. Danes bodo po Nizozemčevih besedah izrazili sočutje in solidarnost s Francijo in tudi z Belgijo.

Francija je v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja od leta 2009. Komisija ji je rok za odpravo prekomernega primanjkljaja podaljšala že trikrat. Rok za zmanjšanje primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda je sedaj leto 2017. Komisija je minuli teden v mnenju o proračunskih predlogih članic območja evra ocenila, da je francoski osnutek pretežno skladen z evropskimi pravili. V tej skupini so še Slovenija, Belgija, Irska, Latvija, Malta in Finska. Francija in Belgija imata proračuna, ki sta pretežno skladna z evropskimi pravili, je spomnil Dijsselbloem in ocenil, da položaj torej ni kritičen in odločitev ni nujno sprejeti takoj. Komisija bo položaj Francije ocenila pozneje, za nazaj, je še dodal.

14.14: Francoski finančni minister Michel Sapin je najavil ukrepe, s katerimi bo lažje nadzirati morebitne finančne tokove in samo financiranje terorističnih skupin. Med drugim je predviden ostrejši nadzor nad predplačniškimi bančnimi karticami. Prav te so namreč po mnenju pristojnih igrale veliko vlogo pri financiranju napadov v Parizu. Novi ukrepi pomenijo, da lastniki teh kartic oziroma računov ne bodo več anonimni. 

13.52: Belgijsko tožisltvo je zanikalo informacije, da naj bi Salaha Abdeslama opazili na poti proti Nemčiji. Najverjetneje se še nahaja v Belgiji. 

12.43: Belgijski državni tožilec je sporočil, da so policisti v jutranjih racijah na območju Bruslja in drugod pridržali še pet osumljencev. Skupno so od včeraj tako aretirali 21 oseb.

Kot pravijo na tožilstvu, policisti še vedno opravljajo hišne preiskave na petih lokacijah na območju Bruslja in dve hišni preiskavi na območju Liega, ki leži približno 100 kilometrov vzhodno od prestolnice. V eni od hišnih preiskav so zasegli približbo 26.000 evrov. 

10.48: V Bruslju so evakuirali mestno hišo, poroča BBC. 

Vojaki v Bruslju
Vojaki v Bruslju FOTO: Reuters

9.50: Na tiskovni konferenci po srečanju francoskega predsednika Francoisa Hollanda in britanskega premiera Davida Camerona je prvi dejal, da bo Francija nadaljevala z zračnimi napadi v Siriji. Cameron je pojasnil, da se oba strinjata, da morata Velika Britanija in Francija povečati sodelovanje na področju obveščevanja, še posebej ko gre za podatke letalskih potnikov. Dodal je, da je potrebno več napora usmeriti v uničenje Islamske države in da je potrebna dobra strategija. Prepričan je, da bi morala tudi Velika Britanija začeti z zračnimi napadi, a o tem bo moral odločati parlament. Zaključil je v francoščini: "Mi smo z vami." 

Hollande in Cameron sta denes govorila o tesnejšem sodelovanju v boju proti terorizmu in Islamski državi.
Hollande in Cameron sta denes govorila o tesnejšem sodelovanju v boju proti terorizmu in Islamski državi. FOTO: Reuters

9.40: V prestolnici Evropske unije, kjer biva 1,2 milijona ljudi, se je nov delovni teden začel precej drugače, kot se je prejšnji, poročajo tamkajšnji mediji. Zaradi razglašene najvišje stopnje nevarnosti, so številni zaposleni ostali doma, zaprti so šole, muzeji, kinematografske dvorane, številne trgovine in podzemna železnica. Pred božičnim drevescem na osrednjem trgu Grand Place stoji okilepno vozilo, vojska in policija je na vsakem vogalu. Kljub temu notranji minister Jan Jambon trdi, da se življenje ni povsem ustavilo, saj da številna podjetja ostajajo odprta. Dodaja, da bodo danes popoldne znova ocenili varnostno situacijo.

08.55: V Parizu je danes francoskega predsednika Francoisa Hollanda obiskal britanski premier David Cameron. Obisk poteka v luči združevanja moči in sodelovanja držav v boju proti terorizmu ter Islamski državi. Že zjutraj sta se skupaj podala pred koncertno dvorano Bataclan in se poklonila 89 žrtvam terorističnega napada.

Cameron naj bi že v naslednjih dneh najavil sodelovanje v zračnih napadih na tarče na ozemlju samooklicane Islamske države, poročajo britanski mediji. To naj bi dokazovalo tudi napovedano prestrukturiranje britanskih vojaških sil. Prav danes naj bi pristojni javnost obvestili o ukrepih, ki naj bi zajemali tudi ustanovitev dveh močnih udarnih brigad, ki ju ne bi ovirala logistika britanske vojske. Vsako naj bi sestavljalo okoli 5000 vojakov, podprti pa bi bili z 138 bojnimi letali, ki bi vzletala z dveh britanskih letalonosilk, poročajo tuji mediji. S temi ukrepi bi omogočili posredovanje v Siriji, kot ga trenutno izvaja Francija.

08.03: Eden od osumljencev naj bi se izmuznil policistom, ki so opravljali racije v Bruslju, poroča belgijski dnevnik La Derniere Heure. Bojda naj bi šlo prav za iskanega Salaha Abdesalama, brata enega od samomorilskih napadalcev na Pariz. Poročajo, da naj bi ga videli v vozilu znamke BMW na avtocesti, ki vodi proti Nemčiji.

07.00: Predstavniki pariške bolnišnice so sporočili, da je prejšnji teden iz zaklenjenih prostorov bolnišnice Necker, ene od njhovih enot, izginilo več zaščitnih oblačil, kakršne uporablja zdravstveno osebje na primer ob stiku z okuženimi z virusom ebole. To je bil glavni razlog za izjavo francoskega premiera Manuela Vallsa, da policija ne izključuje nevarnosti napada s kemičnim in biološkem orožjem.

03.02: Belgijski policisti so ponoči izvedli skupno 22 racij, od tega 19 v prestolnici. Aretirali so 16 oseb. Med racijami v prestolnici in v mestu Charleroi, kjer je mednarodno letališče, policija ni odkrila orožja ali eksploziva. Policisti so sicer v Molenbeeku streljali na avtomobil z osumljencem, ki je zapeljal proti njim in ga ranili.

Podrobnosti o aretiranih še niso znane, tiskovni predstavnik zveznega tožilstva Van Der Sypt pa je novinarje obvestil, da med njimi ni Salaha Abdesalama, brata enega od samomorilskih napadalcev na Pariz pred tednom dni. Tega policija išče že vse od terorističnih napadov, ki so zahtevali 130 življenj, 352 ljudi pa je bilo ranjenih.

Več podrobnosti še ni znanih.

V Bruslju najvišja stopnja nevarnosti

Oblasti so za Bruselj najvišjo, 4. stopnjo nevarnosti razglasile v soboto in takšno stanje se bo nadaljevalo tudi danes. Zaprte so šole in univerze, danes ne obratuje podzemna železnica, na ulicah je prisotna tako policija kot večje število vojakov. Premier Charles Michel pojasnjuje, da se bojijo podobnih napadov, kot so jim bili priča v Parizu. "Nihče ni vesel teh ukrepov, tudi mi ne, a moramo ravnati odgovorno," je dajal. V ostalih delih države je razglašena tretja stopnja nevarnosti.

V Bruslju policija in vojska okrepljeno varujeta sredstva javnega prometa in druga območja. Mesto, ki gosti sedeža EU in zveze Nato, pa naj bi danes nadaljevalo z normalnim delom, kolikor je to v danih razmerah mogoče.

Kdo so domnevni pariški napadalci?

Abdelhamid Abaaoud (mrtev)

Abaaoud je bil domnevni idejni vodja napada na Pariz. Obsojen je bil v odsotnosti na 20 let zapora v začetku letošnjega leta zaradi rekrutacije članov za Islamsko državo v Siriji. 27-letni Belgijec, maroških korenin, je bil znan tako belgijskim kot francoskim obveščevalcem. Policisti so ga locirali 17. novembra v stanovanju na območju Saint Denis. Umrl je v spopadu s policijo.

Samomorilski napadalci ob pariškem stadionu Stade de France:

Bilal Hadfi (mrtev)

20-letni Hadfi se je razstrelil pri stadionu Stade de France. Policija je ugotovila, da je bil Francoz, živel je v Belgiji.

Ahmad Al Mohammed (mrtev)

Tudi 25-letni Sirec iz Idliba se je razstrelil pred stadionom Stade de France. Na kraju so naši potni list s tem imenom. Oblasti še ugotavljajo, ali je bil potni list verodostojen in v resnici gre za to osebo

M. al Mahmod (mrtev)

Francoska policija je včeraj objavila fotografijo tretjega napadalca, čigar ime še ni uradno potrjeno. Kot poroča BBC, je na fotografiji moški, ki se je 3. oktobra ob prihodu na Grški otok Leros predstavljal z imenom M. al-Mahmod. Potoval je s skupino sirskih beguncev, med katero je bil tudi napadalec al-Mohammed.
 

Napadalci na bare in restavracije:

Salah Abdeslam (na begu)

26-letni Francoz Salah Abdeslam je trenutno eden najbolj iskanih Evropejcev. Je edini preživeli napadalec. Po dokazih, ki so jih zabeležile varnostne kamere, je on voznik, ki je tri teroriste pripeljal do dvorane Bataclan. Na njegovo ime so bila najeta vozila in hotelski sobi, kjer naj bi pripravljali napade. Prav tako je bilo z njegovo kartico najeto stanovanje v predmestju Pariza. Salah Abdeslam je sicer brat enega od samomorilskih napadalcev, Ibrahima Abdeslama, ki se je v petek razstrelil pri kavarni na pariškem bulvarju Voltaire. Njegov drugi brat Mohamed Abdeslam, ki ni sodeloval pri napadih, ga prek medijev poziva, naj se preda. Iskalna akcija je še vedno v teku. Tudi njega so iskali preiskovalci v Bruslju, a ga niso našli. Iskanje se nadaljuje.

Brahim Abdeslam (mrtev)

31-letni Salahov brat se je na večer napadov razstrelil v bližini bara na ulici Boulevard Voltaire. Živel je v različnih mestih v Belgiji, skupaj z Abdelhamidom Abaaoudom, ki naj bi bil idejni vodja napada. Nazadnje je živel v belgijskem Molenbeeku, kjer so prav tako potekale racije.

Napadalci na Bataclan: 

Omar Ismail Mostefai (mrtev)

29-letni Francoz se je razstrelil v koncertni dvorani Bataclan. Živel je v Courcouronnesu in Chartresu v bližini Pariza. Turške oblasti so Francoze opozorile nanj, češ da je radikaliziran.

Samy Amimour (mrtev)

28-letni samomorliski napadalec se je razstrelil v Bataclanu. Francoz, znan obveščevalnim službam, leta 2012 je bil obtožen zaradi povezav s terorizmom, a so ga oblasti izpustile iz rok.
Tretji samomorislki napadalec ostaja neidentificiran (mrtev)

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni