Tujina

FOTO in VIDEO: Še ena mednarodna tiralica: 30-letni Mohamed Abrini je 'nevaren in verjetno oborožen'

Washington/Pariz/Bruselj, 24. 11. 2015 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
N.Š.K./B.G./STA/Reuters
Komentarji
97

Belgijsko sodišče je razpisalo mednarodno tiralico zoper še enega domnevno sodelujočega pri terorističnih napadih v Parizu. Iščejo 30-letnega Mohameda Abrinija. Pravijo, da je nevaren in najverjetneje oborožen. Kamere so ga dva dni pred napadi v Parizu posnele v družbi prav tako iskanega Salaha Abdeslama.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: British Airways in Easyjet za letos odpovedala vse polete v Šarm el Šejk
    02:08
    Iz 24UR: British Airways in Easyjet za letos odpovedala vse polete v Šarm el Šejk
  • Preverjeno! - Pariz, Bruselj
    06:04
    Preverjeno! - Pariz, Bruselj

V Bruslju so bile tudi danes poostrene varnostne razmere, šole in podzemno železnico naj bi odprli v sredo. Še vedno je razglašena četrta, najvišja stopnja ogroženosti. Tudi ameriško zunanje ministrstvo je izdalo opozorilo Američanom, naj bodo med potovanji v tujini posebej previdni pred terorističnimi napadi, še posebej v času praznične sezone. Opozorilo pred povečano nevarnostjo terorističnih napadov velja do 24. februarja 2016. Medtem se je oglasila celo sicilijanska mafija, ki da bo teroristom v primeru napada v New Yorku napovedala vojno.

Jawad Bendaoud, moški, ki je dal v najem stanovanje v St. Denisu, kjer je policija štiri dni po terorističnih napadih v Parizu izvedla obsežno racijo, v kateri je aretirala več oseb, je moral vedeti, komu oddaja stanovanje in za kakšne namene, je sporočilo francosko tožilstvo. Razkrili so tudi, da so želeli pariški napadalci samomorilske napade izvesti tudi v poslovnem predelu La Defense. Abdelhamid Abaaoud, ki je bil glavni organizator napadov 13. novembra, se je v dneh po napadu vračal na lokacije napadov, nove napade pa je nameraval izvesti 18. ali 19. novembra.

Zunanji minister Karl Erjavec medtem zatrjuje, da naše veleposlaništvo v Bruslju ves čas spremlja razmere. Kot pravi, je Slovenija sprejela določene ukrepe za varnost diplomatov v prestolnicah, kjer je pričakovati, da bi se lahko zgodil teroristični napad.

Tako kot Easyjet, je tudi British Airways do konca leta odpovedal vse polete v in iz egiptovskega Šarm el Šejka zaradi varnostnih dilem, ki so se pojavile po strmoglavljenju ruskega letala. Njihova odločitev velja do 14. januarja. 

Nemška policija je danes sporočila, da nimajo indicev, ki bi potrdili, da je eden od napadalcev v Parizu, Salah Abdeslam, na območju nemškega Mindna. Tam naj bi opazili njemu podobnega človeka, a se je izkazalo, da ne gre zanj.

V tunizijski prestolnici je odjeknila eksplozija. Več o tem. 

Belgijsko sodišče je razpisalo mednarodno tiralico zoper še enega domnevno sodelujočega pri terorističnih napadih v Parizu. Preiskovalci iščejo 30-letnega Mohameda Abrinija. V kraju Ressons, ki leži severno iz Pariza, so dva dni pred napadom varnostne kamere na bencinski črpalki posnele vozilo, v katerem je potoval skupaj z iskanim Salahom Abdeslamom. Belgijska policija, ki je objavila njegove fotografije, opozarja, da je potencialno nevaren in najverjetneje tudi oborožen. Ljudem svetujejo, naj se ga izogibajo. Bel clio, ki ga vozi na posnetku, je bil 13. novembra uporabljen v napadih, je potrdil še državni tožilec Francois Molins.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes sporočil, da je francoska policija od uvedbe izrednih razmer po terorističnih napadih v Parizu opravila 1233 hišnih preiskav, med katerimi so aretirali 165 oseb in zasegli 230 kosov orožja.

_______________________________________________________________

Mohamed Abrini, 30-letni domnevni sodelujoči pri organizaciji napadov v Parizu
Mohamed Abrini, 30-letni domnevni sodelujoči pri organizaciji napadov v Parizu FOTO:

22.45: Moški, ki je dal stanovanje v pariškem predmestju Saint-Denis v najem domnevnemu snovalcu terorističnih napadov v Parizu Abdelhamidu Abaaoudu, je bil danes obtožen terorizma. Jawada Bendaouda so prijeli kmalu po policijski raciji v njegovem stanovanju, v kateri so bili ubiti Abaaoud in njegovi pomagači. Tožilstvo je Bendaouda danes obtožilo sodelovanja v teroristični zaroti ter posedovanja eksplozivnih sredstev in orožja ter zanj odredilo pridržanje.

Bendaoud je kmalu po raciji dejal, da ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev.

"Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel.

22.36: Vsi talci, ki so jih danes po domnevno spodletelem poskusu ropa zajeli v Roubaixu na severu Francije, so na varnem, je sporočila tamkajšnja prefektura. Po navedbah virov na francoskem notranjem ministrstvu v drami ni bilo ranjenih, čeprav je prišlo do streljanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oboroženi moški naj bi po prvih poročanjih poskušali oropati stanovanjsko hišo bančnega direktorja. Na kraj je prišla policija, ki je obkolila poslopje.

Sprva je kazalo, da bi lahko šlo za nov teroristični napad, a so oblasti sporočile, da temu ni tako. Šlo naj bi za poskus ropa, še vedno pa ni znano, koliko je bilo roparjev.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so sprva zajeli štiri talce, a sta dva uspela pobegniti. Na prizorišče, ki so ga zaprli, so prišle okrepljene policijske sile in tudi specialci, slišati je bilo streljanje.

21.18: Francoski mediji poročajo, da situacija s talci na severu Francije nima znakov terorizma. Šlo naj bi za oborožen rop. 

Dogajanje v francoskem Roubaixu
Dogajanje v francoskem Roubaixu FOTO: Reuters

Stanovanjska hiša je obkrožena s policisti in reševalci. 

Neuradno dogajanje ne kaže na povezavo s terorističnimi napadi v Parizu. 

20.14: Belgijsko sodišče je razpisalo mednarodno tiralico zoper še enega domnevno sodelujočega pri terorističnih napadih v Parizu. Preiskovalci iščejo 30-letnega Mohameda Abrinija. V kraju Ressons, ki leži severno iz Pariza, so dva dni pred napadom varnostne kamere na bencinski črpalki posnele vozilo, v katerem je potoval skupaj z iskanim Salahom Abdeslamom.

Belgijska policija, ki je objavila njegove fotografije, opozarja, da je potencialno nevaren in najverjetneje tudi oborožen. Ljudem svetujejo, naj se ga izogibajo.

Bel clio, ki ga vozi na posnetku, je bil 13. novembra uporabljen v napadih, je potrdil še državni tožilec Francois Molins.

19.32: Francosko tožilstvo je sporočilo, da so želeli pariški napadalci samomorilske napade izvesti tudi v poslovnem predelu La Defense. Abdelhamid Abaaoud, ki je bil glavni organizator napadov 13. novembra, se je v dneh po napadu vračal na lokacije napadov, nove napade je nameraval izvesti 18. ali 19. novembra. 

Pravijo tudi, da je Jawad Bendaoud, moški, ki je dal v najem stanovanje v St. Denisu, kjer je policija štiri dni po terorističnih napadih v Parizu izvedla obsežno racijo, v kateri je aretirala več oseb, moral vedeti, komu oddaja stanovanje in za kakšne namene. 

Hollande je danes obiskal Obamo.
Hollande je danes obiskal Obamo. FOTO: Reuters

18.32: Francoski predsednik Francois Hollande in ameriški predsednik Barack Obama sta po pogovorih o združevanju moči v boju proti terorizmu dejala, da si bosta državi stali z ramo ob rami. "Američani stojimo ob strani našim prijateljem v dobrem in slabem, ne glede na vse," je dejal Obama. ZDA in Francija sta združeni v solidarnosti, pravi in dodaja, da samooklicana Islamska država predstavlja grožnjo za ves svet.

Eksplozija v Tunisu

17.42: Iz Tunizijske prestolnice Tunis poročajo o močni eksploziji na avtobusu, v katerem so bili člani predsedniške straže. Najmanj 11 ljudi naj bi umrlo. Zaenkrat še ni potrjeno, da je šlo za terorizem, a vse kaže, da je temu res tako.

Več o dogajanju v Tunisu.

Po Easyjetu vse lete v Šarm el Šejk odpovedal tudi British Airways

17.31: Tako kot Easyjet, je tudi British Airways do konca leta odpovedal vse polete v in iz egiptovskega Šarm el Šejka zaradi varnostnih dilem, ki so se pojavile po strmoglavljenju ruskega letala. Njihova odločitev velja do 14. januarja. 

Številni britanski turisti, ki so želeli božično-novoletne praznike preživeti na priljubljeni destinaciji, bodo morali sedaj spremeniti načrte. Obe družbi ponujata zamenjavo letalskih vozovnic, dobropise ali spremembo rezervacije.

Kdaj bodo v Šarm el Šejk spet leteli, bo odvisno od britanskih oblasti. 

16.42: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes sporočil, da je francoska policija od uvedbe izrednih razmer po terorističnih napadih v Parizu opravila 1233 hišnih preiskav, med katerimi so aretirali 165 oseb in zasegli 230 kosov orožja.

Kot je povedal, je med zaseženim orožjem skoraj polovica "dolgocevnega in vojaškega orožja", kar je po njegovih besedah znak, da so bile operacije učinkovite. 

Francoski predsednik Francois Hollande je dan po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, razglasil izredne razmere, francoski parlament pa jih je minuli teden podaljšal za tri mesece do konca februarja prihodnje leto.

Aretacija v Parizu
Aretacija v Parizu FOTO: Reuters

14.50 Nemška policija je sporočila, da nimajo indicev, ki bi potrdili, da je eden od napadalcev v Parizu, Salah Abdeslam, na območju nemškega Mindna. Tam naj bi opazili njemu podobnega človeka, a se je izkazalo, da ne gre zanj. 

14.40 Reuters poroča, da je francoska policijska protiteroristična enota danes preiskala vas na jugozahodu Francije, v kateri je iskala imama Olivierja Corela, poznanega pod vzdevkom White Emir, ki je osumljen, da je mentor številnim mladim džihadistom. 69-letnika povezujejo z Mohammadom Merahom, ki je leta 2012 ubil sedem oseb v napadu na židovsko šolo v mestu Toulouse. Prav tako ga povezujejo s Fabienom Clainom, katerega glas so identificirali na avdio posnetku, v katerem IS prevzema odgovornost za teroristične napade v Parizu.

Corel je francoski državljan, ki ima sirske korenine in živi ter deluje v mestu Arigat v Pirenejih. Policija ga je po napadu na židovsko šolo leta 2012 aretirala in pozneje izpustila. Ali so ga v tokratni akciji aretirani, ni znano, je pa policija sporočila, da so v več različnih preiskavah aretirali več oseb.

14.15 Francoske oblasti bodo v okviru ukrepov po terorističnih napadih v Parizu do 20. decembra namestile detektorje kovin na železniških postajah v Parizu in Lillu za hitre vlake Thalys, ki povezujejo Pariz z več evropskimi mesti, je danes sporočila francoska ministrica za ekologijo Segolene Royal, ki je pristojna za promet. Na tem vlaku je avgusta oborožen moški izvedel napad, a so ga uspeli potniki pravočasno ustaviti.

Hitri vlaki Thalys povezujejo Pariz z Lillom na severu Francije, belgijsko prestolnico Bruselj, Amsterdamom na Nizozemskem ter Kölnom na zahodu Nemčije.
Hitri vlaki Thalys povezujejo Pariz z Lillom na severu Francije, belgijsko prestolnico Bruselj, Amsterdamom na Nizozemskem ter Kölnom na zahodu Nemčije. FOTO: Reuters

12:40 Zunanji minister Karl Erjavec zatrjuje, da naše veleposlaništvo v Bruslju ves čas spremlja razmere. Kot pravi, je S lovenija sprejela določene ukrepe za varnost diplomatov v prestolnicah, kjer je pričakovati, da bi se lahko zgodil teroristični napad. Erjavec je dejal, da so teroristi napovedali napad na zahodno evropsko civilizacijo, na naš način življenja, zato je po njegovem mnenju prav, da so vse varnostne službe v pripravljenosti in imajo pripravljene različne scenarije. "Tudi na ministrstvu imamo pripravljene scenarije, če bi se karkoli zgodilo ali znotraj EU ali v Sloveniji," je pojasnil Erjavec in dodal, da ni izključeno, da se lahko karkoli zgodi v Sloveniji. A zagotavlja, da varnostne službe ocenjujejo, da te nevarnosti za zdaj ni in varnostna ogroženost za zdaj v Sloveniji ni povečana.

12.15 Iz Zagreba so sporočili, da so zaradi prihoda podpredsednika ZDA Joa Bidena na vrh procesa Brdo Brioni, ki bo v sredo v Zagrebu, hrvaške varnostne sile že nekaj dni v najvišji stopnji pripravljenosti. Posebni varnostni ukrepi veljajo tudi zaradi morebitnih terorističnih napadov, ki v zadnjem času grozijo Evropi. Hrvaška je vpoklicala več tisoč policistov, varnostni načrt Bidenovega obiska pa izvajajo tudi v sodelovanju z ameriškim FBI.

Easyjet odpovedal polete

11.40  Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je do konca leta odpovedal vse polete v in iz egiptovskega Šarm el Šejka zaradi varnostnih dilem, ki so se pojavile po strmoglavljenju ruskega letala. "V zadnjih tednih so se pojavila pomembna varnostna vprašanja v zvezi z letenjem v Šarm el Šejk," je ob objavi odpovedi zapisala letalska družba.

Easyjet do 6. januarja ne bo letel v in iz egiptovskega Šarm el Šejka. Za ta ukrep so se odločili po strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajem konec oktobra. Letalo je strmoglavilo zaradi terorističnega napada.
Easyjet do 6. januarja ne bo letel v in iz egiptovskega Šarm el Šejka. Za ta ukrep so se odločili po strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajem konec oktobra. Letalo je strmoglavilo zaradi terorističnega napada. FOTO: Reuters

Easyjet je odpovedal vse polete v in iz tega egiptovskega letovišča do 6. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Britanski nizkocenovnik je sicer že pred tem odpovedal vse lete do 25. novembra, domov so vozili le turiste, ki so se odločili za povratek.

10:45 Francoski pravosodni organi so za Reuters potrdili, da bo pred sodnika stopil Jawad Bendaoud, moški, ki je dal v najem stanovanje v St. Denisu, kjer je policija štiri dni po terorističnih napadih v Parizu izvedla obsežno racijo, v kateri je aretirala več oseb, ki so osumljene terorizma. Tri osebe so umrle, med njimi tudi iskani Abdelhamid Abaaoud, za katerega so oblasti prepričane, da je idejni vodja napadov. Bendaoud sicer trdi, da ni vedel, da so osebe, ki so najele njegovo stanovanje, teroristi.

9.50 Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so turški lovci na turško-sirski meji sestrelili rusko vojaško letalo in zanikali, da naj bi letalo kršilo turški zračni prostor. Pilota sta se izstrelila. Enega so zajele turške sile na severu Sirije, enega pa še vedno iščejo.

Mafija prebivalcem New Yorka obljubila zaščito

9.30 Sin pokojnega newyorškega mafijca s slavnim priimkom Giovanni Gambino je teroristom IS v imenu vseh sicilijanskih mafijcev v New Yorku prenesel opozorilo pred napadi v New Yorku, sicer bodo v vojni z mafijo.

Giovanni Gambino je daljni sorodnik Carla Gambina, po katerem je poimenovana ena od petih glavnih mafijskih družin New Yorka. "Prebivalci New Yorka s sicilijanskimi povezavami se lahko počutijo varne. Teroristi IS se močno bojijo sicilijanske mafije in zato na primer tudi ne upajo ustanoviti nobene teroristične celice na Siciliji," je dejal. Mafijska zaščita naj bi veljala za vse prebivalce New Yorka. Ta zaščita naj bi bila veliko več vredna od zaščite zvezne policije, ki ponavadi zamuja, ker nima človeških virov, mafijci pa vedo, kaj se dogaja na ulicah.

8:35 V bližini sirsko-turške meje so turška vojaška letala sestrelila reaktivno letalo, ki je kršilo turški zračni prostor, poroča Reuters. Letalo je ruske izdelave, so sporočili turški vojaški viri in potrdili, da so posadko letala večkrat opozorili, da bodo streljali, a se ni odzvala.

Več o dogodku.

7.40 Francoska policija še preverja, ali je pas z eksplozivom, ki ga je v predmestju Montrouge med čiščenjem odpadkov našel komunalni delavec, res uporabljen v terorističnih napadih, ki so jih 13. novembra izvedli člani teroristične organizacije IS. Policija sicer domneva, da naj bi ga tja odvrgel eden izmed napadalcev na Pariz, najverjetneje Salah Abdeslam, ki je sicer še vedno na begu. Policija je namreč na osnovi podatkov o njegovem telefonu potrdila, da se je Salah 13. novembra zadrževal na tem območju. Ena od možnosti je, da se je Salah prestrašil in se ni razstrelil, druga pa, da je imel tehnične težave z detonatorjem in ni mogel sprožiti bombe.

Belgijski vojak stoji pred kavarno v Bruslju, kjer velja četrta, najvišja stopnja ogroženosti, medtem ko v drugih delih države velja tretja.
Belgijski vojak stoji pred kavarno v Bruslju, kjer velja četrta, najvišja stopnja ogroženosti, medtem ko v drugih delih države velja tretja. FOTO: Reuters

7.30 V Bruslju so še vedno poostrene varnostne razmere, šole in podzemna železnica ostajajo tudi danes zaprte, odprli pa naj bi jih v sredo. Še vedno je razglašena četrta, najvišja stopnja ogroženosti.

7.25 Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek izdalo opozorilo Američanom, naj bodo med potovanji v tujini posebej previdni pred terorističnimi napadi, še posebej v času praznične sezone. Številne teroristične skupine, od Islamske države do Al Kaide, naj bi še naprej načrtovale napade na različnih koncih sveta. Opozorilo pred povečano nevarnostjo terorističnih napadov velja do 24. februarja 2016.

State Department ocenjuje, da je verjetnost napadov višja, ko se teroristi iz Iraka in Sirije vračajo domov v evropske in druge države, kjer se za podobne aktivnosti odločajo tudi tamkajšnji prebivalci, ki morda niti niso povezani s terorističnimi skupinami.

7.20 Na zasedanju v Washingtonu so se predstavniki 59 od skupaj 65 držav članic Globalne koalicije proti skupini Islamska država (IS) v ponedeljek zavezali, da bodo s skupnimi napori poskrbeli za uničenje IS. Nagovoril jih je tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki nocoj potuje na Hrvaško, kjer se bo udeležil vrha voditeljev procesa Brdo Brioni. Biden je prisotne pozval, naj okrepijo napore proti IS z več zračnimi napadi v Iraku in Siriji, pomagajo sosednjim državam Sirije pri zavarovanju meje, okrepijo izmenjavo informacij in obveščevalno sodelovanje, podprejo iraško vlado pri urjenju vojske in policije ter namenijo več denarja za humanitarno podporo Iračanom ter Sircem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1