Črna kronika
Oglas

Varčevanje energije z zunanjimi žaluzijami Aton podjetja Senčila Bled

Bled, 14. 04. 2014 04.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obstajajo različni osnovni fizikalni vidiki uporabe zunanjih senčil, pri katerih zmanjšujemo rabo energije.

Z izbiro ustreznega sistema in pravilno uporabo zunanjih senčil:
- zmanjšamo porabo energije za ogrevanje pozimi,
- bistveno zmanjšamo porabo energije za hlajenje poleti,
- zmanjšamo porabo energije za umetno osvetljevanje prostorov.

Zunanja senčila - 1
Zunanja senčila - 1 FOTO:

ZMANJŠANJE POTREB PO HLAJENJU DOSEŽEMO Z ZMANJŠANJEM VPLIVA SONČNEGA SEVANJA

Toplotna energija sončnih žarkov, kateri so zgradbe poleti izpostavljene preko celega dneva, povzroči intenzivno segrevanje stavbe. Toplota akumulirana v stavbi ne more preiti iz stavbe skozi steklene površine ali stene dobro izolirane zgradbe, zato se v zgradbi vzpostavi učinek tople grede.

S senčili lahko v veliki meri preprečimo vdor sončnih žarkov. Posebno uspešno to dosežemo z uporabo zunanjih senčil, ki v veliki meri prestrežejo sončne žarke, še preden ti dosežejo steklo in prodrejo v zgradbo.

KONTROLIRANA UPORABA SONČNE ENERGIJE Z ZUNANJIMI ŽALUZIJAMI ATON

Zunanje žaluzije Aton omogočajo istočasno zaščito pred pregrevanjem in koristno uporabo sončne energije.

Zunanja senčila - 2
Zunanja senčila - 2 FOTO:

OSNOVNI KOEFICIENTI

Vrednosti ali koeficienti, ki jih uporabljamo pri vrednotenju učinkovitosti zaščite pred poletno vročino so:

Transmisija ali prevodnost, ki nam pove kolikšen del energije sončnih žarkov vgrajen gradbeni element, ki je v našem primeru senčilo, prepusti.
Refleksija ali odboj nam pove, kolikšen del energije sončnih žarkov vgrajen gradbeni element, ki je v našem primeru senčilo, odbije od svoje površine.
Absorpcija ali sprejem, s katerim označujemo, kolikšen del energije sončnih žarkov vgrajen gradbeni element, ki je v našem primeru senčilo, sprejme, oziroma za koliko se segreje.

S koeficienti označujemo učinkovitost zaščite pred sevanjem celotnega spektra sončne svetlobe , ki je v 45% sestavljena iz vidne svetlobe, 4% UV-žarkv in 51% infrardečih žarkov.

Zunanja senčila - 7
Zunanja senčila - 7 FOTO:

ZUNANJA ŽALUZIJE ATON ZMANJŠAJO VDOR SONČNE ENERGIJE V PROSTOR

Zelo ugoden koeficient zmanjševanja (Fc) zunanjih žaluzij Aton.

Nekatere evropske države imajo na področju senčenja že določene t.i. koeficiente zmanjševanja Fc (angl. reduction factor) v razponu od vrednosti 0 do vrednosti 1. S faktorjem 0 bi teoretično lahko označili najučinkovitejši sistem senčenja, s faktorjem 1 pa nič senčenja.

ŽALUZIJE ATON LAHKO BISTVENO PRISPEVAJO K PRIJETNI KLIMI V PROSTORU.

S pravilno namestitvijo zunanjih žaluzij Aton s Fc 0,1, prestrežemo 60–80% sončnih žarkov in s tem občutno zmanjšamo vdor toplote skozi steklo, prostor pa na ta način ohranimo prijetno hladen. Ravno tako pozimi z uravnavanjem naklona lamel v prostor pustimo veliko želene svetlobe, prostor na ta način osvetlimo, pravilno usmerjena sončna svetloba pa površine prostora dodatno ogreje.

RAZLIČNI MODELI ŽALUZIJ ATON

Zunanja senčila - 3
Zunanja senčila - 3 FOTO:

Zunanje žaluzije so zaradi svoje vsestranske uporabnosti primerne za poslovne in javne objekte, privatne hiše in stanovanja ter za vse ostale objekte z večjimi steklenimi površinami. Prav tako so zelo primerne za vertikalno zapiranje balkonov in montažo v balkonske lože.

Aton Z90

Zatemnitvene žaluzije tip Aton Z90 predstavljajo na trgu novo skupino žaluzij. Z njimi smo zapolnili eno izmed vrzeli na trgu. To je senčilo, ki omogoča uravnavanje osvetljenosti prostora s pomočjo naklona lamel in po potrebi tudi dovolj zatemni prostor, ob tem pa je kroženje zraka okrog senčila še vedno zadostno. Žaluzija Aton Z90 združuje dve glavni lastnosti in prednosti najbolj prodajanih skupin zunanjih senčil, to sta velika uporabnost (z možnostjo uravnavanja osvetljenosti prostora) žaluzij in možnost zadostne zatemnitve.

Zunanja senčila - 4
Zunanja senčila - 4 FOTO:

Aton C80

Zunanje žaluzije Aton C80 mm se ponašajo z več kot 30-letno tradicijo v oblikovno le malo spremenjeni obliki in so naš še vedno najbolj prodajani artikel. Lamele v obliki črke C prispevajo k mehkim in čistim linijam žaluzije. 

Zunanja senčila - 5
Zunanja senčila - 5 FOTO:

Aton T80

Aton T80 je v naši ponudbi nova žaluzija. T (trapezna) oblika lamel z ostrimi linijami ustvarja moderen tehničen videz celotne žaluzije. Glavna prednost žaluzije Aton T80 je občutno manjši paket zloženih lamel, zaradi sploščenega stranskega roba lamel.

Zunanja senčila - 6
Zunanja senčila - 6 FOTO:

Več informacij si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.sencila-bled.si ali nas obiščete v razstavnem salonu na Bledu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1