Tujina
Oglas

Na kaj je potrebno biti pozoren pri protivlomni zaščiti

Ljubljana, 02. 06. 2015 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsako leto je po svetu storjenih približno 5,5 milionov vlomov, ocenjuje Evropski inštitut za pravičnost in preprečevanje kriminala. Veliko ljudi se še ne zaveda, da običajna okna in balkonska vrata vlomilcem ne predstavljajo skoraj nobene ovire.

Večina vlomov skozi zaprta in zapahnjena okna je povzročena s preprostim orodjem, brez udarca na steklo, in sicer s privzdigovanjem krila. Za to pa zadošča že nekaj sekund. Nevarnost odkritja s strani mimoidočih in sosedov je tako zelo majhna.

Stabil - 2
Stabil - 2 FOTO: Stabil

Certifikacija kot znak kakovosti

Kako pa pravzaprav imetnik nepremičnine sploh prepozna v kolikšni meri okno vlom vzdrži? Dobra orientacija za vzdržljivost okna so varnostne stopnje. Policija priporoča preizkušenost po RC2 in RC3, ki jih tudi podjetje Stabil okna in vrata ponuja za PVC, lesena in les/aluminij okna (StabilSecura). Oznaka RC predstavlja zelo zahtevno certifikacijo. DIN EN 1627 ff. definira različne varnostne stopnje in natančno določa, kako so proizvajalci certificirani. Dogaja se, da nekateri proizvajalci dajo preizkusiti le eno okno iz njihovega asortimana oken, nato pa zatrjujejo, da je vse njihovo stavbno pohištvo protivlomno.

Celotna okenska konstrukcija mora biti certificirana

Oznake kot so "analogno WK2" ali "WK2 okovje" lahko pri potrošnikih povzročijo zmedo. V teh primerih ne gre za certificirano stavbno pohištvo, saj proizvajalec zgolj uporablja sestavne dele, ki se sicer uporabljajo tudi pri drugem certificiranem stavbnem pohištvu.

Foto: iStock.com/frankoppermann
Foto: iStock.com/frankoppermann FOTO: Stabil

Še zdaleč pa ne zadošča, če okovje poskus vloma vzdrži, okenski okvir pa se že pri najmanjši obremenitvi zlomi. Protivlomnost obstoji namreč le takrat, če celotna konstrukcija ustreza RC zahtevam.

Ne odpovejte se varnostnemu steklu

Pri oznakah RC1 N in RC2 N je potrebna previdnost. "N" namreč pomeni, da ni vstavljeno varnostno steklo. V primeru udarca na steklo imajo tako vlomilci zelo enostavno nalogo. Mi vam takšne rešitve odsvetujemo. Če mora vlomilec le razbiti steklo v vratih, zato da z lahkoto odznotraj doseže kljuko, si lahko denar za varnostna vrata raje prihranimo.

Stabilno in trdno

Za protivlomna okna sta pomembna stabilna konstrukcija in učinkovit sistem zapiranja s kljuko, ki blokira premik okovja. Steklo mora biti pritrjeno na profil krila, prav tako potrebuje trdno pritrditev na zid.

 

 

 

Protivlomnost pri StabilSecuri sestoji iz:

- posebnih trdnostno obdelanih varnostnih zapirnih elementov
- varnostnih vijakov, ki zapirne elemente zanesljivo pritrdijo v jekleno ojačitev
- nastavljivih gobastih zatičev iz posebej utrjenega jekla
- varovalom okovja s patentirano dodatno ploščico
- zaščite pred prevrtanjem v področju kljuke
- protivlomne lepljene (VSG) zasteklitve
- zavarovane pritrditve stekla
- zaščite proti premikanju krila
- dvigovalca krila
- dodatne ojačitve okenskega okvirja

Foto: Daly & Newton/Getty Images
Foto: Daly & Newton/Getty Images FOTO: Stabil

Protivlomnost pri hišnih vratih

In kakšna je situacija pri hišnih vratih? Izpiljeni zapirni mehanizmi so danes standard, prav tako večkratni zapahi. Vendarle pa je v veliko primerih slabost še vedno cilinder, na katerega se lahko osredotoči vlomilec. Takšna navodila se nahajajo celo na portalu Youtube. Zato so sistemi brez ključavnice tudi na tem področju že v prihodu. Kar je v avtomobilski industriji že leta v uporabi, se uveljavlja tudi pri hišnih vratih, to je "Keyless Entry" (vstop brez ključa). To pa pomeni zelo ugodno prednost - izgubljeni ključi sodijo v preteklost!

Hiši in okolju prijazna okna in vrata Stabil. Investicija, ki se izplača. Zagotovite si še ugoden popust do 30.06!

Več o protivlomnih oknih StabilSecura lahko najdete na tej spletni strani podjetja.

Številne ostale Stabil produkte pa lahko najdete na tej spletni strani podjetja.

Veseli bomo tudi vašega obiska v velikem razstavnem salonu na sedežu podjetja Stabil v Gabersdorfu, v sosednji Avstriji  – le 8 minut vožnje od mejnega prehoda Šentilj. Se vidimo!

Stabil je podjetje PaX skupine v 8424 Gabersdorf-u, v Avstriji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni