Tujina

'Varnost na cestah lahko izboljšamo le z usklajenimi ukrepi'

Bruselj, 27. 09. 2011 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako Evropska unija kot države članice bi si morale prizadevati za uporabo usklajenih smernic za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Tu igrajo pomembno vlogo inteligentni prometni sistemi, pravi Koch.

''Da bodo ulice varnejše, lahko dosežemo le tako, da uporabimo enake ukrepe na vseh nivojih, v Evropi, državah članicah in kot posamezniki,'' je povedal poročevalec Evropskega parlamenta in podpredsednik Odbora za promet in turizem Dieter-Lebrecht Koch.

Prepovedan promet v obe smeri
Prepovedan promet v obe smeri FOTO: Reuters

Pri današnjem glasovanju je Evropski parlament pozval komisijo naj pripravi akcijski program do konec leta in predlaga konkretne ukrepe za ta namen. Po mnenju Kocha je osnova za izboljšanje varnosti v cestnem prometu v zbiranju visokokakovostnih in primerljivih podatkov o vzrokih nesreč ter njihovih posledi: "Le tako lahko ugotovimo, katere ukrepe je treba izvajati," je dejal.

"Evropska unija in tudi države članice bi si morale prizadevati, da izpolnjujejo najvišjo raven usklajenih smernic, kot so izvajanje usklajenih pravnih omejitev alkohola ali uskladitev uličnih znakov. Vendar pa je enako pomembno, da pustijo avtonomijo državam članicam, da prilagodijo svoje programe glede na različne nacionalne pogoje. Zato bi bilo koristno zaposliti koordinatorja za varnost v cestnem prometu v Evropski komisiji. Njegova naloga bi bila usklajevanje aktivnosti v organih EU in različnih ukrepov med državami članicami," je dejal.

Pripnite se
Pripnite se FOTO: Blaž Garbajs

Inteligentni prometni sistemi, ki v glavnem vključujejo napredne komunikacijske tehnologije, igrajo pomembno vlogo na področju varnosti v cestnem prometu: "Oni rešujejo probleme, kot so iskanje parkirišča za dostavljavce, prav tako lahko preprečijo vožnjo pod vplivom alkohola, vožnjo pod vplivom mamil ali zdravil, lahko zmanjšajo tveganje za trčenja ali neprostovoljno zapustitvijo cest. Te tehnologije prispevajo k rešitvi težav, preden se pojavijo," je povedal Koch.

Skratka, Koch je poudaril, da moramo narediti največji in najbolj pomemben prispevek k izboljšanju varnosti v cestnem prometu: "To je razlog, zakaj potrebujemo programe vseživljenjskega učenja, ki se začnejo že pred šolo in se nadaljujejo v starostno obdobje in ki vključujejo vse udeležence v prometu, od pešcev in kolesarjev do motoristov. Najbolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu, kot so otroci in starejši ljudje, zaslužijo posebno pozornost," je še dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
27. 09. 2011 23.43
pri nas znajo samo kazni pobirat, ter filat proračun iz katerega se kupuje jahte in bmwje