Tujina

Vatikan zanika obtožbe

Haag, 20. 09. 2005 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vatikan je zanikal trditve Carle del Ponte, češ da sveti sedež pomaga pobeglemu hrvaškem generalu Anteju Gotovini.

Carla del Ponte meni da rimokatoliška cerkev pomaga generalu Gotovini
Carla del Ponte meni da rimokatoliška cerkev pomaga generalu Gotovini FOTO: Reuters

Del Pontejeva je Vatikan obtožila, da pomaga generalu Gotovini pri izmikanju aretaciji, saj naj bi ob pozivu k pomoči pri prijetju najbolj iskanega hrvaškega obtoženca za vojne zločine, v Vatikanu naletela na zid molka. Ante Gotovina naj bi se po nekaterih informacijah skrival v nekem samostanu.

 Vatikan je ob zanikanju obtožb iz Haaga sporočil, da glavna tožilka Haaškega sodišča še ni odgovorila na pozive svetega sedeža po več informacijah o možnih skrivališčih Anteja Gotovine na Hrvaškem.

Zid molka in zanikanje obtožb
Zid molka in zanikanje obtožb FOTO: Reuters

"Vatikan bi lahko v nekaj dneh izvedel, v katerem od 80 samostanov se skriva general," je za Daily Telegraph povedala tožilka in dodala, da je nad vatikanskimi uradniki zelo razočarana. Del Pontejeva je še izdala, da Vatikan že več mesecev prosi za sodelovanje, obrnila se je celo na samega papeža, Benedikta XVI, vendar je povsod naletela na gluha ušesa.

General Gotovina naj bi se skrival v nekem frančiškanskem samostanu na Hrvaškem
General Gotovina naj bi se skrival v nekem frančiškanskem samostanu na Hrvaškem FOTO: Reuters

"Pogovarjala sem se s škofom Giovannijem Lajolom, vatikanskim 'zunanjim ministrom'. Zavrnil je sodelovanje, češ da Vatikan ni država in zato ni zavezan k sodelovanju s haaškim sodiščem. Poleg tega trdijo, da nimajo obveščevalnih služb. Tega ne verjamem. Ravno nasprotno. Menim, da imajo zelo razvito obveščevalno mrežo," razlaga del Pontejeva. Lajolo je še prosila, če bi lahko prek Vatikana navezala stik s hrvaško Cerkvijo, vendar je tudi to zavrnil.

Hrvaške oblasti pravijo, da bodo vdrle v vsak samostan, ki bi ščitil Gotovino. Kljub temu del Ponetejeva ni zadovoljna, saj pravi, da ga bodo brez pomoči Vatikana le težko našli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3