Tujina

Vatileaks 2: na zatožni klopi tudi novinarja

Vatikan, 24. 11. 2015 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Vatikanu se je začelo sojenje duhovniku, vatikanskima uradnikoma in prvič tudi dvema novinarjema zaradi objave zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na svetem sedežu. Proces proti novinarjema je tarča kritik novinarskih in drugih mednarodnih organizacij.

Novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta obtožena, ker sta v dveh knjigah objavila zaupne dokumente, ki so jima jih posredovali španski monsignor Lucio Vallejo Balda, njegov italijanski pomočnik Nicola Maio in italijanska svetovalka za odnose z javnostmi Francesca Immacolata Chaouqui.

Novinarjema grozi do osem let zapora, preostala trojica pa bi lahko za zapahi ostala celo 10 let, saj jo bremenijo ne le razkrivanja vatikanskih državnih skrivnosti, ampak tudi, da je tvorila kriminalno združbo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Valleja Baldo in Chaouquijevo so aretirali nekaj dni pred objavo knjig. Chaouquijevo so potem, ko je pristala na sodelovanje v preiskavi, izpustili, Vallejo Balda pa je še vedno v priporu v Vatikanu.

"Obstaja interes za odvračanje pozornosti od vsebine, ki nekatere spravlja v zadrego, ne pa Cerkve, tako v moji knjigi kot v knjigi kolega Fittipaldija, o privilegirani kasti, ki želi ohraniti svoje zakrite interese," je bil ob prihodu v Vatikan danes kritičen Nuzzi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Gianluigi Nuzzi
Gianluigi Nuzzi FOTO: Reuters

Vatikan pod udarom kritik

Vatikan se je zaradi sojenja novinarjema v aferi, poimenovani Vatileaks 2, še pred njegovim začetkom znašel pod udarom kritik. Združenje v Italiji delujočih tujih novinarjev je danes objavilo pismo, v katerem je izrazilo zaskrbljenost nad procesom.

"Zaskrbljujoče je, da se opravljanje novinarske dejavnosti obravnava kot delikt," piše v pismu, kot ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Pismo še izpostavlja, da k človekovim pravicam ne sodi le pravica do svobodne veroizpovedi, ki jo zagovarja Vatikan, temveč tudi do svobode mišljenja. Novinarji so obvezani, da javnost obveščajo o nepravilnostih in s tem prispevajo k njihovi rešitvi, so tuji dopisniki dodali v pismu.

Že v ponedeljek so Vatikan k opustitvi vseh obtožb na račun Nuzzija in Fittipaldija pozvali v Odboru za zaščito novinarjev, ki ima sedež v New Yorku. Kritični so bili tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je prav tako pozvala k umiku obtožb na račun novinarjev.

Odvetniki Valleja Balde in Chaouquijeve so se medtem pritožili, da jim niso dovolili sodelovanja na sojenju, zaradi česar bodo omenjena obtožena zastopali s strani sodišča imenovani zagovorniki.

Knjigi Nuzzija (Trgovci v templju) in Fittipaldija (Lakomnost) temeljita na gradivu papeškega odbora, katerega člana sta Vallejo Balda in Chaouquija. Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ.

Škandal poimenovali Vatileaks 2

Škandal so poimenovali Vatileaks 2, s čimer spominjajo na prvo afero zaradi razkritja vatikanskih dokumentov, ki jo je leta 2012 prav tako sprožila Nuzzijeva knjiga. Novinarju takrat niso sodili, so pa tedaj glavnega informatorja, strežnika tedanjega papeža Benedikta XVI., obsodili na 15 let zapora, kmalu zatem pa ga pomilostili.

Ta prva afera Vatileaks naj bi tudi prispevala k nepričakovani odločitvi Benedikta XVI. za odstop v začetku leta 2013.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

needspeed
24. 11. 2015 14.47
+8
nekako je javna tajna, da je vatikan pralnica denarja
žlikrofi
24. 11. 2015 17.06
+3
ne tajna vs svet ve za ta bunker v zlatu kjer se palčki tuhtajo kako zblefirati in omolzti boge tete u glavi
TheMafiaDon
24. 11. 2015 14.43
+10
so objavili kaj novega?? Vatikan je največja legalna neobdavčena mafija na svetu.
žlikrofi
24. 11. 2015 17.07
+4
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
siupamoizvedetiresnico
24. 11. 2015 14.06
+12
Absurd današnjega časa, soditi nekomu, ki opozarja na nepravilnosti....človek z zdravo pametjo ostane brez besed.
žlikrofi
24. 11. 2015 17.07
+4
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
tron3
24. 11. 2015 13.55
+8
Egipčani so imeli svoje bogove, Grki, Rimljani, Vikingi..... pa na koncu so Vsi propadli, zakaj ker Boga ni!!!! ker če bi bil Bog v katerega so verovali, bi jim pomagal, da ne bi propadli!!!
tata_mata
24. 11. 2015 14.50
+2
Vidiš, vidiš. Na to pa v svoji zaplankanosti sploh nisem pomislil. Hvala, tron ker si mi odprl oči.
Slovenija tone
24. 11. 2015 13.32
-4
Zanimivo: 24ur poročajo o temu, o muslimanskem sojenju s kamni, pa ne. Dvojna merila, ali pač?
Infraping
24. 11. 2015 13.31
+5
še vedno živimo v srednjem veku
foxterier
24. 11. 2015 13.15
+6
samo eno mi pa ni jasno. Novinarja sta italjana, sojenje pa v Vatikanu? Jurisdikcija Vatikana je extra-terrestrialna?