Tujina

Vdova napadalca pravi, da ni vedela, da je skrajnež, niti, da je bil v zaporu: Moj svet se je zrušil

Pariz, 15. 01. 2015 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se francoska in svetovna javnost večinoma ukvarja z žalostjo svojcev žrtev, tudi svojci storilcev pravijo, da že vse od terorističnih napadov živijo v nejeveri, prevevata jih žalost pa tudi strah. Preiskava se medtem širi tudi v Španijo in Belgijo, kjer iščejo morebitne lokalne povezave trojice storilcev.

Cherif Kouachi
Cherif Kouachi FOTO: Reuters
Danes so pokopali tri sodelavce časnika Charlie Hebdo. Georges Wolinski, Bernard Verlhac in Elsa Cayat so bili pokopani ob močnem sporočilu, da njihova žalostna usoda ne pomeni konca njihove svobodne misli.

Čeprav v Franciji že vse od terorističnih napadov, ki so terjali 17 žrtev, teče obsežna policijska preiskava, številna vprašanja še vedno ostajajo neodgovorjena.

Medtem ko se francoska in svetovna javnost večinoma ukvarja z žalostjo svojcev žrtev, pa tudi svojci storilcev pravijo, da že vse od napadov živijo v nejeveri, prevevata jih žalost pa tudi strah.

Soproga Saida Kouachija je prek odvetnika sporočila, da se je njen svet zrušil, ko je izvedela, da sta napade v prostorih satiričnega časnika Charlie Hebdo izvedla njen soprog in njegov brat Cheif.

Par ima 2-leti starega sina, na verskem obredu sta se poročila leta 2007, na civilnem pa leta 2012. Soproga je dejala, da se njen mož ni nikoli sumljivo obnašal, niti na dan napada ne. Kot običajno jo je zjutraj poljubil in odšel. Prav tako naj ne bi nikoli govoril o ekstremizmu, družina pravi, da so običajno, ko so se družili, govorili o športu. Priznavajo pa, da o Saidu najbrž marsičesa niso vedeli – med drugim naj bi šele zdaj izvedeli, da je bil nekoč v zaporu.

Kot družinski člani terorista, imajo zdaj težave tudi sami. V njihov poštni nabiralnik prihajajo pisma, v katerih se ljudje zgražajo nad njimi, jih preganjajo iz Francije, ali jim celo grozijo.

Cheifov svak Mourad Hamyd se je za nekaj ur znašel celo na policijski postaji. 18-letnega študenta medicine so sumili, da je sodeloval v napadih, izpustili so ga šele, ko je dokazal, da je bil v času napadov na predavanjih.

Še vedno se nadaljuje tudi ugotavljanje, kakšno odgovornost za napade nosijo francoske oblasti. Profesor Xavier Raufer, ki je tudi svetovalec francoske vlade za varnost, meni, da so obveščevalci spregledali ključne opozorilne znake: "Imate dva brata, ki kupujeta puloverje s kapucami, orožje in se razgledujeta okoli prostorov Charlie Hebdo. Ni treba biti Sherlock Holmes, da opaziš potencialno nevarnost." Pri tem pa je znano, da je bila policija poleti že pozorna na brata, a ju nato niso več spremljali.

V preiskavo so se medtem vključile tudi španske oblasti. Preiskujejo, kaj je pred kratkim v Madridu počel tretji osumljenec Amedy Coulibaly. Sprašujejo se, ali ni bil morda povezan s španskimi islamističnimi terorističnimi celicami.

Medtem pa se je belgijskim oblastem predal moški, sicer star znanec policije, ki pravi, da je Coulibalyju prodal orožje, ki ga je trojica uporabila v napadih, zanj pa naj bi odšteli manj kot 5.000 evrov. Moški naj bi bil znan belgijski trgovec z orožjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3