Tujina

Več scenarijev o Bardarbungi: katastrofa, spektakularna predstava ali nič?

Reykjavik, 27. 08. 2014 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potresna aktivnost islandskega vulkana Bardarbunga se je povečala, zabeležili so tudi več močnejših sunkov z magnitudo več kot pet. Magma se med tem pomika proti vulkanskemu sistemu Askja, kar bi bila lahko zelo slaba novica.

Pogled na ledenik, pod katerim leži Bardarbunga.
Pogled na ledenik, pod katerim leži Bardarbunga. FOTO: Reuters

Potresna aktivnost islandskega vulkana Bardarbunga se je to noč povečala v primerjavi s prejšnjo. Od polnoči do 6. ure so zabeležili okoli 500 potresnih sunkov, med temi sta kar dva presegla magnitudo 5, in sicer okoli polnoči so zabeležili sunek z močjo 5,3, okoli 3. ure pa 5,2.

Včeraj pa so zabeležili tudi sunek z magnitudo 5,7. V treh dneh so sicer našteli več kot 2300 sunkov.

Znakov dejanskega izbruha zaenkrat še ni. Kot pa poročajo tuji mediji, se aktivnosti počasi selijo k vulkanskemu območju Askja. Bardarbunga leži pod debelim ledenikom Vatnajokull in bi v primeru izbruha lahko prišlo tudi do poplav. Pepel, ki bi se lahko dvigal tudi več kilometrov visoko, pa bi lahko oviral letalski promet.

Še večji izbruh?

Britanski in islandski znanstveniki so dejali, da se je v 24 urah okoli 50 milijonov kubičnih metrov magme premaknilo. Če se bo še naprej pomikala proti severu, bi se lahko združila z vulkanskim sistemom Askja in sprožil bi se lahko izbruh, navaja BBC. Profesor Bob White z univerze Cambridge je dejal, da je magma neposredno na poti do tja. Hkrati pa je dodal, da so vulkani popolnoma nepredvidljivi.

Takole je bila Islandija prekrita s pepelom, ko je izbruhnil Eyjafjallajokull.
Takole je bila Islandija prekrita s pepelom, ko je izbruhnil Eyjafjallajokull. FOTO: Reuters

''Premika se za okoli štiri kilometre na dan proti Askji, če se bo to nadaljevalo, bi ga lahko dosegla v nekaj dneh. Vemo, da je Askja velik vulkanski sistem in tudi tam je veliko staljene kamnine. Če bi to trčilo, bi se lahko zgodil izbruh,'' je dejal in nadaljeval, da bi se lahko magma tudi ustavila. Po njegovih besedah bi se lahko ohladila.

Več scenarijev

Od začetka povečane aktivnosti se je v vulkanskem sistemu Bardarbunga premaknilo okoli 350 milijonov kubičnih metrov magme, kar je dvakrat večja količina kot je izbruhnila leta 2010, ko je divjal Eyjafjallajokull.

Magma bo besedah znanstvenika Simona Redferna teče po podzemnih kanalih in lahko bi se ustvarila velika mreža. White je dodal, da je možnih več scenarijev. Možen je izbruh pod ledenikom. ''To je slaba novica, ker bi lahko to pomenilo tudi velik oblak pepela, podobnega kot leta 2010''.

Ta scenarij je po njihovih prepričanjih sicer manj možen, ker se magma premika izpod debelega ledu v bolj plitev teren. Če bi izbruhnil tu, kjer je manj ledu, bi to pomenilo spektakularno predstavo žareče lave, kar bi bilo seveda prav tako nevarno, a je pri takšnem izbruhu praviloma manj pepela.

Vulkan Bardarbunga bi lahko poskrbel tudi za spektakularno predstavo, a to je odvisno od tega, kje bo, če bo, izbruhnil.
Vulkan Bardarbunga bi lahko poskrbel tudi za spektakularno predstavo, a to je odvisno od tega, kje bo, če bo, izbruhnil. FOTO: Reuters

Tretji scenarij, kot smo že omenili, pa bi bila združitev magme s sistemom Askja. ''Bog ve, kaj bi se potem lahko zgodilo. Lahko bi povzročilo ogromen oblak pepela nad celotno Islandijo,'' je dejal White. Askja je zadnji večji izbruh zabeležil leta 1875. Takrat so bili prebivalci ob pridelek, ubilo je tudi veliko živali, posledično pa se je sprožil val preseljevanja. Profesor David Rothery je ob tem komentiral, da bi lahko magma tudi spremenila smer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
27. 08. 2014 15.28
+23
Prah si bil in v prah se povrnes. Proti silam narave in zemlje smo vecinoma nemocni.
luckyss..
27. 08. 2014 19.18
+2
Pred vulkanom se lahko umakneš, pred neumnostjo težje...
R0ss0
27. 08. 2014 19.29
+6
luckyss, če bo vulkan pod Yellowstonom izbruhnil se nimaš kam umakniti, pač sprijazniš se......
Ramzess
28. 08. 2014 16.04
-1