Tujina

Veleposlaniki jedrskih sil z bojkotom nad podelitev Nobelove nagrade za mir

Stockholm, 10. 12. 2017 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veleposlaniki več jedrskih velesil so bojkotirali letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir, saj njihove države niso podpisale jedrskega sporazuma, ki je bil ena od pomembnih zmag Icana, mednarodne kampanje za jedrsko razoroževanje. Prestižno nagrado sta prevzeli izvršna direktorica Ican Beatrice Fihn in Japonka Setsuko Thurlow, ki je leta 1945 preživela napad z atomsko bombo na Hirošimo.

V Stockholmu so danes tradicionalno ob obletnici smrti izumitelja Alfreda Nobela slovesno podelili Nobelove nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo. Nobelovo nagrado za mir, ki jo letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican, so podelili v Oslu.

Izvršna direktorica Ican Beatrice Fihn.
Izvršna direktorica Ican Beatrice Fihn. FOTO: AP

Prestižno nagrado sta prevzeli izvršna direktorica Ican Beatrice Fihn in Japonka Setsuko Thurlow, ki je leta 1945 preživela napad z atomsko bombo na Hirošimo.

Fihnova je v govoru na slovesnosti v mestni hiši v Oslu poudarila, da je norost, da smo dopustili, da nam vlada to orožje. Opozorila je, da je danes na svetu več jedrskega orožja in več držav, ki ga poseduje, kot v času hladne vojne.

"Danes se soočamo z veliko več državami, oboroženimi z jedrskim orožjem, teroristi in kibernetskim vojskovanjem. Zaradi vsega tega smo manj varni," je dejala.

V svojem nastopu je nagovorila vsako jedrsko silo posebej: "ZDA so izbrale svobodo pred strahom. Rusija je izbrala razorožitev pred uničenjem. Velika Britanija je izbrala vladavino prava pred zatiranjem. Francija je izbrala človekove pravice pred terorjem. Kitajska je izbrala razum pred nesmiselnostjo. Indija je izbrala pamet pred nespametnostjo. Pakistan je izbral logiko pred apokalipso. Izrael je izbral zdravo pamet pred izbrisom. Severna Koreja je izbrala modrost pred razsulom."

Ican s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav.

Ican je Nobelovo nagrado prejel za "prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja". Kampanjo s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav. V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Pomembno zmago je zabeležila julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja.

Sporazum je po besedah Fihnove "luč v temnih časih" in ponuja izbiro med dvema koncema: koncem jedrskega orožja ali našim koncem.

aponka Setsuko Thurlow je leta 1945 preživela napad z atomsko bombo na Hirošimo.
aponka Setsuko Thurlow je leta 1945 preživela napad z atomsko bombo na Hirošimo. FOTO: AP

Setsuko Thurlow, ki je bila v času napada na Hirošimo stara 13 let, se je spomnila prizorov groze in smrti, ki jim je bila priča, ter vonja po zažganem človeškem mesu.

"Vsakič ko se spomnim Hirošime, mi najprej pride na misel podoba mojega štiriletnega nečaka Eijija - njegovega drobnega telesa, ki se je spremenilo v neprepoznavno staljeno kepo mesa," je dejala.

Thurlowa je dejala, da jedrsko orožje "ni nujno zlo, temveč skrajno zlo". "Vsi odgovorni voditelji bodo podpisali sporazum o prepovedi jedrskega orožja. Zgodovina ne bo prizanesljiva do tistih, ki ga bodo zavrnili," je dodala.

Fihnova in Thurlowa sta za svoja govora poželi stoječe ovacije.

Slovesnosti, ki tradicionalno poteka ob obletnici smrti Alfreda Nobela, so se med drugim udeležili norveški kralj Harald in kraljica Sonja, norveška premierka Erna Solberg.

Veleposlaniki bojkotirajo podelitev Nobelove nagrade za mir

Veleposlaniki več jedrskih velesil pa so medtem sporočili, da bodo bojkotirali letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir. Njihova odločitev naj bi bila politične narave. Vse jedrske velesile, na svetu naj bi jih bilo devet, namreč niso podprle omenjenega sporazuma. ZDA, Velika Britanija in Francija so tako na letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir v Oslo poslale zgolj nižje predstavnike. Med jedrskimi silami, ki bodo na podelitev poslale veleposlanike, sta zgolj Rusija in Izrael, so sporočil iz norveškega Nobelovega odbora.

Članice zveze Nato, med njimi tudi Slovenija, prav tako niso podprle omenjenega sporazuma.

Papirnati žerjavi, ki so jih naredili otroci iz Hirošime, pred norveškim parlamentom.
Papirnati žerjavi, ki so jih naredili otroci iz Hirošime, pred norveškim parlamentom. FOTO: AP

Medtem, ko so Nobelovo nagrado za mir podelili v Oslu, so preostale Nobelove nagrade - za medicino, kemijo, fiziko, književnost in ekonomijo - podelili na slovesnosti v Stockholmu.

Nagrade, vredne 931.000 evrov

Nobelovo nagrado za fiziko do prejeli trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, in sicer Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne.

Nobelovo nagrado za kemijo so si letos razdelili Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson za razvoj krioelektronske mikroskopije, revolucionarne metode za določanje strukture biomolekul v raztopinah.

Ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young so za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadijski ritem, prejeli Nobelovo nagrado za medicino.

Nobelovo nagrado za literaturo je prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, ker je v svojih "izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom". Velja za enega najbolj priznanih sodobnih avtorjev v angleško pišočem svetu.

Nobelovo nagrado za ekonomijo je prejel ameriški znanstvenik Richard H. Thaler za svoj prispevek k vedenjski ekonomiji.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Letos so nagrade vredne devet milijonov švedskih kron oziroma 931.000 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
12. 12. 2017 14.32
Hehehe, in dejstvo da tudi Slovenija ni podpisala sporazuma je lepo skrito sredi clanka...
M_teorija
11. 12. 2017 10.24
+3
Od kar ni Tita, ki je prek neuvrščenih bremzal jedrsko enoumje Je cela štala!?
cirenij
11. 12. 2017 16.40
BUONcaffee
10. 12. 2017 18.18
-2
Kim jong-un je tudi bojkotiral???
korintos23
10. 12. 2017 19.22
+4
On je doktor za trumposa, je že čisto rumeni rato.
2realforu
10. 12. 2017 14.57
+21
Nobelova nagrada za mir je farsa, dobil jo je tudi Barrack Hussein Obama kljub temu da je na dnevni bazi bombardiral civiliste v tujini.
RayManzarek
10. 12. 2017 15.29
+8
Heretik1
10. 12. 2017 19.05
+10
Nobelova nagrada za mir je bila že prevečkrat podeljena osebam, ki, ki so za človeštvo naredile več slabega kot dobrega! Barack Obama, Henry Kissinger, mati Tereza, Yasser Arafat, Jicak Rabin, Frederik de Klerk... Veliko je tudi ljudi, ki so bili namensko prezrti!
sonofabitch
10. 12. 2017 14.46
+3
Vzemite vsem velesilam jedersko orožje pa boste odprli vrata pekla, tako smešno kot zveni ampak jedersko orožje je garant za mir, edino kar stoji med nami in 3. svetovno.
proofreader
10. 12. 2017 17.31
+2
Torej ga ima lahko tudi Kim, da zagotavlja mir?
HorstWiesel
10. 12. 2017 17.36
+2
sonofabitch
10. 12. 2017 17.40
+3
Saj je zelo dober primer, predstavljaj si da nihče nima jederskega orožja, kaj bi se zgodilo v tej situaciji z severno korejo. Že v prvi vojni v 50tih so bili tam vpleteni vsi, od Zda, sovjetske zveze do Kitajske in konflikt se ni razširil glih zaradi pat pozicije med ZDA in sovjesko zvezo ki ste obe imeli jedersko orožje.
KungFuPanda
10. 12. 2017 22.57
+2
Najprej te moram popravit: napiše se jedrsko ne jedersko, saj gre za cepljenje atomskega jedra (in ne jedera). Drugo: jaz mislim, da posedovanje jedrskega orožja ni garant za mir, saj se vojne dogajajo redno. In med hladno vojno sta bili v vojni tako ZDA, kot SZ, vendar ne formalno, ampak preko tretjih držav (Koreja, Vietnam, Afganistan, precej južnoameriških diktatorjev so iz ZDA podpirali in zatirali upornike misleč, da so komunisti...) in tudi zdaj je isto. Sprašujem se, če ne bi bilo bolje, da bi se te dve državi med seboj sklofali takoj po 2. SV (torej, če se ne bi bali jedrske vojne) in bi bil mir vsaj glede tega. Mogoče bi bilo manj vojn na tujih ozemljih.
Ate_ist
11. 12. 2017 19.10
Bu.Da bistva kapitalizma ne razumeš. vojne so le če je interes kapitala. rusija ni več komunistična, pa jo hočejo na vsak način pahniti v vojno. zda se ne upajo napasti enakovrednega nasprotnika ali države z jedrskim orožjem in kim ima samo to garancijo da ne postane gadafi ali husein.
RedLine
10. 12. 2017 14.42
+5
tak kot so pa te nobelove nagrade postale razvrednotene..
RedLine
10. 12. 2017 14.43
+6
Kajetan
10. 12. 2017 12.46
+7
Če slo kaj bojkotira pošlemo karla