Tujina

Speča nevarnost: Britanci ugotovili, da imajo po državi kar 600 stolpnic s podobnimi nevarnimi oblogami

London, 22. 06. 2017 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ocenah britanskih lokalnih oblasti ima v Veliki Britaniji okoli 600 stanovanjskih stolpnic podobne zunanje obloge kot stolpnica Grenfell, ki jo je pretekli teden zajel požar, v katerem je umrlo najmanj 79 ljudi. Doslej so ugotovili, da so obloge na treh stolpnicah "gorljive".

Požar v Londonu - 5
Požar v Londonu - 5 FOTO: AP

Britanske lokalne oblasti ocenjujejo, da je v Veliki Britaniji okoli 600 stanovanjskih stolpnic, ki imajo podobne zunanje obloge kot stolpnica Grenfell, ki jo je pretekli teden zajel požar.

Kot so zapisali na Downing Streetu, so po požaru, v katerem je umrlo najmanj 79 ljudi, pregledali številne stanovanjske stolpnice po državi. V treh primerih so ugotovili, da imajo stolpnice "gorljive" zunanje obloge. Podrobnejše rezultate preiskav bodo objavili v prihodnjih dneh, so zapisali po poročanju britanskega BBC.

Tudi premierka Theresa May je v parlamentu povedala, da je vlada lastnikom stolpnic naročila izvedbo testov požarne varnosti. Dodala je, da je več testov pokazalo, da je šlo za gorljive obloge.

Grenfell
Grenfell FOTO: AP

"Pristojne lokalne oblasti in gasilske službe so bile obveščene o tem. Medtem ko govorim, izvajajo vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti zgradb in obveščajo stanovalce," je še poudarila.

Podjetje, ki je na stolpnici Grenfell nameščalo obloge, je sicer kmalu po požaru sporočilo, da je bilo njihovo delo v skladu z vsemi gradbenimi in varnostnimi standardi.

Strokovnjaki, politiki in lokalni prebivalci so medtem opozarjali na nespoštovanje standardov požarne varnosti in gorljive zunanje obloge. Kritični so bili tudi zaradi neustreznega odziva po požaru.

Grenfell
Grenfell FOTO: AP

Mayeva se je opravičila za slab odziv oblasti

Mayeva se je za odziv oblasti, ki po njenih besedah ni bil dovolj dober, opravičila že v sredo. "Lokalne in nacionalne oblasti niso v zadostni meri zagotovile pomoči ljudem, ko so jo najbolj potrebovali. Kot premierka se opravičujem za ta neuspeh," je dejala premierka.

Pozdravila je tudi odstop vodilnega funkcionarja lokalnega sveta okraja Kensington in Chelsea Nicholasa Holgata, saj lokalni svet po njenih besedah po požaru ni mogel obvladovati razmer.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
23. 06. 2017 11.10
-1
Ni boljšega biznisa od terorist. napadov. Stavbe so zavarovane in žanje se dobiček. Ne pozabite na 9/11.
NašDONALDO
22. 06. 2017 21.00
+0
še seznam objavite, da muhammedi ne bodo še s tem iskanjem podatkov zgubljali časa----
Marija Krebs
22. 06. 2017 19.19
+2
V Sloveniji najbrž ni drugače
Ramzess
22. 06. 2017 18.42
+1
Hitro so jih prešteli.
BožjiSvetovalecPolde
22. 06. 2017 18.20
-1
V teh stanovanjih zivijo sami priseljenci na sociali kaj so mislili da bodo dobili kar grascine in porseja je treba dela ne pa zijale past je rekel Adi Smolar
Ana Sols
22. 06. 2017 18.24
+3
vladaricaumov
22. 06. 2017 17.27
+2
A vecina stanovalcev je muslimanov al pa revezev. Pocen fleti pac. Nikol navte zadovolni, skratka.
Kajetan
22. 06. 2017 18.16
+2
V londonu ni poceni stanovanj so samo malo cenejsa
Ana Sols
22. 06. 2017 18.23
+3
Država bi morala sofinancirat varnostni minimum
spet-sam-jest
22. 06. 2017 17.10
+3
Zdej so pa dal idejo teroristom, kako nardit štalo s kanto bencina, sam še naslove z gorljivim fasadam nej objaujo.
nevica
22. 06. 2017 17.01
+3
Potencialne bakle. Saj po Ameriki gledam, vsak malce večji veter odnese cela mesta, plime jim zgnijejo tiste njihove lesene barake, saj sploh hiš nimajo, tole v Anglji je pa čista sramota, ampak mora biti razumljivo, oni imajo dologo kapitalistično tradicijo in se ve kaj je strošek in ob tem se hitro pozabi kaj je varnost. In kapital je več vreden kot človek in kdor trdi, da je človek kapital, je močno za luno. Človek je kapital s svojim znanjem samo zase.
scipio
22. 06. 2017 16.40
+3
britanci itak živijo v zanič, zato pa super dragih bivališčih. Hiše brez kleti, s tankimi stenami, slabimi okni, in za ta crap plačujejo krvave hipoteke. Ne glejte graščin upper-classa, ki jh vidite v filmih tipa Gosford Park, v takih živi zanemarljiv delež britanskega ljudstva.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.