Tujina

Evropa je pripravljena proces ločitve začeti takoj

Bruselj, 28. 06. 2016 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropa je pripravljena takoj začeti proces izstopa Velike Britanije iz EU. Tako voditelji EU kot evropski poslanci Britanijo pozivajo, naj takoj aktivirajo člen 50. A da bi Cameron to sprožil že zdaj, je malo verjetno. Znano pa je, da bo naslednika dobil septembra.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na Otoku še vedno vroče zaradi brexita
    01:01
    Iz SVETA: Na Otoku še vedno vroče zaradi brexita
  • Iz 24UR: Žaljivke po brexitu brez Camerona
    02:37
    Iz 24UR: Žaljivke po brexitu brez Camerona
  • Iz 24UR: Peterle o brexitu
    02:45
    Iz 24UR: Peterle o brexitu
Zastavi
Zastavi FOTO: AP
Od četrtkove referendumske odločitve Britancev, da zapustijo Evropsko unijo, je po poročanju Bloomberga izpuhtelo okoli 3600 milijard ameriških dolarjev premoženja v delnicah. Posledice brexita so v ponedeljek najbolj občutili evropski milijarderji, 92 jih je po poročanju portala v dveh dneh skupaj izgubilo 196,2 milijarde dolarjev premoženja.

Britanska centralna banka je komercialnim bankam zagotovila novih 3,1 milijarde funtov (3,7 milijarde evrov) sredstev za krepitev bilanc v času šoka zaradi izglasovanega izstopa države iz EU. Skupno je centralna banka tako bankam v treh operacijah refinanciranja okoli referenduma o brexitu namenila že več kot devet milijard funtov.
V Bruslju se nadaljuje živahna razprava po britanskem referendumu. 

Iz prestolnice EU se že vse od petka vrstijo pozivi, naj Britanci čim prej aktivirajo člen 50. Da pričakuje, da se bodo na Otoku izrekli o svojem položaju v EU, je danes ponovil tudi šef Evropske komisije Jean Claude Juncker.

Nizozemski predstavnik Jeanine Hennis-Plasschaert pa je dejal, da podaljševanje negotovosti nikomur ne koristi.

Tudi Evropski parlament je danes pozval Veliko Britanijo, naj takoj sproži ločitveni proces z Evropsko unijo. Resolucijo, ki so jo predlagale največje politične skupine, je podprlo 395 poslancev, 200 jih je bilo proti, 71 pa se jih je vzdržalo.

Parlament pričakuje, da bo britanski premier David Cameron o izidu referenduma uradno obvestil Evropski Svet, ki bo zasedal danes in v sredo, ter da se bo s tem obvestilom začel tudi postopek izstopa, je pozval Evropski parlament.

Da bi Cameron to sporočil že danes, je malo verjetno. A v Bruslju ob pozivih k čimprejšnji sprožitvi tega procesa opozarjajo, da pred tem ne bo nobenih predhodnih formalnih ali neformalnih pogovorov o tem. To je danes potrdila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Proces izstopa države članice iz EU se lahko začne šele, ko vlada te države obvesti ostale članice o tej nameri. V skladu s 50. členom lizbonske pogodbe nato začne teči dveletni rok, v katerem se morajo države dogovoriti o pogojih ločitve.

Velika Britanija "ne more pričakovati enakih privilegijev, kot jih je imela doslej", je dejala v nagovoru bundestaga v Berlinu. "Kdor zapusti družino, ne more pričakovati enakih privilegijev, kot jih je imel doslej, ne da bi nosil tudi obveznosti."

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je danes dejal, da je na britanski vladi, da sproži postopek glede izstopa Velike Britanije iz EU. Tudi on je zatrdil, da je Evropa pripravljena ta proces začeti takoj. Voditeljem EU bo predlagal, da bi se septembra sestali na neformalnem vrhu, na katerem bi po britanski odločitvi za izstop govorili o prihodnosti EU.

O brexitu bodo predsedniki držav in vlad članic sicer govorili že ob drevišnji delovni večerji, ko naj bi Cameron ostale voditelje, med njimi premierja Mira Cerarja, seznanil z razmerami v Veliki Britaniji in morda tudi že predstavil svoje videnje nadaljnjih korakov.

Cerar sicer meni, da je pomembno, da ne dramatiziramo in da ostanemo v Evropski uniji enotni. Obenem pričakuje, da bo britanska vlada čimprej objavila namero o izstopu, na podlagi katere bi lahko stekel postopek razdruževanja. Premier še meni, da je treba z Veliko Britanijo ohraniti normalne, konstruktivne odnose.

Potrebujejo dopust ali sploh nimajo načrta?

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, potem ko so v petek in ponedeljek po odločitvi britanskih volivcev za izstop države iz EU zabeležili velike padce. Rahlo sta okrevala tudi tečaja evra in funta, nekoliko se je podražila nafta. A analitiki opozarjajo, da negotovost ostaja velika.

Nasprotno kot voditeljem EU pa se Cameronu ne mudi in želi odločitev o načinu izstopanja prepustiti nasledniku. Medtem se na Otoku vse bolj sprašujejo, ali načrt za Veliko Britanijo po brexitu sploh obstaja. Veliko konkretnega namreč ni slišati, kot poroča izstopu izjemno naklonjeni Daily Mail, pa je celo šef kampanje Matthew Elliot dejal, da zagovorniki izstopa "najprej potrebujejo dopust, šele potem se bodo lahko ukvarjali z Veliko Britanijo, ki ne bo del EU".

V parlamentu tudi Farage 

V poslanskih klopeh je sedel tudi poslanec iz Velike Britanije Nigel Farage, ki je bil na čelu kampanje za izstop Velike Britanije iz EU. Juncker se je med govorom obrnil k njemu in začudeno vprašal, zakaj je tukaj.

"Borite se za izstop, zakaj ste tukaj?" je vprašal Juncker, Farage pa mu je odgovoril, da mu je "v užitek".

Nizozemski parlament je danes z veliko večino zavrnil pobudo desničarskega politika Geerta Wildersa za referendum o članstvu Nizozemske v Evropski uniji. Pobudo vodje populistične Stranke za svobodo je podprlo zgolj 14 od 75 poslancev.

Farage, vodja evroskeptične Stranke za neodvisnost Velike Britanije (UKIP), je nato ob zmrdovanju evropskih poslancev dejal, naj se zamislijo, kdo se zdaj smeje zadnji. "To ni smešno. Ko sem prišel pred 17 leti sem in sem vam napovedal, da želim voditi kampanjo za izhod Velike Britanije iz EU, ste se mi vsi smejali. Zdaj se ne smejete," je dejal Farage.

Dejal je še, da je EU zdaj "v fazi zanikanja" glede svojih ambicij ustvarjanja enotne Evrope, od katere da volivci trumoma bežijo. "Vsilili ste jim politično unijo in ko so vam Nizozemci in Francozi leta 2005 obrnili hrbet, ste jih ignorirali in jim preko stranskih vrat vsilili lizbonsko pogodbo," je dejal.

Nigel Farage
Nigel Farage FOTO: AP

Kdaj bo znan naslednik Camerona? 

Premier Miro Cerar namerava predsednika republike Boruta Pahorja seznaniti s pogovori o britanskem referendumu, o katerem bo tekla beseda na dvodnevnem vrhu EU v Bruslju. Vendar pa ne razume, zakaj bi moral biti na srečanju, ki ga je na temo brexita predlagal Pahor, navzoč tudi predsednik SDS Janez Janša.

Naslednik Camerona na čelu britanske vlade bo znan 9. septembra, potem ko bodo kandidati najkasneje do četrtka vložili nominacije, je danes sporočila njegova konservativna stranka.

Odbor stranke, pristojen za volitve strankarskega vodstva, je sicer v ponedeljek kot datum objave novega premierja predlagal 2. september. Sedaj so ta datum zamaknili. Kandidature bodo sicer lahko začeli vlagati v sredo.

ZN pozval Veliko Britanijo k ustavitvi ksenofobije po referendumu

Britanske oblasti morajo nujno ustaviti ksenofobne zločine iz sovraštva, o katerih poročajo po referendumu o usodi članstva v EU minuli četrtek, je danes dejal visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein.

"Globoko sem zaskrbljen zaradi napadov na pripadnike manjšinskih skupnosti in tuje državljane v Veliki Britaniji v zadnjih dneh," je dejal v Ženevi. Politiki, ki so se zavzemali za odhod iz unije, so v kampanji med drugim obljubljali omejitev priseljevanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheTruth4u
28. 06. 2016 21.57
+15
Edino pravilno! Britance po hitrem postopku sterat vn iz eu!
aaaaaa122121
28. 06. 2016 21.55
-4
Ste videli, samo, da se je erdogan opravicu putinu, je takoj pocilo v turciji, dvakrat:) v opozorilo erdoganu naj pazi kaj pocne.
kolbek460
28. 06. 2016 21.53
+6
Ti iz Nemčije so hodiii k nam z orožjem ,puškami in topovi pa nas niso mogli sedaj so pa prišli z dnarjem in z pomočjo petokolonašev ki so nas močno zadovžili vse skup kupili z parlamentom vret ,,marš izdajalci domobraski ,,
takje
28. 06. 2016 21.25
+8
EU postaja vedno bolj tehnokratska, birokratska in korporativna, zato je bil izstop Anglije pravočasen. Zakaj NE EU? 1. Namera EU birokratov je, da kmalu predlagajo novo ustavo EU, ki bi bila nad nacionalnimi ustavnimi ureditvami. Tako bodo med drugim onemogočili referendume v državah članicah. Padli bomo pod nekakšno tehnokratsko pol totalitarno oblast EU birokratov, zatrli voljo ljudstva in neposrednega odločanja, države članice pa ne bi imele možnosti referendumov o izstopu iz EU. 2. Namera EU je, da spremenijo demokratični sistem v državah članicah na način, da oblast ne bo več izvoljena neposredno, ampak jo bo izvolil nacionalni parlament. S tem bo konec neposredne demokracije. 3. Ponovno so na tapeti TTIP, CETA, privatizacija vodnih virov in ostali sporazumi, ki krepijo moč korporacijam in evro birokratskim elitam, državam članicam in ljudem pa odvzem svobodnega odločanja. 4. Uvedba nove evropske orožarske zakonodaje, ki bo razorožila civilno prebivalstvo, obenem pa ustanovila vseevropsko federalno policijo in vojsko, ki bo imela pooblastila nad nacionalnimi varnostnimi organi. Vse bližje smo ustanovitvi Federativnih Združenih Držav Evrope. Čas je, da vsi po vrsti zapustimo to gnilo EU, vsiljeno tvorbo kapitala velikih Evropskih korporacij, z Nemčijo na čelu!! Nemec nikoli nima dovolj, njegovi apetiti nimajo meja, ne izbira sredstev. Včasih je bila to krvava vojna z orožjem, zdaj je vojna z počasnim, a vztrajnim ekonomskim izčrpavanjem starih evropskih narodov in vsiljeno multi kulturo. Mešanje ras, ver in narodov v Evropi pomeni konec starih evropskih narodov!!
aaaaaa122121
28. 06. 2016 21.56
+2
z krajso besedeo iz eu nameravajo narediti ZDE, kar pa bo totalna diktatura, nekatere ofce pa to se podpirajo.
ginem
28. 06. 2016 21.57
-1
a nimas drugega dela ,kot da tle spise pises?
komarec
28. 06. 2016 21.12
-8
Mi smo tud pripravljeni na proces ločitve od EU. Samo referendum o tem in izid je jasen kot na dlani večina bi izstopila.
tony_abcde@yahoo.com
28. 06. 2016 21.17
+2
Smo pripravljeni ja...danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan hehehe
Rains-
28. 06. 2016 21.43
+6
Kaj pa boš brez EU, revež? Lačen boš takoj naslednji dan.
bohinj je zakon
28. 06. 2016 20.45
+15
šutnit ven................da mamo mir
tony_abcde@yahoo.com
28. 06. 2016 20.31
-3
Farage & company so populistično navijali za izhod iz EU istočasno pa močno verjeli, da se to ne bo zgodilo...ampak svoji publiki bi prodali zgodbo mi smo vse naredili, da bi izstopili ampak narod se je odločil, da ostanemo. Zgodilo se je presenečenje. Načrta nimajo, ker niso pričakovali takega izida, zato nadaljujejo svojo mantro in istočasno ne vejo kaj bi naredili... Vstop in izstop iz EU je ena večjih neumnosti. Bolje je nikoli vstopiti in plačevati neke letne obveznosti, da dobiš paket ugodnosti. Ko pa je država enkrat v EU in to dlje časa zadeve postanejo kompleksne, gospodarstvo prilagojeno na ugodnosti skupnega tržišča itd. zato je za državo izstop iz skupnega trga bolj škodljiv kot koristen. Čas bo pokazal svoje.
Zaboljsijutri
28. 06. 2016 20.18
+18
Nasprotniki si na vse nacine trudijo strasiti ljudstvo in nacrtno majajo market. Na veliko se omenja recesija zaradi izhoda. Vendar recesija je bila napovedana ze dolgo nazaj in to za celo Evropo. VB se bo na dolgi rok definitivno pobrala. EU je lazna ekonomija. Zanimivo pa tolk se je govorilo cez Jugoslavijo....Nigelu res ne bi bilo potrebno tega rect danes a po drugi strani ga razumem, saj se je boril proti tem pijavkam skoraj 17 let.
tony_abcde@yahoo.com
28. 06. 2016 20.32
-8
Nigel se bori za svoje žepe kot vsak politik in to je vse kar je potrebno razumeti.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 06. 2016 20.16
+6
Farage je car! Dolgo se se mu vsi smejali, nihče ga ni jemal resno.... Danes pa spoznavajo, da so se hudo motili....
aaaaaa122121
28. 06. 2016 21.57
+1
Naveli?anec
28. 06. 2016 20.12
+8
Taprav Junker. Favš ker ve da se je Britanija losala tiranije EU in podtikanja migrantov. Eno leto bojo mogoče trpeli, potem pa zacveteli.
anjerd
28. 06. 2016 20.08
+10
Tale Junker je kaka žlahta od našega Erjavca, ali sta oba hodila v šolo za klovne?
Maday
28. 06. 2016 19.34
+20
MIGRANTI ( VREČKATRJI in TREBUHARKE ) so prinesli razdor, sovraštvo, propad socijalnih sistemov...razkol...in STREZNITEV...Ter konc parad ponosa in direktiv..
valjhunsinkajtimara
28. 06. 2016 19.33
+16
EU je postala neoliberalna organizacija za vsiljevanje ideologije breznacionslnih držav.... ni j mar za Evropejce, le za ideologijo.
Uporabnik1152447
28. 06. 2016 21.44
-3
Neoliberalizem s trenutno ekonomsko politiko EU nima veze. Neoliberalizem = prosti trg, nizki davki, čim manj vmešavanja politike v trg. Ko država odloča o 50 - 60 % skupnega proizvoda, enostavno ne moremo govoriti o neoliberalizmu.
Laki je malo nervozan
28. 06. 2016 19.33
+0
Jaz tudi ne razumem,zakaj bi moral biti na srečanju pri Pahorju tudi Gaulaiter Noriškega kraljsestva.Ima kakšno izvršilno funkcijo mogoče ali je povabljen na vljudnostno paberkovanje ob kavi???
Maday
28. 06. 2016 19.32
+25
Konec Mukti kulture, prdecov ponosa, posiljevanja z Migranti in nenehnih direktiv nesprejemljivih za Evropejce JUNKER SPAKEJ..THE GAME IS OVER..
kolbek460
28. 06. 2016 21.59
+0
Evropska unija je nastala ob razpadu Jugoslavije in toliko so ti nacinalisti imeli grdega za povedat ,kaj pa sedaj ,barabe videli so samo sebe in na mržnji sestavili španovijo hinavcev ,,ki se bodo med sabo požrli ,,eden drugega bodo začeli ropat ,,
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 06. 2016 19.32
+13
Farage je car!.... Pove tako kot je, pove kruto resnico, brez leporečenja!
TRUMPP
28. 06. 2016 19.26
+9
In kaj pravi brezhrbteničar na to.......Mora še proučit in se posvetovat,......predvidevam...
contadino
28. 06. 2016 19.18
+12
Še nekaj dni nazaj , so združeno kraljestvo prosili naj ostane v družini . Danes pa se že " veliki " evrope, užaljeno odzivajo , na voljo Angležev . Da je EU dobra zamisel, ni dvomiti . Dodati pa je potrebno , da taka kot je , ni vredna da obstaja . Ves ta čas , kar smo tudi mi člani velike družine, smo podrobno prikazali hlapčevalske veščine .Zato da smo vstopili v EU , pa smo morali spremeniti vse , kar so nam naročili . In to mi imenujemo samostojnost .Zato EU da , vendar na pravičen način do vseh .
legvan1
28. 06. 2016 21.22
+2
dobre stvari naj pustijo, €, meje ...... ostalo pa popravijo
baubax
28. 06. 2016 19.10
+0
Hahaha gdo se bo pa pol smejal ko bojo britanci na dolgi rok vse postimal :D mi v eu bomo pa se kr jokcal :D
kapetan09
28. 06. 2016 19.10
+23
EU ja je itak konec - priznate ali ne. Politiki pa so Slovenijo opljačkali in jo naredili za hlapčevsko . Cankar je imel prav. Nikoli si nismo zaslužili svoje države pa čeprav si je elita naredila proslavo kot nekdaj komunisti. - zase. Sirote pa v parku s 30 letnim delovnim stažom - oni pa z napljačkanim denarjem in brez vesti.