Tujina

Veliko Britanijo znova bičajo močni vetrovi

London, 27. 12. 2013 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Veliko Britanijo je zajela nova nevihta. Vremenoslovci v državi svarijo pred močnim vetrom, ki je ponekod presegel hitrost 160 kilometrov na uro. Nova nevihta je državo dosegla le nekaj dni po obilnem deževju, ki je za praznike v državi povzročilo veliko škodo.

Po številnih težavah, ki jih je za božič v Veliki Britaniji povzročalo vreme, je Otok zajela nova nevihta, ki je s sabo prinesla močan veter in ponekod obilno deževje.

Vremenoslovci v državi svarijo pred močnim vetrom, ki je ponekod presegel hitrost 160 kilometrov na uro. Ponoči so najmočnejše sunke vetra po poročanju britanskega BBC namerili na zahodu Walesa. Zaradi izruvanih dreves iz različnih delov države poročajo o zaprtih cestah. Delom Anglije, Walesa kot Škotske naj bi grozile nove poplave.

Božična nevihta terjala pet življenj

Wateringbury, jug Anglije.
Wateringbury, jug Anglije. FOTO: Reuters

Nova nevihta je državo dosegla le nekaj dni po obilnem deževju, ki je za praznike v državi povzročilo veliko škodo. Brez elektrike je bilo do 300.000 gospodinjstev, okoli 90 ljudi je moralo zaradi poplav zapustiti domove.

Umrlo je pet ljudi, od tega dva lastnika psov, ki sta poskušala svoja štirinožna prijatelja rešiti iz deroče reke.

Še v četrtek je bilo v državi brez elektrike več kot 20.000 gospodinjstev. Najmanj 1000 hiš je bilo poplavljenih.

Številne nevšečnosti je vreme povzročilo tudi v prometu; na drugem največjem letališču Gatwick so morali začasno zapreti enega od terminalov in odpovedati številne lete. Po normalizaciji razmer v četrtek na letališču danes pričakujejo nove motnje v letalskem prometu, še poroča BBC.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_vanilla_
27. 12. 2013 11.08
+5
spreminjanje morskih tokov..ki so pa bli pred leti tako pogosti orkani v britaniji in tem okoliši?? topljenje ledenikov najbolj vpliva na tokove, ti pa na vreme.. in smo kjer smo..vedno hujše bo
slavito
28. 12. 2013 10.19
-1
ah,delno se strinjam,ker je res kar si napisala,samo nisi pogledla "beyond the illusion",tam pa tici resnica zakaj se segreva tak zakaj se lomijo posledicno ledeniki pride do potresov poplav itd.High Frequency Active Auroral Research Program vam je lahko vsem v skrb.Ze dovolj boce zacnete nebo opazovat,pa da mislit.
cekinar
27. 12. 2013 10.04
+9
Spomladi,če se dobro spomnim se je v severnem morju odlomu skoraj kot slovenija velik kos ledenika,mnogi strokovnjaki so že takrat napovedovali mrzlo in ostro zimo zaradi tega v tem delu Evrope-eno največjih zadnjih 100 let...no zgleda so se nekoliko zmotili in žal se dogaja še huje,kot so napovedovali , poplave,cikloni in močni vetrovi..., to je že 4. ali 5.orkan v tej jeseni in začetku zime v severni in severozahodni Evropi.
pogan
27. 12. 2013 09.19
+23
namesto, da dajejo milijarde nekim kralje,.princem, naj dajo raje denar tem ljudem, da si popravijo uničeno.