Tujina

Vendarle milijonske provizije za Sanaderja?

Dunaj, 02. 02. 2011 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtrijski tožilci naj bi preverjali informacije, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader od Hypo Alpe Adria Bank dobil milijonske provizije. Sanader vse zanika.

Državno tožilstvo v Celovcu ima indice, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader v začetku 90. let prejšnjega stoletja vendarle zahteval in dobil provizije avstrijske banke Hypo Alpe Adria Bank, poroča avstrijska televizija ORF. Sanader je prejemanje provizij od omenjene banke sicer že večkrat zanikal. Po navedbah ORF je bil v času, ko naj bi prejel provizije, namestnik hrvaškega zunanjega ministra.

Obstajajo indici, da je Sanader dobil provizije Hypo Alpe Adria Bank, poroča ORF.
Obstajajo indici, da je Sanader dobil provizije Hypo Alpe Adria Bank, poroča ORF. FOTO: Reuters

Tožilstvo v Celovcu ga sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem ter dogovarjanja za provizije. Šlo naj bi za izplačila v višini več kot milijon tedanjih avstrijskih šilingov. Izplačilo provizij Sanaderju sta odobrila nekdanja člana uprave banke Hypo Alpe Adria Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger, poroča ORF.

Če bodo nadaljnje preiskave potrdile sume korupcije, Sanaderju po navedbah ORF grozi tudi proces zaradi lažnega pričanja pred preiskovalno komisijo deželnega zbora avstrijske Koroške. Sanader je namreč 22. decembra lani v zaslišanju preko video povezave glede sumljivih poslov s koroško banko zatrdil, da ima čisto vest ter da ni nikoli niti zahteval niti prejel denarja ali kakršne koli provizije. Zanikal je tudi posredovanje pri prodaji banke leta 2007.

Tiskovni predstavnik tožilstva v Celovcu Helmut Jamnig ni potrdil navedb, da v zvezi z lažnim pričanjem proti Sanaderju že poteka preiskava. "O tem ne vem ničesar," je zatrdil. Tožilstvo je Sanaderja decembra lani tudi ločeno zaslišalo v zvezi s sumom pranja denarja, glede katerega je prijavo zoper njega podala ena od tirolskih bank. Po poročanju medijev ima Sanader pri tej banki odprt žiro račun, na katerem je okoli milijon evrov.

Naj pa novi indici po cenah ORF ne bi vplivali na zahtevo hrvaškega pravosodja po izročitvi Sanaderja Hrvaški. Preiskovalni pripor za Sanaderja so podaljšali do 18. marca. Nekdanjega hrvaškega premierja bo po napovedih v četrtek zaslišalo državno tožilstvo za boj proti korupciji v Salzburgu.

Sanaderja je avstrijska policija prijela 10. decembra lani pri Salzburgu, Hrvaška pa je tri dni zatem zahtevala njegovo izročitev. Na Hrvaškem ga bremenijo, da naj bi z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Sanader je vse obtožbe zanikal že pred aretacijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cokos
03. 02. 2011 08.02
ko se pri socijaliziranih severnjakih zacne vse pri denarju,ki je sumljivega izvora,se stopi takoj na prste tem goljufom!ko pa se pri nam zacne vse pri denarju sumljivega izvora se ne neha,ker vse grehe placamo davkoplacevalci,ker drzavo vodijo nesposobnezi in mafijci,zato pa je tko kot je in se slabse in bo!!
major1
02. 02. 2011 22.48
Povprašajte našo politično elito, kako funkcionira.
Matija Perko
02. 02. 2011 21.21
Tudi pri nas imamo ogromno število sanaderjev ki bi jih bilo trebazapreti, pa kaj ko potem ostali brez vlade, direktorjev jn raznih birokratkov
Prekmurje Slovenija
02. 02. 2011 19.21
tudi pri nas imajo milijonske provizije. To ni nič novega razen da je nekomu to šlo v nos in ga je prijavil
poslanka sexs
02. 02. 2011 19.07
kako smo mi neumni vsaj vse verja memu masmediji katera je najbolj potkupljiva pisejo samo o tuji politiki a doma so pa zelo tiho naj bolj pisejo o nasi slovenski korupciji mislim da nasa lepa soncna slovenija bo padla sama od sebe kot je pal nas trst
proofreader
02. 02. 2011 17.16
On je bil pameten, je vzel denar. Nek drug predsednik je dobil samo potiskan papir, pa še tistega so poštarji raznosili po Sloveniji.
saintjozef
02. 02. 2011 15.40
vendarle. Sem se že ustrašu, da je revček.
Izbrisani7
02. 02. 2011 15.29
Pri nas pa NPU vsak sum podkupovanja zavrže! Kresnička, Kresnička?
vetrolov
02. 02. 2011 14.52
tud pri nas se bo začelo ! pri avstrijcih se pa pri denarju vse neha !