Tujina

Iz Venezuele poročajo o domnevnem uporu med vojaki

Caracas, 06. 08. 2017 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V venezuelskem mestu Valencia naj bi se zgodil upor vojske in pozivi k vstaji proti predsedniku države Nicolasu Maduru. Koliko vojakov naj bi sodelovalo v uporu, za zdaj ni jasno. Eden vodilnih predstavnikov vlade Diosdado Cabello je medtem sporočil, da so aretirali več teroristov, ki so napadli vojaško oporišče.

Do domnevnega upora proti predsedniku Venezuele Nicolasu Maduru naj bi prišlo v vojaškem oporišču Fuerte Paramacay, 170 kilometrov zahodno od prestolnice Caracas.

"V zgodnjih jutranjih urah so teroristični napadalci vstopili v oporišče Paramacay v Valenciji," je prek Twitterja sporočil Diosdado Cabello, vodilni član vlade in namestnik vodje vladajoče Socialistične stranke predsednika Madura. V oporišču so uspeli znova v celoti vzpostaviti nadzor, je še zatrdil.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro FOTO: AP

"Teroristi" so napadli vojaško oporišče v tem tretjem največjem venezuelskem mestu, ki je prestolnica zvezne države Carabobo, vendar so ga vojaki ubranili in aretirali več ljudi, so še sporočili predstavniki oblasti.

Poročali so tudi o streljanju v bližini oporišča, ki ga uporablja nacionalna milica (FANB), ki je sicer del venezuelskih oboroženih sil. Tudi ena od prič v Valenciji je povedala, da je ponoči slišala streljanje, poroča agencija Reuters.

Oglasil se je tudi poveljnik venezuelskih oboroženih sil, obrambni minister Vladimir Padrino, ki je tvitnil, da so skušali izvesti teroristični napad, vendar pa proti FANB ne morejo storiti ničesar.

Lokalni mediji so objavili fotografije, ki prikazujejo domnevne upornike, in pri tem poročali, da so uporniki pozvali k vstaji proti predsedniku Maduru. V videoposnetku, ki je zaokrožil po socialnih omrežjih, je videti skupino kakih 15 moških v vojaških uniformah, nekateri med njimi so oboroženi, ki trdijo, da so začeli upor v Valenciji, da bi ponovno vzpostavili demokracijo, je še poročal Reuters. Skupina se je v videu poimenovala 41. brigada.

Kot njihov predstavnik in poveljnik "operacije David Carabobo" se je na posnetku predstavil stotnik Juan Caguaripano, ki je dejal, da gre za legitimen upor skupaj s "pogumnim ljudstvom Venezuele", da bi se borili proti "morilskemu tiranu Nicolasu Maduru".

"Jasno sporočamo, da ne gre za državni udar. Gre za akcijo državljanov in vojske, da bi ponovno vzpostavili ustavni red. Gre za to, da rešimo državo pred popolnim uničenjem in ustavimo umore mladih ljudi in svojcev," je dejal Caguaripano, ki je zahteval "takojšnje oblikovanje prehodne vlade in svobodne volitve".

Po poročanju časnika El Nacional so šli v Valenciji na ulice državljani, ki so se napotili k vojašnici Paramacay, da bi izkazali podporo uporniškim vojakom.

V drugih delih države naj do vstaj ne bi prišlo. Kot je še sporočil Cabello, med vojaki vlada absolutni mir, ljudstvo in vojska pa bosta skupaj branila domovino.

Do domnevnega upora prihaja po tem, ko se je novoizvoljena ustavodajna skupščina, ki naj bi sprejela novo ustavo, v petek sestala na svoji prvi seji kljub spornim volitvam ter nasprotovanju opozicije in kritikam mednarodne skupnosti.

'Venezuela se ne bo vdala barbarstvu, lakoti, temi in smrti'

Dodatno so se razmere zaostrile v soboto, ko je ustavodajna skupščina s položaja razrešila generalno državno tožilko Luiso Ortega Diaz, ostro kritičarko predsednika Madura, ki je napovedala preiskavo spornih volitev, na katerih je bila pred tednom dni izvoljena skupščina.

Ortega, ki ji je več deset vojakov v soboto preprečilo vstop v njen urad, je že nekaj časa trn v peti predsednika Madura, s katerim je v sporu, ker ne priznava zakonitosti ustavodajne skupščine, izvoljene pred tednom dni na volitvah, ki so jih zaznamovali nasilje in obtožbe o volilnih nepravilnostih.

Skupščina se je prvič sestala v petek in nato v soboto sprejela odločitev o njeni odstavitvi, na njen položaj pa je že zaprisegel venezuelski varuh človekovih pravic Tarek William Saab. Skupščina je tudi sporočila, da bodo Ortegovi sodili zaradi nepravilnosti v času opravljanja funkcije in da ne sme zapustiti države.

Ortega, ki je sprožila preiskavo nepravilnosti na volitvah v ustavodajno skupščino, je v soboto dejala, da ne priznava odstavitve, ker je v nasprotju z ustavo in zakoni. "Ne bom se vdala, Venezuela se ne bo vdala barbarstvu, nezakonitosti, lakoti, temi in smrti," je dejala.

ZDA so kot nezakonito obsodile njeno odstavitev. Kot je na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert, je cilj odstavitve okrepiti avtoritarno diktaturo režima Madure. Odstavitev so obsodili tudi Kolumbija, Čile, Gvatemala, Mehika, Panama in Peru.

Venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega s sodelavci.
Venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega s sodelavci. FOTO: AP

Domov se je vrnil vodja opozicije Lopez

V soboto pa se je na svoj dom vrnil vodja opozicije Leopoldo Lopez, potem ko je bil nekaj dni v vojaškem zaporu. Lopeza, ki je od 8. julija v hišnem priporu zaradi obtožb o vzpodbujanju nasilja med protivladnimi protesti leta 2014, so tajne službe odpeljale v zapor dan po volitvah v ustavodajno skupščino.

Njegova soproga je na Twitterju v soboto sporočila, da je sedaj znova doma in pripisala, da "še bolj prepričano in s še večjo močjo nadaljujejo boj za mir in svobodo v Venezueli".

Lopez, vodja protestov leta 2014, je bil sicer več kot tri leta zaprt v vojaškem zaporu, preden so ga 8. julija premestili v hišni pripor.

Še enega vodjo opozicije Antonia Ledezmo, ki so ga prijeli isti dan kot Lopeza, so izpustili že v petek. Tudi on je v hišnem priporu zaradi protestov leta 2014.

Vodja parlamenta, v katerem ima večino opozicija, Julio Borges je po odstavitvi tožilke obtožil Maduro in njegovo Socialistično stranko, da so za talce vzeli institucije v državi. "Ena roka, ena politična stranka je prevzela popoln nadzor preko nedemokratičnega mehanizma, ki je povsem diktatorski," je dejal.

Opozicija pa je zagotovila, da bo nadaljevala s protesti.

Po odstavitvi tožilke Ortega je južnoameriška gospodarska skupnost Mercosur v soboto sporočila, da je trajno zamrznila članstvo Venezuele zaradi kršenja demokratičnih načel. Izključitve države Mercosur sicer ne pozna.

Maduro je v pogovoru za nek argentinski radio danes dejal, da Venezuele ne bodo nikoli izključili iz Mercosurja. Argentinskega kolega Mauricia Macrija je obtožil, da želi vzpostaviti blokado Venezuele, ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa, da se želi dokopati do obsežnih venezuelskih zalog nafte.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HorstWiesel
07. 08. 2017 12.19
+2
Tudi se nič ne poroča, kako kijevska hunta vsakodnevno krši prekinitev ognja in obstreljuje prebivalce donbasa.
helter skelter
07. 08. 2017 11.31
-4
Ja, ni dovolj če samo pokradeš in nacionaliziraš fabrike, potrebno je tudi inteligenca, ki potem ustvarja, ta pa beži iz takih diktatur ... Že videno v naši Jugi ....
HorstWiesel
07. 08. 2017 10.56
+6
mene pa zanima, zakaj se nič ne poroča, da je ameriška koalicija uporabila beli fosfor pri oparcijah v Raqi in da je mnogo civilov nastradalo.
EnverHoxha
07. 08. 2017 11.04
+6
ker poročajo le o koreji in venezueli ki nobenga ne ogrožata...seveda o ameriški okupaciji sirje,libije,iraka ,afganistana in podpiranju isis ni besed...zakaj ni sankcij za s .arabijo ki iztreblja jemence ne oni se ukvarjajo z s.koreji ki še nikli niso nobenga napdli...bolano kaj kapitalizem dela,in potem še boge venzuelske indijance nemorejo pustit na mir morejo še njim poplenit nafto....hvala bogu nimamo nafte da nas kapitalisti pustijo na miru....
EnverHoxha
07. 08. 2017 10.51
+3
spran narod v kapitalzmu nima za sendvič,v socialzmu so se pa hiše gradile pa naj si zdej vsak svoje menje nardi.....
puspan
07. 08. 2017 10.06
+1
Prej ali slej bo bežal, ampak brez avtobusa.
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.55
-5
Maduro obračunaj ob pravem času s trojanci! Ne boš nič slabega storil! Prepreči Sirizacijo Venecuele to je važnejše od njih.
rossi66
06. 08. 2017 21.58
+2
Zal tvoj bivsi taksist nima intelektualnega dometa za kaj takega... Je ravno zato tvoj idol?
BildiTheEmperor
06. 08. 2017 20.31
+11
Jugoslovenizacija Venezuele pač ni uspela. Je to kaj nenavadnega?
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.11
-1
EnverHoxha
07. 08. 2017 10.55
+2
venezuela je šla z madurom daleč stran od jugoslavenizacije...chavez pa tito sta si bla pa dosti bolj podobana...tudi pri nas je šlo vse v maloro ko je tito umru in so se začel grebotriji tepst za prestol...zdej v kapitalizmu pa imamo klošarijo pa rdeči križ,itak vsak zase krade,na 4 leta se pa lopovi menjajo....
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.21
+4
Sirizacija Venezuele se je začela kralji kapitalskih prevar ne trpijo socializma v svojem dvorišču. Vse kar ogroža kapitalizem mora pasti.
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.39
-2
Dobro spremljajte to že poznano dramo v režiji Washingtona, kako je padla Yugoslavija. Prevsem mladi ljudje poglejte si to ničevost zavoženega mapak dobro oboroženega kapitala.
rossi66
06. 08. 2017 22.00
+2
Ne skrbi Šajn, od blizu si ogledujemo to nicevost in prav uzivamo!
Skunk Works
06. 08. 2017 20.19
+3
Danes se briše, hehe, danes se briše.........
jg57
06. 08. 2017 20.03
+6
ta socialist je uspel svojo deželo, eno najbogatejših z nafto, pripeljati do lakote in popolnega kaosa. Vsaka primerjava z bivšo Yugo je seveda zgolj naključna, Se razume, slednja ni imela nafte, šla pa je po socialistično-komunistični poti v maloro.
Fifi 24
06. 08. 2017 20.09
-3
Aja a prej pa so bili švica al kako ?? ...... in btw kako kaj sosednje kapitalistične države Mehika, Panama, Haiti.. vse ceveti kaj jah kapitalizem pa to hahah.......aja zakaj že trump dela ograjo
encijandupli
06. 08. 2017 20.19
+7
Ne gre se samo za nafto, Švica in Nizozemska jo nimata, pa sta vseno daleč najbogatejši deželi sveta. YU bi bila lahko tudi zdaleč naj bogatejša dežela sveta glede na naravne in zemljepisne danosti. Da pa nek narod doseže visoko blaginjo države, pa potebuje tri segmente: PRAVNO DISCIPLININIRANO DRŽAVO, EKONOMSKO SVOBODO, IZOBRAŽENE LJUDI. Če ima vse te tri vrline, naravnih bogastev ne potrebuje!!! Naprimer Libici imajo na prebivalca 200 krat več nafte od Norvežanov, pa vseno Libici živijo v velikem pomankanjo za razliko od Norvežanov, ki so dežela z najvišjem standartom na SVETU! Če bi bivša YU imela izpostavljene te tri zgoraj naštete segmente državnega upravljanja, bi z lahkoto bila najuspešnejša dežela sveta, tako pa ni imela nič od naštetega zato je tudi propadla, kod bo propadla Veneuele in ne nazadnje SLO, če se ne bo VZPOSTAVILA PRAVNEGA REDA v državi in UVEDLA VEČJO EKONOMSKO SVOBODO! Ljudstvo pa je že tako ali tako visoko izobraženo samo nažalost izobraženei bežijo iz države!
rossi66
06. 08. 2017 21.39
+2
Nizozemska nima nafte??? Odkod si pa to pobral? Sever NL, provinca Groningen... V glavnem mestu province Drenthe, Assen, je sedez druzbe NAM, Nederlandse Aardolie Maastschapij, v prevodu, Nizozemska Naftna Druzba... Naftno polje Groningen je eno najvecjih v kontinentalni EU... ne biti kot nekateri osebki na tem forumu, ki kar tja v en dan navajajo izmisljene in nepreverjene neumnosti... Kajne kolerika?
encijandupli
06. 08. 2017 22.13
+5
rossi66 BRAVO! Vedel sem za Nizozemsko izkoriščanje plina v severnem morju. Nisem pa vedel, da so plinske in naftne zaloge tam takoj za Norveško naj obsežnejše v Evropi. Zanimivo! Kaj češ bog jih ima pač rad, da jih je obdaril, oni pa marljivost da to izkoristijo za razliko od Libicev in Alžircev. Avstija pa vseno nima nafte, pa se lahko postavi v bok Nizozemski. Se pravi vseno zaostalisti SLO za EU povprečjem ne gre iskati v bogastvo naravnih virov neke države.
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.11
+1
Bolj diktator kot socialist. Ni socializem to, da tvoji bogatijo, ostali pa trpijo revščino.
HorstWiesel
07. 08. 2017 09.33
+1
Enicijan: "Naprimer Libici imajo na prebivalca 200 krat več nafte od Norvežanov, pa vseno Libici živijo v velikem pomankanjo za razliko od Norvežanov"..............Dokler Libijcem niso zahodnjaki ufural vojne, razrušil države, umoril Gadafija,.... je Libijcem kar dobro šlo.
nikhrast
07. 08. 2017 20.46
nikhrast
06. 08. 2017 19.58
+2
Zakaj pa ne, tudi vojaki zahtevajo skret papir. Si prestavljate da bi v NATO paktu zmanjkalo skret papirja.
BildiTheEmperor
06. 08. 2017 19.48
+0
Če prav razumem ..... so levaki obtoženi da podpirajo barbarstvo, temo, lakoto in smrt? Sodeč po naši zgodovini in temu kar na forumu pišejo levaki, ..... so to nesporna dejstva. Če se ne vmeša civiliziran svet, je samo vprašanje časa kdaj bodo levaki v Venezueli izvedli genocid nad lastnim narodom. Nad vsakim ki noče preživet življenja kot suženj javnim parazitom. Vsak ki ima voljo do življenja in ne misli umret v lakoti je za levake problem. A bodo Mesec, Violeta, Kordiš in Hanžek odpotovali v Venezuelo podpret Madura in njegov socializem? Diktatorju ki je eden najpremožnejših zemljanov je treba pomagat prot i revežem ki jih je izropal in uničil. Živel socializem, živelo bratstvo in enotost, živela enakopravnost, živel antiimperializem. Demokratični socializem Severne Koreje naj bo naša luč.
Kollerik
06. 08. 2017 19.59
+0
šmrc...šmrc....lih me briga za Venezuelo....ona ne more nikomur narediti škode.... kot jo lahko vsem naredi in dela tvoja Amerika. Živela torej združena, močna in uspešna EU, edini garant za našo svetlo bodočnost.
rossi66
06. 08. 2017 21.42
+0
Kolerika, ti kar sanjaj... Kako ze pravi vas predsednik? Danes so sanje dovoljene... Amerisko realnost pa lepo pusti pri miru in nam, ki jo znamo ceniti in uzivati!
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.12
+1
Ne mešaj levičarstva z diktaturo. Pravzaprav je diktatura po dfaultu desna. Nisem še slišal za levo diktaturo.
BildiTheEmperor
06. 08. 2017 19.38
-1
Tega na tem portalu ni možno komentirat ker če karkoli napišeš razumno in NE proti Ameriki, ti post izbrišejo.
rossi66
06. 08. 2017 21.43
+1
Madeni
06. 08. 2017 18.35
+13
Levičarjem zmeraj zmanjka tujega denarja..
JanzeLjj
06. 08. 2017 18.37
+3
Svečkar a zato si murikanci od Kitajcev sposojajo??? :)))
Skunk Works
06. 08. 2017 19.10
+6
redkka ++++, ja zmeraj jim ga zmanjka tujega denarja, in zmeraj so krivi kapitalisti in imperialisti, pa še kašnega janšo najdejo za dobro mero....
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.30
-4
Kako je padla Yugoslavija in vse države v afriškem sredozemlju si oglejte sedaj. Sirizacija Venezuele. Ne trpi Striček Sam , da bo kdo sam svoj denar štel. Najbolj pokvarjena politika na tem svetu se goji v Washingtonu!
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.36
-4
800 do 900% tna zadolžitev na bruto produkt ZDA ne pozna milosti ubiti , pokrasti zavzeti. Domače Izdajalce imajo povsod tudi Venezuela kot jih je imela nekoč Yugoslavija in vse na silo sesute državice s strani svetovnega žandarja.To ni več demokracija čeprav pokvarjena Ameriška to je žeparjenje najhujše vrste ali pa drzen rop pri belem dnevu brez premiere. Srečalo bo Venezuelce upam da najprej izdajalce toda takrat bo prekasno žal.
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.47
-2
Koliko bo padlo danes za reklamo transi te nič ne žeja po tolikih lažeh , ki jih trosiš naokoli hlapče ponižno. Le kje imaš delček ponosa daj napiši no, če veš kako to izgleda. Ponos samostojnost in pokončnost. Ni ti dano tega doživeti žal. Hlapčevstvo in izdaja to ti je zapisano v genom!
rossi66
06. 08. 2017 21.47
+3
Šajn, neumnost, ignoranca, predvsem za mentalna omejenost, to je vse zapisano v tvojih genih... ampak, nic bat: nihce ni popoln...
Madeni
06. 08. 2017 18.14
+12
Kjer koli je združena LEVICA...je beda, lakota žalost in vse propade..
Kollerik
06. 08. 2017 18.17
-9
ahahahahahhhaaaa...levica sploh še ni prišla na oblast in imela možnost kaj pokazat, da jo lahko kritiziraš..No.....na Hrvaškem pa vaši pristni prijatelji iz HDZ že kar dolgo časa pospešeno razprodajajo in uničujejo državo.....
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.41
+0
Biti lačen zaradi svobode je ponos. Čakati pomije vsak dan od gospodarjev čez lužo to je samomor!
Frane Šajn
06. 08. 2017 20.43
+0
Kozli lukeža drnulje so pripravljeni tudi zelje čez plot gledati in meketati tako kot jim je zaukazano!
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.13
+1
Leva diktatura hahaha, osnovni pojmi ti niso jasni.
den456
06. 08. 2017 18.04
+6
Lukec in Violeta že letita prijatelju Maduru na pomoč. Cmero še premišljuje o sankcijah proti ZDA in Argentini.
290ktober
06. 08. 2017 19.09
-1
Kollerik
06. 08. 2017 19.17
+1
Kollerik
06. 08. 2017 19.18
-1
den456
06. 08. 2017 21.31
+2
Kolerika, a si v žlahti z Ga Ga Mišićem, da dvakrat ponavljaš svoje nesmisle.
frako
06. 08. 2017 17.45
+3
v venezueli so ble mn kot polovične padavine zadnjih 5 let lohka jezusa zvoljo če nau s 3h rib naredu hrane za celo državo ne bo rešitve.
iGURT
06. 08. 2017 14.54
-2
v Venezueli se dogaja druga ameriška Ukrajina.. ...in dokler bo amerika delala na uničenju Venezuele, pač, na menjavi režima in dokler ji bo dišala Venezuelska nafta, tako dolgo ne boljše v Venezueli.
rossi66
06. 08. 2017 14.59
+9
Nimas pojma o cem govoris, vsaj kar se nafte tice. Lahko bi celo rekel, nimas blage veze..., pa bi bilo se vedno premilo...
iGURT
06. 08. 2017 15.15
-8
rossi66
06. 08. 2017 15.34
+1
Saj ne. Ampak ko se gre za poznavanje razmer v naftni industriji, posledicno tudi v povezavi z geopoliticnimi razmerami, izpades s svojimi trditvami, oprosti pisavi, milo receno, SARLATAN. Enostavno imas, kot spodaj "kolerika" popolnoma pomesana dejstva! Opletati jezik o tem, na kaksnih zalogah nafte sedi Venezuela, in kako hudi so apetiti ZDA po tej nafti, kar tja v en dan oz na osnovi brskanja online, je kratko malo pateticno!
iGURT
06. 08. 2017 16.27
+0
Lahko bi nam rosi66 razložil kako se ZDA ne vmešavajo v države južne amerike in kako smo mi ki trdimo drugače, v zmoti.
rossi66
06. 08. 2017 16.46
-4
iGURT
06. 08. 2017 16.48
+1
Veliki strokovnjak rosi66 nima drugega kot žaljivke? A konkretna primera ki sem ju navedel pa ne bi pokomentiral?
rossi66
06. 08. 2017 17.05
-1
Daj no daj... a temu ti pravis konkretno??? Ko mi bos navedel konkretna tehnicna dejstva v zvezi s pridobivanjem nafte v Venezueli, se bom pa spravil komentirati... slepemu ponavljanju dvomljivih online indormacij pa ne mislim posvecati casa.
rossi66
06. 08. 2017 17.06
-3
In ja, ko se gre za nafto, sem strokovnjak.
rossi66
06. 08. 2017 17.14
-3
I give up... ponavljas se tja v en dan. Naj ti bo v veselje se naprej...
iGURT
06. 08. 2017 17.19
+2
sem vedel, ..strokovnjak kot si, pa vseeno ne bo šlo, razložit kako se ZDA ne vmešavajo
Kollerik
06. 08. 2017 18.01
+6
....in vmešavajo se na način lanskoletnega umetnega znižanja cen nafte za skoraj 20 %, kar povzroča veliko škodo zlasti gospodarstvom venezuele, zlasti rusije..... :))
felixkp
06. 08. 2017 18.46
+0
Igurt: a nobena sprememba se ne zgodi brez amerike? Kaj pa Slovenjia?
rossi66
06. 08. 2017 14.28
+3
@kolerika... si ti ze zakljucil(a) predsolsko vzgojo?
Kollerik
06. 08. 2017 14.38
+1
rossi66
06. 08. 2017 14.55
+3
Velja. Torej s tvoji komentarji na tem forumu popolnoma brez vrednsti, in se jih smatra kot zabavljastvo... v tem primeru: hahahaha...
rossi66
06. 08. 2017 16.55
+1
Ko bos argumentirano utemeljil trditev o "sanjskih zalogah nafte", te bom zacel resno jemati... sanja se tebi ne poba, o naftnem poslu, zato se temi klamfami smesis. Venezuelska nafta je po API tezi (oz gostoti) takoj za kanadskimi tar sands, zato je pridobivanje mala znanost in izjemno drago... in ce ne bi bil ti tak sarlatan bi vedel, da so "probable reserves" nekaj popolnoma drugega kot "producible reserves". Zato si Venezuelci lahko te sanjske zaloge nekam zataknejo... izkoriscanje te nafte, ki meji ze na bitumen, postane rentabilno pri cenah za sodcek nad $85. Americani trenutno crpajo shale oil iz Permian Basin z break even stroskom $35! Zato, ne otresaj ti o ameriskih apetitih po venezuelski nafti... Naredi vsem uslugo in se ne smesi se bolj.
rossi66
06. 08. 2017 16.57
+1
Kolerika, upam da bo tvoj vecplastni um doumel zgiraj napisano... ce pa je zadeva zate se vedno prevec tehnicna, le povej, in ti bom razlozil s kamencki in palckami...
iGURT
06. 08. 2017 17.06
+2
..zanimivo, da tudi U.S. Energy Information Administration (EIA), navaja Venezuelo kot državo z največ nafte. Ampak to ni pomebno.
rossi66
06. 08. 2017 17.12
+4
Ok, preberi si se enkrat moj zgornj komentar. Tudi kanadcani imajo prostorninsko vec tar sands kot Saudijci lahke nafte... ampak arabska nafta ima brea even cost 8$... Kanadcani pa skoraj $100... a so ti zadeve vsaj malo bolj jasne decko? Samo kar je ekonomsko izkoristljivo , SEC smatra kot producible reserves in tobje edino, kar steje k valutaciji! Pa dajte se ze enkrat nauciti sestevati 1 + 1 no... zate in kalibre kot je kolerika, je 3 x 3 se vedno švoh 10..
Kollerik
06. 08. 2017 17.52
+0
.... in ja.... le kaj je narobe z vsemi temi mediji...tudi z wikipedijo....da se ne ujemajo z rosijevimi "navedbami"... c.c.c.
rossi66
06. 08. 2017 19.08
+1
@kolerika: navedi eden sam kredibilni medij, ki bo demantiral moje tehnicne podatke in navedbe. Eden sam... Ga ni. Vem kaj govorim, za to sem tudi "dober placanec".;-) Kar se pa politike tice, za to mi je mar kot za lanski sneg. In verjetno je za razjasnitev globalnih poloticnih probleomov in dogajanj najbolje vprasati tebe in iGURT-a, kajne? Huda izvedenca. LOL.
Kollerik
06. 08. 2017 19.21
-3
.....eno so tvoji "tehnični podatki", ki jih ni mogoče potrditi z ničemer na netu, drugo pa so ukrepi svetovnega hegemona proti neubogljivi, z nafto bogati deželi
rossi66
06. 08. 2017 21.52
+2
He, he kolerika..., zdaj si pa zadel v crno! Tocno to, za preveritev tehnicnih podatkov ki jih navajam, bo treba kdaj prebrati kaksno strokovno knjigo, ali pa clanek... brskanje po online rumenem tisku in tracih, ter kopiranje Wikipedije zal ne bo zadosti... Ampak to je pac tvoj intelektualni nivo, sprijazni se.
Kollerik
06. 08. 2017 13.01
+3
Dežela s tako sanjskimi zalogami nafte, kot je to Venezuela, nikakor ne more postati tako revna in v takpšnem razsulu, kot je to sedaj, pa če ima še tako nesposobno vlado.... torej imajo spet prste vmes američani. Zato lahko več kot upravičeno domnevamo, da se ameri preko svojih tajnih služb in ne vem koga še.... spet na veliko vtikajo v notranje zadeve Venezuele, ki je povrh tega še na ameriškem "dvorišču" in kar je daleč najpomembnejše, ima ogromne količine nafte. Tako imenovana doktrina šoka, ki so si jo popolnoma nekaznovano že privoščili ameri na nekaterih ostalih državah, torej doktrina popolnega razbitja ciljne države (v to skupino spadajo ponavadi države, silno bogate z nafo) in nato ponovna izgradnja le te...z ameriškimi krediti in po ameriških interesih kajpak...torej že poteka...in tokrat je Venezuela njena žrtev.
emilzapata
06. 08. 2017 13.07
+4
torej prihaja v Venezuelo "venezuelska pomlad"?!
BildiTheEmperor
06. 08. 2017 13.15
+9
Seveda. Onih 100 milijard ki jih je pokradel Chavez in jih ima v Švici, njegovi pajdaši pa zraven že 300 milijard, ....., za to je kriva Amerika?
emilzapata
06. 08. 2017 13.21
+9
saj je gadafi tudi kradel, za narod mu je bilo figo mar?" Venezuelska kriza bo izpuhtela kot jutranja megla, čim bodo dobili trgovci z novci svoj delež od naftnega bogastva.
Kollerik
06. 08. 2017 14.37
+3
...postati tako revna in razsuta drugače, kot z zunanjo "pomočjo", pe tudi če bi čavez in njegovi pokradli 1000 milijard....
rossi66
06. 08. 2017 17.00
+1
Ah, kolerika si ti en ubogi na duhu... ocitno je nekdo na tebi izvajal doktrino elektricnih sokov, zdaj pa vsi cutimo posledice...
Kollerik
06. 08. 2017 17.53
-1
kaj je plačanec....je fajn bit na strani močnih in bogatih.... :))
Kollerik
06. 08. 2017 17.57
-1
in umetno povzročeni padci cen nafte (lani za
Kollerik
06. 08. 2017 17.58
-1
.... skoraj 20 %) so zelo dobro ameriško orožje proti gospodarstvom venezuele, zlasti rusije..... :))
Kollerik
06. 08. 2017 18.04
-1
ps...se opravičujem s tistim postom prej o razbitju ****, včasih tudi meni kaj uide....
rossi66
06. 08. 2017 19.02
rossi66
06. 08. 2017 19.04
+1
"kaj je plačanec....je fajn bit na strani močnih in bogatih.... :))" Yep, krasno je biti placanec na strani mocnih in bogatih. Se posebej dobro placani placanec. Ker ti verjetno, ce ti je dano, delas zastonj, a ne? Tvoj problem.
Kollerik
06. 08. 2017 19.22
...hvala ti za konstruktiven komentar o političnem zbijanju cene nafti.....
rossi66
06. 08. 2017 21.54
Malenkost, pa se drugic. Ti kar vprasaj, ce v Cicibanu ne najdes napisanega...