Tujina

Venezuelska ustavodajna skupščina kljub protestom začela prvo sejo

Caracas, 04. 08. 2017 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani venezuelske ustavodajne skupščine so začeli prvo sejo. 545 članov ima obsežna pooblastila, med drugim lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima od lani večino opozicija. Volitve v ustavodajno skupščino je razpisal predsednik Maduro, ki vztraja pri reformi ustave kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih štirih mesecih ubitih več kot 125 ljudi.

Venezuelska ustavodajna skupščina, ki so jo Venezuelci izvolili na spornih nedeljskih volitvah, je danes po večkratnih preložitvah začela prvo sejo. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so se člani ustavodajne skupščine zbrali v ovalni dvorani zakonodajne palače v Caracasu, za predsednico pa izvolili nekdanjo zunanjo ministrico Delcy Rodriguez.

Rodriguezova je bila ob izvolitvi na položaj kritična do vmešavanja tujine v oblikovanje ustavodajne skupščine.

Ustavodajna skupščina ima sedež v isti zgradbi kot narodno skupščino, v kateri ima od lani večino opozicija, le da bo delovala v drugi dvorani.

545-članska ustavodajna skupščina naj bi pripravila novo ustavo, ima pa obsežna pooblastila, med drugim lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima od lani večino opozicija.

Volitve v ustavodajno skupščino je razpisal venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki vztraja pri reformi ustave kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih štirih mesecih ubitih več kot 125 ljudi. Opozicija, ki je volitve bojkotirala, ustavne spremembe zavrača, ker meni, da bi lahko Maduro na tak način okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo.

Predsednik je izvolitev ustavodajne skupščine, ki bo za nedoločen čas zakonodajna oblast v državi, označil za zgodovinsko zmago.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro FOTO: AP

Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev ustavodajne skupščine udeležilo 8,1 milijona ljudi. Opozicija po drugi strani navaja, da je glasovalo le okoli 2,5 milijona Venezuelcev. Volitve je zasenčilo nasilje, v katerem je po navedbah opozicije umrlo 16 ljudi, po navedbah venezuelskega generalnega tožilstva pa deset.

Venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega Diaz je v četrtek na sodišču vložila nujno zahtevo za preiskavo. Tožba temelji na očitkih, da so se dogajale manipulacije s podatki o volilni udeležbi.

ZDA, pa tudi številne druge države, med njimi Mehika in Peru, izidov nedeljskih volitev ne priznavajo. ZDA so zaradi volitev v ponedeljek uvedle finančne sankcije proti Maduru. Venezuelskemu voditelju medtem stojijo ob strani tradicionalne zaveznice Bolivija, Kuba, Nikaragva in Rusija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 08. 2017 21.37
Zdaj pa debata kako si bodo brisali rit, skret papirja primanjkuje.
samuray1
05. 08. 2017 21.12
vse to kar se dogaja je diši po kolonialni pokvarjeni politiki zahodnjaški in nima nobene veze z venezuelanskim predsednikom.
Fulano in Beltrano
05. 08. 2017 19.24
+1
Mene zanima, zakaj se nikoli ne povejo konkretna dejstva. Da 4 od 5 družin v Venezueli nima dovolj denarja za hrano. Da v bolnicah vlada izredno stanje. Da so se "vrnile" že izkoreninjene bolezni...npr. davica. Da se je nenormalno povečala umrljivost pri porodih/umrljivost novorojenčkov. Da za 100 evrov dobiš celo nakupovalno vrečo njihove valute in da je predvidena inflacija za letos 720 odstotkov. Aja - in da je bila danes v Sao Paulu Venezuela izključena iz organizacije Mercosul....
helter skelter
05. 08. 2017 13.37
+2
Ta bo kmalu podobno končal kot Ceausescu .....
puspan
05. 08. 2017 16.19
Kartico, ki jo kaže ljudstvu, je uspešno opravljen izpit iz "F" katergorije.