Veriga dobrih ljudi

Anita Ogulin: Pomoč mora biti silna in trajna

Kamnik, 10. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović, N. Ž.
Komentarji
0

Na pomoč prizadetim družinam so priskočili tudi v Verigi dobrih ljudi iz Zveze prijateljev mladine Moste-Polje. Humanitarka Anita Ogulin se je sama podala na teren v občino Kamnik in obiskala vasi, ki jih je neurje najbolj prizadelo. Govorila je z ljudmi, ki so izgubili svoje domove, ostali brez vsega, kar so leta gradili, ter jim ponudila podporo in obljubila, da njihove stiske nikakor ne bodo ostale prezrte ali pozabljene.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ljudje so čez noč izgubili vse
    03:15
    Iz 24UR: Ljudje so čez noč izgubili vse
  • Iz SVETA: Pogovor z gostjo Anito Ogulin
    02:37
    Iz SVETA: Pogovor z gostjo Anito Ogulin
  • Iz SVETA: Veriga dobrih ljudi
    02:27
    Iz SVETA: Veriga dobrih ljudi
  • Iz SVETA: Vsak par rok šteje
    02:36
    Iz SVETA: Vsak par rok šteje

Oblačila, igrače, pohištvo, spomini, vse leži na tleh pred hišo, ki je bila nekoč dom družine Šimunović. Ta je iz hiše izstopila, da bi pomagala sosedu, ki mu je plaz najprej zasul hišo. To jih je tudi rešilo, saj če bi ostali v hiši, je vprašanje, če bi preživeli, pravijo. "Se ne zavedamo. Prihajamo k sebi že četrti dan. Čakamo občino, čakamo zavarovalnico, čakamo državo," nemočno pripoveduje Vedran Šimunović.

Kamniške vasi so bile za nekaj časa odrezane od sveta, ena izmed takšnih je vas Bistričica. Tam je humanitarka Anita Ogulin pristopila do družin, ki so prav tako izgubile dom. Poslušala je zgodbe ljudi, ki so jih prizadele poplave, ter jim obljubila pomoč strokovnjakov, terapevtov, pravnikov in ostale oblike socialne in finančne pomoči. "Vse to bomo nudili Kamniku in vsem tistim, ki bodo v Sloveniji to potrebovali," doda.

Zaradi izkušenj, ki jih ima organizacija Veriga dobrih ljudi, humanitarka pove, da mora biti pomoč ob taki tragediji silna in trajna. "To pomeni, da bomo z ljudmi v stiski ostali." Poleg vse obljubljene pomoči pa bodo jeseni z namenom razbremenitve organizirali tudi razne tabore in programe za otroke.

Poplave v Kamniku
Poplave v Kamniku FOTO: Kanal A

Solidarnost je v teh dneh izplavala na površje, vasi, ki jih je prizadelo neurje, so preplavili prostovoljci, ki nesebično pomagajo družinam. "Smo v redu, smo na suhem. Tistim, ki res potrebujejo pomoč, je dobro, da če imaš, da greš pomagat," je povedala ena izmed prostovoljk na terenu. Kot sporoča tudi Ogulinova, so trenutno najbolj ključni prostovoljci, saj so stanovanja in hiše v občini še vedno mokra. Potrebni pa so tudi odstranjevalci vlage, hrana in šolske potrebščine, saj se šolski dnevi hitro bližajo.

Ljudje po vsej Sloveniji pa želijo pomagati tudi finančno. Preko spleta se zbira denar, a Anita Ogulin opozarja, naj tisti, ki bi radi pomagali, denar raje zaupajo humanitarnim organizacijam. "Mi delujemo transparentno, vsak cent ima sled, uporaba pa je strogo namenska. Verjamem, da lahko zaupajo humanitarnim organizacijam, saj smo tukaj zgolj zato, da pomagamo ljudem v stiski," doda. 

A kljub pomoči, ki jo krajani prejemajo dnevno, je škoda ogromna in brez države občine ne bo zmogla, pove župan Kamnika, Matej Slapar. Ta je hvaležen Aniti Ogulin za vso pomoč, ki jo je ponudila. To pomoč, ki v teh dneh ni le dobrodošla, ampak še kako nujna, pozivajo v Verigi dobrih ljudi. 

Pomoč prizadetim v poplavah