Tujina

Ameriški senat povozil Obamov veto na zakon o tožbah proti tujim podpornikom terorizma

Washington, 29. 09. 2016 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Obama opozarja, da gre za veliko napako, da so povozili njegov veto. Zakaj? Ker je zakon v nasprotju z nacionalnimi interesi. V tujini bi namreč lahko potem Američane in ZDA preganjali na podoben način.

Ameriški senat je včeraj po pričakovanju gladko porazil veto predsednika Baracka Obame na predlog zakona, ki omogoča tožbe sorodnikov žrtev terorističnih napadov proti tujim državam in posameznikom, ki so na takšen ali drugačen način, posredno ali neposredno podprli teroriste.

Proti Obami je glasovalo 97 senatorjev, predsedniku pa je ostal zvest le vodja demokratske manjšine Harry Reid iz Nevade, ki gre po izteku letošnjega mandata v pokoj. Za poraz veta je bilo potrebno zbrati 67 glasov. Enako bo še storil predstavniški dom kongresa, kar bo pomenilo, da bo zakon uveljavljen.

Dogajanje v senatu
Dogajanje v senatu FOTO: AP

'V nasprotju z nacionalnimi interesi'

Zakon zadeva predvsem Savdsko Arabijo, ki ima denar in ker je bilo 15 od 19 teroristov 11. septembra njenih državljanov. Obama je ves čas nasprotoval zakonu z utemeljitvijo, da je to v nasprotju z nacionalnimi interesi. V tujini bi namreč lahko potem Američane in ZDA preganjali na podoben način. "Gre za veliko napako," je dejal Obama po odločitvi, da povozijo njegov veto. Opozoril je, da bodo lahko na podlagi sprejetja tega zakona številni tujci tožili ZDA. Obama tudi meni, da so se številni senatorji odločili za takšno glasovanje, saj naj se pred volitvami ne bi želeli zameriti volivcem.

Obama je ob vetu pred dnevi sporočil, da ima veliko sočutje do sorodnikov žrtev 11. septembra, vendar pa zakon škodi nacionalni varnosti ZDA in izpostavlja državo ter posamezne državljane nevarnosti povračilnih ukrepov.

Obama meni, da gre za veliko napako, da so povozili njegov veto.
Obama meni, da gre za veliko napako, da so povozili njegov veto. FOTO: AP

'Pravice žrtev 11. septembra so pomembnejše od diplomatskih skrbi'

Eden največjih zaveznikov Obame, newyorški senator Chuck Schumer, ki bo januarja prevzel vlogo vodje demokratov v senatu, je pred dnevi sporočil, da so pravice žrtev 11. septembra pomembnejše od diplomatskih skrbi in senat je veto odpravil brez večjih težav.

Po sedaj veljavni zakonodaji ZDA se lahko tožbe žrtev terorističnih napadov vlagajo le proti državam, ki jih ima State Department na svojem seznamu podpornic terorizma. Savdska Arabija to uradno ni, čeprav je nesojeni 20. napadalec 11. septembra Zacarias Moussaoui, ki so ga obsodili na dosmrtni zapor, preiskovalcem dejal, da je Al Kaida od kraljeve družine Savdske Arabije v 90. letih prejšnjega stoletja dobila več milijonov dolarjev.

Obamova administracija je sredi julija objavila dotlej zaupnih 28 strani poročila preiskovalne komisije napadov 11. septembra, ki so pokazale, da je Washington preiskoval morebitne povezave med napadi in Savdsko Arabijo, vendar razen številnih sumov, ni našel nič oprijemljivega.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spodajbrez
30. 09. 2016 12.54
+1
Smo ubili JFK,smo režirali vojno v Vietnamu,smo izvedli 9-11,AMPAK ŠE KAR SMO-NIČ NAS NE MORE PRESENETITI-svet drsi v katastrofo,ljudje pa tega NOČEJO videti.MI SMO BANKA HAHAHA,BREZ KATERE NE GRE-tako so nas naučili,groza.
Iluzionist
30. 09. 2016 11.38
organizatorji 9/11 se bodo počasi skregali med sabo
kure bedne
29. 09. 2016 21.40
+2
Da jih ni sram omenjati 9/11, ker že celi svet ve, da so sranje naredili sami.
samuray1
29. 09. 2016 20.51
+5
nekateri senatorji bi radi kaznovali savdsko Arabijo,dokler drugi poskušajo iz nacionalnih interesov skriti dokaze o savdski sponzoruši islamskemu terorizmu .Saj predvsem se bojijo kontramer .Savdski sponzorji terorizma so že napovedali da bodo javno priznali da terorizem sponzorirajo v spregiz ameriško aministracijo.
Ramzess
29. 09. 2016 20.30
+1
"ki so na takšen ali drugačen način, posredno ali neposredno podprli teroriste" Če si na takšen splošen način razlagajo zakon, potem je bolje da je padel, ker bi bilo preveč zlorab zakona. Kot pri drugih podobnih.
nevski
29. 09. 2016 19.51
+5
Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je v grožnjah Rusiji javno povedal, da so ZDA glavni sponzor in organizator mednarodnega terorizma in da ZDA usmerjajo napade teroristov po celem svetu.
Jimi1
29. 09. 2016 12.50
+4
Obama se kot kaže tudi sam ima za "podpornika terorizma" in se boji tožb na svoj račun.... Tudi njega je potrebno po "tačrni" tazadnji sprašiti....
the kop
29. 09. 2016 09.53
+23
upam da bodo zdej tožili jenkije za vse zločine zagrešene po svetu!
Našvasan_zob
29. 09. 2016 10.20
+10
Prvo tožbo lahko sproži kar Kambodia za ilegalno bomardiranje države brez uradne vojne napovedi v času trajanja Vietnamske vojne ... Nixon + takratni zunanji minister ( sedanji svetovalev Hilary Clinton) Henry Kissinger..
HorstWiesel
29. 09. 2016 11.40
+10
Kissinger in tista poljska zloba Brzezinski bi morala že davno sedet
appollyon
29. 09. 2016 13.22
-7
Kambodža je napala laos, se pravi laos pa je ščitila amerika. Vojno v Vietnamu so začeli komunisti, oz. vietkongovci!