Zanimivosti

VIDEO: Preplah v brazilskem parlamentu

Brasilia, 10. 04. 2015 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilski poslanci so v strahu skakali po stolih in cvilili kot deklice. Razpravo so morali prekiniti, da bi polovili "strašne" živalce, ki jih je nekdo spustil v dvorano. Preverite, kaj jih je tako prestrašilo, in si oglejte posnetek dogajanja v parlamentu!

V brazilskem parlamentu so morali prekiniti razpravo o veliki korupcijski aferi naftnega giganta Petrobrasa, ker je med govorom predstavnika vladajoče Delavske stranke Joaoa Vaccarija Neta nekdo v dvorano spustil miši, hrčke in podgane. Nastal je kaos, poslanci so skakali na stole in kričali kot deklice. Varnostniki so kmalu odkrili krivca, ki je spustil glodavce na prostost, in ga odpeljali s parlamenta. Njegove identitete niso razkrili. Kmalu so polovili tudi vse živalce, tako da se je lahko nadaljevala razprava, ki so jo nekateri označili za cirkus.

Vaccari Neto je eden od 54 obtoženih zaradi korupcijskega škandala, saj naj bi nezakonito zaslužili 1,2 milijona evrov. Brazilski generalni tožilec Rodrigo Janot je pred nedavnim  brazilskemu vrhovnemu sodišču izročil seznam oseb, proti katerim želi sprožiti preiskavo. Med osumljenci so tudi vodilni politiki, čeprav ni sporočil imena oseb, ki so na seznamu.

Po poročanju brazilskih medijev pa sta na seznamu predsednik senata in poslanske zbornice, Renan Calheiros in Eduardo Cunha, oba člana koalicijske stranke PMDB. Na seznamu naj bi bili tudi nekateri nekdanji ministri, sedanji in bivši guvernerji ter kongresniki. Ni še znano, v kakšnem obsegu bo zaradi pravice do imunitete dejansko potekala preiskava.

V središču afere je državni naftni koncern Petrobras, državno tožilstvo pa preiskuje večmilijardne nepravilnosti. Pri podeljevanju naročil naj bi prihajalo do sistematičnega podkupovanja, v katerega naj bi bili vpleteni tako posamezni politiki kot politične stranke. Zaradi afere je že odstopila direktorica Petrobrasa Maria das Gracas Foster. Kritike pa so bile izrečene tudi na račun vladajoče stranke PT in predsednice države Dilme Rousseff, ki je bila dlje časa predsednica nadzornega sveta Petrobrasa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 04. 2015 10.58
Simbolično dejanje, ... kdo bodo živalice se ve.
murate
12. 04. 2015 17.00
-4
pri nas se nebi nikoli moglo narediti ,da bi kdo iz delavske stranke bil vmešan v korupcijo ali kradel.Pri nas so tisti ki zastopajo delavce nadvse pošteni in delavni.
RožleX
10. 04. 2015 17.55
+44
In kdo je tuki skakal po stolih in bil prestrašen.?...je treba mal napihnt ..., če ne bi bili 24putk...
tukson1
10. 04. 2015 17.44
+12