Tujina

VIDEO: Francoski novinar posnel pretresljiv beg za življenje

Pariz, 14. 11. 2015 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koncertna dvorana Bataclan se je z glasbenega prizorišča v nekaj trenutkih spremenila v mesto pokola. Nekaterim je uspelo ubežati skozi zasilne izhode, spet drugi so se pred teroristi skrili na okenske police. Pretresljivo dogajanje je posnel novinar časnika Le Monde, ki je priskočil na pomoč Američanu in bil pri tem zadet v levo roko.

Posebno opozorilo: video je zelo pretresljiv. Prikazuje trupla ljudi, ki so jim sodili verski fanatiki. Prikazuje ranjene ljudi, ki se z zadnjimi močmi poskušajo rešiti iz pekla. Prikazuje pogumne in solidarne, ki pomagajo ranjenim na varno. Prikazuje realnost. 

Francoski novinar posnel beg za življenje

Novinar francoskega časnika Le Monde Daniel Psenny je v petek zvečer delal za svojim računalnikom in gledal televizijo, ko je zaslišal pokanje. Najprej je mislil, da je pokanje del filma, ki ga je gledal, ko pa so poki postali neobičajno glasni, je stopil do okna in opazil, kako ljudje panično bežijo skozi zasilni izhod pariške koncertne dvorane Bataclan. Začel je snemati in posnel pretresljiv video, ki prikazuje, kakšno grozo so sejali teroristi sinoči v Parizu, ko so ubili najmanj 129 oseb.

Koncertna dvorana Bataclan se je v trenutku spremenila v prizorišče pokola.
Koncertna dvorana Bataclan se je v trenutku spremenila v prizorišče pokola. FOTO: Reuters

Na posnetku je moč videti ljudi, ki bežijo iz koncertne dvorane, sliši se strele in krike ljudi. Ena od žensk visi na okenjski polici in prosi za pomoč. Dva stojita na sosednji okenjski polici in upata, da ju teroristi ne bodo opazili. Nekaj oseb med begom iz dvorane groze pomaga ranjenim na varno. Dva vlečeta ranjenega na varno, za katerim ostaja dolga krvava sled.

Novinar ves čas skozi okno sprašuje ljudi, kaj se dogaja v dvorani. Ko Psenny opazi, da nekdo ranjen leži pred vhodom v njegovo stavbo, mu odhiti na pomoč. "Odprl sem vrata naše stavbe in opazil moškega, ki je ranjen ležal na pločniku. Skupaj s še enim moškim sem ga potegnil v stavbo," pripoveduje novinar, ki je med reševanjem ranjenega dobil strel v levo roko. "Ne spomnim se dobro, kaj se je zgodilo. Vse je prazno. Se pa spomnim, da sem imel občutek, kot, da mi je v roki eksplodirala petarda. Kri je brizgala na vse strani," pripoveduje Psenny, ki je prepričan, da ga je napadalec zadel skozi okno stavbe, v kateri je dvorana Bataclan.

Novinar je s svojim dejanjem rešil Američana, ki je bil ustreljen v nogo. "Moški je bruhal in bil podhlajen. Prepričan sem bil, da bo umrl," pripoveduje novinar, ki je poklical na pomoč reševalce, a so mu sporočili, da se ne morejo prebiti do njih. "Poklical sem prijatelja, ki je zdravnik, ta pa mi je povedal, kako naj pomagam moškemu in sebi."

Priče teroriste opisujejo kot hladnokrvne morilce in ubijalske stroje.
Priče teroriste opisujejo kot hladnokrvne morilce in ubijalske stroje. FOTO: Reuters

Novinar in Američan sta preživela grozljiv pohod teroristov, več kot 80 udeležencev koncerta v dvorani Bataclan, te sreče ni imelo.

Preživeli novinar o krvnikih: 'Bili so kot ubijalski stroji'

Je pa med preživelimi tudi novinar Europe 1, Julian Pearce, ki je bil na koncertu rok skupine. Pearce je po tragediji dejal, da je videl vsaj tri oborožene napadalce. Ti so streljali vsepovprek po ljudeh, ki so prosili za milost. "Ostal sem skrit več dolgih minut pod množico, ki me je praktično ščitila pred napadalci. Komaj sem dihal. Zaradi njih sem preživel," skrhan medijem pripoveduje Pearce. "Poskušal sem si ogledati obraze svojih krvnikov. Videl sem zelo odločne moške, ki so vsake toliko ponovno napolnili puške in nadaljevali svojo sprevrženo misijo brez vsakršnih pomislekov," pripoveduje Pearce. "Bili so kot ubijalski stroji."

V nekem trenutku, ko je najbližji napadalec znova polnil puško, je novinar uspel pobegniti skozi zasilni izhod na varno. Napad je preživel, a bo posledice za vedno nosil s seboj, pravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni