Tujina

VIDEO: 'Živimo v svetu, ki potrebuje dobre in vzpodbudne zgodbe'

Zagreb, 25. 11. 2015 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/M.M.
Komentarji
103

Voditelji procesa Brdo Brioni so spričo zadnjih terorističnih napadov v Parizu, Ankari, Bejrutu in Bamaku pozvali k skupnemu spopadanju z vzroki za ekstremizem in terorizem. Dogovorili so se za reden dialog na operativni ravni med ZDA, EU in državami Jugovzhodne Evrope, ki da je nujen za boj proti globalnim varnostnim grožnjam.

Več videovsebin
  • Poostrene varnostne razmere v Zagrebu
    02:08
    Poostrene varnostne razmere v Zagrebu
  • Iz SVETA: Poostrena varnost v Zagrebu
    01:01
    Iz SVETA: Poostrena varnost v Zagrebu
  • Iz SVETA: Proces Brdo Brioni
    02:34
    Iz SVETA: Proces Brdo Brioni
  • Iz SVETA: Strogi varnostni ukrepi
    01:32
    Iz SVETA: Strogi varnostni ukrepi
  • Iz 24UR: Kako zaustaviti migrantski tok v Evropi?
    02:51
    Iz 24UR: Kako zaustaviti migrantski tok v Evropi?
  • Iz 24UR: Politični vrh v Zagrebu
    01:24
    Iz 24UR: Politični vrh v Zagrebu

Trenutna dramatična migrantska kriza predstavlja nepredstavljivo grožnjo tako s humanitarnega kot tudi z varnostnega vidika. Voditelji so pri tem pozvali k dialogu in dogovoru za boljšo zaščito zunanjih meja EU in za znatno zmanjšanje pritiska migrantov na države v regiji, so zapisali v sklepno izjavo prvega izrednega vrha procesa Brdo Brioni, ki ga vodita slovenski predsednik Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pozvali so tudi h krepitvi stabilnosti, varnosti in blaginje za države Jugovzhodne Evrope. "Prav v času povečanih tveganj voditelji procesa Brdo Brioni in visoki gostje sporočamo: Storili bomo vse, kar je v naši moči, da ohranimo in okrepimo sodelovanje v prid miru, varnosti in blaginje v luči evroatlantskih integracij," je po zaključku vrha v Zagrebu povedal Pahor in dodal, da "živimo v svetu, ki potrebuje dobre in vzpodbudne zgodbe". Proces Brdo Brioni je taka zgodba, je poudaril.

"Konsolidirana Evropa je možna le, če EU vključi vse države JV Evrope. Hrvaška in Slovenija bosta še naprej močno podpirali vse države procesa Brdo Brioni pri vključevanju v evroatlantske integracije in pri izvajanju reform," pa je po koncu srečanja dejala Grabar-Kitarovićeva.

"Odprta dvostranska in regionalna vprašanja je treba reševati konstruktivno in v skladu z mednarodnim pravom in njegovimi načeli," so še zapisali v zaključni izjavi, pod katero so se podpisali predsedniki Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Podpisala sta se tudi ameriški podpredsednik Joseph Biden in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Gost vrha v Zagrebu je bil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Voditelji procesa Brdo Brioni
Voditelji procesa Brdo Brioni FOTO: Reuters
Voditelji procesa Brdo Brioni so v sklepni izjavi pozvali tudi k nadaljnji krepitvi čezatlantskega partnerstva med ZDA in Evropsko unijo ter k dodatnemu zagonu v širitvenem procesu v EU in tudi v integracijskem procesu zveze Nato. To sta še posebej podprla tako Biden kot Tusk.

Opozorili so, da nazadovanje določenih kandidatk pri približevanju EU krepi plodna tla za populizem in nestabilnost, "ki pogosto počivajo na nerešenih političnih in medetničnih napetostih".

Ameriški podpredsednik je ob tem opozoril, da je v regiji sicer še veliko odprtih problemov, a da je bil v zadnjih letih storjen velikanski napredek. Pohvalil je pravzaprav vse države, ki so se še nekaj let nazaj bojevale, zdaj pa sodelujejo za skupno dobro. Tudi on je poudaril, da brez integracije držav regije ne bo "celovite, svobodne in mirne Evrope".

Izpostavil je še, da ZDA podpirajo tudi politiko odprtih vrat zveze Nato. Pri tem je pohvalil zlasti napredek Črne gore, ki si obeta povabilo v članstvo že na srečanju zunanjih ministrov zavezništva v začetku decembra. Kot je dejal Biden, ZDA močno podpirajo, da do tega pride.

Poudaril je, da je njegov interes za Zahodni Balkan velik že več kot 25 let, pri tem pa ga, kot je izpostavil, močno podpira tudi njegov šef, predsednik ZDA Barack Obama.

Biden okrcal BiH

Okrcal je sicer BiH, ki zaostaja pri izvajanju reform. "Odlašanje s potrebnimi političnimi in gospodarskimi reformami je predolgo," je poudaril. "Ta regija ima ogromen potencial, vendar pa je preveč ovir zaradi drobnjakarstva na mnogih zadevah. Rak korupcije še vedno preži in krade ljudem priložnosti, ki jih tako potrebujejo," je še dodal ameriški podpredsednik.

Strogi varnostni ukrepi

Eden od policistov, ki je z motorjem vozil pred kolono vozil, v kateri se je od letališča do Zagreba peljal ameriški podpredsednik, je imel prometno nesrečo, ko je prečkal tramvajsko progo. Policista so z rešilcem odpeljali v bolnišnico, njegov motor pa je med drsenjem po cestišču zagorel.

Hrvaške varnostne sile so zaradi vrha procesa Brdo Brioni že nekaj dni v najvišji stopnji pripravljenosti. Posebni varnostni ukrepi veljajo tudi zaradi morebitnih terorističnih napadov, ki v zadnjem času grozijo Evropi. Za zagotavljanje varnosti na zagrebškem vrhu, predvsem pa zaradi obiska ameriškega podpredsednika Bidna, ki vedno predstavlja varnostni rizik in izziv, je Hrvaška vpoklicala več tisoč policistov. Varnostni načrt Bidenovega obiska izvajajo tudi v sodelovanju z ameriškim FBI.

Pod nadzorom radikalne islamske skupine 

Da bi preprečili morebitni napad na Bidena so pod nadzorom vse radikalne islamske skupine v BiH in Srbiji.

Na cesti od zagrebškega letališča do središča Zagreba je veljala tudi posebna regulacija prometa, kar je povzročilo veliko nejevolje med Zagrebčani.

Na strehah stavb so ostrostrelci, jaški so privarjeni. Prebivalci naselja ob letališču v Veliki Gorici morajo imeti danes do 20. ure zaprta vsa okna, ki gledajo proti letališču. Policija je tudi zahtevala, da morajo prebivalci spustiti rolete na oknih. Pozvala jih je tudi, naj ne gledajo skozi okna, ne fotografirajo, ne snemajo niti ne gledajo skozi okna z daljnogledi. Ni dovoljeno niti obešanje perila, je zapisano v obvestilih stanovalcem.

Gostiteljica tokratnega vrha procesa Brdo Brioni je Kolinda Grabar-Kitarović.
Gostiteljica tokratnega vrha procesa Brdo Brioni je Kolinda Grabar-Kitarović. FOTO: Reuters

Srečanje predsednika Pahorja z Bidnom

Slovenski predsednik Borut Pahor se je pred formalnim začetkom vrha sestal z ameriškim podpredsednikom Bidnom, ki ga je v prvi vrsti pohvalil, da je dal pobudo za ta proces in da si prizadeva, da teče naprej. "ZDA imajo zelo velik interes za to regijo že zadnjih 25 let," je poudaril Biden in dodal, da je zelo pomembno, da se v eni sobi sestajajo vsi predsedniki držav Zahodnega Balkana. "To je velik dosežek. Sam si za to prizadevam že 25 let," je dejal ameriški podpredsednik.

Predsednik Slovenije Pahor se je danes pred izrednim vrhom bilateralno sestal s podpredsednikom Bidnom.
Predsednik Slovenije Pahor se je danes pred izrednim vrhom bilateralno sestal s podpredsednikom Bidnom. FOTO: Reuters

Pahor je na drugi strani povedal, da je namen tokratnega srečanja v Zagrebu predvsem podpora evropski perspektivi državam v regiji in perspektiva članstva v Natu za tiste države, ki to želijo. In da ostanejo odprta vrata za vse, ki si želijo vstopiti. "To ohranja pri državah željo po reformah," je poudaril Pahor in izpostavil, da to ohranja tudi mir in stabilnost.

Slovenski predsednik je še povedal, da sta se z Bidnom pogovarjala tudi o migrantski krizi, kako zmanjšati število prebežnikov in "kako ukrepati skupaj, da to ne bo nastal velik humanitarni problem".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siupamoizvedetiresnico
27. 11. 2015 10.24
To je bila samo gostija na naš račun in nič drugega, ne mislit, da sta se karkoli pomembnega ( za svoje ljudi) dogovorila, saj se niti ne moreta, sta premajhna.
ferencz 1
27. 11. 2015 09.14
Samovasezaljubljeni Borat in sngoručka, sta dobila pritrdilni odgovor, da jih bodo amerikanci evakurali v ameriške bunkerje vzda, ko bo prišlo do najhujšega.Srbi jim niso nasedli, saj se še dobro spominjajo radioaktivnih bomb, ki so jih kavboji metali na Srbijo!
ferencz 1
26. 11. 2015 19.38
+4
ziher jim je tisti ameriški reptil povedal, vi ste prva vrsta proti rusimo in isisom, kakon futer, za nas elito!
kure bedne
26. 11. 2015 16.49
+4
Če pride amero v evropo pamet solit, pol veš, da ne bo nč dobrega. Vojna bo.
Ramzess
26. 11. 2015 13.58
+1
Potrebuje že, in še kaj več, a ne od politikov in elite, ker so njihove čisto nasprotje.
hotchilipoper
26. 11. 2015 08.12
+2
Mlatenje prazne slame
tali?ni tom
25. 11. 2015 21.58
+11
zanima me kaj je tam počel ameriški terorist! kaj bojo sesuli sedaj tle američani , bosno? ali spet ukradli del srbije?mogoče nam ukradejo del slovenije in jo podarijo potuhnjenim hrvatom! nekaj je tle sigurno! in da laja biden da je njegov interes na balkanu že 25 let je dokončno potrdil ameriško zrušitev negdanje naše države!
Kapitol
25. 11. 2015 21.37
+11
Pahor se je poljubljal s kolindo?!, bog ve kaj bomo sedaj kaj izgubili,,,,,,,
brddd
25. 11. 2015 21.36
+6
jebivoje
25. 11. 2015 21.24
+17
zapravilo se je ogromno denarja, dogovorilo nič kot ponavadi, briga njih se bodo pa spet spravili na socialne in pokojnine
korintos23
25. 11. 2015 21.16
+13
Samo toti Borut je še vedno fakin, Kolindo je poljubil da je še pol ure po tem bila vsa mokra.
Infraping
25. 11. 2015 21.01
-1
Sreča spremlja pogumne - ne velja več v smislu kot nekoč.
Infraping
25. 11. 2015 21.02
-1
Js sn mel srečo, sam tak diabolično, de sn res nesrečn. Piši, Bog.
Infraping
25. 11. 2015 20.57
-1
Js sn se upru v bibličnem smislu in proporcijah, pa sn dubu svoje. Je večumno tole.
Infraping
25. 11. 2015 20.31
-3
Bog je kriv, Bog, ne mi.
pe?navodo
25. 11. 2015 20.34
+0
Ne , krivi smo mi sami , tako kot Izraelci. Bog pa to dovoli incelo upor
Entropy
25. 11. 2015 20.26
+3
Zakaj samomorilski napadalci nikoli ne napadejo politike? Zamislite si,da ste gvodja,široke mednarodne teroristične mreže.Na razpolago imaš na stotine fanatikov,vključno z ženskami,katere so se pripravljene razstreliti v samomorilskih napadih.Z takšno ogromno količino neustavljivega človeškega arsenala na tvojo razpolago,a nebi ti,kot vodja "Al Kaide"-"Al Nusra"- "Isis"--"Isil"--"Khorasan"--"Boko Haram#---ali izberite vašo najljubšo "jihadisti"poskušal odstraniti zahodne politične napihjence,katere tako sovražiš?Razmislite malo.
Ramzess
26. 11. 2015 14.00
+1
Samega sebe mende ne boš napadal, razmislite malo.
Kapitol
25. 11. 2015 20.07
+3
Mi smo takšne svetovne državniške obiske imeli v letih 2004-2008. Sedaj pa ko smo nekakšna v času zamrznjena socialistična enklava, pa nikogar takega ni več blizu. Prej je cvetelo podjetništvo, vse je nekaj migalo po državi, sedaj pa "anine zvezdice" za hrano za družine v stiski, pa zamaški, pa karitas, rdeči križ.....dobro ste se ustrelili v koleno slovenski volilci......
pe?navodo
25. 11. 2015 20.12
+2
In ravno ti so napovedovali padec Slovenije. Dokler jih ni bilo , ne amerikancev na vidiku smo pa rasli. ZANIMIVO. In več ko smo z amerikanci in Evropejci BOL PADAMO . Kaj je to SLUČAJNOST ALI PREKLETSTVO ?? In če je prekletstvo ZAKAJ ?
korintos23
25. 11. 2015 21.14
+0
Misliš zato ker je Janša vladal ali zaradi!?!
Kapitol
25. 11. 2015 21.36
-2
"anine zvezdice" za hrano za družine v stiski, pa zamaški, pa karitas, rdeči križ....hehe levaško podjetništvo....
pe?navodo
25. 11. 2015 19.59
+5
Pa ne se hecat. Z amerikancem so se pogovarjali kako ustavit begunce a ravno oni so jih povzročili. Mislim, kaki nas vodijo, sam še Janša je manjkal pa erjavec . Al si pa razdelijo mal enkrat gre neden drugič pa drug. Joj, narod se mi kar smili ko ma take da jih vodi. In pol se bomo čudli zakaj bomo ostali brez vsega, na koncu še brez države.
brsankovi 1
25. 11. 2015 19.58
+5
Seveda, bo spet kavboj predaval kako pa kaj,sami pa so glavni krivci za vse sranje na bližnjem vzhodu. Dolgo se evropske države niso vmešavanje,samo so tako dolgo dre.... mešali, da so vpletli Britance in Francoze v bombardiranje Libije....
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2015 19.58
+4
Amrika s svojimi korporacijam in nacistično politiko naj ga neha srati, pa bo svet v trenutku lepši.
tron3
25. 11. 2015 19.56
+4
Tole srečanje je tako brezvezno, da se ga sploh ne splača komentirat udeleženci Vsi skupaj niso vredni niti črke, ki jo zapišeš!!!