Tujina

FOTO in VIDEO: Morebitni izbruh Bardarbunge: turistične agencije 'zavohale' poslovno priložnost

Reykjavik, 21. 08. 2014 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Medtem ko so oblasti na Islandiji zaradi nemirnega vulkana Bardarbunga preventivno evakuirale na stotine ljudi, britanske turistične agencije v morebitnem izbruhu vidijo poslovno priložnost. Če bo prišlo do izbruha, turiste vabijo, da si pojav ogledajo od blizu.

Oblasti so sicer po razglašenem oranžnem alarmu tamkajšnje agencije za okolje z območja evakuirale od 300 do 500 ljudi, večinoma obiskovalce. Kot so pojasnili, so se za ukrep odločili po več kot 3000 manjših potresnih sunkih, ki kažejo na to, da bi lahko vulkan kmalu izbruhnil.

Turistična agencija Discover the World omenjeni izlet ob izbruhu vulkana ponuja za približno 750 evrov, poleg denarja pa bo potrebna tudi velika mera poguma, pravijo. Če bo prišlo do izbruha, bo v 6-dnevni aranžma vključen tudi panoramski polet z letalom, turisti pa si bodo lahko pojav ogledali tudi iz snežnih sani oziroma ratrakov. Podoben program so uspešno izvedli že leta 2010, ko si je izbruh vulkana Fimmvorduhala od blizu ogledalo okoli 300 ljudi.

Bardarbunga - 3
Bardarbunga - 3 FOTO: Reuters

Kot pravijo v agenciji, jim nove tehnologije omogočajo prelete letal, čeprav je v zraku pepel. Zaradi slednjih novosti se zmeda v zračnem prometu, ki smo ji bili priča leta 2010, ko je izbruhnil Eyjafjallajökull, ne bo ponovila, pravijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enthusiast
22. 08. 2014 11.06
+2
Zmeda v zračnem protmetu se ne bo ponovila, pravijo. Seveda se bo, ko pride do tako velikega izbruha kot je bil 2010, pride v zrak ogromno pepela, predvsem v vrhnji del troposfere in stratosfero. Potniška reaktvina letata ne morejo leteti, če je v zraku pepel, saj ta zaduši motorje in opraska izpostavljene dele letala, tudi pilotsko kabino. Manjša, počasna propelerska letala, s katerimi bodo izvajali panoramske lete (najbrž kakšne cessne, nevem), pa nimajo toliko težav s pepelom, saj imajo pred motorjem zračni filter, ki ga je potrebno pač malo večkrat zamenjati, pri 150 kilometrov na uro pa tudi letalo ne bo pretirano opraskano. V glavnem, kjer je pepel, tam ni letal, konec.
asdfghjklqwertz
21. 08. 2014 20.29
+3
je kakor je, ampak vulkan bi rad enkrat videl v živo - iz varne razdalje ... da vidim to moč narave v živo. Sicer je baje nekje na havajih 24ur na dan aktiven en otok, ki mu lava vedno teče ven. Tja vozijo turiste in lahko hodijo do velike bližine, ampak do tja priti, pa treba prvo postati en Janša ali pa Zidar ...
ERIXQII
21. 08. 2014 16.02
+2
Zakaj bi zapravil par tisoč evrov, če pa lahko morebiten izbruh VARNO gledam iz naslonjača preko kamere v živo?
Nataya
21. 08. 2014 15.41
-1
Naj se naši ( NOVINARČKI ) naučjo, saj bo vsak čas Smrekovec Buhnu..10 in več potresov vsak dan...
NejcPircMusar
21. 08. 2014 15.46
+5
Kakšna butasta ideja... smo na stiku med Afriško in Evrazijsko ploščo, pri čemer Afriška še danes drsi pod Evrazijsko. Razlog temu so blagi potresi, nekatere niti ne čutimo, nekatere pa, pa tudi nastanek Alp, ki še danes ''rastejo''. Kar je najbolj butasto pa je, da nekdo misli, da je bil Smrekovec vulkan, ki ga raznese in potem letijo koščki do Zagreba in Dunaja na vse strani., kar sploh ne drži. Draga Natayčka, če zadev ne poznaš, potem ne obtožuj novinarčkov, ki pa itak tudi niso niti vulkanologi niti geografi in niti geologi, da bi naprej napovedovali izbruh Smrekovca, ki je dejansko mrtvi vulkan, ampak je njihovo delo poročati in za večjo branost napihovati.
Nataya
21. 08. 2014 15.54
-1
Bog požegnaj tvoje besede, ( in naj te usliš ) ampak vseeno tako malo za seznanjanje, potresov je za skoraj 100 % več v zadnjem času, in topla voda, ki bruha tam je vse toplejša tako, da tako ( CRKNJEN ) kot ti trdiš ta Smrkovc pač ni..Lp..
NejcPircMusar
21. 08. 2014 16.25
+3
Potresov v zadnjem času ni več in tega niti ne morete vedeti, saj imamo mrežo seizmoloških postaj še manj kot 100 let, premislite kaj je 100 let v primerjavi z rastjo Alp... Kar se tiče pa tople vode, ni nujno da je zvišanje temperature res znak da bo bruhal vulkan, je pa to znak vulkanskega delovanja - ne bruhanja lave, ampak nekih toplejših konvektivnih tokov na tem območju - vabljena na kakšno uro geologije na ff - oddelek za geografijo, predavanja so odprtega značaja - začnejo se z novim študijskim letom. lp
Nataya
21. 08. 2014 16.27
-1
NejcPircMusar
21. 08. 2014 16.49
+2
Brez zamere, mišljeno ni bilo v smeri da vas užalim ampak da povem nekaj dejstev, ker sem ravno v tem poklicu, vsega pa vsi ne morejo vedeti
JV SLOVENIJA
21. 08. 2014 15.14
+0
A da napišete kaj se danes dogaja z vulkanom? Kje pa. To kaj ste napisali zgleda kot reklama za turistično agencijo.