Tujina

VIDEO: Bardarbunga še naprej brbota in povzroča potrese, a o izbruhu še ni sledu

Reykjavik, 20. 08. 2014 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi aktivnosti, ki so jih zabeležili pri islandskem vulkanu Bardarbunga, so tamkajšnje oblasti zaprle ceste na sicer zelo redko poseljenem območju. Vulkanologi mirijo, da se scenarij iz leta 2010 najverjetneje ne bo ponovil, še najbolj bi lahko izbruh vulkana prizadel samo Islandijo.

Zaradi aktivnosti, ki so jih zabeležili pri islandskem vulkanu Bardarbunga, so tamkajšnje oblasti zaprle ceste na sicer zelo redko poseljenem območju, okoli 300 ljudi pa so evakuirali, poroča Iceland Review Online.

Baradrbunga
Baradrbunga FOTO: Reuters Video

Gre za preventivni ukrep, saj ne morejo izključiti, da vulkan ne bi dejansko izbruhnil. Večjih sprememb sicer ni, vseskozi beležijo šibke potresne sunke, ki pa lahko trajajo dlje časa, ne da bi vulkan tudi dejansko izbruhnil. Pojasnili so, da bi evakuacijo na precej odročnem ledeniškem območju težko izpeljali v kratkem času.

Vulkanolog Dave McGarvie je za The Conversation dejal, da ne morejo napovedati, kdaj bi lahko vulkan dejansko izbruhnil, da bodo to lahko vedeli le nekaj ur pred dogodkom. Vulkan se po njegovih besedah nahaja globoko pod ledenikom Vatnajokull in če bi magma dosegla ta led, bi ga stalila in voda bi napojila reke, ki bi postali hudourniki.

McGarvie še meni, da je le malo možnosti, da bi se ponovil scenarij vulkana Eyjafjallajökull, zaradi katerega je bilo leta 2010 odpovedanih na stotine letov. Dejal je, da so letalske družbe popravile svoja pravila glede pepela v zraku, prav tako pa imajo boljše modele, koliko in kje se nahaja pepel v ozračju. Islandske oblasti so danes sporočile, da bodo v primeru izbruha zaprle svoj zračni prostor.

Seizmolog Martin Hensch je dejal, da je ponovitev scenarija iz leta 2010 odvisna od več dejavnikov. Vsekakor je vprašanje, kakšna bi sploh bila eksplozija, kakšen bi bil pepel in seveda kako visoko bi poneslo ta pepel. Tudi on je opozoril, da vulkan največjo nevarnost pravzaprav predstavlja sami Islandiji, ki bi ji v primeru izbruha grozile poplave.

Ime vulkana je tokrat zagotovo lažje izgovorljivo, kot je bilo to pri vulkanu Eyjafjallajökull. Bardarbunga se izgovori takole:

Izbruh vulkana, če se bo to sploh kdaj zgodilo, bo mogoče spremljati tudi na sledeči povezavi TUKAJ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
21. 08. 2014 02.24
Bramor
20. 08. 2014 16.52