VIDEO: Požari na Hrvaškem pod nadzorom, umiril se je tudi veter

Na Hrvaškem se je razplamtelo več požarov. Ogenj se je hitro širil tudi zaradi močne burje, ki je gasilcem oteževala delo. Gorelo je blizu Pulja, na Pagu ter nedaleč od Šibenika, vsi požari pa so že pod nadzorom. Evakuirati so morali tudi črnogorsko letovišče Bigovo blizu Tivata.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

S Hrvaške poročajo o več gozdnih požarih, ki so se razplamteli predvsem ob jadranski obali. V zadnjih 24 urah so po poročanju portala Index.hr samo na območju Zadra zabeležili kar 12 požarov, ponoči se je z njimi borilo okoli 200 gasilcev s 70 vozili. Ogenj se je hitro širil tudi zaradi močne burje, ki je povsod oteževala gašenje, a se je proti večeru umirila, tako da so zdaj vsi požari pod nadzorom.

Najhujši je bil požar v Košljunu na otoku Pag, ki je izbruhnil v soboto zvečer, zaradi burje pa letala za gašenje niso mogla poleteti. Iz hiš, ki so jih ogrozili plameni, so morali evakuirati 15 ljudi.

Danes popoldne so gasilci požar vendarle spravili pod nadzor. "Gasilci so še na terenu, pregledujejo območje pogorišča, a vse je pod nadzorom," je povedal poveljnik tamkajšnjih gasilcev Željko Šoša. Dodal je, da se postopoma umirja tudi orkanska burja.

Požar blizu Peroja gasilo 45 gasilcev

Gasilci so omejili tudi požar, ki je danes okoli 10.30 izbruhnil blizu Peroja pri Pulju. Kot je potrdil poveljnik puljskih gasilcev Klaudio Karlović, je zgorelo okoli deset hektarjev sredozemskega rastja, v gašenju pa je sodelovalo okoli 45 gasilcev s širšega območja Pulja.

Gašenje je oteževala močna burja. Ogenj so omejili okoli 13.30, odtlej pa je na območju še kakih 20 gasilcev.

'Tu je popoln kaos, nimamo ne vode in ne elektrike'

Vse do večera je bilo resno tudi stanje na območju Šestanovca, kjer se je požar zaradi burje hitro širil. V mestu Prpuša so bile ogrožene tudi hiše, a je gasilcem uspelo preprečiti, da bi jih ogenj dosegel, poroča Dnevnik.hr. "Tu je popoln kaos! Nimamo ne vode in ne elektrike," je povedal prebivalec Prpuše Mate Vukušić. Del prebivalcev Prpuše in vasi Katuni ter Ribičići so evakuirali, zaradi gostega dima je zaprta tudi cesta Cista Provo-Šestanovac.

Zaradi še enega obsežnega požara na območju Šestanovca so evakuirali tudi prebivalce vasi Gornji Kekezi. Kot poroča Index.hr, je zgorelo okoli dvesto hektarjev borovega gozda in makije, ogenj pa je grozil naseljem Merčepi, Vukušići in Ribičići.

Na terenu je bilo cel dan okoli 150 gasilcev s 40 vozili, na pomoč so jim priskočili celo domačini. Po poročanju hrvaških medijev je moral eden od gasilcev poiskati zdravniško pomoč.

Zvečer so se razmere umirile, gasilci so oba požara spravili pod nadzor, veter pa je pojenjal, poroča novinar Nove TV Mario Jurič. Ogenj še ni povsem ugasnil, je pa lokaliziran, na požariščih pa ostajajo gasilci. Domačini so se po njegovih besedah izkazali in so za gasilce, ki so bili cel dan na terenu, pripravili hrano.

Gorelo tudi pri Šibeniku, hiše so rešili v zadnjem trenutku

Dopoldne je zagorelo tudi na Brodarici v bližini plaže Rezališta pri Šibeniku. Zaradi močne burje je ogenj prišel povsem do hiš. Priča je za hrvaški portal Index.hr povedala, da se je ogenj hitro širil in da so ljudje kričali in jokali, ker je prišel tako blizu njihovih hiš.

Požar je gasilo 61 gasilcev s 23 vozili in dvema kanaderjema, ki sta ga v zadnjem trenutku uspela pogasiti, poroča Dnevnik.hr. "Prav nenavadno je, kako niti ena hiša ni zgorela, ker je bil ogenj dobesedno med njimi," je dejal očividec. Portal Šibenikin poroča, da imajo gasilci požar pod nadzorom, a zaradi nove nevarnosti, ki preti, ostajajo na terenu. Zgoreli so okoli štirje hektarji borovega gozda, makije in trave, poškodovan pa k sreči ni bil nihče.

Gasilci in policisti prebivalce in turiste opozarjajo, naj ne kurijo v naravi, saj se lahko majhno kurišče s pomočjo burje zelo hitro razplamti v neobvladljiv požar.

Zaradi gozdnega požara evakuirali črnogorsko letovišče

Zaradi gozdnega požara, ki se je spričo močnega vetra hitro razširil v več smereh, so danes evakuirali tudi del prebivalcev in turistov v črnogorskem letovišču Bigovo blizu Tivata.

Požar, ki je izbruhnil malo po 9. uri, je zajel več kot deset hektarjev površin. Ognjene zublje so gasili gasilci iz Tivata, Herceg Novega in Budve, pri tem pa jih je oviral močan veter.

Kraj Bigovo na polotoku Luštica ima le okoli sto prebivalcev, a v poletnih mesecih se število ljudi v letovišču zaradi turistov močno poveča. Tokratni požar je že drugi gozdni požar na polotoku od začetka meseca.

dim nad Podgorico

Dim se dviguje nad Podgorico. (Foto: AP)

V Sutomoru so gasilci okoli 20.30 uspeli lokalizirati velik požar, ki je od 18. ure pustošil po borovem gozdu na Golem brdu. Načelnik barske Službe za zaščito Velizar Čađenović je povedal, da so ogenj uspeli spraviti stran od hiš in da pri gašenju sodeluje okoli 50 gasilcev z 20 vozili. Pomagajo jim tudi enote iz Petrovca, Budve in Ulcinja. Tudi njim je močno nagajal veter, ki je stalno spreminjal smer.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 36
 
Domačin 16.07.2017 22:21:41
Ko berem take komentarje od velikih Slovencev me je kar sram, da imam take sonarodnjake. Očitno poznate jugiče samo iz nadaljevank, ko imate tako mnenje. Pustite politiko, ta ni še nič lepega naredila. Najlažje je skregati folk. Vsi imajo dosti masla na glavi
coffecorner 17.07.2017 10:30:15
+++!! Se strinjam! Podn od podna smo slovenci!
Več komentarjev