Tujina

VIDEO: Francija: Dokler je na oblasti Asad, ni možno nikakršno sodelovanje s sirskimi vladnimi silami

Moskva/Damask, 07. 10. 2015 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ruske intenzivno napadajo položaje sirskih upornikov v provincah Hama in Idlib. Napadajo iz zraka, kopnega, pa tudi morja. Putin trdi, da sta se s francoskim predsednikom strinjala glede sodelovanja upornikov s sirskimi vladnimi silami. Francozi pa: očitno je ruska stran zmedena.

Več videovsebin
  • Ruski dron je posnel taktični umik teroristov
    01:29
    Ruski dron je posnel taktični umik teroristov
  • Rusi so intenzivno napadali položaje sirskih upornikov
    05:27
    Rusi so intenzivno napadali položaje sirskih upornikov

Ruske zračne sile so že zjutraj intenzivno obstreljevale položaje sirskih upornikov v provincah Hama in Idlib. Zračnim napadom je sledil napad na tleh, ki so ga izvedle sirske vladne sile s svojimi zavezniki. Napadli so vsaj štiri pozicije upornikov. Ruska vojaška letala in sirske vladne sile so danes prvič skupaj sprožile obsežno ofenzivo na položaje upornikov v Siriji.

Rusko obstreljevanje je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice "intenzivnejše kot ponavadi". Letala so ponoči in zjutraj zadela najmanj štiri lokacije v osrednji provinci Hama ter tri lokacije v severozahodni provinci Idlib, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruska letala so poleg tega ponoči in davi znova obstreljevala tudi cilje v provinci Alep.

Obenem v Hami potekajo siloviti spopadi na tleh, a kot je pojasnil vodja observatorija Rami Abdel Rahman, režimske sile in provladne milice zaenkrat niso napredovale. Vojska osvajalcev – močna islamistična grupacija, ki nadzoruje provinco Idlib in del katere je z Al Kaido povezana Fronta al Nusra – namreč dobiva okrepitve in se uspešno upira.

Rusi tudi z vojaškimi ladjami

Rakete so letele nad Iranom in Irakom, da so dosegle tarče v Siriji. Šojgu je dejal, da so prepotovale skoraj 1500 kilometrov.

Rusija pa je v Siriji začela posredovati tudi na morju. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da so v napadih na položaje skrajne Islamske države v Siriji ob letalih danes sodelovale tudi štiri ruske vojaške ladje na Kaspijskem morju. Te so po njegovih navedbah izvedle 26 napadov z vodenimi raketami na enajst tarč, ki so jih vse uničile.

Šojgu je to dejal v pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je prenašala televizija. Ob tem je poudaril, da civilisti pri tem niso bili ubiti.

Ruska vojaška ladja
Ruska vojaška ladja FOTO: Reuters

Putin je rusko vojsko pohvalil za posredovanje in poudaril, da so bili cilji od vojaških ladij oddaljeni kakih 1500 kilometrov. "Od 30. septembra do danes je bilo zadetih 112 ciljev. Intenzivnost napadov se povečuje." pa je dejal Šojgu.

Ruski predsednik je še napovedal okrepitev ruskih letalskih napadov, da bi lahko pripravili kopensko ofenzivo sirske vojske proti IS ter potrdil, da se bo ruska vojska glede prihodnjih vojaških operacij uskladila s sirskimi silami.

Povedali so tudi, da pričakujejo, da jih bodo zahodni partnerji obveščali, kje nameravajo napadati cilje IS.

Ruska vojaška prisotnost v Siriji se krepi, ugotavljajo tudi v Natu. "V vzhodnem Sredozemlju je zdaj že več kot 10 ruskih vojaških ladij, kar je več kot običajno," je dejal ameriški ambasador v Natu Douglas Lute. V Sirijo pa naj bi poslala tudi bataljon vojakov z najmodernejšimi tanki za boje na kopnem.

Uničili skladišča orožja nasprotnikov predsednika

Ruski zračni napadi naj bi uničili velika skladišča orožja uporniških skupinam, ki jih urijo Američani, je povedal njihov poveljnik. Rusi so svoje napade razširili na upornike, ki jih podpirajo tuji nasprotniki predsednika Bašarja al Asada.

Novi napadi so ciljali glavna skladišča orožja te skupine v zahodni provinci Aleppo in jih popolnoma uničila.
Na zahodnem in svernem delu Sirjie je usmerjen velik del ruskih zračnih napadov, tam pa IS ni prisotna v večjem številu.

Gre za eno izmed številnih skupin upornikov, ki jih ZDA dojema kot zmerne, zato jih uri CIA. Gre za program, ki je ločen od tistega, ki ga je vzpostavil Pentagon in uri ter zagotavlja opremo sirskim upornikom, ki se borijo proti IS.

Šlo naj bi za glavno skladišče orožja upornikov Liwa Suqour al Jabal, ki jih je usposabljala ZDA, je sporočil Hasan Hadž Ali, poveljnik te iste uporniške skupine. Te je v Saudski Arabiji in Katarju vojaško usposabljala ameriška CIA. Hadž Ali je prepričan, da so si Rusi to uporniško skupino izbrali zato, ker je ena večjih in močnejših frakcij, ki se bojujejo na strani sirske osvobodilne vojske proti Asadovem režimu. A kot pravi, borijo se tudi proti militantom IS, ki si želijo pridobiti ozemlja severno od province Alep. Z uničenjem orožja pa so jim Rusi zadali velik udarec.

Francija: Dokler je Asad na oblasti, ni možno nikakršno sodelovanje z vladnimi silami

Francija je zavrnila ruski predlog, da bi sirske vladne sile in zmerne uporniške sile pridružile v boju proti IS. Kot pravijo, je to nemogoče dokler je Bašar al Asad na položaju. Idejo je v televizijskem pogovoru predstavil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da se je z njim strinjal francoski predsednik Francois Hollande.

Toda prav nasprotno je sporočil francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki se je prav tako udeležil petkovega sestanka Putina in Hollanda. Kot je dejal, je očitno prišlo do zmede in napačnega razumevanja na ruski strani. "Zgoditi se mora politična sprememba, saj smo prepričani, da dokler je Assad na oblasti, ne bo možno doseči potrebne enotnosti v Siriji, zaradi vseh zločinov, ki jih je zagrešil njegov režim," je dejal Fabius. "Dokler je on na oblasti, ni možno nikakršno sodelovanje s sirsko vojsko," je še dodal.

Francija je sicer v preteklosti upornikom, ki so povezani s sirsko osvobodilno vojsko, nudila logistično podporo in orožje. Ves čas pa zahteva, da Asad odstopi s položaja.

Tudi Irak bo Rusijo prosil za pomoč

Irak je sporočil, da bodo tudi oni zaprosili za rusko zračno pomoč pri boju z IS in obstreljevanju njihovih ciljev. 

"V naslednjih dneh in tednih bo Irak prisiljen prositi Rusijo, da sproži zračne napade, to pa je odvisno od njihove uspešnosti v Siriji," je dejal vodilni šiitski politik Hakim al-Zamili. Dejal je, da si želijo, da bi imela Rusija pri boju proti IS večjo vlogo v Iraku kot jo imajo trenutno ZDA. Tudi iraški premier Haider al-Abadi je dejal, da bi bili ruski zračni napadi proti militantom IS dobrodošli.

Rusija bi lahko pristala na predloge Pentagona

Z ruskega obrambnega ministrstva pa so danes sporočili, da bi Rusija lahko pristala na predloge Pentagona o koordinaciji ruskih letalskih napadov v Siriji z mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da ima razloge za domneve, da ameriške sile ne napadajo zgolj terorističnih tarč v Siriji.

"Rusko obrambno ministrstvo je odgovorilo na zahteve Pentagona in podrobno preučuje ameriške predloge o koordinaciji napadov proti teroristični skupini Islamska država v Siriji," so ruske tiskovne agencije navedle izjavo tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gledano na splošno, bi te predloge lahko uresničili," je dodal ter pojasnil, da bodo še skušali razjasniti nekatere tehnične podrobnosti, o katerih se bodo danes ruski vojaški obrambni strokovnjaki pogovarjali s kolegi iz Pentagona.

Rusko obstreljevanje sirskih provinc.
Rusko obstreljevanje sirskih provinc. FOTO: Reuters

Ameriški in ruski uradniki so se na rusko zahtevo minuli teden pogovarjali o vzpostavitvi ukrepov, da bi se izognili incidentom, tako da ruska letala in letala koalicije pod vodstvom ZDA ne bi bila istočasno na istem kraju. Do pogovorov je prišlo, potem ko je Rusija začela izvajati letalske napade v Siriji v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Ruska letala so v torek izvedla napade na 12 položajev skrajnežev Islamske države v Siriji. Ti so se pred ruskimi napadi začeli taktično umikati v bližino naseljenih območij in mošej, saj vedo, da jih Rusi tam ne bodo napadali. Umik so posnela tudi ruska brezpilotna letala.

Moskva je medtem razširila območje napadov v državi in prišla tudi v navzkrižje s sosednjo Turčijo zaradi kršenja turškega zračnega prostora.

'Rusija je prijateljska država, a če bo ponovno kršila zračni prostor, bomo to dojeli kot grožnjo'

Turško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ruskega ambasadorja v torek ponovno posvarili zaradi ponovljenega kršenja zračnega prostora. Povedali so, da je Turčija odprta za pogovore z Rusijo o ukrepih v izogib ponovnim kršitvam zračnega prostora.

Turki so tudi sporočili, da če se bo kršenje zračnega prostora nadaljevalo, bodo to dojeli kot grožnjo.

So pa potrdili, da je Rusija formalno zaprosila za sestanek za pogovore glede vpadov v zračni prostor, kar dojemajo kot pozitivno.

Turški premier Ahmet Davutoglu je povedal, da med državama ni konflikta interesov, a ne bodo dovolili ogrožanja svojega zračnega prostora in mejne varnosti. Dodal je, da ne želi, da bi zaradi sirskega konflikta prišlo do krize med Natom in Rusijo.

"Rusko prošnjo o srečanju, da bi pojasnili svoje stališče, vidimo kot nekaj pozitivnega. Rusija je naša prijateljica, a če se bodo kršitve zračnega prostora nadaljevale, bomo to razumeli kot grožnjo in ne kot prijateljsko obnašanje," je povedal predstavnik vladajoče stranke Omer Celik.

Turški premier: Rusija doslej napadla le dva cilja IS v Siriji

Davutoglu je Rusiji tudi očital, da so njena letala v Siriji doslej le dvakrat napadla položaje džihadistične Islamske države, medtem ko so v tednu dni v tej državi izvedla že 57 napadov. V vseh ostalih primerih je Rusija po njegovih besedah obstreljevala cilje zmernih sirskih upornikov, ki uživajo podporo Turčije in ZDA.

Kot je pojasnil Davutoglu, se pri teh trditvah naslanja na obveščevalne podatke, ki jih dobiva Turčija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če se bomo že borili proti Daešu (drugo ime za Islamsko državo), se dajmo skupaj," je dodal premier.

Obenem je posvaril pred napadi na civiliste in zmerne upornike v Siriji, saj da bodo ti še zaostrili beg ljudi in s tem pritisk beguncev na sosede Sirije in tudi države EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
naj večno živi CAR VLADIMIR VLADIMIROVICH PUTIN
jankomat
08. 10. 2015 17.53
+3
kakšna lopovska politika--angleži in francozi kričijo,da mora asad it,(isto je bilo pri gadafiju).nemci in švedi ,ki sta sprejeli največ beguncev . pa modro molčijo.ne morem verjet ,kar tako govoričijo ,da mora asad it,ne vejo pa kdo bi ga lahko zamenjal.kaj pa,če gre zopet za krajo vsega ,kar imajo sirijci -zlato,nafta,,....in se hočejo tega polastit evropski reveži,kot so naredili v libiji.
Profesormarck
08. 10. 2015 17.00
-1
Rusi že razumejo,o čem se gre ? sam vprašam
pingosok
08. 10. 2015 17.02
+2
Dule Med
08. 10. 2015 11.38
+6
Francija de se v Eu prva sesula, ker isto zadolženi kakor ZDA !
foxterier
08. 10. 2015 11.15
+2
mah Holland. Sej vemo, da dokler ne bo tudi zemeljske ofenzive problem ne bo rešen. Ampak (tudi to vsi vemo) DA TRENUTNO NI ENE FRAKCIJE, KI BI JI ZAUPAL. Skratka, vsem znano dejstvo je, da je treba prvo s pomočjo Asada urediti IS (če so uporniki res iskreni, bodo prvo pomagali počistiti svinjarijo in se šele potem ukvarjatio z spremembo režima). Pa brez vmešavanja zahoda - kajti samo to je prineslo razpad Sirije (kot prej že Libije, Iraka, Afganistana). Oboroževanje vseh pa je največji krivec za kaos....
zvit kot presta
08. 10. 2015 11.14
+7
Doslej še na nobenem mediju nisem zasledil argumentiranih zapisov ZAKAJ JE AL ASAD POSTAL TAKO NEPRILJUBLJEN IN NEPRIMEREN POLITIK ZA VODITEJA SIRIJE. Dolga leta je ta država povsem normalno živela, sicer v smislu muslimanske demokracije in demokracije, kot jo razumejo na Bližnjem vzhodu. Ampak bil je red, mir in napredek. Kaj se je torej zgodilo, da je Al asad postal tako osovražen pri zahodu? Bojim se, da pravega odgovora ni, so le izgovori kot so bili v Iraku, Libiji, Egiptu.
Viggen
08. 10. 2015 09.14
+6
Vahabisti (S.Arabija) so v Jemnu sped bombardirali poroko. A o tem državnem terorizmu nič ne boste napisali? Kaj bi pa Holandr rekel na to? Pa on še tem istim vahabistom orožje in municijo prodaja.
Bruhalnica24
08. 10. 2015 09.02
+1
No naj OS ZLOBE sestavi spisek kateri režimi so takoj za zamenjavo... Saj se očitno čutijo kompetentne za svetoven nemir in bedo..
lordslayer
08. 10. 2015 08.05
+5
brez skrbi francozeljni, bodo rusi vse lepo spucal
Mladi? Plasto
08. 10. 2015 01.17
+20
v siriji ni kemičnega orožja .... pa vendar je bil izveden napad z kemičnim orožjem ,ki je bil bled poskus pridobitve svetovne javnosti na stran ameriških hujskačev ...... kdo je izvedel napad z kemičnim orožjem v Siriji ???!!!!!!! ..... Asadova vojska ne !!!! ..... TOREJ ZMERNI ISLAMISTI ,KI SE UPIRAJO ASADU POBIJAJO SVOJE LJUDI Z DOMA NAREJENIM KEMIČNIM OROŽJEM IN VI PISUNI NOVINARSKI BI RADI ,DA VAM LJUDJE VERJAMEJO ...... samo ovce še verjamejo zapisom plačanih novinarjev ,ki pišejo ,kar jim veleva uredniška politika .......
Mladi? Plasto
08. 10. 2015 01.13
+11
a zda francija pa turčija podpirata zmerne upornike ,ki so uporabili bojne pline in pobili 1500 civilistov in otrok ???? ..... zakaj se o tem ne sliši in bere nič več ???!!!!!!!!!!! ...... če bi ta napad z bojnimi strupi izvedel Asad bi še dans vsi u luft letel kak morilec je ..... vprašanje pa je tudi kakšni morilci bi ga radi zamenjali .....
Našvasan_zob
08. 10. 2015 00.01
+5
Ti.. kwa pa kej ŽU SUI ČARLI ?... Že pozabl al kwa? Po moje kšna elektronska sveča z Duracell Baterijami tm še kr gori...
Bruhalnica24
07. 10. 2015 23.11
+17
Sirija je še kot edina država v regiji, ki ima državno centralno banko in ne. Rothschildove.... Irak, libija sta padla...
Bruhalnica24
07. 10. 2015 23.09
+15
Turčija dnevno odkupi za 4-5 milijonov nafte od IS ...
dreko123
08. 10. 2015 00.45
+9
AlternativeFacts
07. 10. 2015 23.08
+10
Nemški predsednik Joachim Gauck je poklical Baracka Obamo in ga pozval, naj se ZDA bolj vključi v to begunsko krizo....in odgovor je bil tak, da bo ZDA v letu dni sprejela 10 000 beguncev.....kako se že osliček oglaša, zaradi mene lahko napišete v vseh uradnih EU jezikih....
nevski
07. 10. 2015 22.52
+8
Mene bolj zanima, kakšno orožje je dala Amerika islamistom, da je Rusija tako na hitro začela z operacijo proti islamskim teroristom v Siriji. Ne bi bil presenečen, če bi Obama dal ISISu jedrsko bombo. To je lahko edini logični odgovor, da se je Rusija odločila za napade, kljub orjaškemu tveganju, da bo Zahod zaradi napadov začel tretjo svetovno vojno. Ruska vojska ni posredovala v Novorusiji, ko so Ukrajinski nacisti izvajali največje zločine ravno zaradi nevarnosti svetovne vojne. Nekaj več mora biti v ozadju, kot samo ohranitev Assada.
Bruhalnica24
07. 10. 2015 23.08
+9
A nisi videl dokazov o Ruski armadi v Ukrajini ?? ČB slike zanič ločljivosti... Haha.. Ruske baze v Siriji imajo Amiji posnete v barvi hi res, kako zanimivo...
nevski
07. 10. 2015 23.19
+7
Pomislimo logično. Rusija se ni odločila za tako tvegano potezo za brez veze, prej pa so leta samo opazovali in pošiljali orožje Assadu. Gre za bolj resno stvar. Če so islamski teroristi dobili bolj nevarno orožje za množično uničevanje in so zaradi tega Rusi začeli z napadi, potem je zelo umestno vprašanje, koliko takega orožja so med valom beguncev teroristi pretihotapili v Evropo in ga lahko sprožijo kjerkoli in kadarkoli.
gozdar1
08. 10. 2015 00.01
-1
Si mogoče pomislil , da je začelo Asadu it za nohte?
nevski
08. 10. 2015 10.11
-1
Rusija ne bi tvegala tretje svetovne vojne zaradi Assada, ker tudi v Ukrajini niso posredovali, čeprav so naciji na meji z Rusijo. Tako naglo posredovanje v Siriji in bombardiranje skladišč in bunkerjev kaže, da Rusi nekaj iščejo in želijo uničiti. Kemično orožje teroristi že nekaj časa redno uporabljajo in to deluje bolj lokalno za krajši čas. Težko je karkoli reči, toda lahko da so ZDA dale teroristom biološko ali jedrsko orožje, kar želi sedaj Rusija uničiti za vsako ceno. Če bi se iskazalo, da je to res, potem je resno vprašanje, koliko tega orožja so teroristi preko organiziranega begunskega vala pretihotapili v Evropo, kar pomeni, da je ogroženo prav vsako mesto v Evropi vključno s Slovenijo. Naša politika in mediji bi morali namesto da takoj pljuvajo po Rusiji najprej Ruse vprašati, zakaj tako naglo posredovanje in kaj tam pravzaprav iščejo in želijo uničiti. Rusi so šli tja zato, da najprej zaščitijo sebe, ne Assada. Putin ni hazarder in da se je odločil za posredovanje kljub tveganju svetovne vojne, pomeni, da je nevarnost izjemno velika, ker gre za vprašanje jedrske vojne.
AlternativeFacts
07. 10. 2015 22.47
-4
kat-at@ da boš upam da nehal utrujati s temi begunci...The Times: EU bo vrnila 400 tisoč beguncev | ....Tajni načrt predvideva vrnitev 400 tisoč ljudi, ki so v EU vstopili v prvi polovici letošnjega leta,.....
nevski
07. 10. 2015 22.33
+13
Najbolj zanimivo bo, da bo Assad ostal sirski predsednik, medtem ko bo Hollande kmalu zgodovina. Le Penova bo imela povsem drugačno politiko.
jankomat
07. 10. 2015 22.32
+10
kako se zahod muči izničiti posredovanje rusov,kopa sami že leto dni bombardirajo kakor jim paše in efekt tega je migracija v evropo.lahko da so rusi zaj,......ampak tu v siriji jih podpiramda delajo red in da podpirajo asada. a ni zahodu že dovolj kaosa,ki so ga napravili !!! zakaj pa ne delajo revolucije v saudsku arabiji ,kjer sekajo glave ,.....in ni nobene demokracije-----res je zahodni svet hinavski in kimajoč ameriki.
Viggen
07. 10. 2015 22.13
+16
A Holandr pa ne bo nič komentiral ljubiteljice človekovih pravic in demokracije - vahabistične S.Arabije? Nazadnje so civiliste v Jemnu bombardirali s (prepovedanimi) kasetnimi bombami. Povprečno vsake dva dni obglavijo človeka (mimogrede iščejo nove rablje, ker jih nimajo dovolj, da bi dohajali), ženske pa so seveda tudi čisto enakopravne. Ah saj res, raje jim proda za par milijard orožja. Kaj pa drugi ljubitelji človekovih pravic in demokracije, npr Katar. Oh saj res prodal jim je za nekaj milijard frčoplanov ... toliko o načelnosti.
Našvasan_zob
07. 10. 2015 23.45
+8
U.. tole si pa lepo povedu... Jz bi samo še dodal tiste vrle Washingtonske ženske.. RIce, Clinton, Powers.. ki se tako zelo borijo za pravice žensk v Iraku.. medtem ko niti besedice o tem kako S.Arabija tlači pravice žensk.. Toliko o načelnosti Washingtona.. In to ženskega dela..