Tujina

VIDEO: IS uničuje neprecenljive kipe Asirskega cesarstva

Mosul, 27. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skrajna Islamska država želi uničiti vse, kar je po njenem mnenju krivoverskega. Tako so se zdaj spravili na muzej in arheološka najdišča Asirskega cesarstva. Med drugim so uničili tudi znamenitega krilatega bika.

IS uničuje v muzeju v Mosulu
IS uničuje v muzeju v Mosulu FOTO: Reuters Video

Na spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje člane Islamske države, kako uničujejo neprecenljive zgodovinske artefakte, razstavljene v muzeju v iraškem Mosulu. To je nov dokaz, kako hoče skupina uničiti oziroma izbrisati vse, za kar menijo, da je heretično.

Posnetek se je pojavil kot propaganda na islamističnih spletnih straneh, zato ga ni mogoče neodvisno preveriti. Prikazuje pa, kako uničujejo antične kipe, ki datirajo v 7. stoletje pred Kristusom in pripadajo eri Asircev.

Iraška arheologinja Lamia al-Gailani, ki deluje v Londonu, je dejala, da uničena dediščina ni le dediščina Iraka, ampak celega sveta, celega človeštva.

Člani IS so na posnetku med drugim uničili krilatega bika iz mest Nimrud in Ninive, nekdanjih prestolnic Asirskega cesarstva, prav tako so uničili kipe iz antičnega iraškega mesta Hatra, ki so bili stari okoli 2000 let. Med drugim so uničili tudi znamenitega krilatega bika. Ta bik ima dvojčka, ki je razstavljen v londonskem Britanskem muzeju.

Amir al-Jumaili, profesor na fakulteti za arheologijo v Mosulu, je za ameriško tiskovno agencijo dejal, da so eden izmed oskrunjenih krajev tudi vrata Nirgal, to so ena izmed več vrat v antično mesto Ninive. Dodal je, da le nekaj muzejskih predmetov ni bilo pristnih. Pod nadzorom islamskih skrajnežev je sicer več pomembnejših arheoloških najdišč.

Skrajneži so v Mosulu tudi izropali knjižnico in zažgali več tisoč rokopisov in dokumentov, starih tudi več stoletij. Predstavniki knjižnice menijo, da je izgubljenih kar 112.709 rokopisov in knjig, od katerih so nekatere na seznamu Unesca najbolj redkih dragocenosti.

Unesco zahteva izredno sejo VS

Generalna direktorica Unesca Irena Bokova je zaradi uničenja predislamskih umetnin v Iraku, ki so ga izvedli džihadisti Islamske države, zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

"Ta napad je več kot kulturna tragedija, gre tudi za varnostno vprašanje, saj napaja sektaštvo, nasilni ekstremizem in konflikt v Iraku," je zapisala direktorica Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo. Ob tem je sistematično uničevanje iraške kulturne dediščine označila za načrten napad na tisočletno zgodovino in kulturo Iraka.

"Zato sem takoj stopila v stik s predsednikom Varnostnega sveta in ga zaprosila za sklic izrednega zasedanja sveta o zaščiti iraške kulturne dediščine," je dodala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni