Tujina

VIDEO: Kmetje zavzeli Elizejske poljane

Pariz, 16. 10. 2009 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski kmetje so protestirali na najbolj znani aveniji v Parizu, kjer so zažgali seno in pnevmatike. S tem dejanjem želijo opozoriti vlado, da so stroški pridelkov prenizki, zato poslujejo z izgubo.

Protesti v Franciji-5
Protesti v Franciji-5 FOTO:

Francoski kmetje so, jezni zaradi finančnih razmer, blokirali znano avenijo Elizejske poljane in zažgali seno. Okoli 150 kmetov iz ruralnih regij je raztreslo seno in pnevmatike po aveniji, ki je prepredena s trgovinami in kavarnami, preden so jih zažgali. Ogenj so sicer nato hitro pogasili gasilci.

Protesti v Franciji-1
Protesti v Franciji-1 FOTO:

Kmetje želijo s protestom po vsej državi pritegniti pozornost in opozoriti na težave, s katerimi se soočajo, potem ko so prodajne cene pridelkov od leta 2007 močno padle. ''Letos bo cena pšenice okoli evro na kilogram. S tem ne moremo pokriti svojih stroškov, zato poslujemo z izgubo,'' je povedal eden izmed kmetov.

Protesti v Franciji-4
Protesti v Franciji-4 FOTO: Reuters

Protestniki so povzročili kaos na avtocesti med Toulousom v južni Franciji in mestom Moselle na severovzhodu.

Protesti v Franciji-3
Protesti v Franciji-3 FOTO: Reuters

Direktor kmetijskega združenja FNSEA Jean-Michel Lemetayer je pozval vlado, naj naredi takojšen načrt, vključno z znižanjem davkov, ki bi francoskim kmetom pomagal, da bi bili konkurenčni z evropskimi tekmeci.

Protesti v Franciji-2
Protesti v Franciji-2 FOTO:

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

privat.baldrick
16. 10. 2009 23.38
Kanibal, ki pomalica svojega nasprotnika, tega teoretično ne ubije, pač pa s tem dejanjem razreši prav to željo, ki prejudicira določen strah da te pojedo, v primeru da te s zasrbijo prsti, ko te ima, da bi onečastil ime svojega plemena, kar pomeni, da so te lahko pojedli vsak hip. razlika med inputom in outputom je tehnološka, in patetična.
iGURT
16. 10. 2009 18.52
SUPORT !! V Franciji gre folk na ulico in to mi je vsec!
odbogaposlan
16. 10. 2009 16.03
glaven da se kuri v Parizu!
ninja.subversion
16. 10. 2009 15.40
ti se pa nauci pisat, potem pa modruj^^
jor_mamma
16. 10. 2009 14.40
@ninja.subversion najprej se nauči brati, potem pa mkomentiraj naglas stvari! ribja_klobasa je le opazil, napako v članku ter nato uporabil sarkazem,s katerim je komentiral napako pisca članka! ...STROŠKI pridelkov so prenizki... če bi bili stroški prenizki, najbrž ne bi protestirali, kajneda?!?
ninja.subversion
16. 10. 2009 14.31
ribja_klobasa pojma nimas glede francoskih kmetov, očitno je tvoja edina izkušnja z kmetovanjem le gledanje KMETIJE na POPTV lol !
ribja_klobasa
16. 10. 2009 14.19
+2
S tem dejanjem želijo opozoriti vlado, da so stroški pridelkov prenizki hahaha stroški pridelkov prenizki.... za to pa res ni treba protestirat. Stroške si lahko povečajo tako, da imajo noč in dan vključene vse električne naprave, lahko hodijo kmetje skupaj na različna poslovna kosila, hodijo na dopust na karibe, jejo samo kaviar itd.... POP TV naprimer si dela stroške z novinaji, ki sploh ne vedo kaj pišejo, zato pa se na POP TV ne protestira, ker itak je dovol stroškov.
F10
16. 10. 2009 14.05
Vrjetn je šu še kkšn nš z zetorjem tja strašit.