Tujina

VIDEO: Leteče plovilo upravljal le z mislimi

Minneapolis, 07. 06. 2013 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ekipa raziskovalcev je ustvarila kapo z elektrodami, ki možganske valove pošilja v računalnik, ta jih pretvori v ukaze, ki jih nato upošteva leteči predmet. Raziskovalci menijo, da bi lahko to tehnologijo uporabljali hendikepirani.

Kapa
Kapa FOTO: YouTube

Si predstavljate, da lahko leteči predmet upravljate le s svojimi mislimi? Ne, ne gre več za znanstveno fantastiko, ampak za nov dosežek na univerzi v Minnesoti.

Ekipa raziskovalcev je ustvarila kapo z elektrodami, ki možganske valove pošilja v računalnik, ta jih pretvori v ukaze in jih prek wi-fi-ja pošilja letečemu predmetu.

''Gre za popolnoma neinvazivno metodo. Nikomur nismo v možgane vsadili čipa, ki bi spremljal nevronsko aktivnost,'' je povedal študent biomedicine in član ekipe Karl LaFleur.

Razmišljanje o premikanju predmeta vzpodbudi celice v delu možganov, da proizvajajo električne dražljaje. Te ''ujame'' kapa in prejeto informacijo pošlje v računalnik, ki jo pretvori v določen ukaz.

Če si na primer uporabnik predstavlja, da bo naredil pest z desno roko, plovilo zavije desno, če pa si predstavlja, da uporablja obe roki, se plovilo dvigne.

Vsekakor bi lahko tehnologijo s pridom uporabljali hendikepirani. ''Predstavljamo si, da bi lahko s to tehnologijo upravljali invalidske vozičke ali umetne okončine,'' je dejal vodja raziskave Bin He.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Götterdämmerung
08. 06. 2013 00.48
+1
Novo generacijo mobilnih telefonov in igralnih konzol bo menda že mogoče upravljati z mislimi, sicer pa vojska že leta poskuša tako upravljati vojaška letala, ker morajo piloti včasih zelo hitro odreagirati oziroma jih itak upravljajo na daljavo. Nekaj časa je bila problem elektronika, danes bodo zgleda postale spet zanimive konstrukcije novih plovil, ker letalstvu manjka novih, inovativnih idej, sploh če pogledamo recimo vrabce, ki že od nekdaj upravljajo svoja telesa s preprosto mislijo, medtem ko vijugajo med grmovjem in listi drevesnih krošenj.
gnu
08. 06. 2013 22.52
uh, oh, hh, 'upravljanje z mislimi' oziroma preko EEG detektorjev je precej počasna in nenatančna reč. Motorike se človek uči vse življenje od malega in jo perfektno obvlada, velik del možganov je temu namenjen, tudi refleksi. Velik del upravljanja (vozila, recimo) sploh ne poteka zavestno ampak podzavestno. Vojska pilotom da čelade, ki spremljajo gibanje oči, kar se porablja za namerjanje raket. Isto znajo nekateri fotoaparati. Omenjena tehnika EEG se razvija za ljudi, ki imajo uničen ali onesposobljen motorični del - paraplegiki itd.
me?ed
07. 06. 2013 22.51
+1
bravo samo tako naprej
jumahuma
07. 06. 2013 21.25
+2
Xspot zgleda, da si človek. Naj ti gre!
gnu
07. 06. 2013 20.26
+4
To ni noben nov dosežek, s tem se ukvarjajo že vsaj deset let. Obstaja kopica podobnih projektov, kjer paraplegiki upravljajo različne naprave. Ne bodite tako senzacionalistični. Znanost in napredek ni rojen v medijskih spektaklih ampak z dolgoletnim trdim delom vsepovsod po svetu.
Xspot
07. 06. 2013 19.36
+9
Podoben, a precej izboljšan koncept in daleč zmogljivejše plovilo, sem pred kakšnimi petimi leti ponudil v sodelovanje pri svojem projektu ministrstvu za obrambo, doktorju znanosti iz ministrstva za znanost, županu občine v kateri živim, inženirju iz Gorenja in kolegom teoretikom iz priznanega mednarodnega portala. Kaj mi je naredil MORS, raje ne bom opisoval podrobneje, ker to sploh niso ljudje, ostal sem popolnoma brez vsega, opravili so mi več hišnih preiskav in vložili proti meni razne kazenske ovadbe, nič od tega nisem kriv in v neposredni povezavi s projektom, ampak vseeno. Doktor znanosti mi je iskreno povedal, da mi ne more pomagati, ker nisem član znanstvene skupnosti, ministrstvo pa se s takimi rečmi sploh ne ukvarja oziroma ne poznajo nikogar pri nas, ki se bi. Župan ni pokazal nobenega zanimanja, omenil je le, da se lahko prijavim na javna dela ali včlanim v kako občinsko društvo, če bi se rad s čim ukvarjal. Inženir iz Gorenja mi je povedal, da od tega ne bom imel nič ter svetoval, naj napišem in prijavim patent ali izdelam prototip in ga ponudim tujini. Živim pa od socialne, ne po svoji krivdi, kljub temu bi mi skromna sredstva prej še zadoščala za prototip, s katerim bi dokazal delovanje koncepta, s preprostimi in cenenimi igračami iz E-baya, vendar mi je naša tajna milica prepovedala in onemogočila vsako delo. Edino spoštovani kolegi teoretiki zarot so pokazali zanimanje, vendar mi niso mogli ponuditi nobene druge pomoči, ker se fizično nahajajo na drugi strani planeta. Portal 24ur nekako ve, da je vse to res, vendar tega ne smem komentirati. Toliko o SLoveniji in zakaj pri nas ne bo nikoli bolje, je pa vseeno lepo gledati spremljati razvoj lastnih zamisli, na največjih globalnih portalih. Čestitam ekipa, odlična izvedba, ampak mojega plovila očitno še vedno ne znate izdelati oziroma se s tem najbrž tajno ukvarja kakšna tuja vojska.
joja11
07. 06. 2013 20.03
+3
xspot....imel bi željo da te bolje spoznam....sem iz velenja
luckyss
07. 06. 2013 19.09
+4
Že v bivši sovjetski zvezi so uporabljali t.i. pametne čelade, kjer so z mislimi upravljali nekatere funkcije letala pri MIG-ih...
nails87
07. 06. 2013 18.31
+3
nice ampak ne tega dajat arabcem haha
Burner_II
07. 06. 2013 18.23
+5
Končno en pameten članek na 24 kur. Ne pa sama pornografija in politika ter razne bedarije. Kaj takega dajte gor vsak dan pa vam tudi odpuščat nau treba :P
Karletto
07. 06. 2013 17.56
+0
če bi meni dali tisto kapo, bi letalce poletelo do kakšne bionde in motorčki pregoreli ^^
higgsov bozon
07. 06. 2013 16.17
+5
too ! bravo ! !
mate08
07. 06. 2013 16.04
+5
Tako neverjetno da mi zgleda kot ZF.....toda to je to!