FOTO in VIDEO: Med obiskom Čila v papeža priletel neznani predmet

Papež Frančišek se mudi v Čilu, kjer je sprejel žrtve spolnih zlorab duhovnikov in se jim opravičil. Je pa v medije prišel posnetek, kako je prvi dan obiska v prestolnici Čila nekdo v papeža vrgel neznani predmet, ki pa ga k sreči ni poškodoval.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (10)

  • Papež v Čilu - 1
  • Papež v Čilu - 2
  • Papež v Čilu - 3
  • Papež v Čilu - 4
  • Papež v Čilu - 5
  • Papež v Čilu - 6
  • Papež v Čilu - 7
  • Papež v Čilu - 8
  • Papež v Čilu - 9
  • Papež v Čilu - 10

Papež Frančišek se te dni mudi v Čilu. Prvi dan obiska v Čilu se je zgodil manjši icident. Medtem ko je papež obiskal množico vernikov v znamenitem parku O'Higgins v Santiagu, kjer je imel prvo množično mašo v Čilu, mu je v obraz priletel neznani objekt. Nekateri mediji poročajo, da naj bi nekdo v papeža vrgel večjo kapo iz blaga, spet drugi, da je šlo za brisačo. Papež v incidentu ni bil poškodovan, prav tako se ni prestrašil, pač pa je nadaljeval s pozdravljanjem vernikov.

Maševal pred skoraj pol milijona verniki in obsodil nasilje v boju za pravice čilskih staroselcev

V vojaškem letalskem oporišču Maquehue v Temucu je daroval mašo za integracijo ljudstev, na kateri je bilo okoli 400.000 vernikov. Po njegovih besedah so se tam namreč "dogajale hude kršitve človekovih pravic". V času diktature Augusta Pinocheta v 70. letih prejšnjega stoletja je bil namreč tam eden glavnih zaporov v regiji. Tam so zabeležili številne primere mučenja in usmrtitev političnih zapornikov.

Med mašo je bila tudi molitev v mapuškem jeziku v čast prvim naseljencem na območju današnjega Čila in Argentine. Ti imajo danes le še pet odstotkov prvotnega ozemlja in ker nimajo dovolj prostora za poljedelstvo in živinorejo, so mnogi opustili tradicionalni način življenja in se preselili v mesta.

"To mašo posvečamo vsem, ki so trpeli in umrli, ter tistim, ki vsakodnevno nosijo breme teh krivic," je povedal papež. Pozdravil je tudi pripadnike drugih ljudstev, ki živijo na območju.

Medtem pa je bil kritičen do uporabe nasilja v boju za pravice staroselcev. "Vztrajati moramo, da kultura vzajemnega spoštovanja ne more temeljiti na nasilju in uničevanju, ki zahteva človeška življenja," je povedal med mašo, posvečeno integraciji avtohtonih ljudstev. "Ne moreš zahtevati priznanja z uničevanjem drugih, saj to vodi samo v več nasilja in delitev," je poudaril.

Papež Frančišek v Čilu

Papež Frančišek je v okviru svoje turneje v Južni Ameriki obiskal Čile. (Foto: AP)

V regiji Araukanija, katere prestolnica je Temuco, pa so danes z zažigalnimi bombami napadli več cerkva, pri čemer so na krajih napada ponekod našli letake s pozivi k spoštovanju pravic Mapučev. Po poročanju lokalnih medijev, so zažgali tudi tri helikopterje gozdarskega podjetja, pri čemer sta bila dva uničena.

Mapuči, ki poleg Čila živijo tudi v Argentini, so s čilskimi oblastmi v dolgoletnem in občasno krvavem konfliktu. V 17-milijonskem Čilu jih je okoli 700.000, oblastem očitajo diskriminacijo in zlorabe, zahtevajo pa tudi vrnitev svojega ozemlja, ki je trenutno v rokah gozdarskih podjetij.

Papež Frančišek je med mašo v mestu Temuco v Čilu obsodil uporabo nasilja v boju za pravice avtohtonih prebivalcev. V Čilu je bilo namreč v teh dneh in pred njegovim prihodom požganih več cerkva, za kar so najverjetneje odgovorni staroselci.

Jokal z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov

V torek je papež sprejel žrtve spolnih zlorab duhovnikov, ki so v preteklosti pretresle Čile. Srečanje je bilo "strogo zasebne narave", kar je žrtvam omogočilo, da so Frančišku zaupale svoje trpljenje. Papež je žrtvam prisluhnil, ter molil in jokal z njimi, je sporočil Vatikan.

Že pred tem se je Frančišek opravičil za zlorabe. "Ne morem, da ne bi izrazil bolečine in sramu, ki ju čutim ob nepopravljivi škodi, ki so jo otrokom povzročili cerkveni dostojanstveniki," je Frančišek povedal pred čilskimi političnimi predstavniki. Poudaril je, da "je treba trdno delati, da se to ne bi ponovilo".

V torek se je srečal tudi z duhovniki, ki jim je dejal, da so spolne zlorabe "boleče zaradi škode in trpljenja žrtev in njihovih družin, katerih zaupanje v cerkvene dostojanstvenike je bilo izdano".

Čile je pretresel predvsem spolni škandal, v katerega je bil vpleten čilski duhovnik Fernando Karadima, ki ga je Vatikan po več letih obtožb šele leta 2011 spoznal za krivega zlorab mladoletnih. Do papeža so kritični zaradi imenovanja Juana Barrosa za škofa v čilskem mestu Osorno, čeprav so ga obtoževali, da je branil Karadimo.

Nevladna organizacija Bishop Accountability (Odgovornost škofov) s sedežem v ZDA je sicer prejšnji teden opozorila, da je bilo spolnih zlorab od leta 2000 v Čilu obtoženih skoraj 80 duhovnikov.

Sebastian Pinera, ki bo marca prevzel predsedniški položaj, je poudaril, da je "to, da je papež priznal zlorabe, dober znak". Pinera se je neformalno tudi srečal s papežem.

Papež v Čilu - 6

"Ne moreš zahtevati priznanja z uničevanjem drugih, saj to vodi samo v več nasilja in delitev," poudarja papež. (Foto: AP)

Papežev obisk v Čilu spremljajo tudi protesti proti spolnim zlorabam in zaradi revščine. Policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi, 20 ljudi pa so po poročanju lokalnih medijev pridržali.

V mestu Cunco na jugu države so zažgali dve cerkvi, je poročal Radio Cooperativa. V prestolnici Santiago de Chile pa so eno od cerkva napadli z zažigalno bombo. Tam naj bi zažgali čilsko in vatikansko zastavo. Šest cerkva so zažgali že v času pred papeževim prihodom.

Papež je v torek obiskal tudi ženski zapor San Joaquin, kjer se je zavzel, da je treba zapornicam dati drugo priložnost.

Papež bo svojo pot v četrtek nadaljeval v Peruju, kjer bodo pravice staroselcev prav tako ena od osrednjih tem.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
intimnanega 18.01.2018 12:47:18
kakšen neznan, ena mu je gate vrgla
Več komentarjev