Tujina

VIDEO: Med rešenimi migranti tudi ženske in otroci

Rim, 03. 01. 2014 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanska mornarica je v 24 urah v Sredozemskem morju rešila več kot 1000 migrantov, ki so Sredozemlje poskušali prečkati v nevarnih zimskih razmerah. Med migranti so bile tudi ženske in otroci. Prepeljali so jih do pristanišča na Siciliji.

Helikopterji so v četrtek južno od italijanskega otoka Lampedusa opazili štiri nabito polne čolne, ki so bili komajda plovni, so sporočili iz mornarice. Ladje italijanske mornarice so na krov sprejele tudi več deset otrok in žensk, večinoma iz Egipta, Iraka, Pakistana in Tunizije. Prepeljali so jih do pristanišča Augusta na Siciliji.

V 24 urah so rešili več kot 1000 migrantov.
V 24 urah so rešili več kot 1000 migrantov. FOTO: Reuters

Od tod sicer deluje tudi slovenska večnamenska ladja Triglav, ki sodeluje v operaciji Mare Nostrum italijanske vlade, katere namen je reševanje življenj na tisoče migrantov, ki se na morsko pot do Evrope odpravljajo v prepolnih ter majavih ladjah in čolnih.

V Augusto je medtem že prispelo 233 moških in žensk, ki so bili v noči na četrtek na poti čez Sredozemlje v prav tako komajda plovni ladji. Ti migranti iz Eritreje, Nigerije, Somalije, Pakistana, Zambije in Malija so bili sicer prvi pribežniki, ki jih je v novem letu rešila italijanska mornarica.

Po oktobrski tragediji z več 360 mrtvimi begunci pri Lampedusi je Italija okrepila nadzor Sredozemlja. Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva se je število pribežnikov leta 2013 s skoraj 43.000 več kot potrojilo.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
04. 01. 2014 11.39
+9
Z naslovom zelijo vplivat na nas, ces da je med temi veliko zensk in otrok. Dejstvo pa je, da je bore malo žensk, še manj pa otrok, kar se lepo vidi iz vseh teh slik ki zadnje mesece prihajajo na portal! Vecinoma so to moski, brez dokumentov, iz vojnih zarisc, ki imajo zelo zelo sumljivo preteklost!
DAEMONIUM
03. 01. 2014 19.55
-9
Naj jih nekaj tisoc pripeljejo v Slovenijo. Javimo se kot prva drzava ki bomo dejansko razumeli stisko ljudi in jih sprejmimo ne pa da posiljamo naso ladjico z dvema prestavama(naprej in nazaj) v italijansko morje kjer igrajo neko autsajdersko vlogo in se za njih niti ne slisi.
Misija1
04. 01. 2014 11.37
+7
Jaz sem bolj za to, da jih par pripeljejo k tebi! Bos jih ti hranil in nudil vso toplino! Naj dodam se to, da ti ljudje niso v stiski, ampak bezijo k SOCIALI! Bezijo v Evropo ker se nadejajo socialnih dobrin! Redki izmed teh imajo koncane osnovne sole, pa se te niso na ravni nasih osnovnih šol! In kaj bo taksen clovek tukaj pocel? Kaj bo delal? Ne samo da se za svoje nimamo delovnih mest, kaj pri vragu bo delal neizobrazen clovek v Evropi? Veliko jih ni niti pismenih, ne znajo tujih jezikov, niti sporazumevat se ne morejo z nami, kaj sele, da bi delali! In dodam se to, da je VECINA MOSKIH, kar se lepo vidi iz slike. In vedno je tako, 95 procentov moskih! Nimajo osebnih dokumentov, prihajajo iz drzav v vojnih žariščih, kar pomeni, da ne samo da ne vemo kdo so, niti ne vemo kaj so poceli v zivljenju! Vemo pa skoraj zagotovo to, da jih je veliko izmed njih ze drzalo pusko v rokah in streljalo, vprasanje koliko jih je kradlo, posiljevalo, ubijalo! Vemo samo to, da ne vemo o njih NIC! In te spustiti v Evropo? Cimprej podpisat sporazume z drzavami iz katerih prihajajo in jih vracat vse nazaj, RAZEN ŽENSK IN OTROK! Tile so pa resnicno v stiski in verjetno bezijo pred marsicem, tudi lastnimi druzinami!
Fredy Meserati
03. 01. 2014 18.58
+6
Naj polovijo na severu afrike tiste, ki ljudem za nekaj denarja obljubijo raj in jih dajo na čoln.
Kalymero
03. 01. 2014 17.23
+11
Med rešenimi migranti tudi ženske in otroci. Kakšen naslov pa je to? Ste morda pričakovali dvospolnike?