VIDEO: Morski led je ključen za preživetje severnih medvedov, a tega je vse manj

Severni medvedi so odvisni od morskega ledu, saj je pomemben pri lovu, počitku in vzgoji mladičev. A led se krči, saj se Arktika segreva. Če človek ne bo zmagal v boju proti podnebnim spremembam, smo na dobri poti, da severni medvedi izumrejo, opozarjajo strokovnjaki.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Severni medved

Taljenje ledu jih bo močno prizadelo. (Foto: AP)

Globalne temperature so vse višje. V letošnji zimi smo že večkrat poročali o nenavadno visokih temperaturah na Arktiki, ki vodijo v taljenje morskega ledu, ključnega za življenje živali na severnem polu. Če človek ne bo zmagal v boju proti podnebnim spremembam, smo na dobri poti, da severni medvedi izumrejo, opozarjajo strokovnjaki.

V videoposnetku poglejte življenje severnih medvedov iz njihove perspektive. Ameriški geološki zavod je objavil posnetek dveh medvedov, kako razbijeta led v morju Beaufort v Arktičnem oceanu, da sta si ulovila hrano. Prek kamere nameščene na živali spremljajo, kako taljenje ledu vpliva na njihovo življenje.

Ameriška služba za ribe in divje živali je opozorila, da belim medvedom grozi predvsem izguba morskega ledu. Poudarili so, da je najpomembnejše za ohranitev severnih medvedov obvladovanje emisij toplogrednih plinov, ki so glavni krivci za segrevanje Arktike.

Leta 2008 so severni medvedi postali prva živalska vrsta na seznamu ogroženih vrst zaradi predvidenih učinkov podnebnih sprememb. Morski led je medvedom ključen pri lovu, počitku in vzgoji mladičev.

Nekaj upanja strokovnjaki polagajo v Pariški podnebni sporazum, ko se je okoli 200 držav zavezalo, da bodo omejile emisije, da se temperature globalno gledano ne bodo dvignile za več kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo.

Kot ocenjujejo strokovnjaki, je na svetu okoli 26.000 severnih medvedov. A ker se planet še segreva in se količina arktičnega morskega ledu še zmanjšuje, bi lahko bila vrsta v prihodnjih letih močno prizadeta in bi lahko utrpela hude izgube.

''Če želimo, da bodo naši vnuki živeli v svetu, na katerem bo tudi zdrava populacija divjih severnih medvedov, moramo omejiti vplive podnebnih sprememb in čuvati naš planet. Drugih možnosti, kot da pospešimo tranzicijo v klimatsko-pametno družbo, praktično nimamo,'' je dejala Elisabeth Kruger iz Svetovnega sklada za divje živali.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
kollerik 11.01.2017 19:43:29
Politične barabe žal dobivajo skoraj vso pozornost zblojenega ljudstva, medtem ko postajajo hudi naravovarstveni in podnebni problemi tu in tam celo predmet neokusnih šal..... ter še narej ostajajo krepko ob strani.... Tipično za to že v osnovi zgrešeno družbo.....
Več komentarjev