VIDEO: 'Nekaj nepričakovanega se dogaja na Soncu'

Sonce bi moralo biti letos na svojem vrhuncu dejavnosti v 11-letnem ciklu, a Sončeva aktivnost je bila na začetku letošnjega leta dokaj majhna. Zato so iz Nase sporočili, da se na Soncu dogaja nekaj nepričakovanega.

Sonce

Sonce v februarju je bilo praktično brez peg. (Foto: NASA)

''Nekaj nepričakovanega se dogaja na Soncu,'' so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Sonce bi moralo biti letos na svojem vrhuncu dejavnosti v 11-letnem ciklu, a Sončeva aktivnost je bila na začetku letošnjega leta dokaj majhna.

Število Sončevih peg je veliko manjše kot v letu 2011, prav tako je manj tudi Sončevih neviht. Zaradi te umirjenosti nekateri opazovalci že menijo, da so se morda zmotili pri napovedovanju vrhunca sončnega cikla.

A strokovnjak za sončno fiziko pri Nasi Dean Pesnell ima drugačno razlago. ''To je Sončev maksimum, ampak videti je drugače, kot smo pričakovali, saj kaže svoj dvojni vrh,'' je razložil.

Sončna pega

Sonce bi moralo na svojem vrhuncu imeti veliko Sončevih peg, pojavljati bi se morale tudi nevihte. (Foto: Reuters)

V povprečju vsakih 11 let Sonce doseže vrhunec v ciklu dejavnosti imenovani 'Sončev maksimum'. Nato sledi od pet do šest let umirjenega delovanja, ki se imenuje 'Sončev minimum'.

V času maksimuma ima Sonce veliko peg, pojavljajo se tudi številne nevihte (sončni izbruhi). Predvsem slednje lahko vplivajo na delovanje komunikacijskih in tehnoloških naprav na Zemlji.

Takšen ritem velja v teoriji, a maksimumi niso popolnoma pravilni. Astronomi že stoletja štejejo pege in seveda so ugotovili, da cikel ni pravilen. Naraščanje števila peg lahko traja od 10 do 13 let, prav tako pa se razlikuje moč Sončevega maksimuma – nekateri so lahko zelo močni, spet drugi so šibkejši.

Pesnell pa je opazil še eno posebnost Sončevega cikla, in sicer dvojni vrh. ''Zadnja dva Sončeva maksimuma, leta 1989 in 2011, nista imela samo enega vrhunca, ampak kar dva.'' Sončeva aktivnost je naraščala, nato se umirila, nato je znova narasla, tako je bil znotraj cikla še en dveletni minicikel.

Podobno se lahko dogaja tudi zdaj, meni Pesnell. Število peg je bilo zelo veliko leta 2011, leta 2012 je padlo, zdaj pa bi lahko znova naraslo. ''Popolnoma mirno lahko rečem, da bo letos še en vrh, ki bi se lahko zavlekel še v leto 2014,'' je pojasnil Nasin strokovnjak.

Sončev cikel ima še eno posebnost, so zapisali na spletni strani Nase, in sicer vrhunec cikla ne pride na obeh hemisferah hkrati. V trenutnem ciklu južna polovica Sonca zaostaja za severno.

Animacija prikazuje Sonce v februarju. Na fotografijah je moč videti le nekaj Sončevih peg, spet drugič je Sonce pokazal popolnoma čist obraz, kar je seveda nenavadno za vrhunec Sončevega cikla, so zapisali pri Nasi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 174
 
justime 10.03.2013 14:57:39
smešno. trop kekcev napoveduje kaj se bo dogajalo na soncu! zakaj raje dannya ne pokličejo?
Več komentarjev